Overslaan en naar de inhoud gaan

Een stevig portie stadsleven in Kuala Lumpur in combinatie met een overdaad aan natuurgeweld. Denk aan Mount Kinabalu die we op 2 dagen tijd bedwingen, een close encounter met orang-oetans, zeeschildpadden, de onderwaterwereld en het tropisch regenwoud wiens bewoners ongetwijfeld tot de verbeelding spreken! Een ontmoeting met etnische minderheden maakt deze reis compleet!

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-6
Reizen naar de tip van Borneo

Een lange transportdag brengt ons in hartje Borneo. De volgende dag reizen we verder naar de tip van Borneo waar ons een waaier aan activiteiten te wachten staan: kajakken, een fietstocht of de jungle verkennen. We ontdekken verborgen stranden die enkel te bereiken zijn via enig klim-en klauterwerk over de rotsen langs de kustlijn. We wandelen door de mangrove en maken in de kleine dorpen kennis met de Rungus, een etnische groep die hier woont. Slapen doen we in een hut of longhouse waar junglegeluiden ons ’s ochtends wekken.

2 Dag 7-10
Beklimming Gunung Kinabalu

Tijd voor het zwaardere werk! Vroeg in de ochtend starten we met de beklimming van één van de hoogste bergen van Zuidoost-Azië. Via de prachtige Timpohonroute klimmen we tot 3.270 m. Na een paar uur slapen in een berghut, trekken we ’s nachts verder naar één van de pieken van Mount Kinabalu. Op meer dan 4.000 m voelt de lucht ijl aan en brengt een portie doorzettingsvermogen ons gegarandeerd naar de top. Deze 2-daagse wandeling is een stevige doorbijter maar de inspanning absoluut waard. Als het weer mee zit, is het zicht op de top fantastisch! Ontspannen kunnen we later wanneer we gaan eilandhoppen in de buurt.

3 Dag 11-13
Ontmoeting met de orang-oetan

In het rehabilitatiecentrum van Sepilok maken we kennis met één van de intelligentste dieren van onze planeet: de orang-oetan. Deze ontmoeting moeten we koesteren, de orang-oetan is immers met uitsterven bedreigd. We trekken via het Rainforest Discovery Centre de jungle in, spotten tropische vogels en gaan zowel overdag als midden in de nacht de lokroep van de gibbons achterna.

4 Dag 14-16
Op avontuur in hartje jungle

In Sukau staan we in hartje tropisch regenwoud waar we met een beetje geluk orang-oetans en pygmee-olifanten spotten in het wild. Slingerende makaken, neushoornvogels, talrijke insecten, een enkele slang én zuiverende bloedzuigers zijn uiteraard ook van de partij en maken onze jungle-ervaring compleet!

5 Dag 17-18
Op verkenning onder water

We spoelen het zweet van ons af op één van de mooiste eilanden van Maleisië waar het heerlijk snorkelen en duiken (facultatief) is. We zwemmen er in azuurblauw water, tussen tropische vissen, prachtig koraal en gaan op zoek naar zeeschildpadden. Vanuit Tawau vliegen we richting Kuala Lumpur.

6 Dag19-21
Het stadsleven van Kuala Lumpur

In Kuala Lumpur duiken we het drukke stadsleven in. Deze miljoenenstad is een mengelmoes van verschillende volkeren en culturen. We snuiven de couleur locale op in de wijken, proeven van onbekende vruchten en hapklare gerechten op de wetmarket. Met de monorail cruisen we door de stad en ontdekken we het koloniale hart van deze metropool. We aanschouwen de skyline bij zonsondergang op de rooftop van een bar en staan met verwondering te kijken naar de overvloed in de talrijke shopping malls.

Vertrekdata en prijzen

Boek vroeg! Zo ben je zeker van je plaats en het vertrek van de reis zal sneller gegarandeerd zijn. 

