Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuidoost-Azië staat op ieders bucketlist, en dit programma haalt er het maximum uit! Of je nu houdt van de heerlijke Thaise keuken, the peaceful way of life van een ongerept Laos, of een majestueus Angkor Wat in Cambodja, deze reis is de ideale kennismaking met al het moois dat deze regio te bieden heeft!

De hoogtepunten van deze reis

Tuol Sleng

Stilstaan bij een gruwelijk verleden tijdens een bezoek aan Tuol Sleng en The Killing Fields

Angkor What

Het mysterieuze van Angkor Wat: op zoek naar verborgen tempels in de jungle, afgewisseld met de niet te missen bekende parels zoals Ta Phrom.

Thailand, Laos & Cambodja

Fietsen in Bangkok

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 DAG 1-5
Verkenning van metropool Bangkok

In deze bruisende hoofdstad bezoeken we het koninklijk paleis, maken we een boottocht op de klongs en vinden we met de fiets onze weg in deze drukke stad. Uiteraard proeven we ook van de heerlijke, lokale keuken waar Thailand zo bekend voor staat. Met een binnenvlucht bereiken we Luang Prabang.

2 DAG 6-9
Koloniaal Luang Prabang, trekking langs ingeslapen dorpen

In het koloniale Luang Prabang verkennen we te voet het oude stadsgedeelte. De stad bulkt van huizen opgetrokken in oud-Franse stijl en schitterende tempels. Monniken zitten er nooit verlegen om een praatje. We pikken de zonsondergang mee op Mount Phousi en slenteren langs de avondmarkt. Wie wil, bezoekt het museum in het voormalige koninklijk paleis of laat zich op traditionele wijze masseren. Met een longtailboat varen we naar de Pak Ougrotten. In de wijdere omgeving maken we een 2- of 3-daagse trekking langs ingeslapen dorpen en met een kano verkennen we het leven langs de rivier.

3 DAG 10-13
Verkoeling in Van Vieng, cultuur in Vientiaene

Met de bus reizen we naar het prachtig gelegen Van Vieng, dat omgeven is door grillige karstformaties. Met een tube of kajak varen we de rivier af. We fietsen naar Tham Poukham waar we verkoeling vinden in het felblauwe water van de Blue Lagoon. We rijden verder naar de huidige hoofdstad Vientiane waar we tal van oude tempels en heiligdommen bewonderen. ’s Avonds nemen we de nachtbus naar het zuiden.

4 DAG 14-16
Relaxen op één van de 4.000 eilanden

Si Pan Don, te vertalen als ‘4.000 eilanden’, nodigt uit om te relaxen of een rustige fietstocht te ondernemen op Don Khong. Een dagtocht naar de watervallen van de Mekong is één van de hoogtepunten in het grensgebied met Cambodja.

5 DAG 17-21
Graven in het duister verleden van Phnom Penh, ontspannen in Battambang

In Phnom Penh geven brede boulevards, koloniale gebouwen en de promenades langs de Tonlé Sap, de stad een rustige uitstraling. We bezoeken het voormalige martelcentrum van de Rode Khmer, luisteren naar aangrijpende verhalen van onze gidsen en staan stil bij de gruweldaden van het regime van Pol Pot tijdens een bezoek aan de Killing Fields. We verlaten de stad niet zonder een blik te werpen op de imposante Zilveren Pagode van het koninklijk paleis. In de omgeving van Battambang komen we meer te weten over de Cambodjaanse plattelandscultuur. Onze reis gaat verder per boot: we varen via talloze, kleine riviertjes naar het Tonlé Sapmeer om uiteindelijk Siem Reap te bereiken.

6 DAG 22-26
Met de fiets langs de tempels van Angkor Wat

De jungletempels van Angkor Wat zijn van een verbluffende schoonheid. Dit religieuze bouwwerk werd in de 15de eeuw verlaten waardoor de jungle de stad inpalmde en er de tempels overwoekerde. Tot op vandaag houden bomen muren in een wurggreep, een spectaculair beeld! Met de fiets rijden we tussen de meer dan 100 tempels. Vanuit Siem Reap keren we terug huiswaarts.

Vertrekdata en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Bangkok en Siem Reap - Brussel
 • Lijnvlucht Bangkok - Luang Prabang
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, visa, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. In Thailand verkennen we Bangkok te voet, met de fiets en per boot.

Ook Laos belooft een pak activiteiten: in de omgeving van Luang Prabang ontdekken we grotten per boot, gaan we met een kano varen, kunnen we een fiets huren en maken we een 2-daagse wandeltocht in een voor toeristen vrij onbekend gebied. Om steden en de directe omgeving te verkennen, nemen we vaak de fiets. Tuben doen we in Van Vieng, relaxen in het zuiden langs de Mekong.

Cambodja is dan weer meer cultureel getint met steden zoals Phnom Penh en Battambang. Natuurbeleving op het Tonle Sapmeer. Cultuur tijdens een bezoek aan de Killing Fields en Angkor Wat.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We logeren in kleine hotelletjes, gerund door plaatselijke bewoners. We eten in kleinschalige restaurants of aan eetstalletjes op markten. Op deze manier ondersteunen we de lokale economie.

De lokale organisaties zijn zo gekozen dat delen van onze inkomsten ook terecht komen bij de plaatselijke bevolking. Ook delen ze dezelfde waarden en normen als Joker.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. De reis brengt ons af en toe op plaatsen waar weinig andere toeristen komen. Onze aanwezigheid wordt zo ook een belevenis voor de plaatselijke bevolking. De contacten zijn erg warm en hartelijk.

