Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze voorbeeldroute kan je voorlopig niet online boeken. Voor een offerte van een individuele rondreis met z’n twee, vrienden of je gezin naar deze bestemming kan je wél terecht in je Joker-reiskantoor >>

 

Ontdek het authentieke Benin van dichtbij, maak tijd voor een kennismaking op het Afrikaanse ritme. Ervaar de lokale gebruiken en gewoonten via rechtstreeks contact met de inwoners van Benin. Deze rondreis neemt je mee van Zuid- naar Noord-Benin en laat je de vele verschillende gezichten zien van deze kleine Afrikaanse parel. Zo ontdek j je al wandelend het groene, bergachtige noorden en ga je op zoek naar olifanten, buffels, leeuwen en apen tijdens een safari in het Pendjari National Park.

De hoogtepunten van deze reis

Benin - Tata
Overnachten in een huisje in typische Tata architectuur
Safari in Parc Pendjari
Safari in Parc Pendjari
Mysterieuze Voodoo cultuur
Mysterieuze Voodoo cultuur

Programma

Programma

A Dag 1
Cotonou

Inbegrepen: diner

Bij aankomst op de luchthaven in de bruisende stad Cotonou word je hartelijk ontvangen door je gids. Deze zal je begeleiden naar het eerste verblijf, een basic maar comfortabel hotel. Nadat je je opgefrist hebt, kan je hier ook avondeten. Hier kan je rustig wennen aan het Afrikaans ritme om de volgende dag in topvorm te starten aan de rest van de reis.

B Dag 2
Cotonou - Abomey

Inbegrepen: ontbijt-lunch

Na het ontbijt in het hotel start je deze tocht met een introductiesessie in de Beninse cultuur. Je persoonlijke gids die je gedurende de rest van de reis zal begeleiden zal je uitleg geven over de verschillende gewoonten en gebruiken.  Nadien brengen we een bezoekje aan de overblijfselen van het Danxomè koninkrijk. Je picknickt onderweg naar Abomey, waar je het historisch museum bezoekt. Hier worden alle aspecten van het verleden toegelicht om zo een beeld te kunnen vormen van het Bénin van vandaag. Na een toch wel zware dag is het tijd voor wat luchtigs: een vrije avond in Abomey! Ga iets lekkers eten en geniet van de stadssfeer. Je overnacht vanavond in hotel Guedevy d'Abomey.

C Dag 3
Abomey - Koussoukoingou

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt ga je door naar Koussoukoingou. Genesteld in het hart van het Atacoragebergte biedt Koussou je fantastische panorama’s met mangobomen en baobabs. Hier heerst een microklimaat waardoor het, ongeacht het seizoen, altijd aangenaam is. Je ontdekt hier een authentiek dorpje waar de inwoners een typische bouwstijl hebben ontwikkeld: de Tata. Dit zijn ingenieuze kleine kastelen gemaakt uit ruwe grond. We overnachten in een ecolodge die in deze typische stijl is gebouwd en waar je op het dak kan overnachten. Dit zorgt ervoor dat je kan genieten van de ondergaande zon in combinatie met een prachtig uitzicht: zeer fotogeniek dus! Avondeten doe je ook in deze speciale Tatalodge, ook dit kan op het dak: toch wel een bijzondere ervaring!

D Dag 4
Koussoukoingou

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na een stevig ontbijt in de lodge, stap je een drietal uur door de vallei nabij Koussoukoingou. Hier kan je alle verborgen schoonheden ontdekken zoals de rivier waar de vrouwen water komen halen of de plaats waar de voorouders zich schuil hielden in geval van conflicten. Je ontmoet er lokale boeren en leert meer over hun manier van werken en leven. De gids vertelt ook over hoe je hier het best duurzaam toerisme kan ontwikkelen om zo ook op ecologisch vlak je kennis aan te scherpen. Na deze ware onderdompeling in authenticiteit is het tijd om te lunchen. Je leert de plaatselijke keuken op en top kennen! Hierna ga je naar het hart van het dorp om te zien hoe deze mensen hun dagelijks leven eruit ziet. Misschien zal je zelfs de vrouwen hun traditionele dans zien doen en word je zelfs uitgenodigd om mee te dansen? Slapen doe je opnieuw in de ecolodge.