Vertrek: 11/07/2020
Terug: 31/07/2020
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Vertrek: 05/09/2020
Terug: 25/09/2020
Prijs nog niet bekend (reis nog niet boekbaar)
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Voorbije reizen bekijkenVerberg voorbije reizen
Vertrek: 09/07/2019
Terug: 29/07/2019
Basisprijs: €2.060
+ 730 EUR budget
Vertrekvergadering op: 15/06/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten
Vertrek: 02/09/2019
Terug: 22/09/2019
Basisprijs: €1.875
+ 730 EUR budget
Vertrekvergadering op: 09/08/2019
Vroegboekvoordeel t.e.m. 31/01/2019
Inschrijvingen afgesloten

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel – Kota Kinabalu en Kuala Lumpur - Brussel
 • Lijnvlucht Tawau - Kuala Lumpur
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Voorschot trekking Kota Kinabalu t.w.v. € 140 
 • Karavaan-lidmaatschap
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 15 / 02 / 2019
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.
Aan actie geen gebrek op deze reis. In Kuala Lumpur stippelen we samen onze route in de stad uit waarbij we bezienswaardigheden en bezoeken combineren met het opsnuiven van couleur locale. We verdwalen door de verschillende wijken en cruisen door deze wereldstad met de monorail.

Een ander hoogtepunt is ons bezoek aan nationaal park Kinabalu waar de beklimming van Mount Kinabalu op het programma staat.

We gaan opzoek naar verlaten stranden die we soms enkel bereiken via een nodige portie klim- en klauterwerk over de rotsen. Als de getijden meezitten, zwemmen we de hele weg terug naar ons eigen strand.

Ook kunnen we al fietsend een bezoek brengen aan de lokale Rungus-gemeenschap of met kleine bootjes de mangrove in.

Aan de oostkant van Sabah neemt een gids ons mee doorheen de jungle en gaan we al varend op zoek naar wildlife langs de Kotakinabatang-rivier.

Eindigen doen we aan een strand waar we genieten van azuurblauw water, tropische vissen en zeeschildpadden. Snorkelen is er heerlijk en duiken magnifiek. Dat laatste is wel een facultatieve activiteit.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.
Doorheen onze reis trachten we samen te werken met lokale gidsen en organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Op deze wijze ondersteunen we niet alleen de lokale economie, maar werken we samen aan het verkleinen van de inpakt van ons bezoek en hebben we meer zekerheid dat de gids, chauffeur, kapitein op een goeie manier behandeld wordt en een eerlijk loon krijgt.

Overnachten doen we in lokale guesthouses en kleinere hostels. Op de tip van Borneo slapen we in een long house waar de opbrengsten voor een deel naar de lokale gemeenschap gaat. Hier maken we kennis met de lokale Rungus-gemeenschap.

Borneo kent een groot afvalprobleem. Plastiek is het meest gebruikte verpakkingsmiddel maar de bewustheid van de impact van plastiek op de natuur en het leven onder de lokale bevolking is minimaal. Door gebrek aan een ophaalsysteem voor afval (vooral op de eilanden) wordt dit alles helaas ook in zee gedumpt. Daarom hebben we doorheen deze reis extra aandacht voor ons eigen afval en dan vooral het gebruik van plastiek waarbij we het zoveel mogelijk beperken.

Hoewel het aanbod groot is maken we geen gebruik van binnenvluchten. Verplaatsen doen we ons met lokale bussen of een gecharterde minivan. We eten aan foodstalls, op foodmarkets, doen inkopen op de wetmarkets, …

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Tijdens de reis zijn heel wat mogelijkheden om kennis te maken met de lokale bevolking, het leven en hun cultuur. We komen de Sabahans immers overal tegen. De gidsen nemen ons mee en kunnen heel wat vertellen over de Orang Asli, de oorspronkelijke bevolking, en de prachtige natuur. Vaak zijn ze zelf opgegroeid in of nabij een van de vele etnische groepen die Sabah rijk is.

Verder ontmoeten we ze in het dagelijkse leven. De oude heer in het fruitkraam laat ons met veel plezier proeven van al die vreemde vruchten. De apam balik
_verkoopster probeert ons uit te leggen wat er nu precies in die vreemde pannenkoeken zit en wat al die andere _driep fried
tussendoortjes zijn, de chauffeurs zijn altijd in voor een praatje.

De taal kan af en toe een barrière vormen maar ook daar weten we als Joker-avonturier meestal wel goed op in te spelen. Het leren van een beetje basis Bahasa kan nooit kwaad vlak voor of aan het begin van de reis. En het zal het contact met de Sabahans zeker vergroten.

Documenten

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.
Je hebt enkel een internationaal paspoort dat nog 6 maanden geldig is na aankomst nodig. Een visum is niet nodig tijdens ons verblijf.

