Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Bosnië en Herzegovina

Geografie

Bosnië en Herzegovina is een Oost-Europees land en grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro. Het land heeft ook een kustlijn van 20 km aan de Adriatische Zee. Met een totale oppervlakte van 51.197 km², is Bosnië en Herzegovina het 129ste grootste land ter wereld, voor Costa Rica en Slowakije.

Het laagste punt van het land ligt aan de Adriatische Zee, het hoogste is de berg Maglić met 2.386 meter hoogte. De berg ligt in het zuidoosten en grenst aan Montenegro.

Een groot deel van de landsgrenzen van Bosnië en Herzegovina zijn natuurlijke grenzen. We spreken dan over rivieren. De langste rivier van het land, de 945 kilometer lange Sava, is ook een deel van de grens. Bosnië en Herzegovina grenst aan Kroatië, Montenegro en Servië.

Het land is voornamelijk heuvelachtig, maar er zijn ook heel wat bergen en dalen. Zo wordt bijvoorbeeld het grensgebied met Kroatië gevormd door de Dinarische Alpen, dat deel uitmaakt van het Joegoslavisch karstgebied. In het noorden bestaan deze uit grillige rotsen, maar in het oosten zijn dit vooral hoogvlaktes, of 'Polje'.

Sommige meren in Bosnië en Herzegovina bestaan enkel in de zomer als de sneeuw smelt, de ondergrondse rivieren zich een weg banen naar de oppervlakte en zo de meren vullen. In de winter verdwijnen ze weer compleet en blijven er enkel droge vlaktes over.

Fauna en flora

Bosnië en Herzegovina bestaat voor een groot deel uit vruchtbaar land en bossen. De bossen bestaan vooral uit beukenbossen. In de natuurlijke omgeving van Bosnië en Herzegovina schuilen onder andere hazen, lynxen, wezels, otters, vossen, wilde katten, wolven, grijze beren, berggeiten, wilde schapen en herten.

De Bosnische lelie, ook wel de gouden lelie genoemd, is een bloem die van oorsprong uit het land komt en is het symbool van het Bosnië-Herzegovina.

Staatsvorm

Bosnië en Herzegovina is een federaal democratische republiek. De hoofdstad is Sarajevo, gesitueerd in het noorden van het land. Het land bestaat uit twee administratieve divisies: de Bosniak-Kroatische Federatie en de Servische Republiek, of Republika Srpska.

Het is een presidentiële republiek met een semipresidentieel systeem, dat het drie-presidentschap genoemd wordt. De drie staatshoofden in het land zijn sinds 2018 Šefik Džaferović, Željko Komšić, Milorad Dodik. Zij wisselen elkaar iedere 8 maanden af. De presidenten worden verkozen voor een termijn van vier jaar. .

Bevolking

In Bosnië-Herzegovina wonen ongeveer 3,9 miljoen mensen. Ongeveer de helft is van Bosnische afkomst, 31% is van Servische afkomst en 15% van Kroatische afkomst.

De hoofdstad, Sarajevo, is de grootste stad van het land met iets meer dan 300.000 inwoners.

Economie

De economie van Bosnië-Herzegovina draait vooral op de publieke sector, ongeveer 40% van het BNP wordt door de overheid gegenereerd. Daarbuiten is er vooral landbouw en zware industrie met staal, ijzer en lood.

Momenteel is Bosnië-Herzegovina wereldwijd het land met de hoogste werkloosheidsgraad bij jongeren, ongeveer 60% van de jongeren zit zonder werk. Ook de algemene werkloosheid is erg hoog, op wereldvlak zitten ze bij de 10 slechtste landen.

De munteenheid is de BAM, de Bosnian Convertible Marka. De munteenheid is sinds 1 juli 2014 vastgeklikt aan de euro en heeft daardoor een vaste wisselkoers, 1 BAM komt overeen met 0.51 euro.

Religie

De grootste religie van Bosnië-Herzegovina is de islam, ongeveer 50% van de inwoners volgt deze leer, 31% is orthodox en 15% rooms-katholiek.

Lokale gebruiken en gewoonten

Bosniërs zijn zeer direct en rechtuit in hun communicatie en delen graag hun mening openlijk in discussies. Ze zijn erg vriendelijk en gastvrij en staan bekend om hun unieke gevoel voor humor.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Bosnië-Herzegovina en België.

Elektriciteit

In Bosnië-Herzegovina gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om wereldstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Indien de elementaire voorzorgsmaatregelen worden gerespecteerd, kan in Bosnië en Herzegovina, zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. De algemene veiligheidssituatie in Bosnië en Herzegovina is relatief goed en stabiel.

Tweeëntwintig jaar na de oorlog doen spanningen tussen de drie etnische en religieuze bevolkingsgroepen (Servisch - Orthodox; Kroatisch - Katholiek en Bosniaak - Moslim) zich nog zelden voor. Er kunnen zich evenwel nog sporadisch incidenten voordoen.

Het is aangeraden zowel voor als tijdens uw verblijf ter plaatse de actualiteit te volgen. Het is eveneens raadzaam om uit de buurt te blijven van demonstraties of ongewone massabijeenkomsten.

Gauwdieven en zakkenrollers zijn vooral actief in de toeristische trekpleisters (Sarajevo, Mostar, Medjugorje).