Overslaan en naar de inhoud gaan

Met de minibus reizen zorgt ervoor dat alles heel flexibel kan verlopen, zo wordt er gestopt waar en wanneer we willen. We maken kennis met Scandinavië en zijn prachtige natuur, waar we ten volle van genieten tijdens het kamperen. Actie komt zeker aan de orde tijdens de kanotocht, er wordt 4 dagen geleefd op het ritme van het water. Een belevenis om nooit te vergeten. In de steden kuieren, een balletvoorstelling bijwonen, we do as the locals do.

De hoogtepunten van deze reis

Optreden

Het bijwonen van een folk optreden in St Petersburg

Kanotrektocht

De 4-daagse kanotrektocht in Finland

Moskou

Het bezoek aan het Rode Plein in Moskou

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Denemarken

We laden onze minibus vol en rijden richting Kopenhagen, ons eerste doel. Dat Kopenhagen meer te bieden heeft dan zijn ‘Kleine zeemeermin’, merken we al snel. We springen op de fiets en verkennen zo de Deense hoofdstad. In de wijk Nyhavn genieten we van de kleine haven en de omringende, kleurige huizen. Een bezoek aan Kopenhagen is natuurlijk pas compleet na een bezoekje aan vrijstad Christiania.

2 Dag 4-8
Värmland

Met onze minibus rijden we Zweden binnen en kijken er onze ogen uit. De natuur in het zuiden van Zweden is prachtig en we genieten er optimaal van tijdens het wildkamperen. Onze minibus brengt ons waar we willen. Dit kan de kust van Bohuslan zijn, één van de merkwaardigste en mooiste streken van het land. In dit landschap van granietformaties afgewisseld met uitgestrekte heidevlaktes, trekken we er te voet op uit. Ofwel trekken we het binnenland in waar we ook daar, de geweldig mooie natuur te voet ontdekken. We sturen ons busje naar Värmland waar we ons een eerste keer wagen aan een kanotrip. Een must voor wie door Scandinavië reist!

3 Dag 9-11
Stockholm

Op weg naar Stockholm houden we halt in kleine stadjes als Gränna, een lieflijk, zoetgeurend plaatsje op de oostelijke oever van het Vätternmeer, met oude huizen en snoepwinkels om van te watertanden. Op het nabijgelegen eiland Visingsö kamperen we op het strand. We sluiten Zweden af in het fascinerende Stockholm waar we onze minibus inleveren. We slenteren rond in het oude, gezellige stadcentrum Gamla Stan en ontdekken de hippe wijk Sofo in Södermalm. Na enkele dagen kennen we de meeste wijken en is het tijd om verder te reizen. We nemen ‘s avonds de ferry richting Finland, waar we ‘s morgens aankomen.

4 Dag 12-13
Helsinki

Onze eerste halte op Finse bodem is Helsinki. Deze stad combineert een mooie, natuurlijke omgeving met een bruisend stadsleven. We verkennen deze stad te voet of met de fiets.

5 Dag 14-17
Saimaameer

Eenmaal de stad voldoende van haar geheimen heeft prijsgegeven, reizen we verder naar het Saimaameer, het grootste meer van Finland. Het lijkt wel een gigantisch blauw labyrint gevormd door duizenden eilanden, een droom voor kanovaarders! Wij brengen er 4 dagen door, op en rond het water. Tijdens die meerdaagse kanotocht meren we geregeld aan om te zwemmen en te genieten van al dat moois. ’s Avonds koken we ons eigen potje en keuvelen we rond het kampvuur tot diep in de nacht.

6 Dag 18-21
Sint-Petersburg

Na een 6 uur durende treinrit komen we aan in Sint- Petersburg, na Moskou, de belangrijkste stad van Rusland. We flaneren er langs de lange, rechte straten, tuinen, parken en paleizen en bewonderen de mooie architectuur uit de 18e en 19e eeuw. Kunst- en cultuurliefhebbers komen in het Hermitage, één van de grootste en meest omvangrijke musea in de wereld, zeker aan hun trekken.

7 Dag 22-25
Moskou

Met de nachttrein komen we aan in Moskou, onze eindbestemming. We dompelen ons nog een laatste keer onder in een stad met karakter. Moskou heeft veel te bieden en we kiezen uit wat ons interesseert: het beroemde Rode Plein met het Kremlin en het mausoleum van Lenin horen daar zeker bij! Vanuit Moskou vliegen we terug naar huis.

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 04/07/2021
Terug: 28/07/2021
Eco
Bij deze afreis kies je voor minder vliegen
Basisprijs: €1.666
+ 1.525 EUR budget
1 boeking
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/12/2020

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvlucht Moskou - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 9 dagen minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art 14)
 • Brandstof minibus
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Visumkosten Rusland
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 14 / 07 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

 • Door met onze minibus te reizen zijn we heel flexibel en kunnen we stoppen waar en wanneer we willen. Zo maken we echt kennis met Zweden en zijn prachtige natuur, waar we ten volle van genieten tijdens het kamperen!