We dompelen ons onder in de heerlijke lokale keuken door te kiezen voor lokale restaurantjes of straatstalletjes. Soms worden we zelfs uitgenodigd om bij mensen thuis te eten.

De Thai, Lao en Cambodjanen zijn heel open en vriendelijke mensen. Doordat we in een kleine groep reizen zijn er talloze mogelijkheden om in contact te komen met de lokale bevolking. Ambachtslui werken vaak in open ateliers langs de straat. Zij tonen je graag hun dagelijkse bezigheden. Marktkramers laten je graag kennismaken met hun exotische vruchten en kruiden.

Documenten

Voor Laos heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden bij aankomst geldig is, evenals een visum. Deze kost kan tot 45USD oplopen.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Voor Cambodja kan je je visum online aanvragen via de website: https://www.evisa.gov.kh/ . De kostprijs van het visum is 36 USD, waarvan een service fee van 6 USD. Het e-visa moet je binnen de 3 maanden na je aanvraag gebruiken en is 30 dagen geldig. Een pasfoto in digitaal formaat is nodig om op te laden, alsook een kredietkaart om je betaling af te ronden. Wanneer je je visum online aanvraagt, ontvang je 3 werkdagen later je certificaat in je mailbox. Print dit af in twee exemplaren: één om af te geven aan de douane en één om bij te houden gedurende je verblijf. Indien rijbewijs van pas komt: je dient ter plaatse je internationaal rijbewijs aan te vullen met een Cambodjaans rijbewijs.

Op de vertrekvergadering krijg je van je begeleider meer info wat betreft het aanvragen van het visum.

Voor meer informatie: http://diplomatie.belgium.be/nl/. Voor Thailand volstaat een internationale reispas die nog 6 maanden geldig is op de dag van aankomst. Voor een verblijf van minder dan 30 dagen heb je als Belg geen visum nodig.

Om de nodige boekingen en reservaties te maken heeft Joker 3 maanden voor vertrek een scan van jouw paspoort nodig!

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor. Voor Thailand volstaat een internationale reispas die nog 6 maanden geldig is op de dag van aankomst. Voor een verblijf van minder dan 30 dagen heb je als Belg geen visum nodig.

Voor Laos heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog tenminste 6 maanden bij aankomst geldig is, evenals een visum. Je kan een visum van 30 dagen aankopen bij de grensovergang met Thailand. Dit kost ongeveer 40 euro.

Voor Cambodja heb je een internationaal reispaspoort nodig, dat nog ten minste 6 maanden op de dag van vertrek geldig is, evenals een visum.

Je kan je visum online aanvragen via de website: https://www.evisa.gov.kh/ . De kostprijs is 36 USD en je betaalt een service fee van 6 USD. Het e-visa moet je binnen de 3 maanden na je aanvraag gebruiken en is 30 dagen geldig. Een pasfoto in digitaal formaat is nodig om op te laden, alsook een visakaart om je betaling af te ronden. Wanneer je je visum online aanvraagt, ontvang je 3 werkdagen later je certificaat in je mailbox dat je moet tonen aan de douane.

Het visum is ook te verkrijgen bij aankomst op de internationale luchthaven van Phnom Penh of aan de grensovergang en is 1 maand geldig. Voorzie 2 pasfoto’s, een kopie van paspoort (persoonlijke gegevenspagina's) en 30 USD. Zorg dat je dit ter plaatse cash op zak hebt!

Op de vertrekvergadering spreek je met de begeleider af of het visum voor vertrek wordt aangevraagd of niet.

Voor meer informatie: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis: We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbare vervoer, dit is voordelig en meestal goed georganiseerd. Soms zitten de bussen goed gevuld waardoor comfortabele zitruimte dan ook ver te zoeken is. De kwaliteit van het wegennet verbetert van jaar tot jaar. Toch blijven sommige grote afstanden traag te overbruggen en zijn transporttijden soms lang. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van een pick-up of busje een alternatief zijn.

We gebruiken ook vaak de fiets en de tuk-tuk. En voor een aantal trajecten is de boot het valabele en prettige alternatief. Een aantal keer nemen we ook de nachtbus.

De meeste transporttijden beperken zich tot maximaal 3 uur met een enkele keer een uitschieter tot 6 à 7 uur, afhankelijk van de wegomstandigheden. De nachtbus duurt ongeveer 8 à 10 uur.

Fietsen doen we steeds op eigen ritme. Metro en skytrain nemen we vooral in de steden.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis: We logeren in gezellige pensions en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

In Laos komt het toerisme nog maar net op gang. In de steden is de toeristische infrastructuur al goed uitgebouwd, maar in de rest van het land is dat niet altijd het geval. In dorpjes valt de elektriciteit 's avonds regelmatig uit en is er geen warm water. In grote steden zoals Luang Prabang of Vientiane slapen we in mooie, comfortabele hotels en genieten van warme douche én wifi.

In Cambodja zijn hotels soms wat onpersoonlijk.

Thailand kent voldoende overnachtingsmogelijkheden daar waar toerisme tot een bloeiende industrie is uitgegroeid.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: De basis van elke Laotiaanse maaltijd is de ‘sticky Rice’. Bij deze kleefrijst wordt naargelang de streek groenten, vlees of vis gegeten. Het bekendste nationaal gerecht is de ‘làap’, een gemengde salade met vlees, gevogelte of vis, eieren en limoensap. Groene papaja en chilipepers zijn de meest gebruikte ingrediënten. Toch zijn ook duidelijk Thaise, Chinese en Vietnamese invloeden merkbaar in deze gevarieerde keuken. Met de Franse baguettes die we op elke straathoek terugvinden is het oude Indo-China nooit veraf.

