Overslaan en naar de inhoud gaan

'Onbekend maakt onbemind': een spreekwoord dat helemaal opgaat voor het verrassende Polen!

Ontdek het zelf tijdens deze reis en ga mee kajakken langs elanden en bevers, klimmen op bergen in de Karpaten en bizons spotten in eeuwenoude oerbossen. Voeg hierbij de zotste feestjes tijdens een stadsbezoek aan steden als Krakau, Warschau en Poznan, en je weet dat dit een reis wordt om nooit te vergeten! 

De hoogtepunten van deze reis

Krakow Wawel Castle

Citytrippen in Krakau

Groepsreis Polen Bialowieza

Eén worden met de Poolse fauna en flora

Groepsreis Polen trein minder vliegen

Verbroederen met elkaar en de Polen op de trein en het openbaar vervoer

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-2
Met de trein naar Polen

Met de trein reizen, dat is toch altijd een avontuur op zich! Denk aan: praatjes doen met andere reizigers en elkaar, snel wat Duitse lekkernijen in onze mond proppen tijdens een tussenstop, zicht op het platteland terwijl we luisteren naar onze favoriete muziek,… We vertrekken samen in Brussel, met als doel diezelfde avond in de levendige studentenstad Poznan aan te komen.

In Poznan strekken we ’s avonds al eens de benen en zoeken op het mooie centrale marktplein een leuke bar om onze eerste wodka (of misschien wel wodki, het meervoud) te proeven. Een betere introductie tot dit mooie land bestaat er niet!

De volgende dag rijden we alweer verder tot in Białystok, onze toegangspoort tot een wondere wereld genaamd het Biebrza Nationaal Park.

2 Dag 3-5
Driedaagse kajaktocht langs elanden en moerassen

Het is al direct tijd voor één van de (zovele) toppers van de reis: een driedaagse kajaktocht doorheen het Biebrza Nationaal Park!

De ruige natuur wordt hier gekenmerkt door meanderende rivieren en is het grootste moerasgebied van Polen. Geen betere manier dus om de fauna en flora te bewonderen dan vanaf onze kajak. En wat voor natuurpracht! Elanden, bevers, wolven, zeldzame vlinders, duizend-en-één vogels… Wat is het zalig wakker te worden gemaakt door fluitende waterrietzangers of schreeuwarenden!

En wie beter dan ons hierdoor gidsen dan onze goede vriend Michal? Een bioloog en natuurliefhebber in hart en nieren, en dus dè man die ons naar de meest ongerepte plekjes kan leiden.

3 Dag 6
Op pad in oerbossen met Europese bizons

Het oosten van Polen is zo mooi dat het soms moeilijk is om te kiezen waar eerst naartoe. Wat we echter zeker niet willen missen, zijn de oerbossen van Białowieża.

Oerbossen? Inderdaad! Eeuwenlang was dit gebied het jachtdomein van Poolse koningen en Russische tsaren. Een geluk bij een ongeluk, want dat betekent dat dit eeuwenoude bos doorheen de tijd steeds goed beschermd werd. Het resultaat: één van de weinige plekken waar je nog Europese bizons (ook wel wisenten genoemd) tegen het lijf kan lopen. Een exploratie kan dus niet uitblijven!

’s Avonds genieten we bij onze pierogi, Poolse dumplings, van een glaasje Żubrówka. Een plaatselijke sterke drank gearomatiseerd met bizongras. Als je het de Polen zelf vraagt, verkrijgt die grassoort diens typerende smaak doordat de wilde bizons erop urineren… Het proberen waard, toch?!

4 Dag 7-9
Slenteren door Warschau

In de Poolse hoofdstad Warschau gaan we de Poolse geschiedenis tegemoet. Je hebt er de pracht van het 18e-eeuwde koninklijk paleis gemengd met de imponerende en statige architectuur van de Sovjets, zoals het Paleis van Cultuur en Wetenschap. Eén van de bekendste Poolse componisten, Chopin, wordt herdacht tijdens gratis optredens op zondag in het groene Łazienki Park. Dat de lokale inwoners wel erg moedig zijn, is duidelijk als we over de ‘Opstand van Warschau’ leren. Als één van de enigen in Europa zijn de Polen tot twee maal in opstand gekomen tegen de brutale Duitse bezetters in Wereldoorlog II. Een beklijvend verhaal.