Transport

Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan GreenSeat (www.joker.be/greenseat).
Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je 2 weken voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vertrek 09/07/19 en 02/09/19:

Vertrek om 15:05 in Brussel - via Dubai en Kuala Lumpur - met aankomst in Kota Kinabalu om 20:50, de volgende dag.
Binnenvlucht op 27/07 van Tawau naar Kuala Lumpur om 11:05 met aankomst om 13:15.
Retour op 29/07 om 10:20 in Kuala Lumpur - via Dubai - met aankomst in Brussel om 19:20.

Vertrek 09/07/19 en 02/09/19:

Vertrek om 17:20 in Brussel - via Doha en Kuala Lumpur - met aankomst in Kota Kinabalu om 15:00, de volgende dag.
Binnenvlucht op 19/09 van Tawau naar Kuala Lumpur om 11:05 met aankomst om 13:45.
Retour op 22/09 om 02:25 in Kuala Lumpur - via Doha - met aankomst in Brussel om 14:50.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:
We logeren in gezellige pensions en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

We gebruiken een mix van guesthouses, hostels en hutten. Soms brengen we de nacht allen samen door in een slaapzaal. Het basiscomfort is aanwezig waarbij sanitair soms per kamer is, soms te delen met andere kamers. Afhankelijk waar we verblijven is warm water niet altijd verzekerd en kan elektriciteit slechts voor enkele uren per dag beschikbaar zijn.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:
We logeren in gezellige pensionnetjes en hotels, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

We hebben een mix van guesthouses en homestay, verschillende soorten verblijfplaatsen maken deze reis speciaal, tijdens de homestay verblijven we in het huis van onze gastheer.

Na onze homestay verblijven we in kleine guesthouses, een hut op het strand, een paalwoning in de jungle, ... spannend om dit allemaal te verkennen, aan comfort zal ons niets ontbreken, santitair is altijd aanwezig soms hebben we dubbele kamers, soms brengen we de nacht door op een slaapzaal.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:
Lokale restaurantjes die ons 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar ook te ruiken en vooral te proeven. Maleisië staat bekend om zijn gemixte keuken. Door de smeltkroes van culturen, kun je elke maaltijd in een andere cultuur beleven. Maleis ontbijten, Chinees lunchen en Indisch dineren. Elke staat heeft ook zijn eigen specialiteiten. In steden als Kota Kinabalu en Kuala Lumpur kunnen we onze culinaire belevingen aanvullen met andere Aziatische keukens. In het algemeen worden er heel wat kruiden gebruikt in de Indische en Maleise keuken, waarbij non-spicy al redelijk goed gekruid is. De Chinese keuken is iets zachter van smaak.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.
- Kledij voor een klimaat met vochtige warme dagen, +- 30-35°C. Aangevuld met luchtige kledij met lange mouwen en lange broek, bij voorkeur in natuurlijke kleuren voor de jungle.

 • Een trui, muts, handschoenen, voor de koude nacht op Mount Kinabalu.

 • Schoenen: Stevige sandalen die water & vuil bestendig zijn. Wandelschoenen die gesloten zijn met een goede grip. Hoeven geen zware bergschoenen te zijn.

 • Zwemkledij. Heb je snorkelgerief dan kan je dit meebrengen. Dit is ook allemaal ter plaatse te huren maar vaak aan mindere kwaliteit.

 • Muggenbescherming: muggenspray met DEET. Kledij met lange mouwen en langere broek/rok beschermen tegen muggenbeten.

 • Regenjas en regenhoes voor de bagage.

 • Zonnecrème met hoge factor, hoed/pet, zonnebril

 • hoofdlamp voor het beklimmen van de Kota Kinabalu

 • Dagrugzak, die we zullen gebruiken voor de 2-daagse op de berg en tijdens andere dagwandelingen.

 • Reisadaptor indien je gsm/fototoestellen wil opladen.

 • Eventueel oordoppen of ooglappen: handig voor tijdens de vlucht, lange busrit, slaapzalen, …

 • Een verrekijker kan een meerwaarde zijn, maar hoeft niet.

 • Basis EHBO kit

 • Camelbag of drinkfles

Breng niet te veel kledij mee. Je kan vaak je kledij laten wassen mits een kleine vergoeding.

