Overslaan en naar de inhoud gaan

Japan is heel het jaar door perfect te bereizen! Wanneer de beste reisperiode naar Japan is, dat hangt er een beetje vanaf wat je allemaal wilt zien, doen en beleven. Kies je voor een individuele rondreis door Japan, dan beslis je natuurlijk zelf wanneer je vertrekt. Misschien kan je wel in de ideale reisperiode vertrekken? In het onderstaande overzicht lichten we per seizoen en per regio toe welk weer je mag verwachten. Vraag je een offerte aan voor één van onze individuele rondreizen, vermeld dan zeker naar welke reisperiode je voorkeur uitgaat!

De vier seizoenen worden elk door een specifieke kleur overheerst: roze in de lente, groen in de zomer, rood in de herfst en wit in de winter. Dit maakt dat Japan in elk seizoen een uiterst unieke belevenis biedt. In de lente begeef je je in romantische sferen tussen de dwarrelende lentebloesems. De warme, vochtige zomers zorgen dan weer voor een weelderig groene natuur, die in de herfst geleidelijk overgaat in een zee van gele, oranje en rode tinten. De winter sluit af met een wit deken van sneeuw en helder, fris weer; waarna de cyclus opnieuw begint.

Zo kan je in eender welk seizoen naar Japan reizen en telkens het land op een andere manier beleven.

 

Alle informatie over de verschillende reisperiodes vind je als volgt op deze pagina: 

 1. Lente
 2. Zomer
 3. Herfst
 4. Winter
 5. Klimaattabel per regio

Lente

Voor het grootste gedeelte van het land, loopt de lente van maart tot en met mei. Hokkaido is hierop een uitzondering, waar de lente doorgaans een maand achterloopt op de rest van Japan. Het weer wordt stilaan zachter en er is doorgaans weinig regen tijdens deze maanden, wat het een ideaal seizoen maakt om Japan te verkennen! Hoewel er op verschillende momenten doorheen het jaar bloesems te bewonderen zijn, is het de kersenbloesem die de show steelt. Rond het einde van maart, op de eilanden Honshu, Kyushu en Shikoku, kleuren de kerselaren het landschap twee weken lang massaal roze. Bezoekers aan de Tohoku regio - in het noorden van Honshu - en aan het eiland Hokkaido, bewonderen deze zee van roze vanaf eind april.

 • Maart

In maart is het nog redelijk fris, maar de temperaturen worden stilaan milder. Vroege bloeiers zoals de pruimenbloesems zetten de lente in, en tegen eind maart beginnen de kersenbloesems te bloeien. Het einde van de maand is het drukker omwille van enerzijds de lentevakantie die midden maart begint, en het geliefde kersenbloesemseizoen die hun piek bereikt rond het einde van de maand.

Het eiland Hokkaido en de noordelijke regio van het eiland Honshu, lopen wat achter op het zuiden, wat maakt dat je de bloesems hier wat later pas kunt bewonderen. 

 • April

April wordt, naast november, als beste maand beschouwd om te reizen. Daar zitten natuurlijk die prachtige kersenbloesems voor iets tussen. De bloesems zijn doorgaans eind maart - begin april op hun hoogtepunt, en gedurende twee weken te bewonderen. Ook het zachte, aangename weer is wat van april zo'n topper maakt.

Aan het einde van de maand begint de Golden Week, die voor veel binnenlands verkeer zorgt. De Golden Week is er eentje met 4 feestdagen die elkaar opvolgen: Showa Dag op 29 april, de Dag van de Grondwet op 3 mei, Dag van het Natuurgroen op 4 mei en Kinderdag op 5 mei. Japanners genieten volop van deze vrije dagen en vullen deze in met een tripje in eigen land. Gelijk hebben ze!

 • Mei 

Mei is een goede maand om te reizen wat het weer betreft. De eerste paar dagen zijn nog druk gezien ze overlappen met Golden Week, maar de rest van de maand is aangenaam wat drukte en weer betreft. De temperaturen zijn warm, maar nog niet drukkend of vochtig.

In Hokkaido ervaar je er nog zachte lentetemperaturen en bewonder je de bloeiende kersenbloesems begin mei. Op de tropische eilanden van Okinawa, helemaal in het zuiden van Japan, begint in mei het regenseizoen.

