Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Kaapverdië

Geografie

De Kaapverdische eilanden liggen vlak voor de Senegalese kust en op het kruispunt van de 3 continenten Europa, Afrika en Amerika. Kaapverdië telt 10 eilanden en 8 kleinere eilanden, elk met zijn unieke karakter, geschiedenis, natuur en inwoners. De grootste en meest bezochte eilanden zijn: Santiago, São Vicente, Santo Antão, Sal, Fogo en Boavista.

Kaapverdië is een paradijs van zon en zee waar je zowel idyllische stranden als woestijnlandschappen en groene valleien kan tegenkomen. Het is er gemiddeld 25 graden en steeds subtropisch droog.

Een overzicht van de 4 eilanden die we bezoeken:

Santiago: dit eiland onderscheidt zich van de andere door zijn uitgesproken Afrikaans karakter. Bergketens, woestijnlandschappen, valleien met maïs-, bananen-, en suikerrietplantages en ribeiras (rivieroevers) wisselen elkaar af. Het is 75 km lang en 35 km breed. Het hoogste punt is de Pico da Antonia op 1.394 m. Santiago telt zo'n 240.00 inwoners. Santiago is de plaats waar het allemaal begon. Sins de ontdekking van Santiago vestigden de Portugezen zich op dit eiland van waaruit ze de slavenhandel coördineerden. Door zijn functie als aanloophaven op de route naar Brazilië groeide politieke en commerciële rol van het eiland. Heel zijn geschiedenis lang moest Santiago echter vechten tegen hongersnoden, piraten en emigratie. De hoofdstad is Praia, waar 1/5 van de bevolking woont. Het hart van de stad klopt merkbaar op marktjes, pleintjes en in bars waar je bijna altijd wel muziek hoort!

Fogo: de vulkaan Pico do Fogo domineert het eiland door zijn enorme hoogte (2.829 m). Dankzij de vulkaan is dit eiland zeer vruchtbaar en vindt je er katoen- en koffieplantages. Fogo wordt gekenmerkt door lavastromen,wijngaarden en huizen opgetrokken in lavasteen. Het eiland is 24 km lang en 24 km breed. Hoofdstad is São Felipe. In totaal wonen zo'n 40.00 mensen op Fogo.

São Vicente: wordt in de eerste plaats getypeerd door havenstad Mindelo, aan de voet van 2 uitgedoofde vulkanen. De Engelsen legden in Mindelo de basis voor de uitbreiding van de haven. In het gouden tijdperk meerden vele trans-Atlantische stoomboten er aan om hun voorraden opnieuw aan te vullen. Het eiland kende een overvloed aan voedsel en werkgelegenheid. Mindelo was een wereldse stad en oefende veel aantrekkingskracht uit op andere eilandbewoners en Europa, wat een belangrijke rassen- en cultuurvermenging betekende. De komst van nieuwe technologieën betekende jammer genoeg het begin van het verval van de stad. Het eiland meet 16 km in de lengte en 24 km in de breedte, telt 74.000 inwoners en het hoogste punt is de Monte Verde (774 m). In Mindelo heerst er een aangenaam drukke sfeer en het eiland telt veel cafés, restaurants en handelszaken. 's Avonds komen de inwoners samen op de pleintjes om een babbel te slaan. Het nachtleven bereikt zijn hoogtepunt in de vele bars, op de tonen van de typische mornas, en eindigt vaak pas in de vroege uurtjes, meestal met een lokaal gerecht of catchupa(bonenschotel).

Santo Antão: wordt doorkruist door een bergketen die het eiland in 2 totaal verschillende helften opdeelt. In het zuiden is het landschap ruw en rotsachtig. In het noorden kan je spreken over een microklimaat dat voor een prachtige flora zorgt. In de dalen van imposante bergen vind je groene valleien met palmen, suikerrietvelden en bananenbomen. Hier wordt ook grogue gemaakt, de nationale drank en trots van het eiland. Verderop klimmen kronkelige paadjes van ezeldrijvers langs steile hellingen die naar kleurrijke bergdorpjes leiden. Naarmate je hoger klimt, maken tropische planten plaats voor eucalyptus- en dennenbossen. Dit eiland is een must-see voor fanaten van trekking, bergbeklimming en mountainbiken. Santo Antão is 43 km breed, 23 km lang en heeft 47.000 inwoners. Hoogste berg is de Tope de Coroa (1.979 m).

Fauna en flora
Staatsvorm

In de 15 de eeuw werden deze eilanden door de Portugezen ontdekt. Al gauw groeide de archipel uit tot de draaischijf van de slavenhandel. De samensmelting van Portugese kolonisten en Afrikaanse slaven resulteerde in het Creoolse volk. Kaapverdië werd onafhankelijk in 1975 en kent vandaag een grote politieke stabiliteit. Mede door het aangename klimaat en zijn prachtige, unieke natuur is het voor reizigers een zeer aantrekkelijke bestemming. De huidige president is Democraat Jorge Carlos Fonseca.

Bevolking

De Kaapverdiër is gepassioneerd door muziek, dans, familie en het leven. Het zijn gastvrije en optimistische mensen. De cultuur is een smeltkroes van Afrikaanse en Portugese invloeden. Er leven op de Kaapverdische eilanden 538.535 mensen. De bevolking bestaat voor ongeveer 71% uit mulatten (halfbloed blank-zwart), voor 28% uit zwarten en 1% is blank. De blanken wonen voornamelijk in Praia en Mindelo. Uit de droge kuststreken is er een sterke emigratie naar de steden. Vanwege de geringe werkgelegenheid vertrokken veel Kaapverdianen naar het buitenland, zoals de Verenigde Staten, Portugal, Angola en Senegal. Er leven op dit moment meer Kaapverdianen (ongeveer 800.000) in het buitenland dan op de eilanden zelf.

Economie

De Kaapverdische escudo is de munteenheid van Kaapverdië. De Kaapverdische escudo is aan de euro gekoppeld (1 euro = zo'n 110,265 escudo).

Kaapverdië behoort tot de armste landen ter wereld. De werkloosheid onder de beroepsbevolking bedraagt ca. 25%. Door de grote droogte gingen vele oogsten verloren. Portugal is zowel voor de import (voedingsmiddelen en transportmateriaal) als voor de export (vis en visconserven) veruit de belangrijkste handelspartner. Er zijn sinds 2011 door de overheid inspanningen gedaan naar investeringen in toerisme, zee- en luchttransport omdat de archipel zo voordelig ligt tussen Europa, Afrika en Latijns-Amerika.

Religie

De meeste Kaapverdiërs zijn rooms-katholiek (93 %). Er wonen ook protestanten (3 %), zoals Zevendedagsadventisten of mormonen.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Op Kaapverdië is het 3 uur vroeger dan in België.

Elektriciteit

220V en gewone stopcontacten zoals in België.

Veiligheid

Kaapverdië is een veilige plek om te reizen. Let op drukke plaatsen op voor zakkenrollers.