Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze 3-weekse roadtrip door Engeland brengt ons van overweldigende natuur in de Lake en Peak District, naar authentieke dorpjes met gezellige pubs in de Cotswolds tot hippe alternatieve steden en klassieke universiteitssteden. Ontdek de schoonheid van Engeland vooral zelf, want zoals de Engelsen zelf wel eens durven te zeggen: ‘The proof is in the pudding!’

De hoogtepunten van deze reis

Cotswolds

Twee dagen wandelen langs de idyllische dorpen en groene heuvels van de Cotswolds

Bath

Impressionante en levendige steden zoals Bath, Liverpool, Oxford en Cambridge bezoeken

Peak District

Wandelen en kanovaren doorheen de Lake en Peak District

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Van de kalkrotsen van Dover naar het grandioze Cambridge

Nadat we onze minibus hebben volgeladen, rijden we gezwind verder tot in Calais. Hier nemen we de ferry richting het Engelse vasteland. Geen mooier zicht om je welkom te heten in het land van rugby, pubs en The Queen dan het aanzicht van de wondermooie witte kliffen van Dover!

Tijdens deze eerste dagen ontdekken we zuidoosten van dit prachtige land. Afhankelijk van het weer en ons gemoed rijden we richting Canterbury -met de beroemde kathedraal- of rijden we verder via de kust. Onze eerste Engelse cider proeven we ook al tijdens een rondleiding op één van de vele authentieke brouwerijen.

Een stop die we zeker maken is die in Cambridge. Deze bekende universiteitsstad ademt een sfeer van geschiedenis en traditie. We dwalen langs bekende colleges zoals King’s College of Trinity College om te eindigen bij de Backs. Deze bestaat uit de tuinen en parken die zich schuilhouden achter de vele historische façades. Van hieruit hebben we een goed zicht op de rivier, waar we ons kunnen wagen aan de lokale traditie punting (optioneel).

2 Dag 5-8
Wandelen in de Peak District

Vanuit Cambridge rijden we verder naar het noorden, namelijk naar de Peak District National Park. Tijd om onze wandelschoenen aan te trekken!

Waar de benaming Peak District vandaan komt, weet niemand. Verwacht je hier niet aan de Zwitserse Alpen, maar wel aan vergezichten op het Engelse platteland, heuvels, valleien,… Hier staan mooie wandelingen op het programma: dè manier bij uitstek om deze prachtige regio te bewonderen.

Na al dat wandelen rusten we graag ook wat uit. De gekende ‘Bakewell pudding’, typisch voor deze regio kan hierbij niet ontbreken. Als we tijd hebben, stoppen we ook nog even in het middeleeuwse York op weg naar onze volgende stop.

3 Dag 9-11
Verkenning van de Lake District

Onze meest noordelijke stop op deze roadtrip is er eentje om U tegen te zeggen, namelijk de Lake District. Het is niet voor niks dat dit nationale park dichters zoals William Wordsworth en andere Lake poets inspireerde tot hun beste werk!

Het landschap hier bestaat uit heuveltoppen, bergpieken en glinsterende meren. We trekken er dan ook te voet of met de kano op uit. Als we goed kijken, dan spotten we misschien wel enkele herten, valken of zelfs Peter Rabbit van Beatrix Potter.

4 Dag 12-14
De thuisbasis van de Beatles, Liverpool

Liverpool heeft de reputatie een harde stad te zijn, maar niks is minder waar! Deze stad biedt vele impressionante culturele toppers aan. De oude dokken met hun talloze gallerijen en musea zijn zalig om te verkennen. En fans van Liverpool FC kunnen optioneel hun hart gaan ophalen in het Anfield Stadium.

Liverpool was voor vaak de inspiratie voor liedjes van de bekendste band van Engeland, The Beatles. Paul McCartney en John Lennon zijn dan ook opgegroeid in deze stad. Als we onze ogen toe doen, horen we hen nog steeds zachtjes zingen ‘Here comes the sun…’.

