Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Servië

Geografie

De oppervlakte van Servië bedraagt 77.474 km², ongeveer 2,5 keer groter van België en grenst aan Bosnië & Herzegovina, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Kosovo en Montenegro. Het hoogste punt van het land is de Midzor met een hoogte van 2.169 meter. De hoofdstad van Servië is Belgrado, gesitueerd in het noorden van Servië.

De Donau is de langste rivier van Servië en zorgt voor een erg vruchtbaar gebied in het noorden van het land.

Fauna en flora

In Servië komen heel veel endemische plantensoorten voor, qua bomen zijn vooral de naaldbomen kenmerkend met de slangehuid-den, de Balkan-den en de zeldzame Servische spar als belangrijkste. Verder komen er ook heel veel paddenstoelen voor die door de inwoners gekoesterd worden wegens hun medicinale werking. Er zijn 5 Nationale Parken en 20 erkende natuurparken in Servië. De Pioenroos is de nationale bloem van Servië. Volgens de legende was dit oorspronkelijk een witte bloem, maar ze veranderde naar rood tijdens de Slag bij Kosovo in 1389.

Er komen ook veel dierensoorten voor. In de parken kan nog wolven, wilde katten, steenarenden en bruine beren vinden. Verder is Servië ook een waar paradijs voor vogelspotters.

Staatsvorm

Servië is een republiek en werd onafhankelijk in 2006 toen Servië en Montenegro splitsten. De president is Aleksandar Vučić. Een president in Servië wordt door het volk gekozen voor een termijn van 5 jaar en kan maximaal 2 termijnen president zijn.

Het parlement bestaat uit 1 kamer met 250 zetels. Aan het hoofd van de regering staat premier Ana Brnabić.

Bevolking

In Servië wonen iets meer dan 7 miljoen mensen, vooral Serviërs. Verder wonen er ook Hongaren en Bosniërs. De hoofdstad Belgrado is de grootste stad met iets meer dan een miljoen inwoners. De bekendste Serviër is tennisser Novak Đoković.

Economie

De goederen- en dienstensector is de belangrijkste economische sector van Servië, goed voor 60% van het BNP. Qua industrie zijn vooral de autoproductie en de metaalindustrie belangrijk.

In Servië wordt er met Dinars (RSD) betaald. 1000 RSD = 8,13 EUR (wisselkoers op 3 november 2016).

Religie

De overheersende religie van Servië is de orthodoxie, goed voor 85% van de gelovigen. De Savakathedraal in Belgrado zou het grootste orthodoxe kerkgebouw ter wereld zijn. Verder zijn er nog minderheden katholiek en moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je in Servië aan iemand voorgesteld wordt of voor de eerste keer ontmoet, kan een stevige handdruk niet ontbreken. Kussen wordt pas gedaan vanaf de 2de keer en kan 1, 2 of 3 kussen zijn. Een stevige omhelzing kan ook. Bij het toasten, meestal met thuis gestookte rakija, is het belangrijk dat de glazen elkaar raken en dat er oogcontact is. Gezondheid in het Servisch is Živeli! De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en is dus doorgaans een warme maaltijd. De rekening op restaurant of café wordt altijd door de gastheer betaald. Het is immers 'not done' om uw gasten te laten betalen. Een nachtje uit, kan in Servië zowat elke dag van de week, wordt traditioneel afgesloten met een stevige snack burek genoemd.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Servië.

Elektriciteit

In Servië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Reizen in Servië stelt geen bijzonder risico of probleem. Kleine criminaliteit (zakkenrollen en gauwdiefstal) komt steeds meer voor. Het is daarom sterk aanbevolen reisdocumenten, geld en waardevolle voorwerpen in een beveiligde bewaarplaats (bv. kluis van hotel) te laten.

Servië heeft een recente bewogen geschiedenis, uit respect voor de lokale bevolking vermijd je best discussies over de oorlogen.