Overslaan en naar de inhoud gaan

In Catalonië vind je alles wat je als reiziger verlangt: een mix van actie, cultuur en lekker eten! In het Catalaanse binnenland proeven we van heerlijke cava. We snuiven wat cultuur op in Reus en Tarragona alvorens ons in Siurana en de Pyreneeën sportief uit te leven. We gaan wandelen, kanovaren, rotsen beklimmen, noem maar op! Uitblazen doen we in het prachtige Barcelona, dat we uitvoerig bezoeken.

De hoogtepunten van deze reis

Eric Coorevits

Het bezoek aan de Sagrada Familia

Theo Maesen

De stevige tochten in de Pyreneeën

Stijn Daniels

Het zweet afspoelen tijdens de canyoning tocht

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1
Fiets- en wandeltochten te midden van de wijngaarden

Vanuit Barcelona sporen we naar het Catalaanse binnenland.

2 Dag 1-3
Montblac

Vanuit onze uitvalsbasis in het groene Prenafeta, wandelen we naar Montblanc. We verkennen dit middeleeuwse stadje en keren terug voor een frisse duik in het zwembad. De volgende dag fietsen we de ganse dag langs authentieke dorpen. We proeven uiteraard ook een ambachtelijke cava in één van de omliggende wijnhuizen.

3 Dag 4-5
Modernistisch Reus, romeins Tarragona

In Reus staan we versteld van de rijkdom aan modernistische huizen. Het ‘art nouveau’ hospitaal Pere Mata is uniek in zijn soort. De kleine straten en gezellige pleinen geven Tarragona een middeleeuws karakter, maar ook van het romeinse verleden is verbazingwekkend veel overgebleven. Een bezoek aan het amfitheater, het Pretorium en het intacte viaduct, staan zeker op het programma. We sluiten af met een etentje aan zee. Wie kan de branding weerstaan en doet een duik in de Middellandse zee?

4 Dag 6
Siurana

De volgende dag rijden we door het Pradesgebergte naar Siurana, één van de mooiste dorpen van Spanje. De legende gaat dat Abdelazia, een islamitische prinses, zich hier van de rotsen wierp toen het dorp door christenen werd veroverd. Op die rots krijgen we een fantastische uitzicht op het natuurpark van Montsant. Op het nabijgelegen meer maken we een kanotocht en wie wil kan, onder deskundige begeleiding, canyoningen in de Riu Glorietta (facultatief). Wandelen kan ook, via het goed bewegwijzerde wandelparcours tot in Alcover.

5 Dag 7-10
Stevige dagtochten met rugzak in de Pyreneeën

Met huurwagens rijden we naar de Pyreneeën. In het Nationaal Park Aiguestortes i Estany de Sant Maurici maken we 2 stevige dagtochten. We wandelen naar bergmeren die zich omringd weten door giganten van bergmassieven. In de nabijgelegen Aranvallei maken we een wandeltocht in het hooggebergte. Het lijkt hier Zwitserland wel. Tenslotte verlaten we de bergen via een prachtige weg die ons langs de kolkende Noguera Pallarressa-rivier voert. In de late namiddag komen we aan in Barcelona.

6 Dag 11-12
Barcelona

In Barcelona komen we tijdens 2 wervelende dagen ogen en oren tekort. Wij dolen door de gotische wijk met gezellige terrassen en fietsen door oude wijken als Raval, Barceloneta en Exaimple. Ook de Sagrada Familia, hét symbool van Barcelona, laten we niet links liggen.

Vertrekdata en prijzen

Je zinnen gezet op een groepsreis in het najaar? Wacht dan niet langer om je nog in te schrijven of een optie te nemen. Ook sneeuwreizen boek je best nu al, zo ben je zeker van je plaats (en een voordelig vliegticket wanneer dit niet inbegrepen is). Vragen? Contacteer onze reisexperts

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel-Barcelona en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • 7 dagen huurwagens omnium verzekerd met franchise (art.7.2)
 • Brandstof huurwagens
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen in het budget.

Wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 12 / 09 / 2017
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
- De omgeving nodigt uit voor een wandel- en een fietstocht. Prenafeta en Montblanc liggen te midden van de wijngaarden, bossen en velden. We bevinden ons in het heuvelachtige hinterland van de bekende Spaanse stranden van de Costa Daurada. Zo druk het aan zee is, zo rustig is het in de vallei van Montblanc.
We starten met een wandeltocht van 7 km bergafwaarts naar Montblanc. Deels over single tracks en deels over pistes slingert het rotsige pad zich doorheen de wijngaarden. In het middeleeuwse Montblanc stappen we langsheen de 32 torens van dit 'Carcassonne van Catalonie'.
Onze fietstocht start in het dorpje Fores, dat uitsteekt boven de andere heuvels, met een mooi uitzicht op de hele omgeving als beloning. Met gecharterd transport worden wij, samen met onze fietsen gedropt in Fores. Vanaf Fores fietsen we langsheen reuze windmolens naar het historische dorpje Conesa. Bergafwaarts fietsen we langs cava-bodega's, pittoreske dorpjes en eindeloze wijngaarden. De tijd is blijven stilstaan in deze charmante dorpjes. Af en toe moeten we een kleine helling overwinnen, en dan zijn we dankbaar dat we even kunnen uitblazen met een lokaal wijntje op een zonovergoten terras.

 • De steden Reus en Tarragona verkennen we uiteraard te voet. We nemen zwemgerief mee voor een frisse duik in de Middelandse zee. Siurana torent uit boven de vallei van Montsant met een vergezicht van 360°. Met zwemvesten nemen we plaats in onze kano's voor een tocht op het helblauwe water van het meer van Siurana. Dit wordt een en al genieten, want we peddelen op ons gemak over dit stilstaande water met eilanden en baaitjes. Onvergetelijk mooi.

 • We gaan met zijn allen naar de vallei van de Riu Glorietta. Deze rivier baant zich een weg van het Prades-gebergte naar de vallei. Ofwel maak je de afdaling van 7 km over de bospaden van Mont Ral naar de voormalige papierfabriek van Alcover. Ofwel doe je mee met de begeleide canyoning. Met een neopreenpak volg je de bedding van de rivier. Monitors zorgen voor de rappels en raad en daad om dit avontuur in goede banen te leiden. Je beslist ter plaatse of je al dan niet mee wil canyoningen: Je bent zo'n 4-5 uur in de canyon; naar het vertrekpunt en terug naar eindpunt stap je met je neopreenpak in de hand.

 • Met onze huurwagens rijden we in zo'n 5-tal uur naar de Pyreneeën. In het enige nationale park van Catalonië, trekken we de bergen in. Met goeie bergschoenen, een dagrugzak met eten en drinken stappen we over bergpaden naar de wondermooie meren. Het worden wandeltochten van zo'n 6 - 7 uur stappen met gemiddeld aantal hoogtemeters.

 • In de grootstad Barcelona zoeken we ook de minder gekende wijken op. De beste manier om de drukkere plaatsen te mijden, is met de fiets. Een fietstocht van 4 uur brengt ons langs de zee en langs de gerenoveerde wijken van Poble Nou en Raval.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
We logeren in kleinschalige logementen: eerst enkele nachten in landhuis in Prenafeta, dan een paar nachten in een bergdorpje dat aanleunt bij het nationale park. Afsluiten doen we in een hotel in Barcelona. We blijven bewust langer op slechts 3 verblijfsplaatsen om dichter bij de lokale bevolking te staan. Catalonië heeft het grote voordeel dat je een grote variëteit hebt in een kleine regio: dus geen grote nutteloze afstanden.

We genieten van de lokale keuken. Met producten van eigen bodem worden de lekkerste mediterraanse gerechten gemaakt. De meeste restaurants zijn '0 km' restaurants.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.
Catalanen en Aranezen zijn beiden fiere volkjes. In Prenafeta leven we enkele dagen te midden van de Catalanen. Ze zijn fier op hun patrimonium en hun gebruiken. Waar mogelijk houden we halt - tijdens voet- en fietstochten - voor een babbeltje. Hier maken mensen sowieso nog tijd voor mekaar; ze zijn blij dat ze hun verhaal kunnen vertellen aan buitenlanders. In de authentieke dorpjes van de Aranvallei proberen we een praatje te slaan met de Aranezen.