 • Actie vinden we vooral tijdens onze kanotocht, waar we 4 dagen leven op het ritme van het water. Een belevenis die we nooit vergeten!

 • In de (hoofd)steden kuieren we rond en proberen we enkele activiteiten te plannen 'as the locals do'.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • We vertrekken met onze minibus op reis, waardoor we enkel een terugvlucht moeten nemen. In Stockholm laten we onze minibus achter en leggen de rest van onze trip af met het openbaar vervoer.

 • In Zweden mag er wild gekampeerd worden, maar met respect voor het Allemansrätt. We laten onze tent dus maximum 24 uren staan op dezelfde plaats en nadien verhuizen we naar een andere plaats.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

 • Tijdens het eerste deel van onze reis maken we kennis met de zeer vriendelijke Zweedse bevolking als we op zoek zijn naar dé mooiste locatie om ons tentje op te slaan. De lokale bevolking helpt ons met veel plezier!

 • Nadien kunnen we leuke contacten leggen als we het openbaar vervoer nemen of ronddwalen in de steden. In Rusland is het iets moeilijker om contacten te leggen omdat de taal daar wat in de weg staat. Maar we laten ons daardoor niet afschrikken!

Documenten

Voor Denemarken volstaat je Belgische identiteitskaart.

Voor de (co)-chauffeurs volstaat het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs in bankkaartformaat. Voor Zweden volstaat een geldige Belgische identiteitskaart. De (co)-chauffeurs hebben het (roze) Europese rijbewijs of het rijbewijs van het bankkaartformaat nodig. Voor Finland volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Voor de Joker Avontuur-reis: de (co)-chauffeurs hebben het (roze) Europese rijbewijs of het bankkaarttype rijbewijs nodig. Voor reizen naar Rusland heeft men een geldige internationale reispas en visum nodig. Het paspoort moet minstens 6 maanden geldig te rekenen vanaf einde geldigheid van visum en minstens 2 lege bladzijden tellen.

Van je begeleider ontvang je alle info die je nodig hebt voor het invullen van de visumaanvraag voor de vertrekvergadering. De Russische ambassade is erg streng, volg dus minutieus deze info.

Visumaanvraag

Op de vertrekvergadering breng je dan het ingevuld en ondertekend formulier samen met 1 pasfoto in kleur en natuurlijk je reispas mee.

De begeleider bezorgt na de vertrekvergadering alles aan Joker die zorgt voor de aanvraag van het visum. Je paspoort krijg je bij vertrek terug van de begeleider.

Kan je niet aanwezig zijn op de vertrekvergadering dien je alles op te sturen, liefst per aangetekende brief en ten laatste de woensdag na de vertrekvergadering naar

Joker tav Touroperation groepsreizen Geerdegemvaart 96-98 2800 Mechelen

Bij laattijdige versturing kan Joker niet garanderen dat je visum op tijd klaar is. Het duurt minimaal 3 weken om een visum voor Rusland in orde te krijgen.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Waarom heeft Joker een scan van mijn paspoort nodig?

Omwille van uiteenlopende organisatorische redenen hebben we voor heel wat reizen, lang vooraf een scan van je paspoort nodig of moeten we over je paspoortgegevens beschikken. Redenen kunnen zijn: het tijdig reserveren van treinen, het verkrijgen van permits voor trekkings, de eventuele aanvraag van een visum, de bevestiging aan lokale partners… Daarom vragen we je om na boeking onmiddellijk - of zeker héél snel - een scan van je paspoort door te sturen! Het Joker-reiskantoor zal je informeren over de uiterste limietdatum.

We merken echter dat veel mensen toch de aanvraag van hun paspoort bij de stad of gemeente uitstellen tot enkele weken voor vertrek. Daar kunnen redenen voor zijn die we begrijpen maar weet dat we zonder je gegevens strop zitten met de organisatie en dat dat gevolgen kan hebben voor het gewenste verloop van de reis.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

We vertrekken vanuit België met de minibus. Voor de retour kiezen we voor een vlucht vanuit Moskou naar Brussel.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis

Tijdens het eerste deel van onze reis verplaatsen we ons hoofdzakelijk met onze eigen minibus. Af en toe ruilen we deze eens in voor een fiets of een kano, of we trekken er te voet op uit.

Nadat we onze minibus hebben achtergelaten, trekken we verder met het openbaar vervoer. We reizen per boot naar Finland, nemen de bus en sporen per trein richting het Saimaameer en Rusland. En daartussen kiezen we nog 4 dagen voor een kano! Door de grote afwisseling in transportmiddelen, wordt de grote afstand die we afleggen zeer draaglijk en gaan de transporturen nooit vervelen!

