Overslaan en naar de inhoud gaan

In het Nepalese Kathmandu ligt het ViaVia Joker Reiscafé tegen de tot de verbeelding sprekende achtergrond van de Himalaya. De stad is normaalgezien een erg levendige plek voor reizigers die houden van culturele rijkdom en trekkings op reis. Niet in 2020, toen in maart een algemene lockdown werd afgekondigd die tot september van kracht bleef.

Hoewel het aantal besmettingen blijft stijgen (1 op 5 van de Nepalezen zou besmet zijn), zijn de maatregelen in het land wat versoepeld. De landsgrenzen blijven wel gesloten voor reizigers, tenzij je in quarantaine gaat, maar eigenlijk komt het erop neer dat er geen toerisme meer is in het anders zo populaire Nepal. Trekkingsgidsen, culturele gidsen en horecapersoneel hebben geen inkomen meer, en de overheid heeft geen steunmaatregelen klaarstaan voor de getroffen sectoren, hun werknemers en families. Ook ViaVia Kathmandu is gesloten sinds april.

Bovendien is het leven in Nepal duur geworden omdat de prijs van het schaarse eten er enorm gestegen is. Voor gewone mensen is het moeilijk geworden om een gezonde maaltijd te voorzien voor hun gezin. Ook voor medische kosten moeten de Nepalezen zelf opdraaien. Naast de huur en andere vaste kosten…

Medewerkers van de ViaVia en hun gezinnen laten weten dat ze, net zoals de naburige gezinnen in hun wijken, schulden moeten beginnen maken. ViaVia Kathmandu stelde daarom een actieplan op om de gezinnen rond de ViaVia te helpen met basisvoedsel, onderwijstoelages en medische kosten.

Waar gaat je gift in Kathmandu naartoe?

 • Naar voedselpakketten voor 20 gezinnen uit de entourage van ViaVia Kathmandu: hun eigen vaste medewerkers, maar evengoed duurzame relaties met gidsen, chauffeurs of naburige gezinnen. In de voedselpakketten zit rijst, linzen en groenten zodat een gezonde maaltijd weer een optie wordt. Een gift van €30 is goed voor 1 voedselpakket voor 1 gezin gedurende 2 weken. Eentje van €60 is goed voor een maand basisvoedsel voor 1 gezin.
  => 2 maanden gezonde maaltijden in 20 huizen voor €2400
 • Naar een maandelijkse onderwijstoelage voor de kinderen. De maandelijkse kost voor 1 kind varieert tussen €30 en €60 afhankelijk van leeftijd en school. Er zijn 30 kinderen die weer toegang kunnen krijgen tot onderwijs in de gezinnen rondom ViaVia Kathmandu. Want het is ook hier een klassiek verhaal dat er in tijden van nood het eerst op onderwijs bespaard wordt.
  => 2 maanden bijleren op school voor €1800
 • Financiële ondersteuning voor medische verzorging in 5 gezinnen die dit het meest nodig hebben. Een gift van €40 beschermt 1 gezin gedurende 1 maand tegen schulden door medische kosten.
  => geen medische schuldenberg voor €400

Doe een gift!

Maar eerst een wist-je-datje…

Wist je dat er voor giften in België een tijdelijk extra belastingvoordeel is? Giften zijn vanaf €40 nu 60% aftrekbaar i.p.v. 45%. Stortte je dus vroeger € 40, dan betaalde je na aftrek eigenlijk €22, terwijl het je nu maar €16 kost. Je goede doel krijgt evenveel, jij betaalt zelf minder!

We bezorgen je later een fiscaal attest voor giften vanaf €40.

Een gift overschrijven

 • Deze gegevens heb je nodig:
  Rekeningnummer van ViaVia Tourism Academy: BE71 7360 1995 3469
  Vermelding: “Gift ViaVia Kathmandu”

De community rond ViaVia Kathmandu dankt je alvast voor je solidariteit!

Meer weten over ViaVia Kathmandu?

ViaVia Kathmandu ligt midden in het centrum van de stad, op 1 km van de boeddhistische Bouddhanath stoepa. Na de aardbevingen van 2015, begonnen het Belgisch-Nepalees koppel hun ViaVia op een nieuwe locatie. Ze zorgden voor comfortabele kamers en de stijl is geïnspireerd op het Tibetaans boeddhisme. Hun grote sterkte, naast hun jarenlange ervaring met het ontvangen van gasten, is hun onuitputtelijke bron aan tours, trekkings en excursies met telkens die nét iets andere insteek. Die je alleen kan aanbieden als je een hele sterke band hebt met de plaatselijke gidsen. Dat is precies wat de ViaVia uitbaters dankzij hun familie- en kennissenkring als geen ander hebben!