E Dag 5
Koussoukoingou - Nationaal Park Pendjari

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt vertrek je ‘s morgens vroeg  al naar Tanguiéta. Je gaat namelijk een bezoek brengen aan het nationaal Park Pendjari, een natuurreservaat met onder andere een moeras met internationale allure. Je beleeft er een echte privésafari met eigen gids en chauffeur waarbij je dieren kan spotten zoals leeuwen, luipaarden, olifanten, buffalo's, hippo's, antilopen, knobbelzwijnen, bavianen... zonder de meest exotische vogels te vergeten. Deze omgeving varieert met de verschillende seizoenen en zorgt dus steeds voor verrassingen. Je luncht ook in het park, nadien kan je verder met de 4x4 rondrijden om nog meer te genieten van deze bijzondere omgeving. Je eet hier ’s avonds en overnacht ook ter plaatse, luisterend naar de bijzondere nachtelijke geluiden van Afrikaanse dieren.

F Dag 6
Nationaal Park Pendjari - Tanongou

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Je ontbijt in het parkhotel en hierna ga je door naar Tanongou, wat in Tankamba "de Mond van de Berg" betekent.  Hier kan je genieten van een prachtig landschap en de gastvrije cultuur van zijn inwoners. Je lunch wordt gemaakt door een plaatselijke organisatie die lokale producten gebruikt om lekkere gerechten te maken. Bij de fantastische watervallen van het dorp kan je genieten van een welverdiend moment van rust of kan je een verfrissende duik nemen. Deze watervallen zijn bewaakt door enkele lokale stammen. Zij laten je traditionele liederen en dansen zien. Je kan je nadien installeren in het huis van een lokale bewoner want deze nacht breng je door in een homestay! Deze mensen leven met zeer weinig luxe en je zal zelf in een eenvoudig bed slapen met een muggennet, verder bevat de kamer nog een droge wc en een schepdouche. Back to basics dus, maar een onvergetelijke ervaring!

G Dag 7
Tanongou - Tanéka-Béri - Abomey

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Je ontbijt bij de mensen thuis om vervolgens verder te trekken naar Tanéka-Béri. Je picknickt onderweg en ontdekt een klein dorpje op de flank van een heuvel. Hier wonen verschillende traditionele genezers en de gids zorgt ervoor dat je een antwoord krijgt op al je vragen hierover.  Daarna rij je opnieuw naar Abomey waar je 's avonds eet en overnacht.

H Dag 8
Abomey - Possotomé

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt ga je het ondergrondse dorp Agongointo verkennen, een dorp dat pas in 1998 ontdekt werd en nog steeds zeer verrassend is. Agongointo is niet onterecht opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst! Daarna trek je door naar Possotomé, een dorp aan de oevers van het prachtige meer Ahémé, lunchen doe je onderweg. Bij aankomst in de ecolodge is er tijd om op te frissen en even op adem te komen. We zien elkaar weer in de namiddag voor een diepgaande onderdompeling in één van de meest mysterieuze religies ter wereld namelijk voodoo. Je gids vertelt je meer over de verschillende tradities, ceremonies en rituelen, de goden, maar ook het belang van het Heilige Woud. Je krijgt een zeer bijzondere inkijk in de geloofsovertuiging van de inwoners van Benin. Hierna volgen nog verschillende activiteiten zoals een bezoek aan de ruilhandelmarkt en een ontmoeting met ambachtslieden. Nadien ga je richting het  strand om iets te gaan eten. Vandaag eet je in een lokaal restaurant gebouwd op palen door de kok zelf, je krijgt er originele en lokale recepten voorgeschoteld. Overnachten doe je in een eenvoudige ecolodge.

I Dag 9
Possotomé - Kpétou - Avlo

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Je laat Possotomé achter je en rijdt richting Kpétou. Hier maak je een wandeling door het bos waarbij je de lokale Mona-apen probeert te spotten. Vervolgens vertrek je richting het dorpje Avlo. Dit dorp ligt tussen de lagune en de oceaan, een prachtig plekje waar je even tot rust kunt komen. Inwoners leven er van visserij, en van de productie van matten, manden en toffees. Sinds de opkomst van toerisme is er ook een nieuwe markt ontwikkeld: solidair en ecologisch toerisme. Hier ontdek je hoe ambachtslieden van het dorp op traditionele wijze vissen drogen en hun lokale specialiteiten produceren. Overnachting in een ecolodge.

J Dag 10
Avlo - Ouidah

Inbegrepen: ontbijt-lunch

Na het ontbijt ga je op zoek naar de delta van de Mono rivier. In de monding van de Mono mag je in het water (nu zonder nijlpaard in de omstreken) en verder zijn er kleine eilandjes en moerassen terug te vinden. De gids kan ook al je vragen beantwoorden over de fauna en flora. Je picknickt op het strand met zicht op de delta waar je kan genieten van heerlijk gegrilde zeevruchten. Je gaat terug met de boot naar Ouidah waar er een moment van rust is voorzien in het hotel. Je kan genieten van een 3*-hotel met een prachtige tuin en een verfrissend zwembad. Nadien kan je nog nagenieten van een vrije avond in de stad waar je ook vrij kan gaan eten.