Dit alles komt samen op de vele terrasjes in en rond de oude stad. Dat de ijsjes in Polen niet moeten onderdoen voor hun Italiaanse tegenhanger, ondervinden we hier maar al te graag! ’s Avonds gaan we zelf in de potten roeren tijdens een kookles en leren we hoe we al dat heerlijke Poolse eten moeten maken.

Warschau verleidt je en laat je nooit meer los. Niet voor niets is het symbool van deze stad een zeemeermin!

5 Dag 10-12
Al fietsend richting het zuiden

De volgende twee dagen gaan we met de fiets op pad. We maken een fietstocht richting het Bieszczady Nationaal Park. Per dag fietsen we zo’n 60 km, met enkel een dagrugzak. Tijdens deze tocht komen we op plekken waar geen andere toeristen komen en kunnen we genieten van de groene omgeving die we passeren. Meer dan waarschijnlijk zullen we ook ons Pools (of handgebaren) kunnen oefenen als we in de dorpjes passeren.

Op de derde dag zetten de mensen die zin hebben om stevig te gaan wandelen hun tocht voort met de bus. Het Bieszczady Nationaal Park maakt deel uit van de bergketen de Karpaten. We kunnen er ons er dan ook verwachten aan mooie pieken en groene hellingen. En, natuurlijk, uitzichten om U tegen te zeggen!

6 Dag 13-16
Eindigen met de klepper Krakau

Geen betere manier dan onze fantastische reis te eindigen dan in Krakau! Over deze stad kan je alleen maar in superlatieven spreken: de mooiste kastelen, de meest interessante musea (zoals bijvoorbeeld de oude fabriek van Oskar Schindler, gekend van de film ‘Schindler’s List), het meest intense bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau,…

Op dag 16 beginnen we aan de lange treinrit terug naar Brussel. Genoeg tijd om een beetje uit te rusten van onze laatste, maar zotste feestjes! Krakau, baby! Of beter: Polen, baby!

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 01/08/2021
Terug: 16/08/2021
Eco
Bij deze afreis kies je voor minder vliegen
Basisprijs: €658
+ 964 EUR budget
Inschrijving enkel op aanvraagInfo
al 3 boekingen (Inschrijving enkel op aanvraag)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2020

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Trein Brussel - Poznan en Krakau - Brussel
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 08 / 02 / 2021
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

 • Driedaagse kanotocht doorheen een nationaal park
 • Tweedaagse fietstocht in het zuiden
 • Wandelen in de nationale parken en de steden
 • Een kookles en introductie in de Poolse keuken
Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Tijdens deze reis maken we enkel gebruik van ecologische transportmiddelen, zoals het openbaar vervoer. Voor de rest gebruiken we meestal onze voeten en zelfs de fiets.

We begeven ons niet enkel op de platgetreden paden, maar ontdekken ook minder toeristische plekjes in Polen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

De Polen zijn een enorm vriendelijke volk. Het is dan ook makkelijk om hen aan te spreken tijdens onze vele treinritten, op een nachtje uit, of gewoon op restaurant.

Tijdens onze kanotocht loodst onze lokale gids doorheen de Poolse natuur. Ook op andere plekken maken we gebruik van de diensten van een lokale gids. Zij zullen met veel plezier al onze vragen beantwoorden. Tijdens de fietstocht komen we in kleine dorpjes waar we op de mensen aangewezen zullen zijn. Geen betere manier voor een ongedwongen contact!

Documenten

Voor Polen volstaat je Belgische identiteitskaart.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder. We reizen tijdens deze trein vanuit Brussel met de trein. In Polen komen we aan in Poznan en vertrekken we weer vanuit Krakau.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

Het openbaar vervoer gebruiken als transportmiddel in Polen is een duurzame oplossing. Polen zelf beschikt immers over een zeer goedkoop, uitstekend georganiseerd en uitgebreid spoorwegennetwerk. Met de trein reizen is in dit uitgestrekt land bijgevolg de gemakkelijkste oplossing. We maken er maximaal gebruik van!

Ook het openbaar busvervoer in Polen verloopt vlot! Alle steden zijn met elkaar verbonden via langeafstandsbuslijnen. En daarnaast bestaan er heel wat kleine privétransportbedrijven die het vervoer via microbus op geselecteerde trajecten waarborgen. Het platteland en een groot aantal kleine plaatsen kunnen enkel op deze manier bereikt worden.