Van de oosterse keuken is de Thaise keuken waarschijnlijk de lekkerste en zonder twijfel de meest gevarieerde. Basisbestanddelen zijn voornamelijk rijst, groenten, kip, vlees en vis. Vele gerechten worden bereid in een wok. Naar onze normen gemeten, kan de Thaise keuken best ‘sterk gekruid’ genoemd worden. Enkele typische gerechten: ‘Tom Yum Kung’ – Thaise vissoep met garnalen; ‘Tom Kha Kai’, Thaise kip & kokossoep; ‘Kho Phat’, fried rice; ‘Po Pia Thot’, Spring Rolls; ‘Mi Krop’, noedels; ‘Phat Thai’, fried noodles. Sterk gekruid met chili (‘phrik’ in het Thai), look (‘Kra Thiam’), basilicum of koriander. Rijke variëteit aan exotisch fruit zoals verschillende soorten bananen, ananas, papaja, doerian, lychees,… te koop op de talrijke markten of aan de kraampjes in de straat!

In Cambodja is het hoofdbestanddeel van elke maaltijd rijst. De bijgerechten bestaan uit groenten, vis of vlees maar meestal alleen uit prahoc (vissaus), een onmisbaar bestanddeel in de Cambodjaanse keuken. Vis en schaaldieren worden op talloze manieren bereid. En vegetariërs zullen geen probleem hebben om hier hun gading te vinden. Het voedsel is meestal minder fijn gesneden dan bijvoorbeeld in de Chinese keuken. Op vele plaatsen worden ook Thaise of Chinese schotels aangeboden.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

 • rugzak en degelijke dagrugzak met beschermhoes tegen de regen

 • lakenzak of slaapzak

 • lichte, katoenen kleding: t-shirts, shorts, rok, lange broek voor 's avonds

 • lichte trui of fleece

 • waterbestand schoeisel

 • sandalen voor tijdens het tuben

 • lichte wandelschoenen voor de trekking

 • regenkledij

 • bescherming tegen de zon

 • handdoek, liefst sneldrogend

 • persoonlijke reisapotheek (moeilijk ter plaatse te krijgen)

 • zaklamp

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'.

Facultatieve activiteiten zitten niet in het budget ter plaatse vervat. Meer details over eventuele facultatieve activiteiten en hun prijs, zal je vernemen tijdens de vertrekvergadering.

In Laos kan je ter plaatse zowel Euro’s als dollars omwisselen. Je dient wel een gedeelte in dollars te voorzien (ongeveer de helft van het budget). Let erop dat je dollarbiljetten in perfecte staat zijn. Grote coupures geven een iets betere koers dan kleinere.

In Cambodja worden vrijwel overal dollars aanvaard. Het wisselgeld krijg je dan meestal in riel. Neem bij voorkeur cash USD's mee, zowel in grote als in kleinere coupures. Kredietkaarten worden enkel aanvaard in de duurdere handelszaken en de betere hotels.

In Thailand neem je bij voorkeur cash euro’s mee.

In alle 3 deze landen kan je gemakkelijk ATM’s vinden. Naast de grootsteden beschikken de meeste kleine dorpen ook over een ATM. Pinnen is de gemakkelijkste en veiligste manier om aan geld te komen. Daarnaast geven de bankautomaten de beste wisselkoersen maar vragen ze wel meestal een vaste toeslag!

Op je vertrekvergadering laat je begeleider weten wat en hoeveel je van welke munt best meeneemt.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Vaccins en inentingen

Voor Laos, Cambodja en Thailand zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Malariapreventie is aangewezen tijdens deze reis. Malaria komt nog weinig voor in Thailand en Cambodja. In Laos enkel in Luang Prabang en Vientiaene is er een beperkt risico, in de rest van het land geldt er over een risico. Voor de juiste dosering en het meest geschikte preparaat raadpleeg je best het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Ook Zika komt voor op deze bestemmingen. Een vaccin of behandeling bestaat er niet, jezelf voldoende beschermen is de boodschap.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902 88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be
Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. Enkel de 2-daagse trekking kan zwaar zijn voor sommige deelnemers: de hoge luchtvochtigheid, klimmen en dalen op een vaak zeer modderig terrein. Een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist.

Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter het wisselvallige klimaat, het gebrek aan comfort en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid wordt hier verwacht. Toeristische voorzieningen zijn schaars, de bergwereld is verlaten en mensen die we er al tegen komen zijn het Engels meestal niet machtig. Uiteraard maakt de tropische natuur en het contact met de mensen alles meer dan de moeite waard.

Tijdens de trekking draag je zelf je bagage die je nodig hebt voor 2 dagen. We wandelen ca. 7 uur per dag met de nodige stops om te eten en ons op te frissen in één van de vele watervallen. Indien we met droge weerscondities te maken krijgen kan de trektocht een minder zware indruk nalaten.

Hou tijdens deze reis wel rekening met lange transporttijden. Wanneer je 3 landen combineert, vraagt dit uiteraard wel wat verplaatsingen. Vaak kan dit vermoeiender zijn dan een dag wandelen.

