Overslaan en naar de inhoud gaan

Maak een sprekende reportage van je citytrip!

Reisfotografie gaat verder dan het schieten van toevallige snapshots. Het maken van reisfoto’s gaat om bewust observeren en om het maken van de juiste foto op het juiste moment.  In een stad gebeurt er vanalles tegelijk, en dus draai je je zintuigen als fotograaf maar best helemaal open. Let je daarbij nog eens op onderstaande 6 tips, dan maak je een fotoreportage die je citytrip weer helemaal tot leven brengt!

1. Zorg voor mensen in beeld voor meer sfeer

Ben jij ook wel eens thuisgekomen met foto’s van lege straten en kille gebouwen, terwijl er in werkelijkheid zo’n leuke sfeer hing? Wacht dan niet tot dat ene plein leeg is, maar laat meer mensen in je foto’s zien. En dan wel het liefst de lokale bevolking, want die benadrukken de sfeer van een stad of een bepaald gebied.

2. Verras met je foto

Natuurlijk wil je dat beroemde bouwwerk op de foto zetten. Maar de uitdaging van elke reisfotograaf is om dat op een verrassende manier te doen. Zo voorkom je dat je dezelfde foto’s maakt als iedereen. Laat het gebouw daarom eens niet het onderwerp van de foto zijn, maar fotografeer bijvoorbeeld voorbijgangers met op de achtergrond het gebouw. Of laat het gebouw weerspiegelen in een zonnebril en maak daar een foto van. Ook slecht weer kan zorgen voor een verrassende foto: veel mensen bergen hun camera op die momenten juist op, maar jij staat natuurlijk klaar!

3. Richt je op details

Het is soms sterker dan jezelf: je wil zoveel mogelijk op je foto laten zien. Dat is soms zonde, want juist de details vertellen meer dan eens een intrigerend verhaal. Denk bijvoorbeeld aan een imposant gebouw waarvan je besluit alleen de deuren, traptreden of bijzondere stenen te fotograferen. Onthoud ook: hoe eenvoudiger de omgeving, hoe krachtiger het beeld. Of je nu op citytrip bent, op sneeuwvakantie of een verre reis maakt, eenvoud in je foto’s doet wonderen.

4. Zoek de hoogte op

Een andere manier om verrassende foto’s te maken is door een ander standpunt in te nemen. De meeste mensen maken foto’s vanaf de straat op ooghoogte, dus ga op zoek naar torens, bruggen, bergen of kantoorgebouwen die over de stad of het landschap uitkijken. Zo fotografeer je vanuit een andere invalshoek en maak je mooie overzichtsfoto’s. Doe dat niet alleen overdag, want juist ’s avonds maak je adembenemende plaatjes dankzij de vele lichtjes.

5. Maak foto’s van nieuwe gerechten

Het uitproberen van nieuwe gerechten is onlosmakelijk met reizen verbonden, dus waarom zou je daar geen foto’s van maken? Wel is overdag fotograferen gemakkelijker dan ’s avonds. Voor de mooiste foto’s kun je buiten het beste in de schaduw fotograferen en wie binnen gaat eten, doet er goed aan een plek te zoeken bij het raam. Zorg verder voor zo min mogelijk afleiding rond je bord. En voor echte food photography zorg je voor een beperkte scherptediepte in je foto. Gebruik dus het laagst mogelijke diafragma (bv. f/3.5 of nog lager) zodat alleen de voorkant van het bord scherp is en de rest vervaagt.

6. Ga op zoek naar kleur

Met verschillende kleurcontrasten kun je hele mooie accenten leggen in je foto. Ideaal, want op reis word je vaak omringd door mooie kleuren. Denk aan gekleurde muren, deuren, felblauwe luchten en bontgekleurde marktkraampjes. Kijk ook eens hoe de complementaire kleuren rood en groen of blauw en oranje elkaar versterken. Of zorg dat één element in de foto erg opvalt vanwege zijn felle kleur doordat de kleuren eromheen veel minder fel zijn. Kleuren worden bovendien levendiger en krijgen meer diepte in het mooie licht tijdens de gouden uren rond zonsopkomst en zonsondergang.

 

Deze tips krijg je van onze partner CEWE. Meer fotografietips lees je op hun blog.

 

Wist je dat je als Joker-klant een persoonlijke kortingscode krijgt die je kan gebruiken om op www.cewe-photoservice.be een fotoalbum te maken met je reisfoto’s?

Misschien is dit ook interessant voor jou?