Het gebruik van een minibus heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler!

Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 14 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

Tijdens een groot deel van deze reis kamperen we. Soms in het wild voor de ervaring, soms op een camping voor net iets meer comfort. Het kamperen wisselen we af met het slapen in jeugdherbergen of lokale hotelletjes.

In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Joker maakt gebruik van degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - er optimaal van genieten! Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 50 euro per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak, ...) moet je zelf zorgen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: Tijdens het kamperen koken we ons potje zelf. In de (hoofd)steden vinden we restaurants van over de hele wereld. Maar we kunnen er ook de lokale keuken proeven.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak of soepele reistas
 • dagrugzak
 • slaapmatje
 • slaapzak
 • bord, beker, bestek, keukenhanddoek
 • zaklamp
 • zakmes
 • fleece of warme trui
 • regenjas
 • sandalen waarmee je in het water kan
 • zonnebescherming (zonnecrème, pet, zonnebril)
 • zwemgerief
 • stapschoenen

Beperk je bagage zoveel mogelijk. Tijdens de reis hebben we de mogelijkheid om af en toe onze kleding te wassen. In onze minibus hebben we maar een beperkte plaats voor onze bagage. Koffers zijn uitgesloten omdat deze moeilijk zijn om te stapelen in onze minibus. Zorg ervoor dat je je bagage zelf kan dragen!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voor deze reis bedraagt het budget 1.450 euro.

Op de meeste plaatsen kan je vlot met een kredietkaart betalen.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis zijn er geen verplichte inentingen nodig.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een normale lichamelijke conditie. Belangrijk is dat je houdt van water, aangezien we toch enkele dagen op en rond water leven. Voor de meerdaagse kanotocht heb je geen ervaring nodig. Het aantal uren kanovaren wordt bepaald naar de mogelijkheden van de groep en rustpauzes worden regelmatig voorzien.

Zeker zo belangrijk is een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ die zorgen voor een betere vertering van het gebrek aan comfort tijdens het wildkamperen.

Reisperiode en klimaat

We reizen tijdens de maand juli. De zomers, in de 4 landen waar we doorreizen, zijn over het algemeen warm en droog. En ze kenmerken zich door veel zonneschijn. De gemiddelde zomertemperatuur schommelt rond 20° (in Scandinavië) en 25° (in Rusland). Als we geluk hebben, genieten we 4 weken lang van heerlijk weer! Maar hou er ook rekening mee dat het wel eens kan regenen en dat het 's avonds kan afkoelen.

Klimaat Denemarken.jpgKlimaat Stockholm.jpgScreenHunter_06 Jan. 23 15.16.jpgScreenHunter_06 Jan. 23 15.17.jpg

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Denemarken
Geografie

Denemarken ligt tussen de Noordzee en de Oostzee en bestaat uit 2 duidelijke delen. Het ene deel – het schiereiland Jylland (Jutland) – hoort bij het Europese vasteland en grenst in het zuiden aan Duitsland. Het andere deel bestaat uit een archipel van meer dan 500 eilanden, waaronder de 3 grote: Funen, Seeland, en Lolland. Kopenhagen is met het Zweedse Malmö verbonden met de Sontbrug en -tunnel.

Het grootste gedeelte van Denemarken bestaat uit vruchtbare landbouwgrond en heuvels bedekt met beukenbossen en heide. In het land is geen enkele berg te vinden, de hoogste heuvel is de Yding Skovhoj in het Jutlandse merendistrict en is 173 meter hoog.

Met een oppervlakte van ruim 43.000 km² is Denemarken iets groter dan België. Bij Denemarken horen ook de Faeröer Eilanden (ten noorden van Schotland) en Groenland. Deze 2 gebieden hebben wel volledig zelfbestuur.

Fauna en flora

In Denemarken neemt landbouw een belangrijke plaats in. Een groot deel van de grond is gewonnen op de zee of op moerasgrond. Hierdoor is het landschap erg veranderd zodat er maar heel weinig oorspronkelijke begroeiing voorkomt. Ongeveer 12% van Denemarken bestaat uit bomen. De bosgebieden bestaan grotendeels uit beuken- en eikenbomen.

Qua wild is het rode hert het grootst. Het dier kan mee dan 200 kg wegen. Daarnaast zijn er ook andere hertsoorten, wilde hazen, vossen, eekhoorns, egels en dassen. Het land telt bijna 400 vogelsoorten. De meest voorkomende zijn eksters, duiven, ganzen en eenden. De nationale vogel is de zwaan. Langs de kusten kan je zeehonden spotten.

In rivieren en beken kan je vissen naar forel, sneep, baars, kabeljauw, geep, zeeforel, koolvis, griet en haring.

