Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zijn de ViaVia’s (en waarom zijn ze een duurzaam alternatief)?

Misschien ken je wel de 4 ViaVia Joker Reiscafés in België: buurtcafés en restaurants met wereldkeuken in Leuven, Mechelen en Antwerpen. Alle búitenlandse ViaVia Joker Reiscafés daarentegen, zijn naast een bar en resto ook gezellige hostels en meer. Je kan er begeleide excursies en trips boeken langs highlights en het lokale leven. Concerten, tentoonstellingen, workshops en een prachtig decor brengen er culturen samen, wat hun aantrekkingskracht nog vergroot voor zowel lokale mensen als reizigers.

Sociaal bewuste horecazaken

Alles staat bij de ViaVia’s in het teken van sociale ontwikkeling en duurzaam ondernemen. De arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden voor het personeel zijn correct, zelfs veel beter dan gemiddeld. Dat lijkt evident, maar betekent een wereld van verschil voor de werknemers: met “correct” bedoelen we immers voldoende om in elementaire zaken te voorzien zoals een degelijke huisvesting, gezonde voeding voor het gezin, de mogelijkheid om je kinderen naar school te sturen en medische bijstand. Bovendien steunen of organiseren de ViaVia Joker Reiscafés allerlei duurzame sociale projecten in de gemeenschap, zorgen ze voor een degelijke opleiding van plaatselijke werknemers, bieden ze een forum voor culturele projecten uit de community…

We zijn dan ook blij met internationale erkenning voor onze ondernemingen, en de awards die erbij komen kijken. Zoals deze prijs voor ViaVia Ayacucho in Peru, ontvangen van de Peruaanse overheid als “Beste bedrijf met goede werkomstandigheden”. Voor hun 100 werknemers namen ze zelfs een sociaal assistente in dienst om alle sociale initiatieven extra focus en bereik te geven. Ook in academische middens zijn ze fan van de ViaVia’s, en niet alleen om hun voortreffelijke keuken: in 2018 publiceerden de KU Leuven, UGent en de American University of Beirut een wetenschappelijke studie over de ViaVia’s als uniek groeimodel voor sociaal ondernemen.

Wat is de band tussen de ViaVia’s en Joker?

De ViaVia Joker Reiscafés vormen één van de organisaties die deel uitmaken van het Joker ViaVia Netwerk, waartoe ook Joker en Anders Reizen behoren, vzw Karavaan, het Projectenfonds en de ViaVia Tourism Academy. Wat we allemaal gemeen hebben, is dat we ons focussen op duurzaam reizen en ondernemen. Daar hebben we elk onze eigen invalshoek voor:

  • Bij Anders Reizen en Joker is dat duurzaam reizen
  • bij Karavaan zijn het de opleiding tot reisbegeleider, duurzame workshops en reislustige activiteiten voor jongeren
  • De ViaVia Tourism Academy geeft opleiding en advies in binnen- en buitenland, om toerisme – en haar positieve impact - op een duurzame manier te laten groeien. Geen eenrichtingsverkeer vanuit België, maar een sterke interculturele wisselwerking in dialoog. Zij coördineren deze solidariteitsactie.
  • Het Projectenfonds in een samenwerking tussen Joker en deze Academy, waarbij we 3 sociale ondernemingen coachen en financieel ondersteunen in Peru, Oeganda en Honduras.

Door samen een pact te sluiten, heeft elk initiatief meteen veel meer slagkracht en effect. Bezieler van dit Netwerk is Bob Elsen, één van de Joker-oprichters en onze voormalige CEO. Zijn stokpaardje: profit en non-profit laten samenwerken zodat iedereen er beter van wordt. COVID-19 of niet.