Overslaan en naar de inhoud gaan

Iraniërs zijn een ontzettend gastvrij volk. Ze slaan dolgraag een praatje en nodigen graag mensen uit bij hen thuis. Bovendien is het aanbieden van een maaltijd aan reizigers een historisch cultureel gebruik dat door sommigen nog heel serieus genomen wordt. Kortom, de kans dat je tijdens je reis door Iran uitgenodigd wordt door een vriendelijke familie is reëel. En dan ben je maar beter voorbereid, zodat alles vlotjes verloopt. Met onze praktische tips komt het helemaal goed!

 

1.Wees voorbereid op een groot verschil tussen arm en rijk

In Iran is de kloof tussen arm en rijk behoorlijk groot. Je kan dus terecht komen in een grote villa met overdadige meubels, maar evengoed in een éénkamerwoning met niets dan een tapijt op de vloer. Maar waar je ook belandt, je wordt als gast zeker en vast in de watten gelegd!

Als er tijd voor is, voorzie je best een klein geschenkje voor de gastheer/gastvrouw.

2.Doe je schoenen uit

In Iran mag je nooit een huis binnengaan met je schoenen aan. Ze uittrekken doe je precies op de drempel, zodat je schoenen nooit in het huis komen en je met je sokken nooit de grond buiten of de vloer van de gemeenschappelijke hal aanraakt.

Zorg ervoor dat je altijd sokken draagt, want blote voeten zijn ook binnenhuis voor sommigen aanstootgevend. Eens in het huis zal je vaak pantoffels of slippers krijgen, als er niet genoeg zijn loop je gewoon op je sokken. Zo goed als overal ligt tapijt; lekker zacht en warm dus!

 

3.Wat met je hoofddoek?

De hoofddoek, voor vrouwen vaak een moeilijk punt op reis in Iran. We lichtten eerder al de verschillende kledingregels toe.

Binnenshuis mag de hoofddoek gewoonlijk uit, maar in het gezelschap van vreemde mannen moet hij gewoonlijk aan blijven. Tijdens een homestay of bezoek thuis, botsen die geboden wel eens. De belangrijkste regel wordt dus: doe gewoon wat de andere vrouwen doen, en vraag voor je je hoofddoek uit doet even toestemming.

Hetzelfde geldt overigens voor het begroeten van het andere geslacht: geef geen hand tenzij de ander initiatief neemt. Iraniërs groeten het andere geslacht vaak door hun hoofd te buigen en de hand op hun hart te leggen.

4.Laat je verwennen, maar let op met complimentjes

In de Iraanse cultuur is eten erg belangrijk, net als het verwennen van gasten. Je zal dus niets te kort komen!

Bij een kort bezoek is het de gewoonte om thee, koekjes, fruit en/of noten aan te bieden. Sla dit nooit af, want dat wordt als onbeleefd ervaren.

Wil je graag complimentjes geven, doe dat dan best alleen maar over vaste zaken (‘Wat een leuk ingerichte living!’ Wat een mooi kapsel!’) en niet over kleine, materiële dingen (‘wat een toffe fruitschaal!’. Bij sommige Iraniërs is het nog altijd gangbaar om zaken die gasten mooi vinden aan hen aan te bieden als cadeau. Om zo’n ongemakkelijke geste niet te hoeven weigeren (wat ook weer onbeleefd is), vermijd je de situatie maar beter.

Nog een héél nuttige tip: als we iets goed vinden steken we al snel onze duim op. Vooral niet doen in Iran! Een opgestoken duim betekent daar zoveel als een opgestoken middenvinger bij ons.

 

5.Samen eten met een Iraanse familie

Soms zal je ook uitgenodigd worden om samen te eten. Bij rijke families eet je gewoon aan de tafel. Armere families hebben soms geen meubels, en leggen simpelweg een tafellaken op het tapijt, waar iedereen zich in kleermakerszit rond zet om te eten.

Iraanse gerechten bestaan vaak uit rijst met vlees of een stoofpotje. Je eet met lepel en vork, waarbij het de bedoeling is dat je de vork gebruikt om het eten op je lepel te schuiven, en het naar je mond brengt met een lepel.

Voor Iraniërs moeten gasten verwend worden, en dat zal je geweten hebben! Voor de zin ‘ik heb genoeg gegeten’ blijken ze vaak selectief doof te zijn. Resultaat: je kan moeilijk anders dan nog een tweede of zelfs derde portie verorberen!

Mensen die toeristen gewend zijn, scheppen niet ongevraagd bij, maar zullen je wel 20 keer vragen of je niet nog een portie wil. Of ze komen soms zelfs aanzetten met een ander gerecht, voor het geval je niet meer wil eten omdat je het vorige toch niet zo lekker vond.

6.Naar het toilet bij Iraniërs thuis

Hygiëne is erg belangrijk. Daarom vind je bij elke Iraanse badkamer/toilet speciale badkamerslippers. Het is de bedoeling dat je je schoeisel uitdoet en deze slippers aantrekt om de badkamer te betreden. Kom dus nooit met je eigen slippers in de badkamer, of met de badkamerslippers in de rest van het huis!

Rijke gezinnen beschikken soms over een westers zittoilet, maar meestal zal je het met een hurktoilet moeten doen. Ook WC-papier is iets voor rijke mensen, de meesten gebruiken gewoon water. Wil je toch WC-papier gebruiken, neem het dan zelf mee en spoel het niet door het toilet om verstoppingen te vermijden.

 

Zelf op reis naar Iran?

Misschien is dit ook interessant voor jou?