Zomer

De zomer brengt heet en vochtig weer. Van half juni tot half juli heeft het grootste deel van Japan een regenseizoen. Augustus is erg warm met een hoge vochtigheid in de lucht. Om het sombere weer wat op te fleuren, geniet je in de zomer van tal van matsuri, of lokale festivalletjes, en groots opgezet vuurwerk dat over heel het land wordt afgestoken!

Juli en augustus zijn daarnaast ook dé maanden om een beklimming van Mount Fuji te ondernemen. Buiten deze maanden kan je de berg niet tot de top bewandelen.

De zomermaanden zijn ideaal voor reizigers die naar Hokkaido trekken. Het meest noordelijke eiland wordt niet getroffen door het regenseizoen en geniet van zacht zomerweer zonder drukkend te zijn.

 • Juni

In juni trekt het regenseizoen over het grootste deel van het land. Enkel Hokkaido ontsnapt hieraan. Het regent doorgaans niet dagelijks, maar het is wel opvallend meer bewolkt en druilerig, dan de rest van het jaar. Al zorgen meer dramatische weersomstandigheden soms ook voor indrukwekkende foto's. Hoe hard het regenseizoen toeslaat, en hoe lang het duurt, varieert jaarlijks.

In Hokkaido geniet je in juni, net als de rest van de zomer, van beter weer. Het is er aangenaam warm, en veel minder vochtig. Tegen het einde van juni neemt ook het weer in Okinawa een drastische wending, als het regenseizoen hier eindigt!

 • Juli

Het regenseizoen eindigt doorgaans in de eerste helft van juli en maakt plaats voor warm en vochtig weer. De meer noordelijk gelegen oorden, zoals het eiland Hokkaido, zijn erg populair in de zomer voor wandelaars en outdoorliefhebbers. Je kan er ook tal van prachtige bloemenvelden bewonderen. Voor strandliefhebbers is het een ideaal moment om naar het tropische Okinawa te trekken. 

 • Augustus

In augustus is het heet en vochtig doorheen heel het land, al vind je ook dan een aangenamere warmte in het noordelijke Hokkaido. Het is in augustus opmerkelijk drukker. Scholen zijn gesloten, waardoor locals meer in eigen land reizen. Dit gebeurt vooral tijdens de Obon-week in midden augustus. Dit is een boeddhistische feestweek waarbij er massaal wordt geofferd aan tempels, graven worden schoongemaakt en er veel festiviteiten plaatsvinden.

Tussen mei en oktober kunnen typhoons zich voordoen. Augustus en september zijn echter de piekmaanden waarin typhoons ontstaan. Er ontstaan jaarlijks zo'n dertigtal typhoons in de noordwestelijke Stille Oceaan, waarvan er slechts een deel aan land komt. Gemiddeld 7 à 8 daarvan bereiken de zuidelijke eilanden van Okinawa, terwijl er zo'n 3-tal de hoofdeilanden treffen. Voornamelijk de eilanden Kyushu en Shikoku worden getroffen, al is het voor andere regio's niet uitgesloten. Typhoons brengen zware regen en winden. De grootste gevaren stellen zich echter bij aardverschuivingen en overstromingen. Typhoons bewegen traag en het pad van een typhoon kan dan ook redelijk accuraat voorspeld worden. Japan heeft een systeem om locals en reizigers te informeren bij gevaren als deze. In geval van een typhoon, hou je best de berichtgevingen in de gaten en volg je de aanbevelingen op.

Herfst

De herfst omvat de maanden september, oktober en november, en is een fantastische periode om te reizen. Voornamelijk de tweede helft van de herfst is warm, zonnig en helder. Dit gecombineerd met de bomen die een adembenemende zee van geel, oranje en rode kleuren, maakt van de herfst een ideale reisperiode!

 • September

In september is het nog steeds heet en vochtig. Opvallend rustiger dan augustus is het wel, omwille van de locals die terug aan het werk of naar school zijn. De laatste helft van september geniet je in de bergen op het eiland Hokkaido alvast van schitterende herfstkleuren! 

