Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Hongarije

Geografie

Hongarije ligt ingesloten tussen Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Roemenië, Servië, Oekraïne en Slowakije. De Donau snijdt het land in 2 delen. Ten oosten van de Donau ligt het lagergelegen gedeelte van Hongarije, aan de westkant het hoger gelegen stuk. Centraal in het westelijk gedeelte ligt het Balatonmeer, het grootste binnenmeer van Midden-Europa met een oppervlakte van 592 km², dat is bijna 3 keer groter dan de stad Antwerpen.

De hoogste toppen komen voor in het noorden, tegen de grens met Slowakije.

Fauna en flora

Vroeger was Hongarije voor het grootste stuk bebost met voornamelijk loofbossen (eik en beuk). Momenteel vormt het Bakonywoud het grootste bosgebied. Verder zijn ook de bergruggen Börzsöny, Bükk, en Mátra met bossen bedekt. De vroegere zoutsteppen zijn nog erger ontbost wat zorgt voor een serieuze verschraling van de flora. De tulp is de nationale bloem van Hongarije.

Ook de fauna had zwaar te lijden onder de ontbossing en groot wild, zoals het grijze rund, de buffel en het Szalontavarken, komen enkel nog voor in reservaten. Trekvogels zijn er nog in groten getale, zoals reigers, ibissen en trapganzen. Zoetwatervissen als karpers, voorns en baarzen lijden erg onder overbevissing en vervuiling.

Staatsvorm

Hongarije is een parlementaire republiek, waarin de president, Katalin Novák, vooral ceremoniële taken heeft. De minister-president, Viktor Orbán, is de feitelijke regeringsleider. Hij kan zelf ministers benoemen en ontslaan.

Het parlement, Országgyülés, wordt telkens voor 4 jaar gekozen en telt 386 leden. Het kiesstelsel is zeer ingewikkeld met stemmen per persoon, landelijke en districtslijsten en de mogelijkheid om op een persoon en een partij te stemmen waarbij de persoon niet noodzakelijk tot dezelfde partij moet behoren.

Bevolking

Hongarije telt iets minder dan 10 miljoen inwoners. De grootste minderheid zijn de Roma met ongeveer 3% van het aantal inwoners. Sinds 1981 kent het bevolkingsaantal van Hongarije een negatieve groei.

Economie

De belangrijkste industrieën van Hongarije zijn vooral de zogenaamde zware industrie zoals mijn- en metaalnijverheid. 17% van de export zijn auto's met grote fabrieken van Audi, Opel, Mercedes en Suzuki.

De Hongaarse industrie had en heeft nog steeds zwaar te lijden onder de economische crisis.

Hoewel Hongarije deel uitmaakt van de Europese Unie betaal je in Hongarije met de Hongaarse forint (HUF).

Religie

De meerderheid van de Hongaren zijn katholiek. De grootste groep volgt de rooms-katholieke leer, verder zijn er ook calvinisten en Grieks-orthodoxen.

Voor 1940 was er in Hongarije ook een grote groep joden, meer dan een half miljoen werd gedeporteerd, slechts weinigen hebben dit overleefd. Enkel in Boedapest is er nog een kleine joodse gemeenschap.

Lokale gebruiken en gewoonten

Enkele woordjes Hongaars worden sterk geapprecieerd.

Kijk goed na voor je iets koopt of een winkel wel degelijk creditcards accepteert. Ook al hebben ze een sticker op de deur hangen waarop wordt aangegeven dat ze creditcards aanvaarden, dit hoeft nog niet te betekenen dat ze dit effectief ook doen.

Vrienden die elkaar begroeten, geven een kus op beide wangen.

Als je proost, klink dan niet met je bierglazen. Hongaren hebben dit niet meer gedaan sinds dat de Oostenrijkers de Hongaarse generaals hebben opgehangen, wat leidde tot de revolutie in 1848, toen ze proostten op de executies met ... bier.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Hongarije.

Elektriciteit

In Hongarije gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Hongarije is een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden.

In tegenstelling tot wat sommige hotels en zelfs bepaalde politiekantoren beweren, is het onmogelijk om in Boedapest op een vlucht richting Brussel te stappen zonder in het bezit te zijn van een geldige Belgische identiteitskaart of paspoort. In het geval van verlies of diefstal van uw identiteits- en/of reisdocumenten dient u dus steeds langs de ambassade te komen om een voorlopig identiteits- en/of reisdocument af te halen.

Opgelet voor bars die o.a. jonge vrouwen op pad sturen om je aan te spreken op straat en je uit te nodigen voor een glas in een 'leuke bar'. Mogelijk is het de bedoeling je af te zetten door je overdreven dure drankjes aan te smeren. De portier zal weigeren je buiten te laten tot je het volledige bedrag betaald hebt. Het gaat vaak om vele honderden euro’s. Mijd deze gelegenheden en raadpleeg op voorhand een gedetailleerde prijslijst.