Er zijn ook 68 soorten inheemse vlinders te zien.

Staatsvorm

Denemarken kent een democratische monarchie. De monarch is sinds 14 januari 1972 koningin Margaretha II, zij heeft louter een symbolische functie.

Het parlement, ook Folketing genoemd, telt 179 verkozen leden en sinds 2019 is Mette Frederiksen premier van Denemarken.

Om de 4 jaar zijn er verkiezingen. Van de parlementsleden worden er 135 in districten gekozen op basis van evenredige vertegenwoordiging. De overige 40 leden worden naar evenredigheid verdeeld via de landelijke verkiezingsuitslag.

Denemarken kent referenda. In 2000 werd bijvoorbeeld de invoering van de euro in een referendum afgewezen.

Bevolking

Denemarken heeft iets meer dan 5,5 miljoen inwoners. De hoofdstad Kopenhagen is goed voor 10% van de bevolking van Denemarken. Naast de Deense meerderheid (afstammelingen van de Vikingen) zijn er Groenlandse, Faeröerse en Duitse minderheden. De levensverwachting van de Denen is 79 jaar.

Economie

Denemarken behoort tot de 10 rijkste en economisch hoogst ontwikkelde landen van de wereld.

De belangrijkste exportproducten van Denemarken zijn Carlsberg en Lego. Het haalt zijn inkomsten uit wortelgewassen (bieten, koolraap en aardappels), graangewassen (gerst, haver en tarwe), veeteelt (varkens, rund- en pluimvee), visindustrie. chemische producten, machines, metaalproducten, elektronische en vervoersapparatuur, textiel en houten producten. Het toerisme is ook een belangrijke industrie.

Denemarken is lid van de Europese Unie, maar niet van de eurozone. Je betaalt er met Deense kroon, 10 DKK komt overeen met 1,34 EUR (wisselkoers 22 november 2019). Het land is ook lid van onder andere de VN, de NAVO, de OESO en de WTO.

Religie

Zowat 80% van de Denen volgen de lutherse religie. De tweede grootste godsdienst in Denemarken is de islam.

Er zijn nog maar weinig Denen die naar de kerk gaan. Dit gebeurt wel met Kerstmis, bij huwelijken, begrafenissen,... Op 14 jaar wordt elke jongere geconformeerd, wat je kan vergelijken met de katholieke plechtige communie. Voor de jongeren is het vooral om de cadeautjes en de feestjes te doen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Als je van plan bent om in Denemarken naar een klasserestaurant te gaan, neem je als man best een das en een jas mee want dit is vaak verplicht na 18u.

Het Roskilde rockfestival in juni-juli, het Werchter van Denemarken, is één van de meest bekende festivals van Europa en lokt jaarlijks duizenden muziekliefhebbers.

De sprookjes van Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen zoals De Kleine Zeemeermin en Het Lelijke Eendje zijn wereldwijd bekend.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Denemarken.

Elektriciteit

In Denemarken gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Denemarken (met inbegrip van de Faeroêr eilanden en Groenland). Wel worden reizigers aangeraden om voorzichtig te zijn, in de drukke, autovrije winkelwandelstraat Strøget in Kopenhagen, op de luchthaven en op alle plaatsen waar toeristen samenkomen. Vooral tijdens de zomermaanden en vakantiedagen zijn daar zakkenrollers actief.

Geografie

Finland meet 338.000 km² en is 10 keer zo groot als België. Het land is onder te verdelen in 3 stukken: in het zuiden en westen heb je een laagliggende kuststrook. Meer in het binnenland naar het oosten en noorden vind je een bebost binnenland met ongeveer 60.000 meren, waarvan vele door korte rivieren, beken en kanalen worden verbonden en zo waterwegen vormen die door de beroepsvaart worden gebruikt. Het grootste meer is het Saimaameer (1.300 km²).

De derde streek ligt ten noorden van de noordpoolcirkel en maakt deel uit van Lapland (Fins, Lappi). Het gebied is dun bebost of onvruchtbaar en heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 340 meter. Hier vind je Halti, de hoogste berg van Finland, die een hoogte bereikt van zo'n 1.328 meter.

In het oosten grenst Finland met Rusland en in het noorden met Noorwegen en Zweden. Verder heeft het land ook 2.563 kilometer kustlijn.

De hoofdstad van Finland is Helsinki, in het zuiden van het land aan het water.

Fauna en flora

Finland is één van de meest bosrijke landen van Europa. Dennen en sparren groeien er goed vanwege de schrale, droge grond. In de noordelijke gebieden zijn er geen naaldbomen meer, wel lage berken. Van de Finse staatsbossen is ruim 42.000 km² beschermd. Je vindt er veel soorten bessen zoals frambozen, bosbessen en vossenbessen. De meren in Finland zijn bedekt met waterlelies.

