Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Gambia

Geografie

Gambia ligt in West-Afrika. Het grenst aan de Atlantische Oceaan en wordt volledig omsloten door Senegal. Gambia is een erg smal, glooiend land. Dwars door het land stroomt de Gambiarivier. De oevers zijn moerassig en begroeid met mangroven. Het noorden bestaat voornamelijk uit savanne met hoge grassen en struiken. Aan de kust vind je enkele witte zandstranden. De hoofdstad van Gambia is Banjul.

Fauna en flora

Ook in Gambia groeien en bloeien baobabs, kapokbomen, kola- en kokospalmen, orchideeën, oleanders, bougainville en hardhoutbomen als mahonie en teak. De oevers van de rivier de Gambia zijn begroeid met mangroven, olifantengras, verschillende soorten bamboe... In Gambia zijn vooral veel vogelsoorten te vinden. In de Gambiarivier zitten verschillende vissoorten, zeeschildpadden, krabben, nijlpaarden en krokodillen. Ook vind je chimpansees in Gambia. In de negentiende eeuw zijn chimpansees volledig verdwenen uit Gambia, maar door het Chimp Rehabilitation Project zijn ze sinds 1979 weer terug. De apen die hier leven zijn allemaal (afstammelingen van) geredde chimpansees.

Staatsvorm

Gambia is een republiek. Gedurende 22 jaar heeft president Yahya Jammeh deze republiek met harde hand geleid. Bij de laatste verkiezingen in december 2016 heeft Adama Barrow de verkiezingen gewonnen en wilde Jammeh eerst geen afstand doen van de macht. Na politieke en militaire druk van de West-Afrikaanse Unie, is Jammeh in januari 2017 uiteindelijk vertrokken naar Guinée. Barrow is benoemd als president.

Bevolking

De bevolking van Gambia is afkomstig van vele volkeren, ieder met hun eigen cultuur en taal. Deze stammen komen niet alleen in Gambia voor, maar in praktisch alle West-Afrikaanse landen. Er leven in Gambia ongeveer 15 verschillende stammen die ca. 30 verschillende talen spreken. De belangrijkste zijn de Mandinka, de Wolof, de Fula,de Jola,…En dan zijn er nog de buitenlanders zoals een kleine groep Libanezen, die veel bakkerijen en restaurants in handen hebben, en een veel grotere groep Senegalezen. Een aparte groep vormen de Aku, afstammelingen van teruggekeerde slaven en bevrijde slaven. Vaak zijn ze christen en dragen ze een Engelse achternaam.

Het bevolkingsaantal wordt geschat op 2,03 miljoen en is één van de dichtstbevolkte landen van Afrika. De meeste Gambianen wonen in de kuststreek, waar ook de grote steden liggen. 57% woont dan ook in een stad. De bevolkingsopbouw van Gambia is niet te vergelijken met de onze: kinderen en jongeren tot en met 24 jaar maken 60% van de bevolking uit. De gemiddelde levensverwachting is 64 jaar (vrouwen 66, mannen 61 jaar).

Economie

In Gambia is de officiële munteenheid is de Dalasi (GMD). De belangrijkste sector is de agrarische. Gambia’s hoofdexportproduct zijn pinda’s, maar er worden ook papaya’s, mango’s, katoen en vis uitgevoerd. Ook de toeristische sector is een belangrijke bron van inkomsten.

Religie

De meerderheid van de bevolking is aanhanger van gemodereerde islam. Daarnaast is een klein gedeelte christen of aanhanger van een traditionele Afrikaanse religie.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • Eten doe je in Gambia steeds met je rechterhand. De linkerhand wordt als onrein beschouwd.

  • Begroetingen zijn in Gambia meestal een heel ritueel waarbij het belangrijk is dat je de andere persoon een hand geeft.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Gambia 2 uur vroeger dan in België. Tijdens de wintertijd is het er een uur vroeger.

Elektriciteit

De netspanning in Gambia is 230 volt. De stopcontacten zijn van het type G. Je neemt best een wereldstekker mee.

Veiligheid

Gambia is over het algemeen een veilige reisbestemming. Wel moet je goed uitkijken voor zakkenrollers, vooral op drukbezochte plaatsen. Meer info op diplomatie.belgium.be.