Wees je bewust van de kledij die je draagt. De Maleisiër is moslim, vrouwen zijn er gesluierd en hebben kledij die het gehele lichaam bedekken. De Indische vrouwen dragen kledij waarbij schouders en knieën bedekt zijn. De Chinese vrouwen hebben geen kledijvoorschriften. De mannelijke moslims en Indische mannen dragen steeds een lange broek met een hemd of T-shirt. Chinese mannen dragen ook shorts tot over de knieën. Omdat de Chinese cultuur heel los is op vlak van kledijvoorschriften kunnen we als reiziger in principe dragen wat we willen. Niet te min houden we als Joker-reiziger rekening met al deze verschillende culturen en hebben we ook kledij die knieën en schouders bedekken. Zo tonen we respect voor de verschillende culturen en vergroten we ons contact met de lokale bevolking.

Geldzaken

Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een bedrag van 730 eur.

Activiteiten niet inbegrepen:

snorkelen, duiken, extra cruises in Sukau

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Maleisië zijn er geen verplichte inentingen.

Deelnemers aan een Joker-reis moeten over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische
bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen.

Twijfel je over je fysieke conditie? Raadpleeg dan je (huis)arts voor je vertrek.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Er is vrijwel geen malariarisico, hoewel er wel een matig risico is te Sabah. Spreek erover met je arts of preventie voor jou nuttig is. Malaria is een ernstige ziekte die overgedragen wordt via de malariamuskiet. Deze is vooral actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Neem een goed insectenwerend middel mee. Gewone muggenmelk beschermt dikwijls onvoldoende tegen tropische muggen. Er wordt dan ook aangeraden om een anti-muggenprodukt op basis van minimum 50% diethyltoluamide (DEET) te gebruiken.

Dengue fever of knokkelkoorts komt veelvuldig voor. Deze ziekte doe je op door muggen die overdag steken. Je altijd insmeren is dus noodzakelijk voor een goede bescherming!

Ook zika komt voor. Hiervoor bestaat geen vaccin, noch behandeling. Gebruik de nodige insectenwerende middelen om je te beschermen.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie:

 • telefonisch reisadvies: 0902 88088 (24 uur op 24 uur)
 • website: www.itg.be
Conditie

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. Enkel de meerdaagse trekking kan zwaar zijn voor sommige deelnemers: de hoge luchtvochtigheid, klimmen en dalen op een vaak zeer modderig terrein, een sportieve ingesteldheid is dus zeker vereist. Tijdens de trekking draag je zelf je bagage die je nodig hebt. Indien we met droge weersomstandigheden te maken krijgen kan de trektocht een minder zware indruk nalaten. Het eerste deel van de klim is er eentje tot op 3.200 m. Het tweede deel doen we ’s nachts, gewapend met muts, handschoenen en een zaklamp klimmen we naar de top. Op 4.092 m genieten we bij goed weer van een fantastische zonsopgang op het dak van Borneo.

Minstens zo belangrijk is een goede mentale ingesteldheid, zo verteer je beter het warme klimaat, het gebrek aan comfort en de vermoeidheid na geleverde inspanningen. Ook een open groepsgeest en een grote aanpassingsbereidheid wordt hier verwacht. Tijdens de trekking zijn voorzieningen schaars, de jungle is verlaten en mensen die we tegenkomen zijn het Engels meestal niet machtig. Uiteraard maakt de tropische natuur en het contact met de mensen alles meer dan de moeite waard.

Reisperiode en klimaat

Maleisië ken een zeer vochtig klimaat met een vochtigheidsgraad van 80% tot 90%. Daarbij komt ook heel wat regen aan te pas. Doorgaans duurt een regenbui 30 minuten tot een uur in de late namiddag. Deze buien zijn redelijk voorspelbaar en we zien ze tijdig aankomen. Heel veel regenhinder zullen we niet hebben onderweg.
Maleisië kent geen echt nat- en droog seizoen, maar veeleer een nat en minder nat seizoen. Op het vaste land is er vooral tussen december en februari een vergrote neerslag, op Borneo is dit tussen november en januari.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (mogelijk Engelstalig voor de reizen naar Nepal met reiscode NPGB en NPGN) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Over Maleisië
Geografie

Maleisië kunnen we opdelen in 2 delen: het vasteland dat gelegen is tussen Thailand en Singapore en het eiland Borneo, 600 km verder in de Zuid-Chinese Zee, dat gedeeld wordt met Indonesië en waar de gebieden Sarawak en Sabah behoren tot Maleisië. Het deel Kalimantan hoort tot Indonesisch Borneo. Het eiland wordt ook nog gedeeld met de oliestaat Brunei.