K Dag 11
Ouidah - Porto Novo

Inbegrepen: ontbijt

Ontbijt in het hotel waarna je doorreist naar Ouidah, één van de belangrijkste steden in de slavenhandel. Van hieruit vertrokken de slaven richting de Nieuwe Wereld. Hier breng je een  inspirerend bezoek aan een museum over de slavenhandel en zowel de inhoud als het oude Portugese fort zelf zijn zeker een bezoek waard. Daarna stap je in de schoenen van de slaven en ga je zelf een stuk bewandelen van de beruchte Route des Esclaves of de Slavenroute. Deze route bracht de slaven naar het eindpunt in Afrika: de Poort van Geen Terugkeer. Dit was het laatste punt dat ze zagen van Afrika en vanaf hier werden ze dan per boot naar de Nieuwe Wereld overgebracht. Je neemt hierna de Zonde Route om zo Porto Novo, beter bekend als de rode stad, te bereiken. Deze stad staat deels bekend om haar typische kleur en deels voor de typische Afro-Braziliaanse architectuur. Hier bezoek je het etnografisch museum dat meer inzicht geeft in de geschiedenis en het reilen en zeilen van de inwoners van Benin in het dagdagelijkse leven. Je komt er onder andere te weten hoe ze geboortes en huwelijken vieren maar ook hoe ze omgaan met de dood. ’s Avonds kan je vrij door de stad slenteren en iets lekker gaan eten in een van de vele restaurantjes. Je blijft slapen in een comfortabel hotel nabij het Centre Songhaï. Dit is een bioboerderij die je morgen uitgebreid gaat bezoeken.

L Dag 12
Porto Novo - Ganvié

Inbegrepen: ontbijt-lunch-diner

Na het ontbijt verken je de bioboerderij, waar de inwoners van Benin terecht kunnen voor landbouwopleidingen. Op de bioboerderij worden 100% biologische producten gekweekt en aan een eerlijke prijs verkocht. Een unieke kans om de lokale mensen van dichtbij aan het werk te zien. Na dit ecologisch bezoek is het tijd voor een cultureel bezoek. Het cultureel centrum Ouadada maakt culturele uitwisselingen mogelijk via de organisatie van exposities en festiviteiten. Hier maak je kennis met enkele lokale artiesten voor je verder trekt naar Ganvié, een prachtig palendorp dat enkel toegankelijk is met de kano. Om hier te geraken beleef je een klein avontuur want voor de komende twee à drie uur (afhankelijk van de staat van de weg) trek je door naar het Afrikaanse Venetië. Een lokale bootsman baant zich een weg tussen de paalwoningen waarbij je de locals ontmoet in een zeer speciale setting. Daar wacht je een uniek avondmaal en slaapgelegenheid want alles bevind zich op het water.

M Dag 13
Ganvié - Cotonou

Inbegrepen: ontbijt-lunch

Vandaag mag je vroeg opstaan om een unieke ervaring op te doen: je mag helpen op de lokale drijvende markt samen met de lokale bevolking. Hier zie je ook nog een typische gewoonte van de bewoners van Ganvié namelijk Akadja, een manier van vissen waarbij de vis gevangen wordt in een omheind gebied gemaakt uit takken. Ze maken een kweekvijver die van tijd tot tijd geleegd wordt. Deze vis wordt dan door de vrouwen verkocht op de drijvende markt. We gaan terug naar Cotonou en hier lunchen we in een populair restaurantje. In de namiddag brengen we een bezoekje aan de beroemde markt Dantokpa. Hier vind je een variatie aan specialiteiten uit Benin zoals eten, kleren, souvenirs en nog veel meer. Vergeet zeker niet om af te dingen, want dat is hier meer dan de gewoonte! ’s Avonds ben je vrij om te genieten van een avondmaal in één van de restaurantjes van Cotonou, overnachten doe je in een eenvoudig hotel.

N Dag 14
Cotonou

Inbegrepen: ontbijt

Vrije dag in Cotonou. Check-out rond de middag. Je bagage kan je achterlaten aan de lobby. 's Avonds word je opgehaald door het busje van het hotel voor de transfer naar de luchthaven.

Hotels

Info

Meer info over de hotels vind je naast Prijzen, bij "Bijkomende informatie". Voor meer info kan je steeds terecht bij je Joker-reisexpert. Getoonde hotelfoto’s zijn louter ter illustratie. In een persoonlijke offerte stellen we per nacht concrete hotels voor. 

