Overslaan en naar de inhoud gaan

Sommigen zijn er ijzersterk in, anderen doen er uren of dagen over: je koffers maken of rugzak inpakken. Wat zet je best op je bagage checklist voor op reis? Wij verzamelden de beproefde bagagetips van enkele reislustige collega’s.

Slim inpakken

 1. Je hebt toiletzakken en toiletzakken. Doe ons maar die uitklapbare die je zowel in een tent, een (gedeelde) badkamer of een luchthaventoilet kan ophangen en die onderverdeeld zijn in verschillende compartimenten. Zo heb je alles voor je badkamerbezoek in één zak bij de hand.

 2. In plaats van de klassieke handdoek: zo’n ultralichte handdoek die snel droogt en weinig plaats inneemt.

 3. Neem geen volle verpakkingen mee van tandpasta, douchegel, shampoo. Zo spaar je al snel meer gewicht uit dan je zou denken. Staaltjes sparen is ook een goede zet. Of ga ervan uit dat mensen zich ter plaatse óók wassen en dat je overal ter wereld dus wel een variant op je tubes en flacons kan kopen.

 4. Reis je met twee of neem je om één of andere reden twee trolley’s mee, verdeel je kleren dan over de twee trolley’s. Als er één koffer zoek raakt, dan heb je tenminste nog een deel kleren ter beschikking.

 5. Gebruik linnenzakken of speciale hoesjes met rits of drukknopen om kousen, ondergoed en andere kleinere voorwerpen in op te bergen. Zo vind je zelfs in het donker op de tast gemakkelijk wat je zoekt. Je houdt er ook vuile kleren mee gescheiden van propere was.

 6. Neem een grote stoffen zak mee voor bagage of souvenirs die naarmate je reis vordert niet meer in je koffer passen.

 7. Gebruik compressiezakken om grotere volumes te reduceren, bv. een zak met truien en fleeces. Je vindt deze vacuümtrekkende zakken in outdoorwinkels.

 8. Laat je kleren onderweg wassen in je hostel of in wassalons. Meestal niet duur en zo spaar je gewicht uit.

 9. Neem een solar charger of zonneoplader mee voor als je toestellen moet opladen en er geen stopcontact te bespeuren valt. Gewoon aan je rugzak hangen en hopen op zon!

Kleine items die meer kunnen dan je denkt

 1. Vraag ons niet waarom: een rol duct tape of duck tape. Zoveel toepassingen! Kies je voor een reflecterende variant, dan kan je ook nog eens veilig fietsen in het donker door de tape rond je enkels en rugzak te binden.

 2. Kokosnootolie: laat je haar blinken, kan je gebruiken als scheerschuim, je kan ermee koken, het verlicht de pijn van wondes, beten en gesprongen lippen.

 3. Flosdraad: om te flossen, iets vast te maken, iets te herstellen

 4. Veiligheidsspelden: een kapotte rits of rugzak repareer je ermee, maar je kan er ook een vishaak van maken.

 

“Wat meenemen op reis ?” Verhelderende antwoorden kwamen van Joker-medewerkers Aline (Productmanager Latijns-Amerika en Go-26), Stijn (Productmanager Europa, Noord-Amerika, Down Under en SportWeg), Dirk (Joker Hasselt), Katrijn (Joker Mechelen), Mel (Luchtvaartafdeling), Marij (Communicatieverantwoordelijke)  en Karavaan-medewerkster en reisbegeleidster Carla.

Misschien is dit ook interessant voor jou?