Documenten

Om naar Spanje te reizen volstaat je geldige Belgische identiteitskaart. Voor het besturen van de huurwagen volstaat het Europese rijbewijs.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Je vindt dan hieronder de vluchturen zoals ze beschikbaar zijn op 01/12/2016. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.
Voor deze reis vliegen we rechtstreeks met Brussels Airlines.

Afreis 10 juni:

 • Heenreis: Vertrek in Brussel om 13u10 en aankomst in Barcelona om 15u10
 • Terugreis: Vertrek in Barcelona om 21u25 en aankomst in Brussel om 23u25

Afreis 16 september:

 • Heenreis: Vertrek in Brussel om 6u25 en aankomst in Barcelona om 8u20
 • Terugreis: Vertrek in Barcelona om 21u25 en aankomst in Brussel om 23u25

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport.
Een goeie manier om Catalonië te zien, is gebruik te maken van de transportmiddelen die ook de Catalanen gebruiken. Uiteraard is dat te voet, met de fiets en de auto, maar ook met het openbaar vervoer.

De eerste dagen reizen we per trein, gecharterd busje en met de fiets.

Nadien maken we gebruik van huurwagens (of minibus) en dat heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler!

Naast de begeleider fungeren ook enkele deelnemers als chauffeur en co-chauffeur. Het is dan ook echt nodig dat sommigen zullen autorijden, anderen hun kwaliteit als kaartlezer bovenhalen of op andere manier actief participeren aan de reis.

Zoals in de reisvoorwaarden (art. 7.2) beschreven moet iedereen en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing, soms kunnen glas-, bodem- en bandenschade niet verzekerd worden. Bij schade worden dergelijke kosten dan door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Voor de chauffeurs: vergeet zeker je rijbewijs niet! Bovendien moet elke hoofdchauffeur over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels, bij een aantal reizen in tenten en ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie.
In Prenafeta logeren we in een landhuis met een groot zwembad. Alle kamers zijn voorzien van douche en wc. Het Vlaamse koppel dat de casa rural uitbaat is de ideale ambassadeur om je te introduceren tot de Catalanen en zijn gebruiken.

In de Pyreneeën logeren we ofwel in appartementjes ofwel in 2-persoonskamers in een pension.

In Barcelona logeren we in meerpersoonskamers in een centraal gelegen hostel. Eenvoudige kamers met eigen sanitair.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
- de tapa's
- de rijstschotels zoals paella e.a.
- de talrijke visschotels
- 'pa amb tomaquet' brood met olijfolie, look en tomaat

De Catalaanse keuken is een lekkere, mediterrane keuken. Gerechten worden met producten van eigen bodem gemaakt. Lekker en gezond. Verrassend zijn de combinaties van mar i montana waarbij vis met vlees gecombineerd wordt. We eten in lokale restaurants en aan het zwembad in de casa rural.

In Catalonië moet je uiteraard Cava en Vermouth drinken. En de Catalaanse wijnen uit de Penedes, Priorat of Conca De Barbera streek zijn niet te versmaden.

Bagage

Bijkomende informatie over bagage krijg je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering. Volgende lijst is alvast richtinggevend:
- gewone, sportieve kleding
- zorg voor kleding in 'laagjes'
- wandeloutfit met wandelschoenen
- lichte regenkleding

Om de kofferruimte van de huurwagens optimaal te kunnen benutten, is het noodzakelijk om een soepele, niet te grote reistas mee te nemen (geen valiezen of rugzakken met metalen frame!). Hou er ook rekening mee dat je je eigen bagage af en toe zelf moet dragen.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Kostenraming voor activiteiten, logies, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Het budget voor deze reis bedraagt 790 euro.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor deze reis zijn geen inentingen verplicht. Een inenting tegen tetanus (klem) is wel aanbevolen. Raadpleeg tijdig je arts.

We raden je aan je Europese ziekteverzekeringskaart (blauwe kaartje) - mee te nemen . Dit kan je gratis verkrijgen bij je ziekenfonds. Hiermee vermijd je heel wat administratieve rompslomp en voorschieten van geld bij bezoek aan de dokter of opname in een ziekenhuis.