Prijzen

Voor vliegbestemmingen: internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, tenzij anders vermeld onder "Inbegrepen in de basisprijs". Je Joker-reiskantoor gaat graag de beschikbaarheid van de voordeligste vlucht voor je na.

Opgelet: onderstaande prijzen zijn per persoon (op basis van meerdere samenreizende personen). 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Luchthaventransfers op de eerste en laatste dag
 • Franstalige gids ( Engelstalige op aanvraag) van dag 1 tot dag 14
 • Lokale, franstalige gidsen per site
 • Alle maaltijden zoals vermeld in het programma
 • 13 overnachtingen in lokale guesthouses, hotels of lodges
 • De bezoeken en activiteiten vernoemd in het programma
 • 2 flessen water (1.5L) per dag per persoon
 • Transfers ter plaatse met openbaar vervoer en privévervoer
 • Bijdrage voor het garantiefonds

Niet inbegrepen

 • Internationale vlucht
 • Overige maaltijden en dranken
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooien
 • Verzekering

Promo

Vroegboekvoordeel: Je krijgt een kwaliteitsvolle dagrugzak van het outdoormerk Vaude als je een individuele reis van Joker boekt 6 maanden voor afreis. Bekijk de voorwaarden

Ook voor gezinnen?

Wil je deze reis samen met je gezin doen? De meeste programma’s kunnen we aanpassen voor gezinnen met jonge kinderen of tieners. Vraag een offerte aan speciaal voor jouw gezin en laat ons een gezinsreis uitstippelen waar jullie met z’n allen enórm naar zullen uitkijken!

Wat je moet weten over deze reis

Goed om weten
 • Voor Belgen geldt er een visumplicht (E-visa) om naar Bénin te reizen en sinds 24 april 2018 kan dit heel eenvoudig online worden aangevraagd. Een toeristenvisum voor Benin kost momenteel EUR50 en geeft je 30 dagen toegang tot het land. Via onderstaande link kan je het e-visum aanvragen. Je vult de gevraagde gegevens in en krijgt, normaal gezien, na enkele minuten het e-visum toegestuurd via het opgegeven e-mail adres. Je hoeft enkel dit e-visum af te printen en samen met je paspoort mee te nemen wanneer je vertrekt naar Bénin. https://evisa.gouv.bj/en/

 • Vereiste geldigheid van uw paspoort: ten minste 6 maanden vanaf de retourdatum naar België.

 • Je drinkt best enkel mineraal water uit een gesloten fles.

 • Vermijd ijsblokjes in je drankjes, deze kunnen gemaakt zijn van niet drinkbaar water
 • Elektriciteit en/of internet in je hotel of guesthouse is een zeldzaamheid, hou hier rekening mee voor het opladen van je smartphone/camera en eventueel contact met het thuisfront.

 • Benin kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Benin even laat en in onze zomer 1 uur vroeger.

 • Tijdens de reis zijn alle maaltijden inbegrepen. Water, koffie en thee tijdens de maaltijden zijn voorzien, maar de overige dranken zijn betalend. 
Fooien en geldzaken

GELDZAKEN
In Benin is de officiële munteenheid de CFA Frank (Communauté Financière Africaine). 100 CFA = +/- € 0,15. Bij aankomst in Cotonou, wissel je best in een plaatselijk wisselkantoor euro’s om in Franc CFA. Neem best grotere biljetten mee (20€ en 50€) want daar ga je een betere wisselkoers bij krijgen dan wanneer je kleinere biljetten voorlegt. Je kan ook je kredietkaart meenemen, maar die zal je enkel in de grote steden kunnen gebruiken. Zorg wel dat zowel je debetkaart als je kredietkaart kunnen worden gebruikt buiten Europa. Dit check je voor de zekerheid even met je bank.

FOOIEN
Op het einde van de reis is het gebruikelijk om een fooi te geven aan de gids. Een goed richtbedrag ligt tussen de 4 à 8 € per dag. Uiteraard beslis je zelf hoeveel je geeft, afhankelijk van je tevredenheid over de gids.

Medische info
 • Bij een bezoek aan Benin, is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Daarnaast is het zeker aan te raden om ter preventie van malaria een profylactisch middel te nemen. Alle details en informatie over gezondheid en hygiëne voor een reis naar Benin vind je op deze pagina.
 • Benin is een land met zeer weinig en zeer eenvoudige medische infrastructuur. Een goede reisverzekering is dan ook onontbeerlijk bij een reis naar Benin

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 

Andere individuele reizen die je kunnen interesseren