In Maleisië stromen tal van rivieren die de belangrijkste wegen van vervoer zijn. In Sarawak en Sabah, liggen kustvlakten, en mangroves met daarachter het bergachtige binnenland. De oostkust is er bezaaid met lange stroken zandstrand waar het heerlijk vertoeven is. Op het vasteland echter vind je ook tal van paradijselijke kuststroken en eilanden waar genieten op de eerste plaats komt.

Het vasteland van Maleisië is ook bergachtig, je vertoeft er constant in een groene omgeving. De natuurbeleving staat dan ook centraal in onze reizen naar Maleisië.

Fauna en flora

Maleisië bestaat voor meer dan de helft uit oerwoud. Het nationale park van Taman Negara herbergt het oudste tropische regenwoud ter wereld. Terecht kan men zeggen dat de grootste schat die het land rijk is, zijn natuur is met een enorm grote diversiteit aan flora en fauna. Naast meer dan 8.000 verschillende soorten planten en bomen, spot je er mogelijk olifanten, tijgers, luipaarden, apen en tapirs, hoewel de kans groter is dat je in contact komt met bloedzuigers en insecten. En dat laatste is al meer waarschijnlijker in Borneo dan op het vasteland. Maar ook hier kan je - vooral in de Cameron Highlands en Taman Negara - af en toe een iets minder aangenamere close encounter treffen. Maar dit hoort nu éénmaal bij een reis naar Maleisië. Laat je er vooral niet door afschrikken.

Een bekende plant die je alleen maar in Zuidoost-Azië treft is de rafflesia, de grootste bloem ter wereld! In het juiste seizoen én op de juiste plaats kan je een bloem kort bij de grond spotten die wel 10 kg kan wegen en een diameter van 100 cm heeft.

Naast een prachtige natuur op het land kent Maleisië ook een gigantisch maritiem leven. Het land heeft zelf een grotere hoeveelheid zeegebieden onder zijn controle dan landgebieden. Deze zeegebieden liggen voor een groot stuk in de koraal driehoek en herbergt een enorme diversiteit aan koraal en onderwaterleven. Al snorkelend (of duikend - facultatief) gaan we op verkenning in deze onderwaterpracht en zwemmen we samen met zeeschildpadden.

Staatsvorm

Maleisië is een relatief jong land en heeft enkele ijkpunten nodig gehad om los te komen van Groot Brittannië en te komen tot het land dat we vandaag kennen. Op 31 augustus 1957 kreeg het vaste land van Maleisië onafhankelijk en werd omgevormd tot ‘Federation of Malaya’. Op 16 september 1963 vervoegen Sarawak, Noord-Borneo (het huidige Sabah) en Singapore zich tot de federatie. In 1965 trekt Singapore zich terug en krijgen we voor het eerst het land Maleisië met als hoofdstad Kuala Lumpur.

Maleisië bestaat uit 13 staten en 3 federale territoria. 9 staten hebben aan het hoofd een sultan, dat een erfelijke functie is, de andere 4 staten hebben een verkozen overheid. De sultans van 5 staten doen mee aan een 5-jaarlijkse verkiezing van het koningschap. Deze koning is officieel het staatshoofd, maar heeft vooral een ceremoniële functie. Het parlement bestaat uit een lager huis en een hoger huis. Het lager huis zijn de afgevaardigden en worden verkozen door het houden van verkiezingen. De leden van het hoger huis of de senaat worden voor een deel voorgedragen door de verschillende staten. Een ander deel wordt aangeduid door de koning.

Het Maleisisch rechtssysteem bestaat uit twee parallelle systemen. Enerzijds heb je het federale rechtssysteem gebaseerd op het British Commonwealth Law. Anderzijds is er ook het islamitische recht. Deze is enkel voor de Maleisische moslimgemeenschap.

Bevolking

In Maleisië wonen ca. 34 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid wordt geschat op 72 inwoners per vierkante kilometer. In 2005 Maleisië kent een heerlijke smeltkroes van heel wat verschillende culturen en etnische groepen. Van de ca. 30 miljoen mensen die hier wonen zijn ongeveer 50% Maleisisch, 22% Chinees Maleisisch, 7% Indisch Maleisisch, 11% Orang Asli, 10% anderen.

