Overslaan en naar de inhoud gaan

Oeganda reageerde razendsnel met strenge maatregelen om corona een halt toe te roepen bij de eerste besmettingen. Ondanks de vele inspanningen ging pas in oktober de internationale luchthaven weer open. Helaas bleef de massale stroom toeristen uit, en dat zal de komende maanden niet veel beteren. 

Pieter en Lobke van het ViaVia Joker Reiscafé in Entebbe, lieten hun 30 voltijdse werknemers al die tijd niet in de steek. De barvrouwen werden schilders, de chefs tekenden de plannen voor de keuken mee uit, maakten een nieuwe bar… Zo konden ze toch wat blijven werken. Begin juli ging de ViaVia opnieuw open met 20 werknemers die deeltijds aan de slag konden. Maar door de gesloten luchthaven, bleef de bezettingsgraad hangen rond de 7%, wat allicht niet snel zal verbeteren.

Op eigen houtje organiseerden Pieter en Lobke al fundraising om €100 basisinkomen te kunnen garanderen aan hun personeel en enkele erg betrokken freelancers. Dat lukte en haalde de druk wat van de plaatselijke community. Nu vragen ze hulp voor een duurzame kippenren (waarbij er eerst de kip nodig is, dan het ei) en de aankoop van fietsen. Zo is er extra loon dankzij de eieren en zijn er niet langer transportkosten. Hoe? Met jouw hulp!

Waar gaat je gift naartoe?

  • De bouw van een kippenren, de aankoop van 200 legkippen die kunnen rondscharrelen in een ruime tuin, vaccinatie en kippenvoer
  • De aankoop van 10 fietsen 

Het doel van een slimme kippenren

In de gemeenschappelijk onderhouden kippenren zitten 200 kippen: 10 kippen per werknemer, in een ruim bemeten tuin. Eens de kippen eieren leggen, kunnen er wekelijks 1200 eieren verkocht worden, wat na aftrek van kosten voor het voer, een maandelijkse opbrengst van €260 betekent. Deze opbrengst gaat integraal naar de werknemers, wat extra loon betekent.
ViaVia zal de eieren aankopen voor hotel en restaurant aan marktconforme prijzen; Het personeel kan goedkoop eieren aankopen en de overschot van de eieren wordt op de markt aangeboden.  De mest van de kippen draagt bij aan het compostproject en dus ook aan hun plantenkwekerij.

Door nú te beginnen opbouwen, krijgen de werknemers perspectief op een aanvullend loon binnen enkele maanden. Dat is meer perspectief dan toerisme hen de eerste maanden zal opleveren. Een mentaal zetje, ook omdat de kippenren het team een gemeenschappelijk doel geeft en weer kan samenwerken.

Het nut van 10 fietsen

ViaVia Entebbe geldt als de lokale fietsambassadeur. Dankzij hen kwam er bv. een bewegwijzerde mountainbikeroute met als start-en eindpunt het restaurant. Als er voor 10 werknemers (5 mannen en 5 vrouwen) die op fietsafstand van de ViaVia wonen, fietsen ter beschikking zijn, dan betekent dat:

  • Geen transportkosten meer. Handig want transportprijzen zijn enorm gestegen in coronatijden, door de verminderde capaciteit
  • Emancipatie. Vrouwen op de fiets zie je maar weinig in Oeganda, en daar wil ViaVia Entebbe in de community rondom hen, verandering in brengen
  • Groen vervoer in een drukke community dankzij €1000

Doe een gift

Maar eerst een wist-je-datje…

Wist je dat er voor giften in België een tijdelijk extra belastingvoordeel is? Giften zijn vanaf €40 nu 60% aftrekbaar i.p.v. 45%. Stortte je dus vroeger € 40, dan betaalde je na aftrek eigenlijk €22, terwijl het je nu maar €16 kost. Je goede doel krijgt evenveel, jij betaalt zelf minder!

We bezorgen je later een fiscaal attest voor giften vanaf €40.

Een gift overschrijven

  • Deze gegevens heb je nodig:
    Rekeningnummer van ViaVia Tourism Academy: BE71 7360 1995 3469
    Vermelding: “Gift ViaVia Entebbe”

De community rond ViaVia Entebbe dankt je alvast voor je solidariteit!

Meer weten over ViaVia Entebbe in Oeganda?

In de eerste plaats is ViaVia Entebbe een bar, restaurant en guesthouse. Maar er is ook plaats voor sport en yoga, fietsverhuur, filmavonden, optredens, excursies, tentoonstellingen, lezingen, duurzame souvenirs en sinds kort ook een plantenkwekerij. 

In de keuken draait het om verse, lokale producten. De bijen zorgen voor de honing, er is zelfgebakken brood en homemade confituur. Kom helemaal tot rust in hun groene tuin vol vogels, ontmoet mensen rond het kampvuur, of geniet van een romantische zonsondergang. Een echte thuis ver weg van huis!