Reisperiode en klimaat

Het klimaat in deze regio is tropisch met een hoge vochtigheidsgraad. Er zijn een 3-tal seizoenen: van maart tot juni is het heet en droog (overdag 27 tot 35°C, ‘s nachts 20°C en meer), het regenseizoen loopt van juli tot oktober (met iets lagere temperaturen door de regenval). De regenval is over het algemeen hevig, maar kortstondig. Van november tot februari is het zacht (gemiddeld 25°C) en (meestal) droog. In de noordelijke bergstreken kan de temperatuur dalen tot 5°C.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Gelegen in Zuidoost-Azië grenst Thailand aan Myanmar, Laos, Cambodja en Maleisië. In het zuidwesten ligt het deels aan de Andamanse Zee en in het oosten (onder Bangkok) aan de Golf van Thailand.

Het noorden van Thailand is een zeer bosrijk en bergachtig gebied. Hier vinden we ook de hoogste berg van het land, de Doi Inthanon (2.590 m). Vele rivieren stromen van hieruit naar het centrale en zeer vruchtbare gedeelte. Het hoogland bevindt zich in het noordoosten. Hier ligt het droge en onherbergzame Khoratplateau. Vanwege de droogte heeft dit gebied de bijnaam “de huilende vlakte”.

Meer zuidelijk gelegen heb je het rivierengebied waar de hoofdstad Bangkok gelegen is. In Zuid-Thailand tussen de Golf van Thailand en de Andamanse Zee is er een bergketen begroeid met tropische regenwouden. Hier bevinden we ons op het schiereiland Malakka. Talrijke exotische eilanden zoals Koh Samui en Phuket kleuren het zuiden van Thailand.

Op kaart heeft Thailand de vorm van het hoofd van een olifant. In de slurf ligt het smalste gedeelte van Thailand, de landengte van Kra Buri die amper 13 kilometer breed is.

Fauna en flora

Thailand heeft het allemaal: zowel jungle, mangroves als parelwitte stranden en zeeën. Thailand kent een grote verscheidenheid aan fruitbomen, bamboe, tropisch hardhout en telt maar liefst 27.000 soorten bloemen waaronder de beroemde orchidee (het nationale symbool van Thailand). Het meest bruikbare hardhout uit Thailand is teak.

Ook kan je er verschillende wilde dieren spotten: tijgers, neushoorns, beren, apen, tapirs, herten, gibbons, luipaarden en de gaur ('s werelds grootste wilde os). In de nationale parken (ze hebben er 79!) van Thailand komen meer dan 300 soorten zoogdieren voor. De meest iconische van alle dieren in Thailand is toch de majestueuze olifant. Verder zijn er meer dan 900 soorten inheemse vogels.

Staatsvorm

Sinds 1932 is Thailand een constitutionele monarchie. Tot 1939 heette Thailand Siam. Het land is verdeeld in 73 provincies, ook wel changwats genoemd met aan het hoofd een door de koning benoemde gouverneur.

In vele winkels, huizen, tempels en openbare gebouwen zal je een portret van koning Bhumibol en koningin Sirikit zien hangen. Een afbeelding van de koning en koningin mag nooit bespot worden en wordt het liefst zo hoog mogelijk boven ooghoogte van de mensen gehangen. Het volkslied weerklinkt tweemaal per dag om 8 en 18u via de radio en in kleine dorpen via luidsprekers. Op dat moment staakt iedereen zijn activiteiten en staat iedereen rechtop stil, ook toeristen uit respect voor de lokale gewoonten en cultuur. De nationale feestdag is 5 december, de verjaardag van de koning Bhumibol. Bhumibol was de langst regerende monarch ter wereld - met een voorsprong van 6 jaar op de Britse Queen Elizabeth - en de oudste koning die Thailand ooit heeft gekend. Hij is gestorven op 13 oktober 2016. Zijn zoon Maha Vajiralongkorn volgde hem op als koning als Rama X.

De politieke geschiedenis van Thailand is op zijn minst turbulent te noemen, met 18 staatsgrepen waarbij de macht steeds wisselde tussen militaire leiders en bureaucratie. Het land heeft ook 17 verschillende grondwetten; de huidige grondwet is het resultaat van de laatste staatsgreep in 2006. Huidig premier is Prayut Chan-Ocha.

Naar aanleiding van de staatsgreep in mei 2014 en opschuddingen en demonstraties die dit veroorzaakte, is het land politiek niet echt stabiel. Het leger bestuurt feitelijk het land waardoor betogingen verboden zijn maar toch blijft het risico op protesten bestaan.

Bevolking

Thailand is 513.115 km² groot, ongeveer 20 keer België. De hoofdstad is Bangkok, een stad met bijna 8.5 miljoen inwoners. In heel Thailand wonen ongeveer 70 miljoen mensen. Het zijn overwegend Thai maar in bepaalde streken wonen ook veel politieke/sociale vluchtelingen uit de omringende landen zoals Myanmar. Ook vind je in Bangkok een eigen Chinatown met Chinese tempels en winkels.

In de noordelijke provincies zoals in Chiang Mai wonen verschillende etnische minderheden. De meesten zijn bergbewoners (bijvoorbeeld het Padaung-volk) die de vorige eeuw Thailand vanuit het noorden (voornamelijk Myanmar en Laos) zijn binnengetrokken. Je herkent ze aan hun koperen halsringen waardoor het lijkt dat ze een extreem lange nek hebben.

De gemiddelde levensverwachting van de Thai is 74 jaar. Kinderen gaan gemiddeld naar school tot 13 jaar.

