Overslaan en naar de inhoud gaan

Honduras is een schitterende reisbestemming met tropische vogels en regenwouden, koraalriffen, bergen en Mayatempels. Evengoed is het voor wie er woont duidelijk een arm land met een enorme staatsschuld en een minimale gezondheidszorg. Komt dat goed in coronatijden? Geert van het ViaVia Joker Reiscafé in Copán, een plek in de bergen en vlakbij de tempels van Copán Ruínas, ziet weinig reden om optimistisch te zijn. “Mensen staan hier voor de keuze: sterven van de honger of door corona. Want als je je binnen opsluit, is er geen eten. Waag je je op het overvolle vervoer of het werk, dan is de kans groot om besmet te geraken. Maar wie zal je behandeling betalen? Alleszins niet de overheid die geen cent heeft om uit te delen”.

Bovendien hebben velen ook niet langer werk, zoals veel gezinnen in het netwerk rond de ViaVia in Copán. Ook ViaVia Copán moest de deuren sluiten, waardoor werknemers, sommigen na 20 jaar loyaliteit, ineens op straat stonden.

ViaVia Copán in actie

Geert nam al verschillende initiatieven dankzij een crowdfundingactie in België: tijdens de uiterst strenge lockdown maakten hij en zijn team mondmaskers voor de politie en het Rode Kruis, zodat ze veiliger hun werk konden doen. Hij leverde voedselpakketten aan de gezinnen van zijn werknemers en in de dorpen waar hij zijn “Alternative Tours” organiseert (over het échte Honduras). Hij zamelt middelen in onder de Joker-reisbegeleiders door kritische online tours aan te bieden over de situatie in Honduras nu.

Maar het vat is af, zelfs in ViaVia Copán. Geert doet daarom een nieuwe oproep voor de levering van voedselpakketten én wc-papier.

Waar gaat je gift in Copán naartoe?

Naar hulppakketten in de bergregio rond Copán: naar de gezinnen van de medewerkers en naar de bergdorpen die deel uitmaken van de Alternative Tour die Geert er anders voor reizigers organiseert.

In een hulppakket zit voeding (tortilla’s, bonen, bananen, rijst, boter, soep, cornflakes, zout, suiker, bloem, tomaten…) en wc-papier. Met een gift van €60 (je betaalt na belastingsaftrek slechts €24!), zorg je voor 2 hulppakketten, waar 1 gezin een maand lang mee verder kan. Bedenk wat een gigantisch verschil dat maakt voor de moeders daar, nu de schulden zich beginnen op te stapelen in de huishoudens zonder inkomen. Wij kunnen er met onze Belgische bijdrage meteen iets aan doen. 

Doe een gift!

Maar eerst een wist-je-datje…

Wist je dat er voor giften in België een tijdelijk extra belastingvoordeel is? Giften zijn vanaf €40 nu 60% aftrekbaar i.p.v. 45%. Stortte je dus vroeger € 40, dan betaalde je na aftrek eigenlijk €22, terwijl het je nu maar €16 kost. Zo krijg je van je gift van €60 nog €36 terug via je belastingsbrief. Enzovoort.

We bezorgen je later een fiscaal attest voor giften vanaf €40.

Een gift overschrijven

  • Deze gegevens heb je nodig:
    Rekeningnummer van ViaVia Tourism Academy: BE71 7360 1995 3469
    Vermelding: “Gift ViaVia Copan”

De community rond ViaVia Copán dankt je alvast voor je solidariteit!

Meer weten over ViaVia Copán?

ViaVia Copán bevindt zich vlakbij het centrale plein van Copán Ruínas, een plek bekend voor de Mayatempels (UNESCO Werelderfgoed). In de “Sacred Valley of the Scarlet Macaw” zie je verschillende tropische vogels zoals ara’s over de groene heuvels scheren.

De ViaVia zelf is een erg levendige plek: er is de bar, het restaurant en het hotel. Er is fantastisch ontbijt, er zijn rumdegustaties, salsa-avonden met livemuziek, filmavonden… Geert heeft ook z’n eigen reisorganisatie met alternatieve tours in de bergen en dorpen rond Copán, maar ook canopy staat op zijn lijst! Omdat deze ex-verpleger uit België al 20 jaar in Honduras woont – Gerardo dus voor de vrienden – kent hij zowel de noden van de toeristen als de antwoorden van de lokale bevolking. Maar zeker ook omgekeerd!