Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Senegal

Geografie

Senegal ligt in West-Afrika, aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Dakar, een havenstad op een schiereiland, en ligt daarmee op het meest westelijke punt van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Mauritanië, in het westen aan Mali, in het zuiden aan Guinee-Bissau en Guinée. Senegal omsluit het land Gambia bijna volledig. De reden hiervoor is dat de Fransen Senegal koloniseerden maar Gambia, een strook land langs de rivier de Gambia, aan de Britten moesten laten. Een unie van beide landen heeft niet lang standgehouden.

Over het algemeen is het land erg vlak en bestaat het uit dorre savanne. Het uiterste zuidoosten is heuvelachtig, het noorden is erg droog dankzij uitlopers van de Sahara. De Casamance, de zuidelijke strook is groen. Enkele grote rivieren zijn de Senegal, die de noordelijke grens met Mauritanië vormt, en de Gambia die in het zuidoosten stroomt.

Fauna en flora

De meest typische boom is de baobab of apenbroodboom. Je ziet hem overal – het is dan ook het staatssymbool - en je herkent hem aan zijn dikke stam en grillige takken die het grootste deel van het jaar kaal zijn. Het is net of de boom op zijn kop staat met de wortels in de lucht. De boom kan grote hoeveelheden water vasthouden en daardoor lange periodes van droogte overleven. Een andere speciale boom is de kapokboom. Aan de kust komen kokospalmen voor en ook de bougainville zie je veel terug in Senegal. Mangroves zijn er dan weer in de Siné Saloum.

De aanwezigheid van groot wild is in Senegal zeer bescheiden in vergelijking met de wildparken in andere delen van Afrika. Senegal is echter wel een waar vogelparadijs. Tijdens onze wintermaanden vind je er vele Europese trekvogels die er overwinteren, maar ook tijdens andere periodes van het jaar kan je van de vogelpracht genieten en tref je er ondermeer witte pelikanen, paradijsvogels en zilverreigers.

Staatsvorm

Senegal is een republiek met 1 kamer van volksvertegenwoordiging die om de 5 jaar verkozen wordt en met een rechtstreeks verkozen president. Sinds april 2012 is Macky Sall president en Mohamed Ben Abdallah Dionne is premier sinds 4 juli 2014.

Bevolking

In Senegal leven verschillende bevolkingsgroepen maar de grootse en belangrijkste groep vormt de Wolof. Zij maken 43 % uit van de bevolking en leven voornamelijk in de stedelijke regio's. De andere bevolkingsgroepen zijn veel minder groot in aantal. De Sérèr (ca. 14%) zijn voornamelijk landbouwers en de Peul (ca. 23%) waren handeldrijvende nomaden en veehouders die nu niet meer rondtrekken maar in de Senegalvallei en de Casamance wonen.

Senegal telde in 2018 15,4 miljoen inwoners (geschat aantal). Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 2,4%. De bevolking is jong: 62% is jonger dan 25 jaar. Slechts 3% van de bevolking is boven de 65 jaar. De levensverwachting van een Senegalese man is gemiddeld 60 jaar, van een vrouw 64 jaar. Ongeveer 44% van de bevolking woont in de steden. Groot-Dakar had in 2015 3.5 miljoen inwoners.

Economie

De officiële munteenheid is de CFA-franc (XOF) uitgegeven door de BCEAO (Centrale Bank van West-Afrikaanse staten).

De agrarische sector is de grootste; ruim de helft van de bevolking werkt in de landbouw. Veel boeren produceren voor eigen gebruik, maar er zijn ook grote landbouwbedrijven. Zo exporteert Senegal grote hoeveelheden pinda’s en katoen maar ook vis en visproducten. De vissers hebben het overigens moeilijk omdat de zee bij Senegal zwaar wordt bevist door grote en moderne Europese schepen. Tenslotte zijn ook het toerisme en de winning van fosfaten een belangrijke bron van inkomsten.

In 2015 was er een grote economische groei van 6.5% door de goede oogst en betere productiviteit in de landbouw sector.

Om de economie in de toekomst te verbeteren, werd het ESP (Emerging Senegal Plan) ontwikkeld. Zo behoort het elektriciteitsplan tot één van deze projecten. De elektriciteitsprijzen van Senegal behoren tot de hoogste van de wereld.

Religie

De belangrijkste godsdienst is de islam. Moslims maken 94% van de bevolking uit, christenen 5% waarvan de meesten rooms-katholiek zijn. Daarnaast is 1% animist. Animisten geloven in het bestaan van goede en kwade geesten, die kunnen huizen in ondermeer bomen en dieren. In het dagelijkse leven smelten islam en voor-islamitische, animistische gebruiken vaak samen waardoor bijgeloof, magie, het boze oog en tovenarij een belangrijke rol in het leven van de mensen spelen. De islamitische marabout wordt geconsulteerd om onheil af te wenden. Hij maakt daartoe een 'gris gris', een korantekst die op het lichaam of op een speciale plek in huis wordt bewaard.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • Senegalezen hechten veel belang aan een begroeting. Neem er dus tijd voor.
  • Een oudere persoon wordt in Senegal erg gewaardeerd en wordt beschouwd als wijs en verstandig.
  • De persoon die aan het hoofd van de familie staat, heeft alles voor het zeggen.
  • Solidariteit is een zeer belangrijk begrip in Senegal wat ondermeer blijkt uit onderlinge hulp aan diegene die het op een bepaald moment wat minder heeft, het gezamenlijk bijwonen van sociale activiteiten enz...
Tijdsverschil

Tijdens onze wintertijd is het in Senegal 1 uur vroeger dan in België. Tijdens onze zomertijd is het er 2 uur vroeger.

Elektriciteit

In Senegal is de netspanning 230 volt. De stopcontacten zijn dezelfde als in België (type C & E)

Veiligheid

Over het algemeen kan er in Senegal veilig gereisd worden. Door enkele confrontaties tussen het leger en rebellen is waakzaamheid geboden in de Casamance (langs de grens met buurland Guinee-Bissau). Door de gespannen situatie in de Sahelregio is het ook afgeraden te reizen naar het oostelijke grensgebied met Mali en Mauritanië. Op andere plaatsen in Senegal, zoals in de hoofdstad Dakar, moet je opletten voor kleine criminaliteit. Tijdens de Joker-reizen naar Senegal blijven we ver weg van de 'gevoelige' grensgebieden en de Casamance. Het reisadvies kan je checken op:

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/afrika/senegal/ra_senegal.jsp