Omdat Finland zo hoog noordelijk ligt, kom je er een vrij beperkte variatie van dieren tegen. In het wild komen beren, wolven (die in aantal sterk afgenomen zijn), lynxen, vossen en veelvraten (die erg zeldzaam geworden zijn) voor. Ook de rendierkudden zijn ten opzichte van tientallen jaren geleden minder talrijk. Karakteristiek voor Lapland is de lemming, die op de hoge, vlakke bergen boven de boomgrens leeft. De eland, een beschermde diersoort, komt vooral voor in de Zuidlapse woud- en moerasgebieden. Nertsen, marters en hermelijnen komen in het hele land voor.

Staatsvorm

Finland is een democratische republiek. Sauli Niinistö is momenteel de president. Een ambtstermijn van een president in Finland is 6 jaar en kan 2 termijnen na elkaar zetelen. Antti Rinne is de eerste minister.

Finland werd op 6 december 1917 onafhankelijk na meer dan 100 jaar onder Russische invloed.

De Finnen noemen hun land zelf Suomi.

Bevolking

In Finland wonen net geen 5,5 miljoen mensen. De meesten wonen in het zuiden van Finland en dan vooral rond de hoofdstad Helsinki, goed voor 20% van het totale inwonersaantal. Andere grote steden zijn Tampere en Turku, de oudste stad van het land.

Finland staat met een bevolkingsdichtheid van 16,3/km² (2015), net tussen Denemarken en Slovakije.

Het aantal immigranten en vluchtelingen in Finland zet het land op de 37ste plaats in de lijst met landen met het meest aantal immigranten op 1.000 inwoners. De grootste buitenlandse bevolkingsgroepen zijn Zweden en Russen.

De lokale bevolking in het noordelijke Lapland - dat zich ook over grote delen van Noorwegen en Zweden uitstrekt - zijn de Sami.

Economie

Tot voor enkele jaren stond Nokia op eenzame hoogte op gebied van mobiele telefonie, maar met de opkomst van de smartphone is hun aandeel een stuk achteruit gegaan.

Andere belangrijke exportproducten zijn papier, hout en metaalproducten. Finland is ook een bekend producent van designartikelen uit glas en keramiek en van bestek van roestvast staal.

In Finland betaal je met de euro.

Religie

In Finland behoort de overgrote meerderheid, ongeveer 74% van de inwoners, tot de lutherse kerk. De kerk is een belangrijk onderdeel van het openbare leven in Finland. Alle staatsplechtigheden gaan samen met een kerkelijke ceremonie.

1% van de bevolking is lid van de Grieks-Orthodoxe Kerk die in 1949 als tweede staatsgodsdienst werd erkend. Rooms-katholieken en joden vormen een zeer kleine minderheid. De zogenaamde Vrije Kerken (baptisten, methodisten, adventisten) hebben ook invloed. Ongeveer 9% van de bevolking is niet bij een kerk aangesloten.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Finland kom je niet te laat op afspraken. Het wordt als brutaal gezien als je meer dan 5 minuten te laat komt, op welke afspraak ook. Daarbij is het aan te raden om de hand te schudden als je Finnen ontmoet, ook de kinderen.

De lagere school in Finland duurt 9 jaar en is volledig gratis, zelfs de maaltijden. Het onderwijssysteem van Finland behoort bij de beste van de wereld.

Midsummer’s Day in juni is de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis. Mensen verlaten hun dorp en gaan naar hun zomerhuisje om de langste dag van het jaar te vieren. Vreugdevuren worden afgestoken en er wordt gezwommen en geroeid. Deze festiviteiten gaan meestal gepaard met enthousiast alcoholverbruik.

Voor koffieliefhebbers is Finland de ideale plek. Finnen zijn namelijk de grootste koffiedrinkers van de wereld, het wereldgemiddelde is 1.3 kg koffie per persoon per jaar, in Finland consumeren ze tot 12 kg koffie per jaar per persoon.

Tijdsverschil

Finland loopt 1 uur voor op de Belgische tijd. Als je naar Finland reist, moet je dus je horloge 1 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Finland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Je wereldstekker mag je dus thuis laten.

Veiligheid

Finland kent een lage criminaliteit. Waakzaamheid blijft steeds geboden in de buurt van de stations en drukke winkelstraten in de grote steden, de luchthavens (zakkenrollers), vooral in het zomerseizoen (juni-juli-augustus).

Geografie

Rusland is het grootste land ter wereld met een oppervlakte van 17.098.242 km² ofwel 560 keer groter dan België. Rusland grenst dan ook aan een hele boel verschillende landen: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazakstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Via de exclave Kaliningrad zijn er ook nog grenzen met Litouwen en Polen.

Als je de grens zou willen afwandelen heb je 20.241 km voor de boeg, dat is ongeveer de helft van de omtrek van de wereld!

