Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Mozambique

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Maputo

Maputo Brussel TAP Portugal 01/11/22 - 14/12/22
01/01/23 - 30/06/23
Boek tot 30/06/23 vanaf € 601 Boek of kies andere reisdata

Maputo

Maputo Brussel Turkish Airlines 04/08/22 - 10/12/22
01/01/23 - 16/01/23
Boek tot 10/12/22 vanaf € 786 Boek of kies andere reisdata

Maputo

Maputo Brussel Ethiopian Airlines 18/08/22 - 15/12/22

Boek tot 31/12/22 vanaf € 878 Boek of kies andere reisdata

Partners

Over  Mozambique

Geografie

Mozambique ligt tussen Zuid-Afrika en Tanzania en grenst aan Malawi, Swaziland, Zambia en Zimbabwe. Het land bestaat voornamelijk uit vlakke kustgebieden, met uitzondering van het Gorongosagebergte (oosten), het Malkondegebergte (noorden) en het Lembobo-gebergte (zuiden). Het binnenland is bedekt met dichte bossen en savannen. ook vind je er tal van tropische eilandjes, hagelwitte stranden, azuurblauwe zee en prachtige koraalriffen.

Fauna en flora

Mozambique heeft een rijke fauna: antilopen, buffels, giraffes, krokodillen, neushoorns, nijlpaarden en olifanten kan je er tegenkomen. Verder heeft het een tropische vegetatie en zijn de acacia, ebben, mahonie, oelin, palm, rubberboom en apenbroodboom zeer typerend voor het land.

Staatsvorm

Tot 25 juni 1975 was Mozambique een Portugese (zeehandels)kolonie. Daarna nam de bevrijdingsbeweging 'Frente de Libertação de Moçambique' (Frelimo) de macht, onder leiding van Samora Moises Machel, die een marxistisch-leninistisch koers inzette.

Mozambique werd niet gespaard van de nodige burgerconflicten. Zo steunde het land het verzet tegen de blanke minderheidsregeringen in Rhodesië en Zuid-Afrika. Met steun van deze twee landen werd de verzetsbeweging 'Resistência Nacional de Moçambique (Renamo)' opgezet. De oppositiepartij Renamo trad wreed op tegen Frelimo waarbij zo'n 1,5 miljoen mensen om het leven kwamen en 5 miljoen op de vlucht sloeg.

In 1992 werd in Rome een vredesakkoord getekend. De VN moest toezien op vredehandhaving, mijnopruiming en voorbereiding van de verkiezingen. In 1994 werden de eerste parlementaire en presidentiële demcoratische verkiezingen gehouden. Huidig president is Armando Emílio Guebuza die zich vooral op economische wederopbouw focust.

Bevolking

In Mozambique wonen zo'n 24 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid is vrij laag en bedraagt ongeveer 31 inwoners per vierkante kilometer.De levensverwachting is 52,6 jaar. De bevolking bestaat uit meer dan twintig inheemse stammen zoals de Makua-Lomwe, Tsonga, Shona, Malawi en Swahili.

Economie

Tijdens de burgeroorlog kreeg de economie veel te verduren, maar er wordt nu gefocust op de een economische wederopbouw. De landbouw, visserij en toerisme zijn de belangrijkste bron van inkomen.

Religie

De meesten hebben hun eigen (Afrikaanse) riten en gebruiken. Ongeveer 30% is christen en 20% is moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten

Het fotograferen van politieagenten, soldaten, vliegvelden, bruggen en overheidsgebouwen is streng verboden. 19 oktober is de herdenking/sterfdag van Samora Machel, de leider van Frelimo. 10 november is Maputo dag, een regionaal feest in en rond de hoofdstad.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is het in Mozambique 1 uur later.

Elektriciteit

Neem best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Draag geen dure toestellen zichtbaar op je lichaam en neem best geen al te grote sommen geld op zak mee. Meer info via https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/mozambique