Overslaan en naar de inhoud gaan

Japan is heel het jaar door perfect te bereizen! Wanneer je best naar Japan reist, hangt er een beetje van af wat je allemaal wilt zien, doen en beleven.

De vier seizoenen worden elk door een specifieke kleur overheerst: roze in de lente, groen in de zomer, rood in de herfst en wit in de winter. Dit maakt dat Japan in elk seizoen een uiterst unieke belevenis biedt. In de lente begeef je je in romantische sferen tussen de dwarrelende lentebloesems. De warme, vochtige zomers zorgen dan weer voor een weelderig groene natuur, die in de herfst geleidelijk overgaat in een zee van gele, oranje en rode tinten. De winter sluit af met een wit deken van sneeuw en helder, fris weer; waarna de cyclus opnieuw begint.

Zo kan je in eender welk seizoen naar Japan reizen en telkens het land op een andere manier beleven.

 

Alle informatie over de verschillende reisperiodes vind je als volgt op deze pagina: 

 1. Klimaattabel per regio
 2. Lente
 3. Zomer
 4. Herfst
 5. Winter

Klimaattabel per regio

Lente

Voor het grootste gedeelte van het land, loopt de lente van maart tot en met mei. Hokkaido is hierop een uitzondering, waar de lente doorgaans een maand achterloopt op de rest van Japan. Het weer wordt stilaan zachter en er is doorgaans weinig regen tijdens deze maanden, wat het een ideaal seizoen maakt om Japan te verkennen! Hoewel er op verschillende momenten doorheen het jaar bloesems te bewonderen zijn, is het de kersenbloesem die de show steelt! Rond het einde van maart, op de eilanden Honshu, Kyushu en Shikoku, kleuren de kerselaren het landschap twee weken lang massaal roze. Bezoekers aan de Tohoku regio - in het noorden van Honshu - en aan het eiland Hokkaido, bewonderen deze zee van roze vanaf eind april.

 • Maart

In maart is het nog redelijk fris, maar de temperaturen worden stilaan milder. Vroege bloeiers zoals de pruimenbloesems zetten de lente in, en tegen eind maart beginnen de kersenbloesems te bloeien. Het einde van de maand is het drukker omwille van enerzijds de lentevakantie die midden maart begint, en het geliefde kersenbloesemseizoen die hun piek bereiken rond het einde van de maand.

Het eiland Hokkaido en de noordelijke regio van het eiland Honshu, lopen wat achter op het zuiden, wat maakt dat je de bloesems hier wat later pas kunt bewonderen. 

 • April

April wordt, naast november, als beste maand beschouwd om te reizen. Daar zitten natuurlijk die prachtige kersenbloesems voor iets tussen. De bloesems zijn doorgaans eind maart à begin april op hun hoogtepunt, en gedurende twee weken te bewonderen. Ook het zachte, aangename weer is wat april zo'n topper maakt.

Aan het einde van de maand begint de Golden Week, die voor veel binnenlands verkeer zorgt. Golden Week zijn 4 feestdagen die dicht bij elkaar vallen: Showa Dag op 29 april, constitutiedag op 3 mei, groendag op 4 mei en kinderdag op 5 mei. Japanners genieten dus van vrije tijd en vullen deze in met een tripje in eigen land. Gelijk hebben ze!

 • Mei 

Mei is een goede maand om te reizen wat het weer betreft. De eerste paar dagen zijn nog druk gezien ze overlappen met Golden Week, maar de rest van de maand is aangenaam wat drukte en weer betreft. De temperaturen zijn warm, maar nog niet drukkend of vochtig.

In Hokkaido ervaar je er nog zachte lentetemperaturen en bewonder je de bloeiende kersenbloesems begin mei. Op de tropische eilanden van Okinawa, helemaal in het zuiden van Japan, begint in mei het regenseizoen.

Zomer

De zomer brengt heet en vochtig weer. Van half juni tot half juli heeft het grootste deel van Japan een regenseizoen. Augustus is erg warm met een hoge vochtigheid in de lucht. Om het sombere weer wat op te fleuren, geniet je in de zomer van tal van matsuri, of lokale festivalletjes, en vuurwerken die over heel het land worden georganiseerd!

Juli en augustus zijn daarnaast ook dé maanden om een beklimming van Mount Fuji te ondernemen. Buiten deze maanden kan je de berg niet tot de top bewandelen.

De zomermaanden zijn ideaal voor reizigers die naar Hokkaido trekken. Het meest noordelijke eiland wordt niet getroffen door het regenseizoen en geniet van zacht zomerweer zonder drukkend te zijn.

 • Juni

In juni trekt het regenseizoen over het grootste deel van het land. Enkel Hokkaido ontsnapt hieraan. Het regent doorgaans niet dagelijks, maar het is wel opvallend meer bewolkt en druilerig, dan de rest van het jaar. Al zorgen meer dramatische weersomstandigheden soms ook voor indrukwekkende foto's. Hoe hard het regenseizoen toeslaat, en hoe lang het duurt, varieert jaarlijks.

In Hokkaido geniet je in juni, net als de rest van de zomer, van beter weer. Het is er aangenaam warm, en veel minder vochtig. Tegen het einde van juni neemt ook het weer in Okinawa een dramatische wending, als het regenseizoen hier eindigt!

 • Juli

Het regenseizoen eindigt doorgaans in de eerste helft van juli en maakt plaats voor warm en vochtig weer. De meer noordelijk gelegen oorden, zoals het eiland Hokkaido, zijn erg populair in de zomer voor wandelingen en outdoorliefhebbers. Je kan er ook tal van prachtige bloemenvelden bewonderen. Voor strandliefhebbers is het een ideaal moment om naar het tropische Okinawa te trekken. 

