Overslaan en naar de inhoud gaan

De ViaVia Joker Reiscafés zijn naast ontmoetingsplaatsen voor reizigers ook plaatsen waar sociaal en duurzaam ondernemen centraal staat. Jij geniet er van een lekker drankje, een gezellige babbel en in het buitenland vaak ook van een zacht bed en boeiende trips. Maar ook de lokale bevolking profiteert mee! We zetten 4 ViaVia’s in de kijker die uitblinken in duurzaam ondernemerschap én reizigers zoals jij met open armen ontvangen!

 

 ViaVia Jogjakarta (Java, Indonesië)

Viavia Jogjakarta is de op één na oudste ter wereld. Opmerkelijk is dat de uitbaatster Mie Cornoedus er al sinds 1995 een consequent en expliciet gendergevoelig personeelsbeleid op na houdt. De ViaVia telt er 53 voltijdse medewerkers en 40 freelance gidsen: allemaal locals.

 Méér kansen voor vrouwen dankzij de ViaVia

Het personeelsbeleid van Mie is méér dan vrouwvriendelijk te noemen: ze wil vrouwen in de toeristische sector alle kansen geven. De meeste medewerkers en alle managers zijn vrouwen. Zo proberen ze de balans in evenwicht te krijgen in de sector, waar vooral mannen werken en vrouwelijke werknemers snel het etiket van “sex worker” opgekleefd krijgen en niet competent gevonden worden voor managementfuncties. Om deze visie in de lokale gemeenschap geleidelijk aan te veranderen en om de goede naam van hun werkneemsters te vrijwaren, is een constante dialoog nodig met de families, echtgenoten en lokale overheden. De ViaVia geldt nu als een veilige, respectvolle werkomgeving voor vrouwen, bovendien slagen ze er ook in om dit beleid te integreren in hun omgeving.

Sociale en culturele hotspot

ViaVia Jogjakarta is uitgegroeid tot een toonaangevende art gallery in de levendige scene van hedendaagse kunst in studentenstad Jogjakarta. Met meer dan 160 exposities is hun bijdrage aan het succes van beginnende artiesten en gevestigde waarden uitzonderlijk. Daarnaast organiseren en steunen ze allerlei trainingen en workshops in scholen en in de dorpen.

 Waarom reizen naar Viavia Jogjakarta?

Een bar en restaurant vol fairtrade producten en lekkere wereldkeuken zullen je zeker verleiden tot een stopover. Blijven slapen kan in een van de mooie kamers, of simpelweg in een zacht bed in de slaapzaal. ViaVia Jogjakarta organiseert maar liefst 36 verschillende tours, uitstappen en workshops voor reizigers. Het ongelooflijk mooie complex van Borobudur met zijn vele beelden bezoeken of een fietstour langs de lokale dorpjes, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

 

 ViaVia Dakar (Senegal)

De Belgische Yasmina Akkouh kreeg de Afrikamicrobe te pakken tijdens haar stage in een kleuterschool in Dakar, en leidt nu de ViaVia in deze stad.

 Micro-jardinage als wapen in de strijd tegen armoede

Op sociaal vlak blinkt ViaVia Dakar vooral uit door zijn zijn micro-jardinage-project. Door gratis vormingen aan te bieden toont men de bevolking hoe ze een rendabele en ecologische moestuin aan kunnen leggen in stedelijk gebied. De investering is beperkt doordat materiaal hergebruikt wordt (bv. autobanden, oud hout, PVC-buizen die op straat te vinden zijn). Ze voorzien hun gezin hiermee van voedsel en verkopen de overschotten op de markt, wat voor een extra inkomen zorgt. De cursisten treden na de opleiding ook op als ervaringsdeskundigen die vrienden en familie de werkwijze aanleren.

Maar ze doen nog veel meer, bijvoorbeeld muziekwedstrijd voor jonge artiesten (met als prijs een albumopname in een studio in Yoff), een dansbattle voor hiphoppers, kookworkshops thuis bij gezinnen in Yoff,… 

Waarom reizen naar ViaVia Dakar?

