Overslaan en naar de inhoud gaan

Een echte safari-ervaring?

Daarvoor moet je... naar Sri Lanka! Geen enkel ander Aziatisch land heeft zo'n grote variëteit aan wildlife. Je vindt er olifanten, buffels, slangen, varanen, apen, herten, krokodillen, en een hele waaier aan kleurrijke vogels zoals de pauw, ijsvogels, bijeneters of de Ceylonhoen. Met een beetje geluk spot je zelfs het schuwe luipaard of de bijzondere lippenbeer.

4 nationale parken staan bovenaan onze 'must-see'-lijst. Sri Lanka-specialist Simon legt uit wat het verschil is, en waarom hij zo'n grote fan is van deze 4.

1. Yala National Park 2. Wilpattu National Park
3. Minneriya & Kaudulla National Park 4. Udawalawe National Park

 

's Ochtends, overdag of 's avonds?

  1. In elk wildpark kan je kiezen tussen een ochtendsafari of een namiddagsafari. De ochtendsafari start vlak na zonsopgang, dus rond 6u, en duurt ongeveer 3 à 4 uur. Een namiddagsafari begint rond 14u30 en eindigt rond zonsondergang (tussen 17u en 18u).
  2. Liever een volledige dag op safari? Ook dat kan! Weet dat je overdag moeilijker wildlife spot omwille van de hitte. Ons advies: kies voor een ochtend- of namiddagsafari.
  3. Een gids, die met zijn arendsogen zoveel mogelijk wildlife probeert te spotten, en aangepaste jeep met chauffeur begeleiden je op safari.

1. Yala National Park

Het bekendste en beroemdste safaripark van Sri Lanka!

Waarom gaan?

Nergens ter wereld heb je meer kans om een luipaard te spotten dan in Yala. Nee, zelfs niet in Afrika. Het park is ook het leefgebied van verschillende kuddes olifanten, herten en buffels, varanen, apen, mangoesten en verschillende soorten inheemse en uitheemse vogels. Ook het landschap is om bij weg te dromen. Yala National Park ligt in het zuiden van Sri Lanka en grenst aan de Indische Oceaan. Dichtbegroeid woud, open vlaktes, moeraslandschappen, grote rotsformaties en onaangeroerde stranden wisselen elkaar af. Een absolute topper dus.

Er is slechts 1 klein nadeel: door de populariteit van het park, durft het er wel behoorlijk druk worden.

Waar slapen?

De meeste accommodaties in de buurt van Yala National Park bevinden zich in en rond het plaatsje Tissamaharama. Ook daar is veel mogelijk: een boutique hotel met prachtig zwembad, een tentenkamp of glamping, of een luxueus verblijf aan de rand van het park.

Beste reistijd

Het hele jaar door. Van juni tot oktober valt er het minste regen, waardoor wildlife zich meer concentreert rond de bestaande waterpoelen. Dit maakt het spotten een stuk makkelijker.

2. Wilpattu National Park

Het grootste nationale park van Sri Lanka, in het noordwesten van het land. Wilpattu National Park is sinds 2009 opnieuw open voor het grote publiek. Daarvoor heeft het jarenlang geleden onder de burgeroorlog.

Waarom gaan?

In Wilpattu vind je olifanten, herten, buffels, krokodillen, slangen, wilde zwijnen, schildpadden, apen, lippenberen en zelfs luipaarden. Al moet je voor deze laatste twee een flinke dosis geluk hebben. Ook het landschap van het park, een mix van jungle, moerasgebieden en meren, is absoluut het ontdekken waard.

Interessante extra: weinig toeristen bezoeken Wilpattu National Park. Je lijkt daardoor quasi alleen in het park en zal geen rijen jeeps aantreffen als je wildlife tegenkomt. Wat ons betreft een fijnere safari-ervaring dan het veel drukkere Yala National Park.

Het enige nadeel van Wilpattu? Door de burgeroorlog is het wildbestand flink gedaald. Het park is ook enorm uitgestrekt en slechts gedeeltelijk opengesteld voor safari’s. De kans is dus groot dat je er minder wildlife tegenkomt dan in Yala National Park én met je gids meer moet zoeken naar dieren. Dat maakt de safari natuurlijk ook wel weer een stuk authentieker... 

Waar slapen?

Het park ligt nogal geïsoleerd. Onze advies: slaap dicht bij het park. Leuke overnachtingsplaatsen midden in de natuur zoals een tentenkamp, boomhut of glamping maken de safari-ervaring compleet!

Beste reistijd

April tot oktober zijn doorgaans de beste maanden, maar je kan het hele jaar lang het park bezoeken.

3. Minneriya & Kaudulla National Park

Waarom gaan?

Deze twee parken liggen in het noorden van Sri Lanka. Hun grootste troef zijn de grote aantallen olifanten die je er het hele jaar kan aantreffen. In de maanden juni tot augustus vind je de kuddes doorgaans in Minneriya National Park. Van september tot december vertoeven ze meestal in Kaudulla National Park. De kuddes olifanten migreren van het ene park naar het andere afhankelijk van de beschikbaarheid van drinkwater en het weer.

Het hoogtepunt in Minneriya is “The Gathering”. Dat is een spectaculair natuurfenomeen waarbij meer dan 200 olifanten verzamelen rond het meer van het park.

De focus van een safari in Minneriya en Kaudulla National Park ligt op het observeren van de indrukwekkende aantallen olifanten. Het spotten van andere dieren komt op een tweede plaats. Dit zijn de twee drukstbezochte parken van Sri Lanka na Yala National Park.

Waar slapen?

Wij raden aan om te overnachten in een comfortabel hotel in één van de naburige kleine steden, zoals Habarana, Giritale of Sigiriya  (Lions Rock).

Beste reistijd

Beste periode: het hele jaar door maar van juni tot december vind je er het meeste aantal olifanten terug.

4. Udawalawe National Park

Waarom gaan?

Udawalawe National park is opnieuw een toppark om olifanten te spotten, én doorgaans minder toeristisch dan Yala National Park en Minneriya / Kaudulla National Park. Behalve olifanten vind je in Udawalawe ook heel wat ander wildlife zoals krokodillen, apen, herten, buffels, slangen, mangoesten en pauwen. Tijdens de safari rijd je langs dichte begroeiing, modderpoelen en open vlaktes. Het uitgestrekte Udawalawe Reservoir, met op de achtergrond een indrukwekkend gebergte, is een prima locatie voor foto's met instagram-allure.

Een luipaard in Udawalawe is extreem zeldzaam. Dat is zowat het enige nadeel aan dit park. Als je deze prachtige katachtigen graag in het wild wil zien, waag je best je kans in Yala National Park of Wilpattu National Park.

Waar slapen?

Je slaapt best in de buurt van het park zodat je kan kiezen voor een ochtend- of namiddagsafari. Want de vele dieren zijn nu eenmaal het actiefst in de vroege ochtend of late namiddag...

Beste reistijd

Ook dit park in het zuiden Sri Lanka, op een dik uur rijden van Yala National Park, kan je weer het hele jaar door bezoeken. November tot april zijn doorgaans de beste maanden.

Zelf op reis naar Sri Lanka?

Klaar om die safari te boeken? Je kan kiezen uit groepsreizen of individuele rondreizen met vrienden, als koppen of met je gezin.

Misschien is dit ook interessant voor jou?