 • Augustus

In augustus is het heet en vochtig doorheen heel het land, al vind je ook dan een aangenamere warmte in het noordelijke Hokkaido. Het is in augustus opmerkelijk drukker. Scholen zijn gesloten, waardoor locals meer in eigen land reizen. Dit gebeurt vooral tijdens de Obon week in midden augustus. Dit is een Boeddhistische feestweek waarbij er massaal wordt geofferd aan tempels, graven worden schoongemaakt en er veel festiviteiten plaatsvinden.

Tussen mei en oktober kunnen typhoons zich voordoen. Augustus en september zijn echter de piekmaanden waarin typhoons ontstaan. Er ontstaan jaarlijk zo'n dertigtal typhoons in de noordwestelijke Stille Oceaan, waarvan er slecht een deel land bereikt. Gemiddeld 7 à 8 daarvan bereiken de zuidelijke eilanden van Okinawa, terwijl er zo'n 3-tal de hoofdeilanden treffen. Voornamelijk de eilanden Kyushu en Shikoku worden getroffen, al is het voor andere regio's niet uitgesloten. Typhoons brengen zware regen en winden. De grootste gevaren stellen zich echter bij aardverschuivingen en overstromingen. Typhoons bewegen traag en het pad van een typhoon kan dan ook redelijk accuraat voorspeld worden. Japan heeft een systeem om locals en reizigers te informeren bij gevaren als deze. In geval van een typhoon, hou de berichtgevingen in de gaten en volg de aanbevelingen op.

Herfst

De herfst omvat de maanden september, oktober en november, en wordt gezien een fantastische periode om te reizen. Voornamelijk de tweede helft van de herfst is warm, zonnig en helder. Dit gecombineerd met de bomen die een adembenemende zee van geel, oranje en rode kleuren, maakt van de herfst een ideale reisperiode!

 • September

In september is het nog steeds heet en vochtig. Opvallend rustiger dan augustus is het wel, omwille van de locals die terug aan het werk of naar school zijn. De laatste helft van september geniet je in de bergen op het eiland Hokkaido alvast van schitterende herfstkleuren! 

Het typhoonseizoen zit doorheen september nog in een piek, waar de kans op typhoons wat groter is, al is het niet uitgesloten dat typhoons buiten de maanden augustus en september aan land gaan.

 • Oktober

Oktober is gekend voor aangenaam weer. Het is er lekker warm en de vochtigheidsgraad in de lucht is opvallend lager dan de zomermaanden.

Midden oktober komen de herfstkleuren in het gebergte op het eiland Honshu op hun hoogtepunt. Tegen het einde van de maand beginnen rond de lager gelegen gebieden van noordelijk Honshu de herfstkleuren op hun hoogtepunt te komen. Het weer op Hokkaido is zacht en de meest consistente maand wat het weer betreft.

 • November

November is een absolute topmaand. Het weer is zacht en droog, en de herfstkleuren bereiken, op verschillende plaatsen op de eilanden Honshu, Shikoku en Kyushu, hun hoogtepunt, tussen midden november en begin december. Wie de grote steden op Honshu, Kyushu of Shikoku, en gebieden errond, bezoekt, geniet diep in de tweede helft van november van een herfstig kleurenspektakel. 

Op het eiland Hokkaido is in november van herfst geen sprake meer. De temperatuur is fris en de dagen kort. Qua regen zit november gemiddeld ongeveer hetzelfde als oktober, dus ideaal nog om uitstappen te doen!

Doorgaans is het redelijk rustig in de herfstmaanden, met uitzondering van de plaatsen die gekend zijn om hun mooie herfstkleuren. 

Winter

Ook de winter is een mooi seizoen om te reizen, én om Japan in een sneeuwdeken te ontdekken. De kortere dagen en de kale natuur, worden opgefleurd door het droge, heldere weer. Uiteraard is het in de winter koud, maar daar kan je je gelukkig tegen kleden. Wie naar Japan wilt om te genieten van wintersport, is tijdens deze maanden perfect af!

 • December

In december geniet je van doorgaans droog weer en is het over het algemeen rustig in Japan. In de tweede helft van de maand begint het drukker te worden door de wintervakantie. Rond Nieuwjaar ondervind je de grootste piek in drukte. Veel diensten en bezienswaardigheden sluiten om het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te zetten.

Is dit je eerste reis naar Japan? Vermijd dan best de periode rond Nieuwjaar, zo mis je niet te veel bezienswaardigheden die je echt wilt zien. Ben je al een keer geweest? Vier dan mee met de locals en sluit aan met de massa voor het eerste tempelbezoek van het jaar! 

Voor wintersporters luidt december bovendien het skiseizoen in!

 • Januari

Januari is het een schitterende maand om Japan te bezoeken. Het weer is doorgaans droog en zonnig, en de bezienswaardigheden zijn minder druk bezocht. 

Nieuwjaar is een van de drie grote feestperiodes, wat betekent dat de dagen daarrond veel bezienswaardigheden, winkels en restaurants gesloten zijn. Ook wordt er verrassend veel binnenlands gereisd door locals. De rest van de maand is is het rustiger en ideaal om op verkenning te trekken. 

 • Februari

Ook februari is droog, zonnig en rustig. Bovendien is februari de topmaand voor wintersport in Japan. Maar ook het drijvende ijs aan Hokkaido en de met sneeuw bedekte farm houses in Shirakawago in de Japanse Alpen, zijn tijdens deze maand een mooie bezienswaardigheid!

Voor wintersport zijn de bergen van Hokkaido en de Japanse Alpen op het hoofdeiland Honshu perfecte locaties om te vertoeven.