Economie

De economie van Thailand is één van de meest welvarende van Zuidoost-Azië. Het heeft een grote autoproductie en is nummer 1 in de wereld van rijstexporteurs. Het doet het ook goed op vlak van hightechtoestellen en snufjes, rijst, maïs, tapioca, rubber, tinmetaal, textielproducten, ingeblikte tonijn en ananas... Ook het toerisme mogen we niet vergeten, wat een belangrijke bron van inkomsten is.

Thailand is medeoprichter van de ASEAN, de politieke, economische en culturele samenwerking tussen Indonesië, Singapore, Maleisië, Filipijnen en Brunei, Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

Religie

De staatsgodsdienst in Thailand is het boeddhisme.

Iedere Thaise man kan zich enkele maanden of weken als bhikku (bedelmonnik) terugtrekken in een soort kloostergemeenschap als hij dat wenst.

In Thailand zijn er veel tempels aan Boeddha gewijd, de bekendste tempel is Wat Phra Keo of de tempel van de Smaragden Boeddha waar je het mysterieuze Boeddhabeeld, een Thais nationaal symbool kan bewonderen.

Veel Thai geloven ook in geesten. Amuletten, wierook en bloemenoffers moeten geluk brengen en beschermen tegen kwade invloeden. Aan elk huis staat er een kleine tempel waar volgens de Thai geesten wonen. Om die geesten tevreden te houden, offeren ze elke dag voedsel en kransen. Je zal dus vaak op de stoep en voor elk huis kleine mandjes met wierook en bloemen zien staan.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • In Thailand lachen ze steeds, maar er zijn een paar taboes die te maken hebben met het boeddhisme. In het openbaar ruzie maken is zeer onbeschoft en de Thai doen er alles aan om conflicten te vermijden. Ze leren al op jonge leeftijd met zachte stem te spreken en nooit hun stem te verheffen.

 • Bij de Thaise groet, de wai, worden de handen tegen elkaar gedrukt en richting kin bewogen. Het hoofd is een heilig lichaamsdeel, je mag dus nooit iemand anders zijn hoofd aanraken, ook niet van baby's. De voeten zijn het laagste deel van het lichaam en Thai vinden het zeer onbeleefd als je met je voeten naar iemand wijst of ze op tafel legt.

 • Songkran (Thais Nieuwjaar) is een 3-daags festival van 13 t/m 15 april waar iedereen elkaar met water nat maakt om elkaar te 'reinigen' voor het nieuwe jaar.

Tijdsverschil

In Thailand is het tijdens de winter +6 GMT, in de zomer +5 GMT.

Elektriciteit

De netspanning in Thailand is 220 volt. Belgische stekkers passen doorgaans wel in de stopcontacten. Breng voor de zekerheid misschien een universele reisstekker mee.

Veiligheid

Het reisadvies voor Thailand kan je raadplegen op http://diplomatie.belgium.be/nl.

Thailand is een veilig land om door te reizen, let wel op voor traditionele zakkenrollers en toeristische valstrikken.

Naar aanleiding van de staatsgreep in mei 2014 en opschuddingen en demonstraties die dit veroorzaakte, is het land politiek niet echt stabiel. Het leger bestuurt feitelijk het land waardoor betogingen verboden zijn maar toch blijft het risico op protesten bestaan. Waakzaamheid is dan geboden, in samenspraak met begeleider en lokale partners wordt dan bekeken of het programma moet aangepast worden of niet.

Geografie

Laos is het enigste land in Zuidoost-Azië dat geen kustlijn heeft. Met meer dan 5.000 km aan landgrenzen heeft het China, Myanmar, Cambodja, Vietnam en Thailand als buren. De grootste rivier is de Mekong, het hoogste punt is slechts 2.817 m. Verrassend misschien om weten dat Laos de hoogste watervallen van Zuidoost-Azië telt!

Het noorden is bergachtig, bezaaid met karstgebergtes waar rivieren hun weg tussen banen. Sommige kleine dorpen kan je enkel bereiken via de rivier, geen weg die je er naartoe leidt. En als er al wegen te bespeuren zijn in dit bergachtig gebied, zijn ze vaak moeilijk berijdbaar. Deze regio leent zich perfect voor het maken van enkele stevige wandelingen.

De belangrijkste ontwikkelde steden zijn Vientiane en Luang Prabang. Grootsteden zijn het echter niet, de hoofdstad Vientiane telt zelfs amper 300.000 inwoners. In deze regio vind je de meer dichtbevolkte gebieden van Laos dat in totaal slechts 7 miljoen inwoners telt.

Meer naar het zuiden kom je in de streek van de plateaus met koffieplantages en in het meest zuidelijke deel, waar het vooral vlak is, kan je duizenden eilanden rond de Mekong vinden, de plaats om te genieten van zon, zee en water!

Fauna en flora

Door de moeilijke bereikbaarheid, de afwezigheid van industrie en het bergachtige gebied heeft Laos nog een groot oppervlakte aan tropisch regenwoud. Helaas tast de deels illegale houtkap het regenwoud aan. En ook buurlanden rekenen op Laos voor het aanleveren van grondstoffen wat uiteraard ook een effect heeft op de natuur, vooral in het noorden.

Laos kent een enorme diverse dierenwereld: luipaarden, antilopen, gibbons, beren,... Men is ervan overtuigd dat - vooral het noorden - nog talrijke onbekende soorten herbergt.

In het zuiden spot je mogelijk de Irrawaddy-dolfijnen die in het zoete water van de Mekong leven.