5 Dag 15-17
De dromerige heuvels en dorpjes in de Cotswolds

Onze reis gaat verder richting de Cotswolds. We rijden doorheen groene heuvels op zoek naar de vele pittoreske dorpjes die deze streek kenmerken. Oude kerken en typerende huizen die bestaan uit honingkleurige stenen: veel idyllischer bestaat er niet!

In de middeleeuwen werd deze streek rijk door de handel in wol. Het resultaat daarvan zijn de prachtige landelijke huizen die tot op vandaag menig mensen weten te charmeren. Het gebied, uitgestrekt over maar liefst zes provincies, wordt dan ook sinds midden 20e eeuw beschermd door de Engelse staat.

Gelukkig maar, want dit betekent dat wij onze wandelschoenen kunnen aantrekken om de rustige landwegen en dramatische heuvellandschappen te verkennen tijdens een tweedaagse. Dit is puur genieten!

6 Dag 18-22
Klassieke Engelse schoonheid: Bath en Oxford

Onze roadtrip brengt ons verder langs klassieke Georgiaanse architectuur en een prestigieuze universiteitsstad. Echte klassieke Engelse steden!

Onze eerste stop is er eentje om u tegen te zeggen: Bath. Al wandelend en SUP’pend (Stand Up Paddling), wordt het snel duidelijk waarom Unesco de volledige stad heeft uitgeroepen tot World Heritage Site. De grandioze architectuur van gebouwen zoals de Royal Crescent staan hier zij aan zij met één van de best bewaarde Romeinse badhuizen ter wereld.

Ook Oxford vereren we met een bezoek. Veel prestigieuzer dan dit kan haast niet! Beroemdheden als Oscar Wilde, Stephen Hawking en J.R.R. Tolkien sleten hun studentenjaren in één van de maar liefst 39 colleges die Oxford rijk is. Er is dus veel om te ontdekken! We laten ons te voet leiden langs bekende gebouwen zoals de Bodleian Library, of zoals de studenten ze noemen ‘The Bod’, en Magdalen College. Wie weet komen we de bekende inspecteur Morse hier wel tegen!

Nadat we Oxford verkend hebben, rijden we verder richting het zuidoosten en de ferry die ons terug naar Calais brengt. Nog een laatste keer springen we binnen in de pub of genieten we van een zeebries om zo afscheid te nemen van dit prachtige land. Cheerio!

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 01/08/2021
Terug: 22/08/2021
Eco
Bij deze afreis kies je voor minder vliegen
Basisprijs: €1.376
+ 1.305 GBP budget
Inschrijving enkel op aanvraagInfo
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/12/2020
Vertrek: 31/07/2022
Terug: 21/08/2022
Basisprijs: €1.376
+ 1.305 GBP budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Ferry Calais - Dover en terug
 • 22 dagen minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14)
 • Brandstof minibus
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, gebruik van tolwegen, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Heb je zin in een roadtrip naar Engeland, maar ga liever minder lang op reis? Bekijk dan zeker onze 2-weekse roadtrip door Zuid-Engeland op www.joker.be/GBAK!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 14 / 01 / 2021
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

 • We gaan op roadtrip. Dat betekent dat we kunnen stoppen wanneer we willen en enigszins flexibel kunnen zijn. Onderweg zijn is eerder een doel dan een middel. Samen zorgen we ervoor dat we de leukste en beste routes uitstippelen om op onze volgende stop te arriveren.
 • We verkennen de Cotswolds twee dagen al wandelend en verkennen ook het Peak District te voet
 • In de Lake District trekken we er te voet en met een kano op uit
 • We laten onze smaakpapillen werken tijdens een proeverij in een lokale cider brouwerij
 • Optioneel kan je je ook wagen aan punting
Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • Tijdens deze roadtrip maken we geen gebruik van vluchten. We kiezen resoluut voor de minibus en ferry.
 • Omdat we overal kunnen stoppen, kunnen we ook minder toeristische plaatsjes aandoen en op kleinschalige campings op het platteland slapen.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

