Overslaan en naar de inhoud gaan

Een verre reis met kinderen is méér dan een aanrader. Maar de lange vliegreis is iets waar vele ouders en kinderen tegenop kijken. Met deze tips van ouders die al vaak vlogen met hun baby of kinderen is dat echter nergens voor nodig. We verklappen immers de antwoorden op vragen als: ‘welk speelgoed neem ik mee in het vliegtuig’, ‘hoe voorkom ik oorpijn tijdens het opstijgen’ en ‘hoe maak ik van de vliegreis een supertoffe belevenis?

Vliegen met een baby: geef melk tijdens het opstijgen

Opstijgen en landen zijn voor de kleintjes soms enge momenten. Het vliegtuig beweegt en maakt een hoop lawaai. Bovendien zorgt het luchtdrukverschil voor oorpijn. Reis je met een baby, dan geef je op deze momenten je kindje best een flesje melk. Door het slikken wordt de druk in de oren genormaliseerd, en bovendien is het een perfecte afleiding. Ook een fopspeen kan de druk verlichten en rust brengen. Onze tip: begin niet te vroeg met het flesje, maar wacht tot het opstijgen echt begonnen is. Als je kindje al drinkt tijdens het taxiën, is het flesje wellicht te snel leeg.

Vergeet oorpijn tijdens de vlucht

Ook voor grotere kinderen werkt het trucje met het drinken goed, vervang in dat geval het flesje melk gewoon door fruitsap of frisdrank. Je kan altijd proberen om het favoriete drankje van je kind mee te nemen op het vliegtuig. Als je duidelijk maakt dat het voor hen is, neemt de security het vaak even mee voor controle, maar krijg je het wel terug. Als alternatief neem je het vertrouwde drinkbekertje van je kind mee, en laat je dit door de steward(ess) vullen. Bij grote kinderen – en jezelf -  blijft de klassieke kauwgom een topper, maar ook ander snoepgoed does the trick.

Contact met je medepassagiers: onverwacht plezant!

Met handpopjes en vingerpopjes kan je heel wat plezier maken tijdens de vliegreis. Verzin samen met je kind de gekste toneelstukjes. Heb je geluk met je vliegtuigburen, dan kan je hen er zelfs mee in betrekken. Veel medepassagiers vinden toneeltje spelen met een kind zelf ook een leuke, onverwachte afleiding!

 

Het leukste entertainment voor kinderen op het vliegtuig

Eerst en vooral: laat je kinderen tijdens het wachten op de vlucht zo actief mogelijk spelen, zo zijn ze al moe voor het boarden begint.

Je kinderen bezighouden tijdens de vlucht is heel belangrijk. Als ze geconcentreerd met een stuk speelgoed of een boekje bezig zijn, vervelen ze zich niet en maken ze niet te veel lawaai.

Wat je zeker kan meenemen:

 • Favoriete (klein) stuk speelgoed. Je wacht best tot halverwege de vlucht om dit te geven, zo heb je iets achter de hand.

 • Favoriete knuffel, perfect als troost in bange momenten.

 • Kijkboekje of voorleesboekje voor kleuters; leesboek of stripverhaal voor kinderen.

 • Kleurpotloden en papier: neemt niet veel plaats in en staat garant voor uren tekenplezier. Een kleurboek kan natuurlijk ook.

 • Klein pakje Lego: leuk om in elkaar te steken en om mee te spelen.

 • Koekjes en snoepjes brengen altijd een lach terug.

 • Doe zo lang mogelijk over je maaltijden. Je kan wat later ook nog een extra portie vragen.

 • Soms krijg je speelgoedjes van de steward(ess), maar zorg dat je zelf ook genoeg speeltjes bij hebt.

 • Maak samen met je kind tijdens de vlucht een soort van reisplanning. Jij vertelt wat jullie elke dag gaan doen, en je kind maakt er een tekening bij. Zo bereid je je kinderen alvast voor op alle nieuwe indrukken op reis.

Supertip: koop mini-cadeautjes van minder dan €1 en pak ze allemaal apart in. Wanneer er tijdens de vlucht een moeilijk momentje komt, verras je je kind met een cadeautje om uit te pakken en te ontdekken. Sommige ouders voorzien standaard een ingepakt cadeautje om elk uur af te geven.

Films en spelletjes mogen voor een keertje wel

Smartphones, tablets, draagbare dvd-spelers en spelcomputers zijn dan misschien niet zo pedagogisch verantwoord, ze zijn wel de perfecte hulpmiddelen om een vliegreis leuk te maken voor je kinderen.

Wat je kan doen:

 • Download leuke kinderfilms en series. De favorieten van je kind of nieuwe dingen om te ontdekken, jij kiest.
   

 • Download vooraf een heleboel nieuwe spelletjes (vele zijn gratis); en laat de kinderen ze tijdens de vlucht ontdekken.
   

 • Voor optimaal spelplezier: neem 2 apparaten mee zodat je kinderen tegen elkaar kunnen spelen. Of beter nog: maak zelf eens tijd om een spelletje mee te spelen. Gieren geblazen als mama en papa er niets van bakken!
   

Heb je zelf geen tablet of smartphone? Kies dan bij je boeking voor een airline met een goed uitgebouwd inflight entertainment system. Zo heeft elk kind een eigen scherm vol spelletjes. Films kijken kan ook, maar hou er rekening mee dat deze vaak alleen in het Engels beschikbaar zijn. De belofte ‘je mag een hele vlucht lang spelletjes spelen’ zorgt er zelfs voor de je kinderen uitkijken naar een lange vlucht. Wie hield dat ooit voor mogelijk?

Dit artikel kwam tot stand met dank aan de volgende ouders-reizigers: Vanessa,  Lesley, Dorien, Anne (Joker Leuven), Arina (Joker Online), Ludo en Wendy (Joker Online).

Lees zeker ook onze praktische tips voor een ontspannen vliegreis met kinderen. In alle Joker-reiskantoren staan onze reisexperts voor je klaar om de goedkoopste vlucht op het beste tijdstip voor jou uit te zoeken. Psst, ook onze individuele reizen zijn ideaal voor wie reist met kinderen!

Empty

Misschien is dit ook interessant voor jou?