Laos stond vroeger bekend als het land van de miljoenen olifanten, helaas blijft daar tegenwoordig amper nog iets van te zien. Op een paar plaatsen kan je ze nog vinden in het wild maar acht de kans echter nihil om ze tegen het lijf te lopen. In de buurt van Luang Prabang zijn er echter wel nog reservaten waar ze olifanten houden. Soms worden ze ook nog ingezet om het land te bewerken.

Staatsvorm

Laos is sinds 1975 een Democratische Volksrepubliek met een communistische eenpartijstaat. Ongeveer 60 jaar leefde Laos onder de verovering van de Fransen. Vandaag merk je nog steeds de aanwezigheid van de Fransen door de heerlijke baguettes, de mooie koloniale bouwstijlen in Luang Prabang, de pannenkoekenkraampjes,...

In 1991 realiseerden ze pas hun grondwet.

De hele geschiedenis samenvatten is echter onbegonnen werk aangezien het land de speelbal geweest is van heel wat grootmachten zoals Thailand, Amerika, Vietnam en Japan.

Bevolking

Er zouden maar liefst 68 verschillende etnische groepen in Laos wonen. Dat elk van hen hierbij trouw blijft aan hun tradities hoeft niet te verbazen. Het is dus zeker niet abnormaal om groepen volkeren tegen te komen die nog vasthouden aan een bepaalde kledingstijl. Vooral in de afgelegen dorpen in het noorden is dit nog steeds merkbaar.

De gemiddelde leeftijdsverwachting bedraagt slechts 57 jaar.

Economie

Laos behoort tot 1 van de armste landen ter wereld. Ongeveer de helft van de bevolking leeft onder het bestaansminimum.

Ongeveer 70% van de beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw. Rijst is het belangrijkste landbouwproduct, maar de opbrengst is laag en kan de binnenlandse behoefte vaak niet dekken. Andere landbouwproducten zijn maïs, aardappelen, groenten, sojabonen, fruit en suikerriet.

In de bergen van Noord-Laos wordt veel opium verbouwd, hoewel internationale organisaties proberen om dit tegen te gaan, vaak tevergeefs.

Industrie is weinig aanwezig.

Religie

Het grootste deel van de bevolking in Laos is aanhanger van het boeddhisme. De overige 40% die vooral in de bergen leven, blijven trouw aan het animisme. Er is slechts een beperkt percentage dat er een andere godsdienst of helemaal geen godsdienst op nahoudt. In Laos is men vrij te kiezen welke godsdienst men beoefent.

In Laos zal je heel wat monniken treffen die in de tempelcomplexen wonen voor een bepaalde periode. Het is een ervaring om de ochtendrituelen te zien wanneer de bevolking voedsel offert aan de monniken.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Broeken en rokken tot op de knie worden in Laos aanvaard maar wees niet beledigd als men je aanstaart. Dit zal dan eerder te maken hebben met het feit dat ze onder de indruk zijn van je witte huidskleur.

 • Een Laotiaan begroet je door je handpalmen voor je borst tegen elkaar te drukken, een wai. Tegenwoordig zal je wel merken dat meer en meer mensen ervoor kiezen om elkaar de hand te schudden. Kinderen kun je begroeten met een glimlach.

 • Emoties worden niet snel getoond in Laos en wordt ook niet geapprecieerd, zelfs al ben je een buitenlander. Je zou hen er enkel maar mee in verlegenheid brengen.

 • Als je een huis of tempel bezoekt, doe je je schoenen uit. In tempels moeten je schouders altijd bedekt zijn. Raak monniken nooit aan, zeker als je een vrouw bent!

 • Voeten zijn 1 van de vuilste onderdelen van het lichaam en je gebruikt ze nooit om mee te wijzen. Je voeten richting Boeddha wijzen is dan ook volledig uit den boze. Het hoofd daarentegen zien ze als één van de belangrijkste onderdelen en raak je nooit aan. Dus ook niet bij kinderen, iets wat in onze cultuur wel algemeen aanvaard is.

 • Een Laotiaan is extreem bijgelovig en laat zich regelmatig de toekomst voorspellen door een astroloog.

 • Typisch voor Laos is de Baci-ceremonie waar je tijdens de reis mogelijk mee geconfronteerd wordt.

 • Leuk om weten is dat een Laotiaan nooit zal horen klagen! Waarom je energie daaraan verspillen!?

 • Nooit iemand wenken met je handpalm naar boven!

 • Tijd wordt net iets anders beleefd dan bij ons. Dit zal je ook snel merken aan de manier waarop ze in het leven staan.

Tijdsverschil

De tijd in Laos + 5 uur GMT, tijdens de winter + 6 uur GMT.

Elektriciteit

Een universele reisstekker is in Laos niet nodig. Hou er alleen rekening mee dat de elektriciteit al eens kan uitvallen. Voltage is 220.

Stroom wordt in kleinere plaatsen dikwijls opgewekt door een generator die ’s nachts uit gaat. Een zaklamp is daarom handig. Ook kan op het platteland regelmatig de stroom uitvallen en komt het voor dat er zelfs helemaal geen elektriciteit is.

Veiligheid

In Laos kan men doorgaans veilig reizen. Het volledige reisadvies voor Laos kan je vinden op http://diplomatie.belgium.be/nl .

