Overslaan en naar de inhoud gaan

Praktijkgeoriënteerd sociaal businessmodel gericht op jongeren, vrouwen en nieuwkomers

Tegen 2040 zal twee derde van de bevolking in een stedelijke omgeving wonen. Hoewel veel steden floreren, leven heel wat inwoners in minder goede omstandigheden. Vooral de barrières voor werk én ondernemerschap voor vrouwen en nieuwkomers zijn hoog.

Het ESF project ‘Sundry Seeds, Creating A Great Good Place in Town’, zet in op het versterken van deze groep, vooral op jongeren, bij hun zoektocht naar werk en ondernemerschap in steden binnen de brede context van duurzaam toerisme.

Het Sundry Seeds project ondersteunt hen om hun eigen zaak uit te bouwen en te optimaliseren. Daarbij leren ondernemers van elkaars ervaring en versterken ze elkaar binnen de overkoepelende community. Zo creëren ze een “Great Good Place in Town” waar verschillende culturen, smaken en talenten samenkomen.

Initiatiefnemer Joker en ViaVia Tourism Academy (VVTA) inspireerden zich op de ViaVia Traveller Cafés die al sinds 1995 een wereldwijde community vormen van onafhankelijke duurzame horeca- hospitality- toerisme ondernemers. 

Vanuit de Joker/ViaVia visie dat duurzaam toerisme en intercultureel ondernemerschap een bron kunnen zijn voor verhoogde samenhorigheid en duurzame ontwikkeling stelt Sundry Seeds 5 doelstellingen voorop:

  • Creatie van een lokale ontmoetingsplek, via een bruisend buurtcafé,
  • Creatie van lokale werkgelegenheid, met aandacht voor diversiteit, inclusie en samenwerken,
  • Creatie van een springplank voor (jong)e ondernemers: op basis van een lerend netwerk,
  • Creatie van een inspirerende omgeving, met klemtoon op duurzame en culturele ontwikkeling,
  • Creatie van een fijne werkplek, op basis van wederzijds vertrouwen, passie, plezier, balans werk en privé.

De maatschappelijke uitdaging van dit project is jonge mensen kansen te bieden ondanks grote sociale tegenstellingen (uitsluiting, racisme, lage scholing, armoede, genderdiscriminatie, culturele conflicten, ...)   .

Realisaties

Sundry staat voor ‘divers, verschillend, gevarieerd’ en Seeds zijn de zaden of kiemen die we hier planten, die uitgroeien tot netwerken van duurzame ondernemers met een gedeelde missie/visie. Openheid, ontmoeting, verwondering, gelijkwaardigheid en innovatie zijn de leidende principes binnen onze Sundry Seeds community. Daarnaast stimuleert de circulaire economie ons om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. 

In verschillende steden dagen we vrouwen, nieuwkomers en jongeren uit om hun droom van een eigen zaak waar te maken. We tonen hen wat duurzaam ondernemen is en kan zijn, aan de hand van trainingssessies, community building en peer-learning. We ondersteunen hen bij het praktische en duurzame luik van ondernemen. 

Samen bouwen we een lokale ontmoetingsplek uit, die startende ondernemers een springplank biedt in een interculturele en inspirerende omgeving, waarbinnen ze veilig en met minder risico kunnen ondernemen. De ondernemers kunnen binnen Sundry Seeds hun eerste stappen zetten om hun eigen horeca of hospitality zaak uit te baten. Dit alles gebouwd op het principe van ‘eenheid in verscheidenheid’: elke Sundry Seeds is uniek, elke is anders.

Verwacht je bij Sundry Seeds dus niet aan een klassieke horecazaak. Wel aan een gezellige ontmoetingsplek waar startende ondernemers hun zaak uitbouwen. Iedereen is er welkom om te proeven en te ervaren van wat er met passie gemaakt wordt.

Pilootsites in Mechelen en Leuven

De concrete invulling van elke Sundry Seeds hub kan erg gevarieerd zijn. Naast de pilootsite in Mechelen, in samenwerking met Artenova (2020), opende in het voorjaar van 2021 de Sundry Seeds hub in de kantine van Maakleerplek, een open werkplaats waar scholen, bedrijven, (creatieve) organisaties en Leuvenaars elkaar ontmoeten, ruimte en materiaal delen, dingen maken en van elkaar leren. In Mechelen bouwde het ondernemersteam van Bardok (najaar 2021) het cafetaria van het zwembad aan de Geerdegemvaart om tot een “great good place” en integreerde het Sundry Seeds model in hun werking.

Sundry Seeds hubs ontstaan niet enkel in Vlaanderen, ook in Sofia (Bulgarije) bestaat er sinds 2020 een Sundry Seeds community. Vanaf 2021 integreerde het ViaVia Travellers Café in Copan (Honduras) eveneens het Sundry Seeds concept.

Al doende krijgt het Sundry Seeds project meer vorm en we hopen binnenkort nog andere initiatiefnemers en startende ondernemers uit de sector van duurzaam toerisme en intercultureel ondernemerschap te kunnen verwelkomen in Vlaanderen en daarbuiten!

 

Ook een Sundry Seeds?

Voel je het als ondernemer kriebelen om met Sundry Seeds aan de slag te gaan? Of zie je mogelijkheden in je stad of organisatie? Dan zoeken we jou om ons netwerk uit te breiden en te versterken in Vlaanderen. Contacteer ons via info@vvta.be.

Updates over Sundry Seeds en een introductiefilm

Die vind je via onze facebookpagina, instagram of op YouTube!

Dit project wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Sociaal Fonds.