Naast het openbaar vervoer nemen we ook twee dagen de fiets. We rijden zo'n 60 km per dag en hoeven enkel een dagrugzak mee te nemen.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We streven altijd naar een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Naargelang de plaats van het verblijf logeren we afwisselend in appartementen, hotels, hostels, guesthouses of jeugdherbergen. Wel trachten we steeds de lokale economie te steunen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Toch zijn het comfort en de hygiëne in Polen steeds aanwezig.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

 • barszcz: rode bietensoep
 • zurek: zure soep met ei en worst
 • mizeria: komkommersalade met zure room
 • bigos: gekruid vlees met kool en zuurkool
 • golabki koolbladeren gevuld met rijst, vlees en paddestoelen
 • pierogi: soort van dumplings - Poolse ravioli
 • kielbasa: Poolse worst
 • zapiekanka: een Pools fastfood-gerecht bestaande uit een gehalveerd stokbrood belegd met verschillende toppings. Hèt Poolse antwoord op pizza!

Wodka blijft de nationale drank. Maar ook het Poolse bier is van uitstekende kwaliteit. De lokale melkbars (Mlecny) en voor wie wil eetstalletjes, marktkraampjes… zijn een must in de steden en typisch Pools. Zo zal je tijdens het aardbeienseizoen vaak vrouwen zien zitten die zakken vol zelfgekweekte aardbeien verkopen! Het zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Grote hotel-restaurants en internationale fastfoodketens laten we eerder links liggen!

In Polen kunnen we iedere dag opnieuw genieten van een goedkope, eenvoudige, lekkere en gevarieerde boerenkost. De maaltijden zijn steeds vers en telkens meer dan voldoende.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • een rugzak met regenbescherming
 • dagrugzak als handbagage en voor in de stad
 • slotjes voor je bagage
 • ‘onzichtbare’ geldbeugel
 • kopie van de identiteitskaart
 • 2 pasfoto’s
 • regenjas
 • truien, waarvan een dikke trui
 • lange broeken en shorts
 • T-shirts (korte en lange mouwen)
 • ondergoed en kousen
 • goede stapschoenen
 • shampoo, douchegel
 • zonnecrème, aftersun, lippenbalsem
 • tandenborstel, tandpasta
 • pyjama
 • zwemgerief
 • handdoeken
 • reisapotheek
 • muggenspray
 • plastieken zak voor de kanotocht
 • een lerarenkaart of studentenkaart kan in de steden voor korting zorgen bij de musea en het transport
 • voor wie het ziet zitten: een koersbroek voor de fietstocht of stokken voor in de bergen
 • spelletjes voor op de treinen of 's avonds zijn zeker handig
Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Polen is de officiële munteenheid de Poolse złoty (PLN) Richtkoers (op 24/10/2020): 10 PLN = 2,17 EUR

Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda

De złoty is een heel wisselkoersgevoelige munt. Op basis van deze koers kan het budget 20 euro meer of minder zijn!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Polen zijn geen speciale inentingen vereist. Een gewone reisapotheek volstaat. Toch zijn volgende vaccinaties aanbevolen: • Tetanus-difterie-kinkhoest • Polio • Mazelen-bof-rubella

Voor sommige reizigers zijn ook volgende vaccinaties aanbevolen. Bespreek dit met jouw arts: •Tekenencefalitis •Hepatitis B •Griep •Pneumokokken

Conditie

Voor deze reis is een gewone conditie voldoende. Wandelingen kunnen ter plaatse aangepast worden naargelang fitheidslevel. Wel moet je het zien zitten om twee dagen te fietsen met een dagrugzak, drie dagen te kajakken en te slapen in basiscomfort en enkele nachten en dagen met de trein te rijden.

Reisperiode en klimaat

Polen heeft een continentaal klimaat. Temperaturen van meer dan 30°C zijn in het hoogseizoen geen uitzondering. Aan de kuststreek en in de bergen kan het frisser zijn, maar in ieder geval is het weer veel stabieler en regelmatiger dan in België. De winters daarentegen zijn koud tot erg koud (-30°) wanneer de oostenwind de koude van de Russische vlakten binnen brengt.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Polen heeft een oppervlakte van 312.685 km², ongeveer 10 keer zo groot als België. Polen grenst aan 7 landen: in het westen aan Duitsland, in het oosten aan de Russische enclave Kaliningrad, Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne, in het zuiden aan Tsjechië en Slowakije. In het noorden grenst Polen aan de Oostzee.