Het Europees gedeelte van Rusland loopt tot aan het Oeralgebergte en is een golvend gebied met hoogtes tot 400 meter. In het zuiden aan de grens met Georgië en Azerbeidzjan komen we in hooggebergte.

Het laagste punt van Rusland ligt op -28 meter en is de Kaspische Zee, het hoogste punt in de Mount Elbrus met 5.633 ineens ook de hoogste berg van Europa.

Fauna en flora

Door de immense oppervlakte van Rusland zijn meerdere vegetatiezones. Grosso modo kan de vegetatie van het noord naar het zuid opgedeeld worden in toendra, taiga, loofbos, steppe en woestijn. Elke vegetatievorm heeft natuurlijk ook zijn specifieke dierenwereld.

De toendra strekt zich over een gigantisch gebied uit. Hoe noordelijker men reist hoe schraler de vegetatie wordt. Op de noordelijkste eilanden komen zelfs geen struiken meer voor en ligt er de grootste tijd van het jaar sneeuw en ijs. Wat zuidelijker in de taiga wisselen struiken en lage bomen zcih af. Gelijkdelijk komen er vooral uitgestrekte wouden voor met vooral berken (de nationale boom), sparren en wilgen. De nationale bloem van Rusland is de kamille.

In het noorden van Rusland komt de typische arctische fauna voor zoals poolvossen, ijsberen, zeehonden en veel verschilleden kleine knaagdieren. De taiga is de thuisbasis van vooral grotere dieren voor zoals de wolf, de lynx, het eland en de bruine beer, het nationale dier van Rusland. In de bossen komen de typische westeuropese dieren voor zoals herten, zwijnen, vossen en de bijna uitgestorven wissent. De typische steppedieren, zoals wilde paarden, saiga en steppeantiloop zijn bijna allemaai uitgeroeid.

Staatsvorm

In de 12de eeuw was er voor het eerst sprake van een soort 'Rusland' die onder 200 jaar Mongoolse overheersing uitkwam. Gedurende de volgende eeuwen werd het Russische Rijk steeds maar groter tot begin 1900. In 1917 kwam een einde aan het Tsarenrijk en werd Russische Rijk de USSR met Lenin aan het hoofd. Op 24 augustus 1991, onder Gorbachov versplinterde de USSR en werd de Russische Federatie gevormd.

Vladimir Poetin is sinds 7 mei 2012 opnieuw de president van Rusland. Een Russische president wordt voor een termijn van 6 jaar verkozen en kan 2 aansluitende termijnen president zijn. De president is de machtigste man van Rusland. Hij is opperbevelhebber van het leger, verantwoordelijk voor binnenlandse en buitenlandse zaken, benoemd en ontslaat de premier en kan het parlement ontbinden. Hij heeft ook de macht om zelf wetten af te kondigen.

Dmitriy Medvedev werd door Poetin als premier aangesteld. Hij is tevens de plaatsvervangende president als hij z'n taken, tijdelijk, niet kan opnemen. De premier stelt ook de ministers aan.

Het parlement bestaat uit 2 kamers en zetelt telkens voor een periode van 4 jaar.

 • Het hogerhuis of Sovet Federatsii met 166 zetels. De zittenden worden aangesteld uit de 83 federale entiteiten
 • Het lagerhuis of Gosudarstvennaya Duma met 450 zetels. De zittenden worden door het volk verkozen.
Bevolking

In Rusland wonen bij benadering 142,5 miljoen mensen wat Rusland op de 10de plaats zet op gebied van meeste inwoners per land. Ongeveer 80% van de inwoners zijn Russen, 4% zijn Tataren en 2% zijn Oekraïners.

Voor de rest zijn er in de afgelegen regio's nog specifieke bevolkingsgroepen zoals de Fins-Oegoeren in het uiterste noordoosten en de Mongolen rond het Bajkalmeer.

Moskou is de grootste stad van Rusland met meer dan 12,5 miljoen inwoners, Sint Petersburg staat op de 2de plaats met 5 miljoen inwoners.

Economie

De Russische economie onderging een grote transformatie na de val van de USSR. Voorheen was het een planeconomie gestuurd vanuit Moskou. Ondertussen is Rusland een markteconomie geworden, hoewel ze nog voor een groot stuk onder toezicht van de overheid staat.

Sinds 2011 is Rusland de grootste producent ter wereld van olie en de 2de grootste op gebied van gas. Verder is Russische ondergrond ook rijk op gebied van ertsen en steenkool. Sinds 2012 is Rusland ook lid van de WTO waardoor buitenlandse handel makkelijker wordt.

De buitenlandse handel wordt vooral met de voormalige Sovietstaten, Europa en China gedaan waarbij vooral olie, gas, metaal en hout de belangrijkste exportproducten zijn.