Geografie

Cambodja is 5 keer zo groot als België. In het westen grenst het aan Thailand, in het noorden aan Thailand en Laos, in het oosten aan Vietnam en in het zuiden aan de Golf van Thailand. De kustlijn is 350 km lang. In de hoofdstad Phnom Penh komen 3 rivieren samen: de Mekong (met 4.350 km, de grootste rivier in Zuidoost-Azië), de Tonlé Sap en de Bassac.

Het landschap is voornamelijk vlak. In het zuidwesten heb je 2 bergketens, het Kardemomgebergte en de Olifantsbergen. Daar vind je het hoogste punt van Cambodja, Phnom Aural (1.771 m). De bergketens houden een deel van de regen tegen. Daardoor valt er in de havenstad en badplaats Sihanoukville beduidend meer regen dan in Phnom Penh. De noordgrens met Thailand bestaat uit Dangkrek Mountains en in het oosten bestaat de grens met Vietnam uit het Moi-plateau.

Door de lage gebieden stromen grote rivieren. Allereerst de Mekong die in Tibet ontspringt en via China, Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam uitmondt in de Zuid-Chinese Zee. Daarnaast is er de Tonlé Sap, wat ook de naam is van het grote meer in het midden van Cambodja. Interessant feit: de stromingsrichting verandert 2 keer per jaar. In de regentijd (mei–oktober) stroomt er zó veel water door de Mekong dat die rivier al dat water niet kan afvoeren. Het overtollige water wordt naar het noordwesten gestuwd, via deze Tonlé Sap dus.

Fauna en flora

Cambodja is bedekt met tropisch oerwoud. Helaas zijn grote delen al gekapt. Op hogere gebieden groeien tal van naaldbomen, orchideeën en het bekende tropische teakhout. Behalve bossen, bergen en rivieren vind je in Cambodja ook een prachtig meer, het meer van Tonlé Sap, wat in het regenseizoen het grootste zoetwatermeer van Azië wordt.

De bossen van Cambodja zijn een geliefde leefomgeving voor veel exotische diersoorten zoals tijgers, olifanten, apen, jachtluipaarden en beren. De kouprey (een wilde os) is het nationale symbool. Net als verschillende andere soorten is dit dier met uitsterven bedreigd. Dit komt doordat veel diersoorten gevangen worden genomen en verkocht worden aan het buitenland.

Reptielen en insecten tref je vaak in het land aan. Sommigen zijn giftig.

Cambodja kan ook rekenen op een grote vogelpopulatie: de zeldzame groene ekster en de neushoornvogel zijn hier enkele voorbeelden van.

Staatsvorm

Cambodja is een constitutionele monarchie. Net als bij ons is de koning het officiële staatshoofd, maar heeft het parlement de eigenlijke macht in handen. Maar de koning wordt in Cambodja niet bepaald via de bloedlijn. De staatsvorm stelt dat een hoge raad de troonsopvolging bepaalt. De huidige koning heet Norodim Sihamoni. Maar volgens traditie heeft ook een afgetreden koning nog veel aanzien.

Omdat binnenlandse conflicten pas erg laat zijn opgelost, hanteert Cambodja een grondwet uit 1993.

Cambodja heeft een bewogen geschiedenis (bezettingen, burgeroorlogen) achter de rug. In 1970 was Lon Nol aan de macht en als gevolg breidde de Vietnamoorlog zich uit naar Cambodja. Hij zocht steun bij de VS en Zuid-Vietnam en trad hard op tegen de Vietcong en Rode Khmer in Cambodja. Zijn harde optreden, de bombardementen van de Amerikanen: het ongenoegen van de Cambodjaanse bevolking groeide. Net als de aanhang van de communistische rebellenbeweging 'de Rode Kmer', die in 1975 Phnom Penh in handen kreeg en het leger van Lon Nol verdreef. Leider Pol Pot deed zich voor als de man die Cambodja zou bevrijden van het juk van de Amerikanen, maar bleek al snel een dictator van de ergste soort te zijn.

Pol Pot had het plan Cambodja om te vormen tot een agrarische zelfvoorzienende heilstaat waarin geld niet bestond. Hij doopte het land om tot Democratisch Kampuchea en noemde het begin van zijn bewind ‘het jaar Nul’. Voortaan zou Angkar, de partij, het leven bepalen en ervoor zorgen dat intellectuele ideeën geen kans meer zouden krijgen. Instituten die hij daarbij niet kon gebruiken zoals kloosters, scholen en winkels, werden gesloten. Leraren, dokters en intellectuelen werden bekeken als vijand en geëxecuteerd. Het dragen van een bril of het lezen van een boek was voor het regime al genoeg om iemand als vijand te beschouwen.

De Rode Khmer beval alle stedelingen naar het platteland te gaan. Daar moesten ze op collectieve boerderijen als boer zien te overleven. Gezinnen werden wreed uit elkaar gehaald; voortaan was Angkar het gezin. Op kleine overtredingen kwamen zware straffen te staan. Het plukken van een stuk fruit kon al de dood betekenen. Het duurde niet lang voordat er breuken in Pol Pots heilstaat ontstonden. Voedsel en geneesmiddelen werden schaars, kennis verdween en er brak hongersnood uit.

In 3 jaar, 8 maanden en 20 dagen stierf zo’n 25 procent van Cambodja’s totale bevolking. Wie niet omkwam door honger of ziekte, werd gedood. De lichamen werden gedumpt in de duizenden massagraven die overal in Cambodja te vinden zijn. Bijvoorbeeld in Choeung Ek, ook wel bekend als The Killing Fields, een massagraf ten zuiden van Phnom Penh en zonder twijfel één van de meest droevige plekken ter wereld.

