Overslaan en naar de inhoud gaan

Het ViaVia Joker Reiscafé Marrakech in Marokko is de jongste telg onder de wereldwijde ViaVia’s. De opening werd door de strenge lockdown uitgesteld van april 2020 naar november 2020.  Eerst zal het een plek voor locals zijn, tot de toeristen weer afzakken naar de prachtige architectuur, het lekkere eten, de weelderige (binnen)tuinen en de gezellige markten die je in Marrakech vindt.

De noodtoestand werd in Marokko op 20 maart afgekondigd en is nog steeds van kracht. Marrakech zat 3 maanden in complete lockdown, vanaf juli kwam er beetje bij beetje meer bewegingsvrijheid. Al bleven de grenzen gesloten, blijft een mondmasker overal verplicht, feesten of grote bijeenkomsten zijn verboden, de moskeeën blijven gesloten voor het vrijdaggebed, bepaalde markten hebben beperkte openingsuren enz. Sinds half september is het opnieuw mogelijk om (met een beperkt aantal vliegmaatschappijen) naar Marokko te vliegen als je een negatieve coronatest en een hotelreservatie kan voorleggen. 

Marrakech likt haar wonden nadat toeristen maandenlang niet in de stad kwamen. Niet alleen in de rechtstreeks getroffen horeca en de toerismesector, maar ook in de souks…

Een hart voor kunstenaars en vaklui zonder opdrachten

Wie Marrakech bezoekt, keert meestal met ambachtelijk gemaakte souvenirs weer naar huis:  lederen sloefen, geweven tapijten, metalen lampen, traditionele schilderwerkjes. Het zijn Marokkaanse items die via toeristen huiskamers over de hele wereld sieren. In de souks zijn voor honderden ambachtslui en kunstenaars sinds maart 2020 de bestellingen weggevallen. Renovaties liggen ook nog eens stil. Deze mannen en vrouwen vallen zonder inkomen en hebben het moeilijk om eten en medicijnen te kopen of de huur te betalen. Overheidssteun is beperkt tot onbestaande.

Bij ViaVia Marrakech hebben ze een warm hart voor deze mensen. Ze maken de stad immers tot een unieke bestemming. Enkelen van hen decoreerden ook het pand van ViaVia Marrakech mee! 

Tijdens de lockdown heeft ViaVia Marrakech het inkomen van een artiest en enkele werklui blijven voorzien door extra opdrachten te geven. Het resultaat is dat hun pand er bijzonder uniek uitziet. 

Maar Lotte en Rachid van ViaVia Marrakech willen meer doen en daarom ondersteunen ze Marrakech Artisan Fund. Deze groep vrijwilligers steunt met giften 100 ambachtslui en dat voor het komende half jaar. Via Marrakech Artisan Fund steunen ze zo Marokkaanse families en zorgen ze er mee voor dat de culturele traditie en het vakmanschap niet verloren gaat. 

Steun een lokale vakman of vakvrouw

Met een gift van €50 kan je een lokale vakman of vakvrouw en familie voorzien in basisvoeding gedurende twee weken. Via het Marrakech Artisan Fund gaan we een steunovereenkomst aan met enkele artiesten, gedurende 6 maanden, afhankelijk van de opbrengst van deze solidariteitsactie. Via een rechtstreekse samenwerking steunen we de vaklui die in ViaVia Marrakech voor de artistieke afwerking zorgden (spiegels, trapleuning, uitwerking van het plafond).

Doe een gift!

Maar eerst een wist-je-datje…

Wist je dat er voor giften in België een tijdelijk extra belastingvoordeel is? Giften zijn vanaf €40 nu 60% aftrekbaar i.p.v. 45%. Stortte je dus vroeger € 40, dan betaalde je na aftrek eigenlijk €22, terwijl het je nu maar €16 kost. Je goede doel krijgt evenveel, jij betaalt zelf minder!

We bezorgen je later een fiscaal attest voor giften vanaf €40.

Een gift overschrijven

  • Deze gegevens heb je nodig:
    Rekeningnummer van ViaVia Tourism Academy: BE71 7360 1995 3469
    Vermelding: “Gift ViaVia Marrakech”

De vakmannen- en vrouwen in Marokko danken je alvast voor je solidariteit!

Meer weten over ViaVia Marrakech?

In november 2020 opent ViaVia Marrakech vooral voor de mensen uit Marrakech en omgeving. Later, als de toeristen weer de weg naar Marroko vinden, openen Rachid en Lotte hun ViaVia in al haar glorie: een restaurant, bar met optredens en tentoonstellingen, een eigen reisorganisatie voor excursies in de stad en rondreizen door Marokko met lokale gidsen. In een schitterend afgewerkt pand, dankzij het vakmanschap van lokale kunstenaars en ambachtslui.