Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Slowakije

Geografie

De oppervlakte van Slovakije is 49.035 km², ongeveer anderhalve keer zo groot als België. Slovakije heeft geen directe toegang tot de zee en heeft landgrenzen met Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Oekraïne en Hongarije. De hoofdstad Bratislava ligt vlak aan de Oostenrijkse grens, langs de Donau. De 97 kilometerlange grens met Oekraïne is ook de buitengrens van de Europese Unie.

Het grootste gedeelte van Slovakije is bergachtig, enkel in het zuidwestelijk en zuidoostelijk gebied zijn er lagergelegen gebieden. Het hoogste punt van Slovakije is de Gerlachovsky Stit met 2.655 m.

Fauna en flora

Een groot deel van de bergachtige gebieden van Slovakije is bedekt met zowel loofbos (eik, beuk en berk) als naaldbos (den, spar en lariks). De nationale boom is de winterlinde en de nationale bloem is de roos. Hoe hoger men gaat, hoe beperkter de begroeiing is. Ten noorden van Bratislava ligt het grootste moerasgebied van Midden-Europa.

In de bergen komen marmotten en Karpatengemzen voor. In het wild komen nog enkele grote roofdieren voor zoals de lynx, de wolf en de bruine beer. Een naar een prooi speurende steenarend is zeker een mooi zicht.

Staatsvorm

Slovakije is een republiek met momenteel Zuzana Čaputová als president. Zij is de eerste vrouwelijke president van Slowakije. De president wordt door het volk verkozen, maar heeft erg weinig macht.

Slovakije heeft een éénkamerstelsel met 150 zetels. De eerste minister is Eduard Heger. Verkozenen zetelen voor 4 jaar.

Bevolking

Slovakije telt 5,5 miljoen inwoners waarvan 85% Slovaken zijn. De grootste minderheden zijn Hongaren, Roma's en Oekraïners. De grootste stad van Slovakije is Bratislava, tevens de hoofdstad, waar een half miljoen mensen wonen.

De officiële taal is Slovaaks. Andere talen die in Slovakije gesproken worden zijn Tsjechisch (deze taal is slechts weinig verschillend van Slovaaks) en Hongaars. Hongaars kan in sommige gemeenten zelfs een officiële taal zijn als er meer dan 20% van de inwoners Hongaars spreekt.

Economie

Na de opsplising van Tsjechoslowakije kende Slowakije een heel moeilijke periode aangezien enkele jaar daarvoor ook de handel met Rusland sterk verminderde. Midden 1990 begon de economie terug aan te trekken, dit vooral door buitenlandse investeringen. Het grootste exportproduct van Slovakije zijn auto's.

Sinds 2009 betaalt men in Slovakije met de euro.

Religie

Ongeveer 70% van de Slovaken is roomskatholiek, 10% is Protestant en 4% is Grieksorthodox.

Lokale gebruiken en gewoonten

Slowakije kent veel gebruiken die een mengeling zijn van heidense en christelijke gebruiken.

Zo wordt liefde en nieuw leven gevierd in mei met het zetten van een 'meipaal'. De top van deze lange paal wordt versierd met kleurrijke linten. Een andere traditie is het maken van grote kampvuren tijdens midzomernacht. Deze vuren brengen beschermen tegen kwade geesten.

Ook feestdagen zoals carnaval, Pasen en Kerstmis worden gevierd in Slovakije. Op deze laatste feestdag, Kerstmis, eten de Slovaken traditioneel gezien wafels, honing en andere zoetigheden. Ook karper wordt gegeten op feestdagen. Deze vis moet normaalgezien eerst voor enkele dagen in bad worden gehouden alvorens men deze kan opeten.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Slovakije.

Elektriciteit

In Slovakije gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Slovakije. Kleine criminaliteit zoals zakkenrollen en gauwdiefstal komt hoofdzakelijk voor in steden (centrum van Bratislava!) en toeristische plaatsen (kuuroorden, campings). De gebruikelijke voorzorgen zijn terzake in acht te nemen. Het is aan te raden fotokopijen van zijn identiteitsdocumenten mee te nemen, niet te veel cash op zak te hebben en op te passen met kredietkaarten.