De Vietnamezen vielen als antwoord in 1978 Cambodja binnen. Daarop volgde een grillige periode, uiteindelijk werd in 1991 toch een staakt het vuren getekend waarbij werd afgesproken eerlijke verkiezingen te houden in 1993 en dit onder het toezicht van VN-vredessoldaten. En dit bleek niet voor niets. De politiek in het land bleef onrustig en pas in 1998 werd de Rode Khmer definitief verslagen.

Bevolking

Cambodja telt 14,3 miljoen inwoners. Ongeveer 90% van de bevolking is Khmer. Belangrijke minderheidsgroepen vormen Chinezen, etnische Vietnamezen, Cham en verschillende bergvolken.

De Khmer wonen al sinds de 2e eeuw na Chr. in Cambodja en zijn oorspronkelijk van Zuid-China afkomstig. Ze zijn van Austro-Indonesische afkomst en hebben onmiskenbaar Melanesische en in mindere mate Mongoolse trekken. De Khmer zijn vooral landbouwers.

De verhouding tussen de Vietnamezen en de Khmer is ronduit slecht, te wijten aan cultuur- en economische verschillen. De Vietnamezen (de meeste zijn vissers) hebben het namelijk vaak iets beter dan de Khmer-Cambodjanen. Hierdoor zijn de Vietnamezen nauwelijks geïntegreerd en hebben ze ook niet de Cambodjaanse nationaliteit.

De geïsoleerde bergvolkeren of ‘chunchiet’ leven vooral in de heuvels en op de hoogvlakten. Er zijn 12 groepen, enkele voorbeelden: de Tompoun, Kuy, Jarai, Kreung, Stieng en Phong. Elke groep heeft zijn eigen taal, godsdienst en cultuur (zoals voorouderverering). De meeste bergvolken zijn actief in de landbouw en trekken rond.

De Cambodjaanse Burgeroorlog en de daaropvolgende genocide beïnvloedden de Cambodjaanse bevolking zeer sterk: 50% van de bevolking is jonger dan 22 jaar.

Economie

Cambodja is een arm land, met een ongunstige economie. Voor 1970 produceerden de boeren genoeg voedsel. Maar tegen 1986 was dit door de vele vernielingen nog maar 75%. Landbouw is de belangrijkste activiteit en rijst, rubber en maïs zijn de belangrijkste gewassen. Er is bijna geen industrie.

Tijdens de economische crisis in Azië in 1997 kwam de economie tot een stilstand. In 1999, het eerste jaar zonder gevechten in 30 jaar, begon de economie dankzij hervormingen weer te groeien.

Daarom is toerisme zo belangrijk en winstgevend in Cambodja. Ondanks toeristische groeipercentages staat Cambodja voor een grote uitdaging. Het grootste deel van de begroting wordt nog steeds betaald met buitenlandse hulp en de politieke instabiliteit en corruptie houden veel buitenlandse investeerders tegen. Ook het gebrek aan scholing en de bijna totale afwezigheid van enige infrastructuur op het platteland zorgen voor grote problemen in de nabije toekomst.

Religie

In Cambodja is het hinayana- of theravadaboeddhisme, met 96,4% van de bevolking die hierin gelooft, de belangrijkste religie. Sinds 1989 is het boeddhisme terug de staatsgodsdienst; nochtans garandeert de grondwet uit 1993 vrijheid van godsdienst.

De grootste religieuze minderheid vormen de moslims met 2,1% van de bevolking. Zij behoren over het algemeen tot de Cham.

Verder zijn er ongeveer 20.000 katholieken.

De koning is traditioneel de beschermer van alle godsdiensten.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Als men je begroet (handen tegen elkaar en met een lichte buiging) in Cambodja, groet zeker terug. Neem je hoed of pet af als vorm van respect.

 • Ga niet schaars gekleed een tempel in. Schouders moeten bedekt zijn en je draagt best een broek of rok tot onder de knie. Doe altijd je schoenen uit voordat je een tempel binnenstapt. Als je gaat zitten, draai dan je voeten weg van een heilig beeld of een monnik. Een monnik mag geen vrouw aanraken of aangeraakt worden. Respecteer deze gewoonte.

 • Als je monniken of mensen fotografeert, vraag ze expliciet om hun toestemming. Als mensen bezwaar maken, respecteer dat. Er zijn mensen die geloven dat hun ziel wordt weggenomen als je ze fotografeert. Wees ook voorzichtig met het fotograferen van kinderen, omdat er recent maatregelen zijn genomen tegen oneigenlijk gebruik van kinderfoto's door westerlingen.

 • Cambodjanen praten over het algemeen heel open over politiek en het verleden. Zeker de recente geschiedenis onder de Rode Khmer zit nog fris in hun geheugen. Mensen die je spreekt verloren wel een vriend of familielid en kunnen zich nog goed herinneren onder welke omstandigheden ze om het leven zijn gekomen.

Tijdsverschil

In Cambodja is het +5 GMT in de zomer en +6 GMT in de winter.

Elektriciteit

In Cambodja is de stroom 220 volt. Hou er rekening mee dat stroom kan uitvallen, zeker buiten de grote steden. Een zaklamp is erg nuttig! Neem altijd een universele reisstekker mee.

Veiligheid

Cambodja is een veilig land om te reizen. Maar let in toeristische gebieden op voor zakkenrollers.

Meer info vind je via http://diplomatie.belgium.be/nl/ .

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".