Het typhoonseizoen zit doorheen september nog in een piek, al is het niet uitgesloten dat typhoons ook buiten de maanden augustus en september aan land gaan.

 • Oktober

Oktober is gekend voor aangenaam weer. Het is er lekker warm en de vochtigheidsgraad in de lucht is opvallend lager dan de zomermaanden.

Midden oktober bereiken de herfstkleuren hun hoogtepunt in het gebergte op het eiland Honshu.  Tegen het einde van de maand is dat rond de lager gelegen gebieden van noordelijk Honshu. Het weer op Hokkaido is zacht en oktober is er de meest consistente maand wat het weer betreft.

 • November

November is een absolute topmaand. Het weer is zacht en droog, en de herfstkleuren bereiken, op verschillende plaatsen op de eilanden Honshu, Shikoku en Kyushu, hun hoogtepunt, tussen midden november en begin december. Wie de grote steden op Honshu, Kyushu of Shikoku, en gebieden errond, bezoekt, geniet diep in de tweede helft van november van een herfstig kleurenspektakel. 

Op het eiland Hokkaido is in november van herfst geen sprake meer. De temperatuur is fris en de dagen kort. Qua regen zit november gemiddeld ongeveer hetzelfde als oktober, dus ideaal nog om uitstappen te doen!

Doorgaans is het redelijk rustig in de herfstmaanden, met uitzondering van de plaatsen die gekend zijn om hun mooie herfstkleuren. 

Winter

Ook de winter is een mooi seizoen om te reizen, én om Japan in een sneeuwdeken te ontdekken. De kortere dagen en de kale natuur, worden opgefleurd door het droge, heldere weer. Uiteraard is het in de winter koud, maar daar kan je je gelukkig naar kleden. Wie naar Japan wilt om te genieten van wintersport, heeft het natuurlijk helemaal getroffen!

 • December

In december geniet je van doorgaans droog weer en is het over het algemeen rustig in Japan. In de tweede helft van de maand begint het drukker te worden door de wintervakantie. Rond Nieuwjaar ondervind je de grootste piek in drukte. Veel diensten en bezienswaardigheden sluiten.

Is dit je eerste reis naar Japan? Vermijd dan best de periode rond Nieuwjaar, zo mis je niet te veel bezienswaardigheden die je echt wilt zien. Ben je al een keer geweest? Vier dan mee met de locals en sluit aan met de massa voor het eerste tempelbezoek van het jaar! 

Voor wintersporters luidt december bovendien het skiseizoen in!

 • Januari

Januari is een schitterende maand om Japan te bezoeken. Het weer is doorgaans droog en zonnig, en de bezienswaardigheden zijn minder druk bezocht. 

Nieuwjaar is een van de drie grote feestperiodes, wat zoals gezegd betekent dat de dagen daarrond veel bezienswaardigheden, winkels en restaurants gesloten zijn. Ook wordt er verrassend veel binnenlands gereisd door locals. De rest van de maand is is het rustiger en ideaal om op verkenning te gaan. 

 • Februari

Ook februari is droog, zonnig en rustig. Bovendien is februari de topmaand voor wintersport in Japan. Maar ook het drijvende ijs aan Hokkaido en de met sneeuw bedekte farm houses in Shirakawago in de Japanse Alpen, zijn tijdens deze maand een mooie bezienswaardigheid!

Voor wintersport zijn de bergen van Hokkaido en de Japanse Alpen op het hoofdeiland Honshu perfecte locaties om te vertoeven. 

Klimaattabel per regio

Meer Japan?

Krijg je maar niet genoeg van everything Japan? Bekijk dan zeker ook onze individuele rondreizen in Japan.

Verder stellen we optionele excursies voor die wij niet te missen vinden. Vraag aan je Joker-reisexpert om ze aan je offerte toe te voegen. Al geboekt? Ook bijboeken is geen probleem! Je kan optionele excursies en activiteiten ook naar hartenlust toevoegen aan een op maat gemaakt reisprogramma. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier.

Meer activiteiten vind je bij 'Excursies en activiteiten in Japan'. Op zoek naar een specifieke excursie of reis en niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten, we zoeken het graag voor je uit!