De munteenheid is de Russische Roebel (RUB). 100 RUB = 1,32 EUR (wisselkoers op 7 november 2018).

Religie

Na de Russische revolutie in 1917 werd de godsdienst vrijheid steeds meer aan banden gelegd en tussen 1937 en 1961 was godsdienstbeleving zelfs compleet verboden. Vanaf 1961 werd de Russisch-orthodoxe Kerk wel toegelaten. Vanaf 1990 werd de godsdienstvrijheid weer ingevoerd en in 1997 werd Kerk en Staat gescheiden.

De grootste geloofsgroep zijn de Russisch orthodoxen. Aan het hoofd van deze kerk staat de patriarch van Moskou en Rusland, Kirill I. Islam is de 2de grootste geloofsgroep.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Rusland is een gigantisch groot land en het strekt zich uit over 11 tijdzones. Moskou en Sint-Petersburg lopen 2 uur voor op België. Als je naar Rusland reist, moet je dus je horloge 2 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Rusland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Reizigers naar Rusland ondervinden momenteel weinig tot geen hinder van de ontwikkelingen in Oekraïne. De situatie dient uiteraard wel op de voet te worden opgevolgd. In het grensgebied met Oekraïne (Voronzeh, Rostov-na-Donu, Krasnodar) zal een verhoogde militaire aanwezigheid waarneembaar blijven. In de grote steden in de rest van Rusland worden af en toe manifestaties pro of contra de Russische politiek met betrekking tot de Krim gehouden. Deze manifestaties dient men te vermijden.

Omwille van de uitgestrektheid van het land, kan de veiligheidssituatie in de Russische Federatie van regio tot regio sterk verschillen. In Moskou en Sint-Petersburg, evenals in het merendeel van de grote steden op het Europese deel van het land, kan zonder problemen worden gereisd.

In de grote stedelijke zones (publieke plaatsen zoals voetgangerstunnels, metro, stations, treinen, luchthavens, markten, restaurants en andere toeristische attracties) is extra waakzaamheid geboden voor zakkenrollers en andere vormen van kleine criminaliteit. Net zoals elders, is ook hier een minimum aan gezond verstand vereist. Waakzaamheid is ook geboden bij de consumptie van drank in sommige bars, restaurants en nachtclubs. Er doen zich immers gevallen voor waarbij verdovende en slaapverwekkende middelen met drank worden vermengd en waarbij de slachtoffers nadien worden beroofd (en in sommige gevallen zelfs bewusteloos worden achtergelaten, wat in de winter buiten levensgevaarlijk kan zijn). Reizigers dienen er dan ook steeds zelf op toe te kijken wanneer hen drank worden uitgeschonken en dienen hun drank nooit onbewaakt achter te laten.

Geografie

Zweden is het derde grootste land van Europa en heeft een oppervlakte van 450.000 km². De meeste mensen wonen er in de steden, ruimte genoeg voor bossen en meren dus. Je vindt in het land zelfs zo'n 96.000 meren! In het westen en het noorden grenst Zweden aan Noorwegen, in het oosten aan Finland. Verder beschikt het land ook over 3.218 kilometer kustlijn. Het is hier dat je de geliefde, ruige Bohuslän kustlijn vindt.

Met zoveel natuurschoon is het dus niet zo raar dat natuurliefhebbers dol zijn op Zweden. Vissen, wandelen en fietsen zijn een waar genot in Zweden.

De hoofdstad van het land is Stockholm.

Fauna en flora

Het Zweedse landschap bestaat voornamelijk uit naaldbossen. In het zuiden zijn er ook loofbomen zoals berken en eiken. Deze bossen staan onder druk van de landbouw en worden elk jaar schaarser. In Gotland en Otland groeien dankzij de kalkrijke ondergrond en het gunstige klimaat orchideeën.

De wolf, niet lang geleden bedreigd met uitroeiing, breidt nu zijn leefomgeving uit over noordelijk en centraal Zweden. Dit creëert conflicten tussen natuurbeschermers en vee-eigenaars. Ook het aantal beren en lynxen neemt toe. Er is een groot aantal elanden, herten en vossen te vinden. Het jagen wordt goed in de hand gehouden en vele diersoorten zijn beschermd.

Zweden telt 28 nationale parken, 1.370 natuurreservaten, 88 beschermde natuurgebieden en bijna 900 gebieden waarin dieren beschermd worden. Dankzij de Zweedse toeristenverenging (STF) zijn er veel voetpaden, veerdiensten in afgelegen gebieden en onderkomens langs de wandelroutes. Denk aan de bekende ‘hutjes’ (fjällstugor) of tegenwoordig zelfs berghotels.

