Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindelijk, het is zover. Je bent volop bezig met het inpakken van je bagage want binnen enkele dagen vertrek je op roadtrip, wereldreis, groepsreis of huwelijksreis. Gewoonweg op avontuur! De reisapotheek staat als volgende to-do op je inpaklijst, maar wat neem je nu precies mee in zo’n reisapotheek? Wij stellen een lijstje voor jou samen met de belangrijkste essentials en tips zodat je zorgeloos op vakantie kan vertrekken.

Eerst en vooral: Voor advies over geneesmiddelen, vaccinaties en inentingen is jouw huisarts de beste referentie. Raadpleeg dan ook steeds jouw huisarts bij vragen over je reisapotheek. Ook op de website of de app van het Instituut voor Tropische Geneeskunde kan u steeds terecht.

Ik ga op reis en ik neem in mijn reisapotheek mee…

Natuurlijk is je reisapotheek afhankelijk van verschillende situaties. Waar je naartoe gaat, hoe lang je op reis bent en welke persoonlijke medicatie je dagelijks gebruikt zullen allemaal meespelen bij de grootte van je reisapotheek. Hier lees je de meest essentiële zaken voor jouw reisapotheek:

  1. Start bij het inpakken van de standaard medicatie en middelen: (koortswerende) pijnstillers, oogzalf, neusspray, ontsmettingsspray, handontsmettingsmiddel, insectenwerend middel, middel tegen maag- en darmklachten, reisziekte en misselijkheid, condooms en andere anticonceptie behoren tot de basis essentials in iedere reisapotheek.
  2. Daarnaast kan de apotheek ook nog aangevuld worden met een middel tegen allergieën en een koortsthermometer.  
  3. Om uitdroging, diarree of slapheid te voorkomen, mogen ORS-zakjes zeker niet ontbreken in jouw reisapotheek. Kan je de zakjes niet vinden en ben je zeker dat zout en suiker voorhanden zijn op de bestemming? Dan kan je ook gebruik maken van een ORS-schepje. Dit is een hulpmiddel waar je zelf het zout en suiker afmeet om het nadien te vermengen.
  4. Voorzie in voldoende mate van je persoonlijke medicatie, maar let op: voor bepaalde medicatie en injecties heb je een doktersattest nodig om ermee te mogen reizen.
  5. Neem een variatie aan verbanden, (compeed-)pleisters, steriele kompressen en windels mee ter verzorging van blaren en wonden.
  6. Ga je reizen in malariagebied? Neem dan zeker malariatabeletten mee, maar raadpleeg hiervoor op voorhand je arts. Soms is het nodig om in risicogebieden een sterker insectenwerend middel zoals DEET te gebruiken.
  7. Het drinken van ongezuiverd water is in vele gevallen de boosdoener van reisziektes. Waterzuiveringstabletten of een aparte filter om water drinkbaar te maken kunnen daarom goed van pas komen in landen waar je water enkel kan verkrijgen uit leidingen, bronnen en putten.
  8. Neem zeker ook tape, een (teken)pincet, een schaar, veiligheidsspelden en naalden mee. Je zou ervan kunnen verschieten hoe vaak deze van pas kunnen komen. Heb je geen ontsmettingsmiddel op zak? Dan kan je eventueel een aansteker gebruiken om de naald te ontsmetten (enkel in uitzonderlijke omstandigheden).

Handige reistips van onze reisbegeleiders

  1. Maak een lijstje van de medicatie die je meeneemt, waarvoor ze dienen en hoe vaak je ze moet gebruiken. Daarnaast neem je best ook steeds de bijsluiter mee van ieder geneesmiddel.
  2. Verdeel je EHBO-set over een compact zakje of tasje met de basismedicatie en -middelen die je standaard mee kan nemen in je dagrugzak en een grotere zak met persoonlijke medicatie en grotere hoeveelheden die je in je accommodatie achterlaat.
  3. Probeer siropen en zetpillen zoveel mogelijk te vermijden in je reisapotheek aangezien deze snel kunnen uitlopen of smelten. Indien deze toch worden meegenomen, bewaar ze dan koel in een deftige tas. 
  4. Download de app ‘Eerste hulp – Rode Kruis’ van het Rode Kruis en de app ‘Wanda’ van het ITG (Instituut voor Tropische Geneeskunde). Dit is zeker handig om meer te weten te komen over de gezondheidsrisico’s, tropische ziektes en reisvaccins van je bestemming.
  5. Wil je ook op reis een extra steentje bijdragen aan het milieu? Bescherm je dan met zonnecrème die niet schadelijk is voor de waterwegen. Zoek naar titaniumdioxide of zinkoxide op de ingrediëntenlijst, dit zijn natuurlijke UV-filters die gebruikt worden in duurzame zonnecrèmes.
  6. Ben je toch verbrand en heb je geen after-sun bij? Gebruik dan aloë vera-gel. Het is veel natuurlijker en bovendien werkt het ook nog eens verzachtend tegen muggenbeten. Twee vliegen (of muggen ?) in één klap!
  7. Staat er jou een lange vlucht te wachten? Steunkousen hebben een positief effect op de bloedcirculatie in je benen zodat je kan genieten van een comfortabele vlucht.
  8. Je eigen huisdokter geeft altijd het beste advies. Zorg er dus voor dat je altijd de gegevens van je huisdokter, de informatie van de (wereldwijde) ziekteverzekering en je bloedgroepkaart op zak hebt.
  9. Zet het noodnummer van het land waar je naartoe reist alvast op voorhand in je gsm.
  10. Moeten bepaalde geneesmiddelen op een vast tijdstip ingenomen worden? Houd dan zeker rekening met het tijdsverschil. En zet eventueel een herinnering in je telefoon.
  11. Vaak worden medicijnen in het buitenland onder een andere merknaam verkocht. Gebruik daarom steeds de productnaam (paracetamol in plaats van Dafalgan) als je over geneesmiddelen praat om verwarring te voorkomen.
  12. Last but not least: Neem geneesmiddelen en andere zaken in voldoende hoeveelheden mee. Bepaalde medicatie zijn namelijk niet altijd even makkelijk verkrijgbaar of beschikbaar op je bestemming. 

Misschien is dit ook interessant voor jou?