Senegal heeft erg te leiden gehad onder de uitbraak van Ebola, waardoor vele toeristen (onterecht!) hun reis annuleerden. Jouw reis naar dit prachtige land helpt de economie zeker weer vooruit! ViaVia Dakar ligt vlakbij de luchthaven, waardoor het perfect is als eerste, comfortabele stop. Je kiest voor een kamer met eigen sanitair of een bed in een slaapzaal en geniet van de lekkere keuken in het restaurant. Ook deze ViaVia neemt je graag mee op uitstap in de omgeving, en wie weet pik je ook wel een concertje mee!

 

 ViaVia Copán (Honduras)

De Belgen Geert van Vaeck en Annemie van Nieuwenhove baten sinds 2002 ViaVia Copán – opgericht in 1998 – met heel veel passie uit.

 Schoolboeken voor kinderen uit de bergdorpen

De uitbaters van de ViaVia richtten het project ‘nachos para todo’ op, dat schoolboeken voorziet voor kinderen uit het 1e,2de en 3de leerjaar in de bergdorpen. Maar liefst de helft van de opbrengst van de wandeltochten die verkocht worden in het reisbureau van ViaVia Copán gaat naar dit project.

Daarnaast is de ViaVia de place to be voor voordrachten van archeologen, art expo’s, concerten en dj-sets, tweemaal per week een filmavond, salsalessen, …

Waarom reizen naar ViaVia Copán?

Het reisadvies naar Honduras is (in juni 2015) negatief. Maar dat betekent zeker niet dat je dit mooie land links moet laten liggen! Als je bepaalde gebieden vermijdt en enkele veiligheidsmaatregelen in acht neemt, loop je weinig risico. Dat Joker nog steeds groepsreizen organiseert naar Guatemala & Honduras – mét een bezoek aan ViaVia Copán – is hiervan het beste bewijs! In de ViaVia kan je gezellig overnachten, chillen aan de bar of genieten van een lekker hapje in het restaurant. Je kan er ook terecht voor allerlei reisinformatie én je boekt er verschillende tours in de omgeving. Ook als je zin hebt in yoga, spa, cinema,… zit je hier goed!

 

 ViaVia Ayacucho (Peru)

Deze ViaVia opende in 2009 en biedt aan meer dan 80 mensen werkgelegenheid in eerlijke omstandigheden. De richtlijnen i.v.m. overuren en nachturen worden gerespecteerd (iets wat zelden gebeurt in Peru, laat staan in de horeca) en er zijn regelmatig bijkomende trainingen voor het personeel. In de nabije toekomst openen ze een gratis kinderopvang voor kinderen van medewerkers, aangezien vele alleenstaande moeders niet in staat zijn om buitenshuis te werken, of ervoor moeten kiezen hen alleen thuis te laten. De ViaVia is ecologisch dankzij zonnepanelen, gerecycleerde materialen, lokale producten… Bovendien reserveert het team elk jaar 10% van de winst voor steun aan allerlei socio-culturele projecten zoals concerten, congressen over milieubeleid, Engelse conversatieavonden met reizigers en locals,…

Waarom reizen naar ViaVia Ayacucho?

Ayacucho werd pas in de jaren ’90 een veilige bestemming voor toeristen, en nog steeds is het een weinig toeristische plek. Net dat is dan ook de charme: Ayacucho is authentiek, gezellig en er valt vanalles te beleven. De ViaVia organiseert graag je uitstap, Spaans taalbad, kookworkshop,… Overnachten kan er in één van de 20 schitterende, thematische kamers, ingericht in de stijl van een bepaald land of continent. Ook voor een Peruaanse koffie, pisco sour of zelfs een Belgisch bier, eventueel vergezeld van een lekkere maaltijd, ben je in hier aan het juiste adres. Ook de setting is uniek: een authentieke, gerestaureerde koloniale ‘casona’ met uitzicht op het centrale plein van Ayacucho.

Wie geen reisplannen heeft, maar wel graag geniet van een werelds hapje en drankje kan terecht in de Belgische ViaVia Joker Reiscafés in Leuven, Heverlee, Brussel, Mechelen en Antwerpen.

Om af te sluiten nog een primeur: in september 2015 opent er een nieuwe ViaVia in Addis Abeba (Ethiopië) als café, restaurant en hostel met 6 tweepersoonskamers. De moeite waard om binnenkort te gaan ontdekken!

Lees meer op viavia.world

Misschien is dit ook interessant voor jou?