Polen is een vrij vlak land, meer dan 50% ligt niet hoger dan 150 m boven de zeespiegel. Hoe meer men naar het zuiden reist, hoe heuvelachtiger het landschap. De hoogste toppen liggen in het grensgebied met Tsjechië en Slowakije waar ook het hoogste punt van Polen ligt (Rysy 2.499 m).

Fauna en flora

Polen telt meer dan 30.000 verschillende diersoorten. De bizon is één van de bekendste grote zoogdieren. Rond 1930 doodden stropers de laatste wilde bizons. Op dat moment waren er wereldwijd nog amper 50 over, en dan nog allemaal in gevangenschap. Daarom besliste de overheid een kweekprogramma op te starten. Twaalf dieren werden gekozen en een 5-tal jaren later werd het eerste kalf geboren. In 1970 had Polen opnieuw een 200-tal wilde bizons. Vandaag kan je de bizons spotten in de bossen van Bialowiesa, Knyszyn, Borki, Niepolomice, Pila en Bieszczady.

In waterrijke gebieden kom je ook veel bevers tegen. In het Tatragebergte leven beren, wolven en lynxen.

Ongeveer 30% van de oppervlakte is bebost. Het grootste deel is naaldwoud, slechts 20% is loofwoud. Tegen de Wit-Russische grens ligt het Bialowieskawoud. Dit is wat er nog overblijft van het oerbos dat ooit bijna volledig Europa bedekte.

Staatsvorm

Polen is een democratische republiek met Andrzej Duda als president. De president wordt door het volk verkozen voor een termijn van 5 jaar en kan 1 keer herkozen worden. Hij ondertekent wetten en benoemt ambassadeurs en de premier.

Het parlement bestaat uit 2 kamers, de Sejm, het Lagerhuis en de Senat, het Hogerhuis. Mateusz Morawiecki is premier van Polen sinds 2017. De premier stelt ministers voor aan de president, die ze vervolgens benoemt.

Bevolking

Polen telt ongeveer 38,5 miljoen inwoners. De overgrote meerderheid van de inwoners is Pool. Minderheden zijn de Sileziërs met iets meer dan 100.000 personen.

Economie

De Poolse economie is één van de meest duurzame economieën van Europa en ondervond niet veel hinder van de crisis van 2008-2010. In 2018 groeide de economie zelfs nog met meer dan 5%!

Polen is reeds sinds 2007 lid van de Schengenzone.

Religie

Bijna 90% van de Polen is katholiek. Meer dan de helft van de Polen gaat iedere week trouw naar de katholieke mis. Dat paus Johannes Paulus II van Poolse afkomst was, is hier zeker niet vreemd aan.

Voor 1939 was meer dan 10% van de Polen joods, na de Tweede Wereldoorlog waren er bijna geen joden meer in Polen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Polen is een zeer gastvrij land. Ze verwelkomen je graag met eten, héél veel eten. Borden vol worden op de tafel gezet want men wil zeker niet dat je iets te kort komt.

Polen kunnen erg goed drinken. Er wordt altijd wel een gelegenheid gezocht om te proosten en het leven te vieren.

Familie is héél belangrijk voor de Poolse bevolking. Familie staat boven alles en er komt niks tussen, zo word je opgevoed en deze traditie geef je door.

Hard werken, daar staan Polen om bekend, het zijn echte doorzetters en opgeven komt niet voor in hun woordenschat.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Polen en België.

Elektriciteit

In Polen gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Polen.

Reizigers dienen alert te zijn. Op toeristische plaatsen, en daar waar veel mensen samenkomen (openbaar vervoer, trein), zijn vaak zakkenrollers actief. Wees voorzichtig. Draag er bij het bezoeken van toeristische centra en bij het gebruik van het openbaar vervoer zorg voor om reisdocumenten en geld zorgvuldig op te bergen.

Vermijd gebruik van debet of kredietkaarten in bars en night clubs. Overweeg om met cash geld te betalen (Poolse Zloty PLN). Er zijn rapporten van grote sommen geld opgenomen via bankkaarten door herhaalde, zogezegd “mislukte” transacties -- “transakcja zaakceptowana” op de betalingsterminal betekent dat de betaling werd uitgevoerd.

De Poolse autoriteiten passen een nultolerantie toe voor openbare dronkenschap en het drinken van alcohol in publiek is verboden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.