 • Tijdens onze stadsbezoeken en onze wandelingen komen we makkelijk in contact met de lokale bevolking.
 • Op lokale campings komen we ook binnenlandse toeristen tegen. Samen gezellig een pintje drinken zit er dan ook zeker in!
Documenten

Voor Groot-Britannië volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Vanaf 1 oktober 2021 zal de Britse overheid enkel nog een geldig paspoort aanvaarden voor reizen van korte duur in het VK. Na 1 januari 2021 kunnen EU-burgers nog steeds naar het Verenigd Koninkrijk reizen voor vakantie of korte verblijven van maximum 6 maanden zonder dat zij hiervoor een visum nodig hebben.

Voor de (co-)chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Specifiek voor deze reis

We vertrekken 's morgens op de eerste dag vanuit Zaventem en rijden met het minibusje naar Calais waar we inschepen op de ferry die ons naar Dover brengt. Op de laatste dag van de reis keren we per ferry terug naar Calais om daarna terug naar België te rijden.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Tijdens de reis maken we vooral gebruik van onze minibusjes.

In de steden en zeker daarbuiten gaan we vaak te voet, maar ook een kanotocht en een SUP-tocht staan op het programma.

Het gebruik van een minibus heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 14 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

Tijdens deze roadtrip wordt er vooral gekampeerd. We zorgen er echter voor dat we zeker één maal per week in een echt bed kunnen slapen. Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde indeling voor het slapen soms onvermijdelijk. Meestal stimuleren wij tevens een wisselende tentenverdeling.

Joker maakt gebruik van degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - er optimaal van genieten! Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 50 euro per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak...) moet je zelf zorgen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Engelsen houden van een diverse keuken. Zo kunnen we typische Britse gerechten zoals hartige pies, bangers and mash (of worst met puree) en fish and chips proeven. Ook komen we geregeld Indiase en andere soorten restaurants tegen.

Als we tijd hebben kunnen we op zondag ook genieten van een typische Sunday Roast die wordt geserveerd in een pub. Dit zondagsgebraad bestaat traditioneel uit een gebraad met aardappelen, Yorkshire puddings, jus en muntsaus.

Tijdens deze roadtrip picknicken we vaak en 's avonds koken we vaak ons eigen potje. Iedereen is hiervoor verantwoordelijk.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering. ALGEMEEN:

dagrugzak voor dagtochten en stadsbezoeken (eventueel in regenhoes) drinkbus sportieve schoenen en wandelschoenen warme trui voor ‘s avonds slaapmatje warme slaapzak regenkledij (goede regenjas + regenbroek) fototoestel zaklamp zwemgerief (je weet nooit...) bestek, bord, tas & 2 keukenhanddoeken muggenspray enkele powerbanks

ONTSPANNING: (af te spreken op de vertrekvergadering)

muziek voor onderweg tijdens de rit gezelschapsspel voor ’s avonds kaartspel frisbee

Om de kofferruimte van de minibusjes optimaal te kunnen benutten, is het noodzakelijk om een soepele, niet te grote reistas mee te nemen (geen valiezen of rugzakken met metalen frame!).

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Best neem je een deel van dit geld cash mee in GBP. De rest van het budget kan je ter plaatse met je bankkaart uit de muur halen of betalen met je kredietkaart.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen tetanus-difterie-kinkhoest, polio en mazelen-bof-rubella. Raadpleeg hierover tijdig je arts.

Er wordt aan Belgen aangeraden om een particuliere ziekteverzekering te overwegen. Na 31/12/2020 zal de European Health Insurance Card immers niet meer geldig zijn.

Vergeet ook je persoonlijke medicatie niet!

Conditie

Voor deze reis volstaat een goede conditie. Wel moet je in de buitenlucht willen leven tijdens het kamperen, zelfs als het regent!

Reisperiode en klimaat

We reizen in de zomerperiode, maar dat betekent niet dat we steeds zomerse temperaturen moeten verwachten. Het weer in Engeland is zeer veranderlijk, en je kan alle 4 seizoenen meemaken op één dag: van warme zonnige dagen tot regen en wind, en koude avonden!