Conditie

De Catalonië-reis is een actieve reis, die voor iedereen toegankelijk is. Tijdens de stevige tochten in de Pyreneeën is vooral doorzettingsvermogen nodig, aangezien we een 8-tal uur stappen op rotspaden. We moeten enkele hoogteverschillen overwinnen.

De wandeltochten vanuit Prenafeta, de fietstocht naar Prenafeta en in Barcelona, de wandelingen in de steden, de kanotocht op het Siurana-meer vereisen geen specifieke grote inspanningen. Je moet wel bereid zijn om de hele dag buitenshuis en in de natuur te zijn. Je draagt steeds je eigen dagrugzak, altijd met anderhalve liter water en regelmatig ook met een picknick.

Reisperiode en klimaat

In de maand juni lopen de temperaturen en weersomstandigheden sterk uiteen. In de Pyreneeën is sneeuw uitzonderlijk maar niet uitgesloten op de passen. In Montblanc en Barcelona is het lenteweer met warme middagen.

In de maand september is het voor het hele traject warm weer. In Barcelona kunnen de temperaturen oplopen tot 32°C. We zoeken in september 's middags de schaduw op. Regen is uitzonderlijk, maar niet uitgesloten.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij vzw Karavaan een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar. De opleiding legt vooral de nadruk op enerzijds contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur en anderzijds zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Geografie

Spanje maakt deel uit van het Iberisch Schiereiland. Dit Zuid-Europees land heeft als hoofdstad Madrid. In het westen grenst het aan Portugal, in het noorden aan Frankrijk. In Zuid-Europa ten oosten van Portugal en ten zuiden van Frankrijk. Spanje beschikt over een aantal eilandengroepen zoals de Balearen waaronder Menorca, Mallorca en Ibiza. Deze liggen ten oosten van het vastenland. Ver in de Atlantische oceaan ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara ligt de archipel Las Canarias. Lanzarote, La Gomera, Tenerife, El Hierro, Gran Canaria, La Palma en Fuerteventura behoren tot de Canarische Eilanden.

Fauna en flora

Doordat Spanje verschillende klimaattypes heeft is de fauna en flora er zeer rijk. In het wild leven er zoal wolven, lynxen, vossen en steenbokken. Er komen reptielen voor en het is een paradijs voor watervogels. De verschillende flora is te vinden in de nationale parken en in de omgeving van de bergketens. De Pyreneeën, in het noorden, is de belangrijkste bergketen. De hoogste berg Mulhacen is gelegen in Sierra Nevada. De Canarische eilanden zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen en daarvan zijn er de resultaten zoals het nationaal vulkanisch park van Timanfaya in Lanzarote. Nog meer nationale parken bevinden zich op het vastenland.

Staatsvorm

Spanje is een koninkrijk. Felipe VI volgde op 19 juni 2014 zijn vader op als koning van Spanje.

In 1931 werd Spanje een republiek nadat koning Alfons XIII verplicht werd af te treden. Voortdurende politieke strubbelingen resulteerden in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Initieel was dit een nationalistische opstand tegen de wettige republikeinse regering, maar door buitenlandse bemoeienissen werd het een conflict tussen de democratie en het fascisme. Generaal Franco, leider van de nationalisten, kreeg steun van Duitsland en Italië, terwijl de regering werd geholpen door de toenmalige Sovjet-Unie. De nationalisten overwonnen, en Franco bleef als dictator aan de macht tot zijn dood in 1975.

Na zijn dood werd Juan Carlos, de kleinzoon van Alfons XIII, de nieuwe koning en werd de monarchie hersteld. In 1978 kwam er een grondwetswijziging die de sterk gecentraliseerde staatsvorm onder Franco wijzigde in een gedecentraliseerde structuur met autonome regio's zoals die van Catalonië, Baskenland en Galicië. Deze hebben namelijk elk hun eigen identiteit en taal. De verhouding tussen Madrid en het Baskenland zijn vaak gespannen, denk maar aan de ETA die totale onafhankelijkheid van Spanje wil. Ook in Catalonië gaan stemmen op over onafhankelijkheid.