Staatsvorm

Het koninkrijk Zweden is een constitutionele monarchie. Carl Gustaf XVI is sinds 19 september 1973 de koning van Zweden. De koning heeft in Zweden een louter ceremoniële functie.

De Zweedse politiek is één van de meest liberale ter wereld. Het Zweedse parlement, de Riksdag, bestaat uit één kamer en telt 349 leden.

Bevolking

In Zweden wonen ongeveer 9,8 miljoen mensen. De overgrote meerderheid leeft in het zuiden van het land. De grootste steden zijn Stockholm, Göteborg en Malmö.

90% van de inwoners heeft de Zweedse nationaliteit, de andere inwoners hebben vooral een Finse of Noorse nationaliteit. 0.15% rekent zichzelf tot de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Zweden. Sinds de jaren zestig komen er ook immigranten uit ex-Joegoslavië, Iran, Irak, Syrië, Chili, Turkije, Polen, Hongarije, Argentinië, Somalië en Marokko naartoe.

De gemiddelde levensverwachting is net meer dan 82 jaar, wat Zweden op de 16de plaats ter wereld zet. Daarmee doen ze het maar net iets slechter dan Italië en Australië.

Economie

Dé exportproducten van Zweden zijn IKEA en H&M. Zweden is een grote uitvoerder van ijzererts, staal, elektronica, motorvoertuigen (Volvo en Saab) en machines.

De munteenheid is nog steeds de Zweedse kroon (SEK) (meervoud: Zweedse kronen). 10 SEK = 0.94 EUR (wisselkoers op 25 november 2019)

Zweden is lid van de EU en de Shengenzone.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners van Zweden - zo'n 87% - behoort tot de Lutherse Kerk. Andere christenen zijn katholieken, orthodox-christenen en baptisten. Ook kent Zweden kleine gemeenschappen moslims, joden en boeddhisten. In 1952 werd de status van de Zweedse kerk als staatskerk opgeheven en volledige godsdienstvrijheid ingevoerd. Sinds 2000 zijn Zweden bij hun geboorte niet meer automatisch lid van de staatskerk.

De meeste Zweden gaan niet meer zo vaak naar de kerk.

Lokale gebruiken en gewoonten

Na buurland Finland, drinken de Zweden de meeste koffie in de wereld. In Stockholm vind je genoeg cafés met alle soorten koffie.

Alcohol is zeer duur in Zweden en dranken van meer dan 3.5% zijn in normale winkels niet te koop. Voor een flesje wijn of iets sterkers moet je naar een speciale staatswinkel, de Systembolaget. De minimumleeftijd om in deze winkels te kopen is 20 jaar.

Zweden is bekend omwille van zijn muziekcultuur, bekende bands/artiesten zoals ABBA, Roxette, Aqua, The Cardigans, Ace of Base, Eric Prydz, Avicii en Swedish House Maffia zijn afkomstig uit Zweden.

Enkele typische feestdagen zijn de Walpurgisnacht (30/4) waarop de Zweden grote vreugdevuren ontsteken, het midzomerfeest in juni wanneer ze de zonnewende vieren, kreeftenfeestjes in augustus waarop à volonté rivierkreeften worden gegeten en het Luciafeest (13/12) dat het begin van de kerstperiode inluidt.

Rijden onder invloed van alcohol wordt in Zweden streng bestraft. Het overschrijden van de toegelaten grens van 0.2 promille wordt nooit als een bagatel beschouwd, maar heeft het intrekken van het rijbewijs en soms gevangenisstraf tot gevolg.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Zweden en België.

Elektriciteit

In Zweden gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Ook in Zweden zijn er zakkenrollers. In het centrum van de steden Stockholm, Göteborg en Malmö bijvoorbeeld moet je dezelfde voorzichtigheid aan de dag te leggen als in Brussel, Luik of Antwerpen, vooral in stations en in de buurt van hotels en restaurants.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
groepsreis Brussel Moskou

Wat andere reizigers vinden

De reis heeft een hoog tempo omdat telkens als je eindelijk een stad leert kennen je weer vertrekt en je opnieuw een andere omgeving moet leren kennen. Dit maakt de reis intens, avontuurlijk maar ook vermoeiend. Het is wel zeker de moeite omdat je 4 landen in 26 dagen ziet en dat is een hele ervaring op zich.

Charlotte Mertens

Het was echt een super leuke ervaring met vree gezellige mensen. De landen die we bezocht hebben waren super mooi, zowel de natuur als de steden hebben een (meer dan) goede indruk op mij na gelaten. Wat me het meest zal bijblijven zijn de gezellige babbels aan het kampvuur, het Russische folk theater en de prachtige Scandinavische natuur.

Eva Vervondel

Je ontdekt op 25 dagen tijd prachtige plekjes in 4 verschillende landen en 5 steden met elk hun eigenheid en geschiedenis.

Sara Decoene

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.