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Verenigd Koninkrijk
Geografie

Groot-Brittannië is een eiland met een oppervlakte van 243.610 km². Het heeft een landgrens van 360 km met Ierland en een kustlijn van 12.429 km, met in het noorden en het westen de Atlantische Oceaan, in het oosten de Noordzee en in het zuiden het Kanaal.

Engeland neemt zowat 2/3de van het eiland in beslag, inclusief enkele eilanden waarvan het grootste Isle of Wight is. In het westen ligt de hoogste top van Engeland, Scafell Pike (978 m).

Wales is aan 3 kanten omringd door de zee. De landgrens met Engeland loopt nog steeds grotendeels langs Offa’s Dyke, een constructie uit de 8ste eeuw waarlangs vandaag de dag een langeafstandspad loopt. In het zuiden liggen de Black Mountains en de Brecon Beacons en in het noordwesten de bergen van Snowdonia met de Snowdon (1.095 m) als hoogste Welshe piek.

Schotland bevindt zich ten noorden van Engeland. De hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk ligt hier in de bergachtige Schotse Hooglanden, nl. de Ben Nevis. Ook liggen er enkele bekende eilandgroepen aan de kust van Schotland, zoals de Shetland- en Orkneyeilanden en de Hebriden. Schotland is verder ook gekend voor hun lochs of meren. Dit zijn bijna allemaal zoetwatermeren die luisteren naar namen zoals Loch Ness, Loch Lomond...

Fauna en flora

Groot-Britannië heeft een mild klimaat en gevarieerde bodem waardoor er een divers patroon van natuurlijke vegetatie is. Oorspronkelijk was het laagland, met uitzondering van de moeras- en veengebieden, wellicht bedekt met bossen van vnl. eik. Pijnboom en heide groeiden op de hogere gebieden. In de loop van de eeuwen werden de meeste bossen gekapt om plaats te maken voor de landbouw en vandaag de dag is nog slechts 9% van de totale oppervlakte bebost.

De fauna is gelijkaardig aan die van noordwestelijk continentaal Europa, hoewel er minder soorten voorkomen. Door de jacht zijn de grote zoogdieren zo goed als verdwenen. Reeën en edelherten zijn ondertussen beschermde diersoorten. Kleinere dieren zoals vossen, hazen en konijnen komen wel frequent voor. Er zijn weinig reptielen en amfibieën.

Staatsvorm

Groot-Brittannië bestaat uit Engeland, Wales en Schotland. Als we ook Noord-Ierland erbij nemen, spreken we over het Verenigd Koninkrijk.

Groot-Brittannië was één van de eerste landen met een parlementair bestel, dat al in 1204 werd ingesteld. Het Verenigd Koninkrijk is een parlementaire monarchie, waar de macht in handen is van de ministers. De monarch, al sinds 6 februari 1952 Queen Elizabeth II, heeft enkel een ceremoniële functie. De eerste minister is sinds juli 2019 Boris Johnson.

Groot-Brittannië heeft raar genoeg geen formele grondwet. Wel is er een constitutioneel bestel dat zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. De landsdelen van het Verenigd Koninkrijk kennen een grote mate van autonomie. Schotland en Noord-Ierland hebben een eigen parlement en (deel)regering. In Schotland was er op 18 september 2014 een referendum voor onafhankelijkheid.

Het parlement bestaat uit 2 kamers: House of Commons en het House of Lords. Het House of Commons is een verkozen kamer terwijl het House of Lords bestaat uit erfelijke en niet-erfelijke adel peers en geestelijken. De geestelijke leden hebben geen politieke rol. Verheffing in de adelstand is gebruikelijk om toegang tot het Hogerhuis te kunnen verlenen. In het Hogerhuis zitten veel oud-ministers en oud-Lagerhuisleden, maar ook wetenschappers, rechters en ondernemers. Het Hogerhuis kan wetgeving vertragen, maar uiteindelijk niet tegenhouden.

