Overslaan en naar de inhoud gaan

In de buitenwijken van Dakar (Senegal), ligt op 500m van het strand het ViaVia Joker Reiscafé. Het is een oase van rust in het drukke centrum. In deze tijden is het er helaas té rustig en vele gezinnen hebben niet voldoende eten, of geld om de kinderen naar school te sturen. Sinds maart komen er geen internationale reizigers meer naar Senegal en daardoor zijn het restaurant en het hotel gesloten. In plaats van een reiscafé te runnen, delen Yasmina Akkouh en haar team voedselpakketten uit aan hun medewerkers en de community rond hen. Maar de crisis duurt voort, de steun van de overheid is in de praktijk onbestaande, en ViaVia Dakar heeft extra hulp nodig om de mensen rond hen te blijven bijstaan.

Maatregelen in Senegal werden begin oktober versoepeld. Goed nieuws is bijvoorbeeld dat in november de scholen eindelijk weer openen. Maar dat betekent, bij de start van zo’n nieuw jaar, inschrijvingsgeld en schoolmateriaal betalen, met geld dat nu eigenlijk naar eten moet gaan. ViaVia Dakar wil daarom ondersteuning bieden met voedselpakketten én schooltoelages, zodat gezinnen niet moeten kiezen tussen eten of onderwijs.

Waar gaat je gift naar toe?

  • Voedselpakketten voor gezinnen 
  • Schooltoelages voor kinderen

ViaVia Dakar hoopt met deze inzamelingsactie minstens 24 voedselpakketten te verzamelen en 10 kinderen naar school te kunnen laten gaan. 

Wat kost één voedselpakket en wat zit erin?

Één voedselpakket kost €49 en daarin zitten droge voedingsmiddelen voor 1 maand: 50 kilo rijst, 5 liter olie, 5 kilo couscous, 5 kilo pasta. Een gemiddeld gezin telt 8 gezinsleden.

=> Eten op tafel voor €1176

 

Wat kost één schooltoelage en waarvoor dient deze?

Een schooltoelage voor 1 kind kost €23. Hiermee wordt het inschrijvingsgeld en het schoolmateriaal betaald: een rugzak, stiften, kleurpotloden, schrijfpotloden, een gom, slijper, schoolschriften en boeken.

=> Weer naar school voor €230

Doe een gift

Maar eerst een wist-je-datje…

Wist je dat er voor giften in België een tijdelijk extra belastingvoordeel is? Giften zijn vanaf €40 nu 60% aftrekbaar i.p.v. 45%. Stortte je dus vroeger € 40, dan betaalde je na aftrek eigenlijk €22, terwijl het je nu maar €16 kost. Je goede doel krijgt evenveel, jij betaalt zelf minder!

We bezorgen je later een fiscaal attest voor giften vanaf €40.

Een gift overschrijven

  • Deze gegevens heb je nodig:
    Rekeningnummer van ViaVia Tourism Academy: BE71 7360 1995 3469
    Vermelding: “Gift ViaVia Dakar”

De community rond ViaVia Dakar dankt je alvast voor je solidariteit!

Meer weten over ViaVia Dakar?

ViaVia Dakar bezoek je omwille van de heerlijke rust op de patio, de lekkere Senegalese en Belgische gerechten, de muziek en dans die je er ontdekt en de nette kamers. Ideaal als uitvalsbasis voor Dakar (15 km), het strand, Île de Gorée, het Lac rose…

Interessant en zeker in deze tijden extra nuttig is hun project rond urban farming/micro-jardinage. Door gratis vormingen aan te bieden tonen ze geïnteresseerden om een rendabele en ecologische moestuin aan te leggen in stedelijk gebied. De investering is beperkt doordat materiaal hergebruikt wordt (bv. autobanden, oud hout, PVC-buizen). De moestuinen voorzien de gezinnen van voedsel of koopwaar voor de markt, wat voor extra inkomsten zorgt. De cursisten treden na de opleiding ook op als ervaringsdeskundigen die vrienden en familie de werkwijze aanleren.