Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Georgië

Geografie

Georgië is gelegen in Zuidwest-Azië en grenst aan Turkije, Rusland, Armenië en Azerbeidzjan. In het westen grenst het land aan de Zwarte Zee. Het land beschouwt zichzelf als een deel van Europa, geopolitiek gezien kan het echter zowel in Europa als in het Midden Oosten ingedeeld worden.

Met zijn 69.700 vierkante kilometer is het land iets meer dan twee keer zo groot als België.

Het terrein van Georgië is hoofdzakelijk bergachtig. In het noorden is het land begrensd door de Grote Kaukasus, en in het zuiden door de Kleine Kaukasus. Het land kent vele hoge bergtoppen waarvan de Mt'a Shkhara, die 5201 hoog is, het hoogst reikt. In het westen loopt het land uit in de Zwarte Zee via Kokhet'is Dablobi, oftewel de Kolkhida laaglanden.

Fauna en flora

Georgië heeft nog steeds een aantal grote carnivoren rondlopen. Onder andere bruine beren, wolven, lynxen en Kaukasische luipaarden zwerven hier nog rond.

Ook een dier dat in onze streken nog veelvuldig in het wild te vinden is komt oorspronkelijk uit Georgië : de fazant.

Staatsvorm

Op 9 april 1991 verklaarde Georgië zich onafhankelijk van de toenmalige USSR. Sindsdien is Georgië een semi-presidentiële republiek waarin de rol van president door Salome Zurabishvili wordt ingenomen.

Het parlement van Georgië heet het Sakartvelos Parlamenti en heeft 150 zetels. 77 zetels worden verdeeld onder de verschillende politieke partijen, de overige 73 worden rechtstreeks door het volk verkozen. De mandaten hebben een duur van 4 jaar. Sinds 2019 is Giorgi Gagra de eerste minister.

Bevolking

Georgië telt ongeveer 5 miljoen inwoners, die men Georgiërs noemt, de meeste onder hen zijn gevestigd in de centrale vallei, met een nadruk op de hoofdstad in het oosten, Tbilisi. Hier woont immers ongeveer een vijfde van de inwoners. Langs de Zwarte Zee kan je meerdere kleinere verstedelijkte agglomeraties vinden, waarvan Bat'umi de grootste is.

Economie

De voornaamste economische sectoren waaruit Georgië zijn inkomsten haalt zijn landbouw, mijnbouw, en de productie van alcoholische en non-alcoholische dranken, machines en chemicaliën. De productie van deze goederen gebeurt voornamelijk in kleinschalige industrieën. Landbouwproducten die veel gecultiveerd worden in Georgië zijn o.a. druiven, citrusvruchten en hazelnoten. Het land is voornamelijk rijk aan mangaan, koper en goud, en het zijn dan ook deze stoffen waarop de mijnbouwindustrie zich richt.

Religie

Het overgrote deel van de Georgiërs zijn Orthodoxe Christenen (83.4%). Verder is ongeveer 11% Moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten

Georgiërs zijn zeer sociaal en echte levensgenieters. Ze zijn zeer gastvrij en voor je het weet word je uitgenodigd om bij hen thuis plaats te nemen aan een rijkelijk gevulde tafel. Ook de Georgische wodka vloeit hier dan rijkelijk.

Tijdsverschil

Georgië is gelegen in de UTC +04:00 tijdszone. Georgië maakt geen gebruik van de zomertijd, dit wil dan ook zeggen dat het in Georgië tijdens ons winteruur 3 uur, en tijdens ons zomeruur 2 uur later is dan bij ons.

Elektriciteit

In Georgië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Het is dan ook niet nodig om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Georgië is in grote mate veilig te noemen, op enkele gebieden na. Sinds de oorlog met Rusland in 2008 zijn er immers twee bezette gebieden, Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze gebieden zijn verboden terrein en worden door ons dan ook niet bezocht.

Verder moet men zich bewust zijn van de strikte wetgeving in verband met het binnenbrengen van verdovende middelen. Informeer je grondig indien je vervangingsmedicatie of medicatie tegen ernstige pijn neemt.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.