Bevolking

Het Verenigd Koninkrijk telt iets meer dan 64 miljoen inwoners. Ongeveer 80% van de inwoners woont in Engeland; Schotland is goed voor 8%.

Buiten het Engels zijn ook het Welsh in Wales, het Cornisch in Engeland, Gaelisch in Schotland en het Ulster Schots in Noord-Ierland erkende talen.

Economie

Het Verenigd Koninkrijk exporteert voornamelijk petroleum en gasproducten, medische en farmaceutische producten, chemische producten en telecommunicatie. De Britse economie is de 6de grootste van de wereld.

De munteenheid van Groot-Brittannië is de Britse pond (GBP). 1 GBP komt overeen met 1,09 euro (richtprijs 21 december 2020).

Religie

Ongeveer 70% van de Britten noemt zich christen. De belangrijkste christelijke leren zijn het anglicanisme (Church of England), het rooms-katholicisme en het presbyterianisme (Church of Scotland).

De staatsgodsdienst is het anglicanisme. In 1533 scheurde koning Henry VIII zich af van het Vaticaan en richtte de Church of England op toen het Vaticaan hem toestemming weigerde om van zijn (eerste) vrouw te scheiden.

Lokale gebruiken en gewoonten

De Engelsen houden van beleefdheid. Dit merk je aan hun manier van spreken, waarbij ze steeds vragen naar jouw gezondheid en het weer alvorens ze tot de kern van de zaak komen.

Enkele typische Britse tradities zijn: - Sunday Roast - High Tea - Guy Fawkes Night (5 november): Bij die gelegenheid steekt men poppen van stro die Guy Fawkes, de verrader, voorstellen in brand tezamen met grote hoeveelheden vuurwerk. In de kelders van het Britse parlement wordt die dag traditioneel een inspectie gehouden om te zien of er niet weer een aanslag wordt beraamd.

In Schotland kom je tijdens de zomer regelmatig Highland Games tegen. Dit zijn een 19e-eeuwse voortzetting van traditionele clanspelen uit de hooglanden van Schotland. Touwtrekken, paalwerpen, doedelzak spelen en Highland dansen zijn allemaal onderdeel hiervan.

Tijdsverschil

In Groot-Brittannië is het 1 uur vroeger dan in België. Je moet je horloge dus 1 uur terugdraaien.

Elektriciteit

Groot-Britannië gebruikt een ander stekkersysteem. Zij gebruiken stekkers type G. Voorzie dus zeker een wereldstekker.

Veiligheid

Groot-Brittannië kent geen specifieke vormen van criminaliteit die een bedreiging zijn voor de reiziger. In de grote stadscentra, vooral in buurten met veel toeristen, het openbaar vervoer, restaurants en cafés, en op luchthavens, wordt vooral melding gemaakt van kleine misdaden (zakkenrollen, gewapende overvallen, overvallen met geweld), in het bijzonder tijdens de zomer.

Geld en identiteitsdocumenten worden vaak gestolen. Daarom is het sterk aangeraden om:

 • je identiteitsdocumenten te scannen en per email door te sturen naar je eigen e-mailadres (zo heb je ze ter beschikking in je inbox),
 • een kopie van je identiteitsdocumenten op zak te hebben,
 • en gedurende je verblijf je identiteitsdocumenten op een veilige plaats te bewaren

Waakzaamheid is aangeraden en bagage mag nooit onbewaakt achtergelaten worden.

In Londen en in andere grote Britse steden moeten de elementaire veiligheidsregels worden nageleefd. Het wordt afgeraden om ’s avonds alleen op straat te wandelen in bepaalde buurten of bepaalde afgelegen straten. Tijdens het weekend moet waakzaamheid aan de dag worden gelegd aan de rand van bepaalde zeer drukbezochte buurten in Londen (zoals Soho, Leicester Square) waar groepen jongeren, vaak in dronken toestand, overvallen kunnen plegen.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om enkel taxi’s te gebruiken met een officieel bordje ‘taxi’ op het dak.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.