Het parlement van Spanje of Las Cortes Generales heeft 2 kamers, de Senado met 257 zetels en de Congreso de los Diputados met 350 zetels. De premier van Spanje is Mariano Rajoy.

Bevolking

De bevolking (48,5 miljoen) wordt verdeeld in een aantal groepen. De grootste groep zijn de Castilianen waartoe meer dan 70% van de bevolking behoort. De Castilianen komen uit de regio’s Castilla y Leon & Castilla La Mancha. Catalanen uit Catalonië zijn met 18% daarna komen de Galiciërs uit de regio Galicië en in de minderheid zijn de Basken en zigeuners.

De grootste steden zijn Madrid met 6,2 miljoen inwoners en Barcelona met 5.2 miljoen inwoners.

Economie

In Spanje wordt zoals in België met de euro betaald. Toerisme is een groot deel van de inkomsten van het land. De economische evolutie hangt hier nauw met samen. Spanje lijdt momenteel onder de gevolgen van een zware economie crisis. De werkloosheidsgraad en de stadsschulden zijn gestegen. Ondanks de crisis blijft Spanje één van de belangrijkste landbouwproducenten van Europa zoals citroen, olie, druiven.

Religie

Doorheen de eeuwen is het katholicisme gegroeid als staatsgodsdienst. Ongeveer 70,5% van de bevolking noemt zich katholiek. Dit is niet altijd zo geweest. De Moren brachten ooit de islam naar Spanje om hier hun leer en geloof te verspreiden. De islam heeft hier dan ook nog een kleine minderheid, samen met het jodendom.

Lokale gebruiken en gewoonten
 • Dagindeling: Spanjaarden hebben de gewoonte om laat te eten. Het ontbijt vindt vaak plaats in de late voormiddag en ze lunchen tussen 14uur en 16uur. Dit is tevens het uur van de siësta. Vele Spanjaarden gaan dan naar huis om wat te rusten en te lunchen. Daarna gaat men terug werken en het avondmaal gebeurt in de late avond. Sommige zullen pas dineren om 22uur à 23uur. Soms zelfs nog later.
 • In vele Spaanse steden vind je een stierenarena. Hiermee vermaakt de lokale bevolking zich. Hierbij ziet het volk toe hoe dat de metador of stierenvechter het opneemt tegen een kolos van een stier.
 • Als je jarig bent, word je op een verrassende manier gefeliciteerd. Er wordt namelijk aan je oren getrokken.
 • De Semana Santa voor Pasen gaat gepaard met tal van festiviteiten en processies.
 • De San Ferminfeesten, elk jaar van 6 tot 14 juli, lokken talrijke toeristen naar Pamplona. Er worden dan 6 stieren losgelaten en mensen rennen door de straten voor de stieren uit.
 • De laatste woensdag van augustus is er La Tomatina in de buurt van Valencia. Duizenden mensen komen samen in de straten van Buñol om tomaten maar elkaar te gooien.
 • Van 8 tot 14 september wordt tijdens de Ferias y Fiestas en honor a Santa Maria de la Vega de schutspatrones van Salamanca gevierd. Kleine plaatselijke producenten bieden hapjes aan samen met een drankje en dit in gezellige houte hutjes. 's Avonds wordt de hemel verlicht door mooi vuurwerk.
Tijdsverschil

Op het vasteland en op de Balearen is geen tijdsverschil met België. Enkel op de Canarische eilanden is het 1 uur vroeger zowel in de winter als in de zomer. Als het in België 12 uur is dan is het op de Canarische eilanden 11 uur.

Elektriciteit

230 V / 50 Hz – Europese standaardstekker met 2 pinnen. Deze wordt ook gebruikt in België.

Veiligheid

Spanje is in het algemeen een veilig land, wel dient men in toeristische streken bijzonder aandachtig te zijn voor kleine criminaliteit. De toename van het toerisme heeft namelijk een verhoogd aantal diefstallen tot gevolg gehad. Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar we geven ook wereldwijde opleidingen, zetten ons eigen solidariteitsfonds in en realiseren meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen dan de VN gemiddeld op rekenden. Om van de Happy Elephants nog maar te zwijgen! Iets concreter, dat wordt het in dit blogartikel over al onze duurzame initiatieven.

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".