Overslaan en naar de inhoud gaan

Peru heeft het erg zwaar: corona heeft er lelijk huisgehouden, en het land ontvangt sinds maart geen buitenlandse reizigers meer. In Ayacucho, het stadje in de Andes waar het ViaVia Joker Reiscafé ligt, is het fenomeen van de witte vlag ontstaan. Als mensen die daar buiten hangen, betekent het heel simpel dit: “Help ons, wij hebben honger en geen eten meer”. ViaVia Ayacucho probeert hun medewerkers en buren hiervoor te behoeden, maar de crisis duurt lang. 40 werknemers zijn officieel tijdelijk werkloos sinds maart, waardoor ze een toelage van de overheid zouden kunnen krijgen. Maar daar heeft niemand al iets van gezien.

De strikte quarantaine, die veel maanden veel strenger was dan bij ons, is onlangs opgeheven en maatregelen worden met mondjesmaat versoepeld. Er kunnen nu weer stilaan klanten komen naar het hotel, het restaurant en het ijssalon van ViaVia Ayacucho, maar alleen uit de stad zelf of de omliggende provincies. Het team besliste daarom dat een nieuwe lading voedselpakketten voor hun medewerkers en de community rond hen noodzakelijk wordt om witte vlaggen te vermijden, en vraagt hierbij de steun van onze reizigers.

Waar gaat je gift naar toe?

  • Voedselpakketten voor de ViaVia Ayacucho community

ViaVia Ayacucho hoopt met deze inzamelingsactie minstens 188 voedselpakketten te verzamelen. 

Wat kost één voedselpakket en wat zit erin?

Eén voedselpakket kost €12. Hierin zit voldoende voedsel in voor 2 weken voor 1 gezin: rijst, suiker, melk, pasta, eieren, olie, zout, bonen, een blik tonijn…

=> minder witte vlaggen, voldoende eten op tafel in Ayacucho voor €2256

Doe een gift

Maar eerst een wist-je-datje…

Wist je dat er voor giften in België een tijdelijk extra belastingvoordeel is? Giften zijn vanaf €40 nu 60% aftrekbaar i.p.v. 45%. Stortte je dus vroeger € 40, dan betaalde je na aftrek eigenlijk €22, terwijl het je nu maar €16 kost. Je goede doel krijgt evenveel, jij betaalt zelf minder!

We bezorgen je later een fiscaal attest voor giften vanaf €40.

Een gift overschrijven

  • Deze gegevens heb je nodig:
    Rekeningnummer van ViaVia Tourism Academy: BE71 7360 1995 3469
    Vermelding: “Gift ViaVia Ayacucho”

De community rond ViaVia Ayacucho dankt je alvast voor je solidariteit!

Meer weten over ViaVia Ayacucho?

Net zoals elke ViaVia is ViaVia Ayacucho een sociaal bewuste horecazaak. In Peru kregen ze in 2018 een belangrijke onderscheiding, uitgereikt door de overheid, als “Beste bedrijf met goede werkomstandigheden”. Voor hun groep werknemers namen ze zelfs een sociaal assistente in dienst om alle sociale initiatieven extra focus en bereik te geven.

Naar hun restaurant op het centrale plein ga je voor de uitmuntende Peruaanse gerechten en hun wereldkeuken (ook de Belgische!). De cocktails (niet te vergeten de legendarische pisco sour), verse sapjes en kruidenthees vallen altijd goed in de smaak. Zowat alles wordt huisgemaakt in de ViaVia. Ze bakken zelf hun brood en taarten, schillen dagelijks kilo’s aardappelen voor heerlijke Belgische frietjes, en hebben zelfs de kunst van artesanaal ijs onder de knie!

Ze kopen zoveel mogelijk lokaal. Het alpacavlees komt recht uit de bergen, net als de forel. Voor groenten en verse kruiden kunnen we steeds vaker gebruik maken van onze eigen biotuin. Tours en trips kunnen geboekt worden i.s.m. de ngo Mama Alice, die straatjongeren opleidt tot gids.

En op donderdagavond is er live-muziek op het terras.

Moe? Dan slaap je in één van de stijlvol ingerichte kamers van het hotel!