Overslaan en naar de inhoud gaan

In maart 2022 trok Joker-medewerker Dirk voor de 6de keer naar de USA, samen met enkele collega’s. Een prima gelegenheid om zijn kennis van de regio nogmaals op te frissen, polshoogte te nemen van post-corona-reizen in de USA en een aantal nieuwe, avontuurlijk activiteiten te testen.

Een van die first times was de Via Ferrata in Cave Lakes Canyon. Cave Lakes Canyon is een privé-canyon en is rustig gelegen in een lager plateau tussen Zion National Park en de Grand Canyon. Deze canyon dankt zijn naam aan de verschillende meren gelegen in een grot verspreid over het domein. Qua locatie kan dat tellen! En die Via Ferrata zelf? “Een toffe activiteit, met een gezonde dosis spanning en kriebels in de buik!” aldus Dirk.

Zo ging het er aan toe.

Maandag 21 maart, 10 uur

D-day! Met een kleine delegatie van 7 Joker-medewerkers arriveren we stipt op tijd op de afgesproken plek, in het centrum van Kanab, de kleine stad waar we logeren. Onze outfit? Een losse lange broek of short én dichte schoenen. Geen jeans dus: voor een Via Ferrata moeten armen en benen vrij kunnen bewegen!

Al het technische klimmateriaal om vlot en veilig boven te geraken, krijgen we ter plaatse, van onze begeleiders.

Maandag 21 maart, 10u15

Na een korte rit van 10 minuten staan we aan de voet van een steile kloofwand. Boven ons: een heus klimparcours dat tegen de rots is aangebouwd van ongeveer 40 meter hoog. Onze place to be voor de komende uren.

Voor we beginnen met klimmen en klauteren, krijgen we nog een uitgebreide briefing. We leren

  • om onze klimuitrusting (helm en klimgordel) correct aan te trekken,
  • hoe we de twee karabijnhaken (musketons) moeten vasthaken aan de metalen kabels zodat we tijdens de hele activiteit steeds 100% veilig zijn,
  • en hoe we de hulpmiddelen, zoals de metalen steunen voor handen en voeten aan de rotswand, kunnen gebruiken om vlot boven te geraken.

Wist je trouwens dat zo’n musketon, die je bevestigt aan je klimgordel, tot 10 keer het gewicht van een volwassene kan dragen? ‘Zomaar breken’ zal dus niet gebeuren.

Nog een kleine tip uit eigen ervaring: er zitten ventilatiegaten in de helm die je krijgt. Als je schedel niet helemaal (meer) bedekt is met haar, draag je best een bandana of pet onder je helm. Anders loop je het risico dat je hoofd flink verbrandt.

Maandag 21 maart, 10u45

En… go! Musketons vasthaken aan de stalen beveiligingskabels en klimmen maar! Op iets minder dan een uur ben ik boven. Niet slecht, toch?

De hele Via Ferrata ben ik in het gezelschap van 2 ervaren begeleiders: de ene wacht op me aan het einde van het parcours, boven op de 41 meter hoge rots, en helpt me daar later verder naar beneden. De andere begeleider bevindt zich de hele tijd op het parcours. Mocht je als klimmer even niet weten hoe verder te gaan, dan is er steeds professionele hulp dichtbij.

Ik moet bekennen: wat een heerlijk gevoel als je daar tegen de rotsen hangt! De combinatie van het omhoogklauteren tegen een steile wand en het prachtige uitzicht over de canyon is spectaculair. Het is een serieuze inspanning én genieten tegelijkertijd.

Maandag 21 maart, 11u35

Eenmaal op de top krijg je een fris drankje (zeer welkom; het is best warm overdag, zelfs in het voorjaar) en kan je even genieten van een 360°-zicht over de canyon.

Wie boven is geraakt, moet natuurlijk ook nog naar beneden. Dat doe je via de andere kant van de berg, met een afdaling in rappel. Of concreet: lichaam en aangezicht naar de bergwand draaien, poep laten zakken, en dan stap voor stap naar beneden gaan. Ook hier staan de begeleiders de hele tijd klaar om je te helpen. Geen vrije val naar beneden dus 😉. Hoe snel je gaat, kies je ook helemaal zelf! De snelste Joker-medewerker was op 43” beneden. De langste rappel binnen onze groep duurde +/- 5 minuten.

Algemeen besluit

1. Doen of niet doen?

Zeker doen! De hele activiteit zat ik met een gezonde spanning: de klim naar boven, het hoogteverschil, het zicht, en dan de afdaling… Achteraf zit je boordevol adrenaline! Dat geeft een heel voldaan gevoel.

In deze ene activiteit combineer je ook 2 plezante sensatiesporten op een veilige manier: klimmen en rappel. Alles bij elkaar duurt de Via Ferrata ong. 2,5 uur. Je kan ze dus ook makkelijk combineren met een andere activiteit of uitstap.

2. Wat als je hoogtevrees hebt?

Je klimt +/- 41 meter naar omhoog. Als je last hebt van hoogtevrees, is dat toch niet zo evident. Als alternatief kan je mooie wandelingen maken over de vele wandelpaden in Cave Lakes Canyon, of kiezen voor een mountainbiketrip. Of je houdt je klimmende reisgenoten gezelschap vanop de grond en zorgt voor een uitgebreide fotoreportage.

3. Beginners en kinderen

Kinderen vanaf 8 jaar mogen deelnemen aan deze Via Ferrata. Ervaring is niet nodig: deze Via Ferrata is technisch niet moeilijk en dus ideaal voor wie dit een keer wil uitproberen. Het helpt natuurlijk wel als je een beetje behendig bent.

Ook zin om deze Via Ferrata een keer te proberen?

Je kan de Via Ferrata boeken bij een individuele rondreis van Joker in de Verenigde Staten.

Misschien is dit ook interessant voor jou?