Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Réunion

Geografie

Het vulkanische eiland Réunion ligt in de Maskarenenarchipel, waarvan ook Mauritius deel uitmaakt. Het eiland ligt in de westelijke Indische Oceaan en is zo'n 3 miljoen jaar geleden ontstaan rond de Piton des Neiges, de hoogste piek van het eiland van zo'n 3.070 m. Deze vulkaan maakt deel van het westelijke gebergte op het eiland. Dat is tevens het oudste gebergte. De Piton des Neiges wordt omgeven door de 3 keteldalen of cirques waarvoor het eiland bekend is, namelijk de Cirques de Salazie, Mafate en Cilaos. Deze keteldalen bestaan uit steile ravijnen met scherpe pieken. Dit is het werk van stevige erosie. In het zuidoosten van het eiland is er een kleiner gebergte. Dit bestaat uit verschillende inactieve vulkanen, maar ook eentje dat wel nog actief is, namelijk de Piton de la Fournaise (2.525 m). Tussen de twee gebergtes liggen hoogvlaktes. Daarnaast vind je ook relatief platte kuststroken terug.

Fauna en flora

De flora op Île de la Réunion is enorm divers en uniek. Het eiland herbergt veel endemische plantensoorten. Dit zijn planten die ontstaan zijn op het eiland. Zo zijn er bepaalde boomvarens die tot wel 10m hoog worden, maar ook types hibiscus die men nergens anders vindt. Daarnaast is het een paradijs voor planten die op andere plekken bijna uitgestorven zijn.

Het meeste groen is te vinden op de strook tussen de bergen en de kust. Denk hierbij aan bomen zoals palmen, vanillebomen, regenwoud,... Ook qua bloemen is er enorm veel te bewonderen: orchideeën in alle kleuren, frangipani, jacaranda,... Als je gecultiveerde velden ziet, is de kans groot dat het suikerriet is.

Het eiland heeft veel vulkanen, en dus ook veel barre lavavelden. Hierop groeien wel nog tamarinde en acacia.

Qua fauna is vooral het vogelrijk goed vertegenwoordigd. Buulbuuls, tec-tec (een soort tapuit met rode borst) en een papangue (soort buizerd) zal je zeker zien rondvliegen. De bekendste zeevogel, en tevens de nationale vogel, is de paille-en-queue of witstaartkeerkringvogel.Bijna alle reptielen en zoogdieren op het eiland zijn ingevoerd door de mens. Deze hebben de lokale fauna serieus toegetakeld, met als gevolg dat er nog weinig endemische dieren overblijven. Je kan er o.a. wilde zwijnen, herten, kameleons en verschillende soorten gekko's en hagedissen spotten.

Staatsvorm

Île de la Réunion is een overzees departement van Frankrijk. Het officiële staatshoofd van het eiland is dus de Franse president. Praktisch gezien valt het bestuur van het eiland onder het Département d'Outre-Mer & Territoires d'Outre-Mer, geleid door een Franse minister. Dit departement bestaat uit een prefect, aangeduid door de president, en een Algemene Raad. De Algemene Raad bestaat uit officieel verkozen leden.

Het eiland bestaat uit 4 arrondissementen en heeft als hoofdstad Saint-Dénis. Het geniet van een vergaande vorm van zelfbestuur, maar is wel nog afhankelijk van de financiële ondersteuning van Frankrijk. Het maakt deel uit van de EU, en valt ook onder het Schengenakkoord.

Bevolking

De relatief kleine bevolking van Île de la Réunion is jong. Het bestaat uit Europeanen, Indiërs en Chinezen. De grootste groep zijn echter de Réunion Creolen, van Afrikaans-Malagassische afkomst.

Met z'n 800.000 inwoners is de bevolkingsdichtheid op het eiland vrij klein, namelijk zo'n 300 mensen per km².

Economie

Het eiland is grotendeels afhankelijk van de import en export van en naar Frankrijk. De belangrijkste producten die worden geproduceerd zijn suikerriet. Ook de bijproducten van suikerriet, zoals rum, melasse,... zijn populair. Verder zijn ook specerijen, tabak, vanille en exotisch fruit belangrijke exportproducten.

De grootste sector op het eiland is echter de tertiaire sector. Onder andere toerisme is er belangrijk voor de plaatselijke economie. Het werkloosheidcijfer blijft echter vrij hoog, waardoor het eiland afhankelijk blijft van de financiële ondersteuning van Frankrijk.

Religie

De grootste religie op Île de la Réunion is het katholicisme. Maar dat is zeker niet de enige religie die wordt beleden. Ook de islam en hindoeïsme worden er beleden. Soms worden deze religies zelfs versmolten tot één.

Lokale gebruiken en gewoonten

De bevolking van Île de la Réunion bestaat uit een leuke mengelmoes en dat wordt gereflecteerd in de tradities en gebruiken van het eiland. Islamitische, christelijke en hindoeïstische feesten gaan er naast elkaar door. Ben je in april op het eiland? Zak dan zeker af naar Saint-Gilles-les-Bains voor het kleurrijke Carnaval.

De Creoolse bevolking is de grootste groep op het eiland. De keuken, gewoontes,... stammen dus grotendeels van hun cultuur. Ook de meest populaire muziek vindt z'n oorsprong bij de creolen. Zo zijn er de sega- en maloyamuziek, beide gespeeld op traditionele muziekinstrumenten en bestaande uit een mix van Afrikaanse en Europeaanse/Indische muziekstijlen. Deze zijn allebei ontstaan in de tijd van de slavenhandel toen mensen uit Afrika en andere gebieden in grote getalen gedwongen werden om te werken op de vele suikerrietplantages. De muziekstijlen zijn om die reden vaak politiek getint. Maloyamuziek werd zelfs als zo'n dreiging dat de Franse staat deze verbande. Deze stijl werd dan ook opgenomen als Werelderfgoed op de lijst van UNESCO.

Verder zal je ook vaak families zien picknicken. Genietend van de natuur genieten ze van traditionele gerechten van Réunion, zoals cari of rougail.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het op Réunion 2 uur later en tijdens onze wintertijd 3 uur later dan in België. Dit omdat men op Île de la Réunion geen zomer- en wintertijd kent.

Elektriciteit

Voor een reis naar Réunion hoef je geen wisselstekker te kopen. Er wordt gebruik gemaakt hetzelfde type stopcontact als bij ons.

Veiligheid

Het is erg veilig om te reizen in Île de la Réunion. Wees tijdens het cyclonenseizoen wel aandachtig voor mogelijke natuurrampen.