Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog niet zo lang geleden, in juni 2019 opende het ViaVia Joker Reiscafé Kigali in Rwanda haar deuren. Het was een succesvol jaar, maar helaas moesten het hotel, het restaurant en de bar een maand sluiten door COVID-19. De overheid trad vanaf het begin zeer streng op met een lockdown. Take-away en home-delivery mochten gelukkig wel nog.

"De impact op onze – nog zeer jonge – ViaVia is enorm" vertelt Astrid van ViaVia Kigali. "100% van de reservaties werd geannuleerd. Een financieel vangnet van de overheid bestaat hier niet. Boekingen voor het guesthouse lopen stilletjes aan terug binnen. Het restaurant doet het gelukkig wel goed, aangezien er wel wat expats in onze omgeving wonen. We hebben geïnvesteerd in de (speel)tuin en mensen lijken dat te smaken."

"Dankzij een eerdere fondsenwerving zijn de basislonen gegarandeerd. Wij werken momenteel met 14 personeelsleden en we hebben aan het begin van de crisis beloofd dat we niemand zouden ontslaan en die belofte hebben we tot nu toe kunnen houden. "

ViaVia Kigali wil met deze nieuwe inzamelingsactie graag het onderwijs van de kinderen van enkele medewerkers en naburige gezinnen garanderen. Onderwijs is altijd het eerste “luxe”product dat sneuvelt als er in de uitgaven gesnoeid moet worden. 

Waar gaat je gift naartoe?

  • Naar schooltoelages bestemd voor kinderen in de kleuter- en lagere school. Met een gift van €40 kunnen 2 kinderen 1 maand naar school. Met een gift van €60 kan een gezin met 3 kinderen hun kroost naar school sturen gedurende 1 maand. Hoe meer giften, hoe meer schooltoelages we kunnen betalen voor de kinderen van de ViaVia Kigali Community (personeel, losse medewerkers, contacten via sociale projecten, naburige gezinnen).

Doe een gift

Maar eerst een wist-je-datje…

Wist je dat er voor giften in België tot eind 2020 een tijdelijk extra belastingvoordeel is? Giften zijn vanaf €40 nu 60% aftrekbaar i.p.v. 45%. Stortte je dus vroeger € 40, dan betaalde je na aftrek eigenlijk €22, terwijl het je nu maar €16 kost. Je goede doel krijgt evenveel, jij betaalt zelf minder!

We bezorgen je later een fiscaal attest voor giften vanaf €40.

Een gift overschrijven

  • Deze gegevens heb je nodig:
    Rekeningnummer van ViaVia Tourism Academy: BE71 7360 1995 3469
    Vermelding: “Gift ViaVia Kigali”

De community rond ViaVia Kigali dankt je alvast voor je solidariteit!

Meer weten over ViaVia Kigali?

De troeven van Kigali? De stad is veilig en comfortabel. En vooral: ze is centraal gelegen. Alle toeristische trekpleisters liggen op 3 uur rijden: het majestueuze Kivu-meer, Akagera National Park voor safari’s en Volcanoes National Park voor de gorilla’s en vulkanen. Nuyngwe bos, wellicht het best bewaarde bos in Afrika en dé plek voor vogelspotters en chimpanseeliefhebbers, ligt op 6 uur rijden. 

Tussen 2013 en 2015 verbleef Astrid bijna voortdurend in Rwanda: eerst een stage in de kinderpsychiatrie, daarna reizen en daarna werd ze verliefd op Adolphe, een geboren en getogen Rwandees die de schoonheid van zijn land aan anderen wil laten zien. Astrid: Adolphe en ik hebben 3 jaar samengewoond in België. Maar toen begon het te kriebelen: we waren klaar voor een grote uitdaging. Al snel keken we richting Rwanda. Omdat we de zon heel erg misten. Maar ook omdat we onze ervaringen wilden combineren. Ik, een reisbegeleider én fervent reiziger die graag bezig is met koken, mensen ontvangen en decoreren. En Adolphe, die beschikt over een uitgebreid netwerk en gigantisch veel kennis heeft over Rwanda. We broedden al een tijdje op het idee om een ViaVia Joker Reiscafé op te starten. Na een grondige voorbereiding waren we er in 2019 helemaal klaar voor!

In hun smaakvol ingerichte ViaVia kunnen reizigers overnachten en gezellig keuvelen met andere reizigers of locals bij een uitgebreide maaltijd of een drankje. Astrid en Adolphe werkten nieuwe tours uit (bv. de fashion tour langs lokale designers) of zetten bestaande naar hun hand. Ze organiseren ook regelmatig workshops (in betere tijden), er is een boetiek met duurzame, lokaal gemaakte producten, er is een mama-praatgroep, Engelse les voor bewakers en tuinmannen, Kinyarwanda-les (de Rwandese Bantoetaal)...

Lees meer over ViaVia Kigali op hun website.