De Maleisiërs zijn de bewoners waarvan ook hun voorouders Maleisisch zijn. Ze zijn praktiserend moslim, hebben een Maleisische traditie en spreken Bahasa. Ze zijn de grootste etnische groep en zien zichzelf als de oorspronkelijke bewoners van dit land. Waar op het vaste land 50% van de bevolking Maleisiër is, is dit slechts 25% in Oost-Maleisië.

De Chinese Maleisër is een afstammeling van de Chinese immigranten die doorheen de 19de eeuw vaak als mijnwerkers tot hier gekomen zijn. De Chinese Maleisiërs leven vooral op het vasteland, en voornamelijk in de grotere steden en dichtbevolkte gebieden. In Sabah is slechts 10% van Chinese afkomst.

De Indische Maleisiër is een afstammeling van de Indische immigranten die tijdens de Britse koloniale periode naar hier gekomen zijn om het kastensysteem te ontvluchten en met de hoop op een beter leven. Ook zij leven vooral op het vasteland en in veel mindere mate op Borneo en in Sabah.

De Orang Alsi is de inheemse bevolking, zij zijn de gemeenschappen die hier sinds mensenheugenis wonen. Letterlijk vertaald is Orang Asli, ‘de originele mensen’. Zij leven zowel in het westen als oosten van Maleisië en bestaan uit heel veel verschillende ‘stammen’. Elk van deze etnische groepen heeft zijn eigen taal en cultuur. Enkele etnische groepen zijn semi-nomadisch en trekken rond in de jungle of op zee. De 3 grootse etnische groepen op Sabah zijn: de Kadazan Dusun, leven op de vlakke valleien en in de heuvels; de Bajau leven op zee en aan de kust; de Murut, de koppensnellers van voorheen.

Door deze grote verscheidenheid van culturen bestaat er niet zoiets als ‘de Maleisische cultuur’. Deze grote verscheidenheid zorgt voor een rijkdom aan verschillen en maakt het boeiend om doorheen Maleisië te reizen. Helaas zorgt deze rijkdom ook voor heel wat spanningen tussen de verschillende etnische groepen. Deze spanningen zit hem vaak in het subtiele en is bijna niet voelbaar voor reizigers.

Gemende huwelijken komen daarom, vooral op het vasteland, in veel mindere mate voor. In Sarawak en Sabah zijn deze spanningen veel minder en komen er meer gemengde huwelijken voor.

Economie

Na de Britste onafhankelijkheid was Maleisië de grootste producent van tin en rubber over de hele wereld.

Producten zoals palmolie, cacao, peper en ananas vormen nu een belangrijk deel van de agrarische productie. Olie, gas en toerisme zijn ook een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

Religie

Hoewel de grondwet zegt de vrijheid van godsdienst te garanderen is de islam de staatsgodsdienst en zijn alle Maleisische burgers in principe moslim bij wet. In praktijk is dit echter niet zo. De Chinese Maleisiërs zijn voornamelijk boeddhistisch of aanhangers van het taoïsme. Het hindoeïsme is sterk aanwezig door de Indische gemeenschap. De Christelijke gemeenschap op het vasteland is eerder beperkt, op Borneo is deze wel groot.

De Orang Asli hebben hun eigen traditioneel geloof dat vaak onder de categorie animisme wordt geplaatst en meestal niet herkend door de Maleisische overheid.
De verschillende religieuze groepen zijn over het algemeen tolerant naar elkaar toe. Zo zijn de belangrijke religieuze feesten officiële feestdagen voor de volledige Maleisische bevolking.

Atheïsme is niet toegestaan en wordt gezien als een crimineel feit.

Lokale gebruiken en gewoonten

Door de verscheidenheid aan de culturen zijn er ook heel wat verschillende gewoonten die daarom niet door alle verschillende gemeenschappen en etnische groepen gebruikt worden.

Enkele belangrijke gewoonten over de verschillende culturen heen zijn:

 • Het handen schudden als begroting is een algemeen gebruik, ook tussen mannen en vrouwen. Bij de islamitische Maleisiërs zal het handen schudden steeds door de vrouw moeten aangegeven worden. Als man mag je je hand niet aanbieden aan een vrouw. Als vrouw kan je er ook voor kiezen om de man te begroeten door met je hoofd te knikken en te glimlachen. Als westerse vrouw ga je vooral voor het hoofdknikken en niet voor het handen schudden.

 • De rechterwijsvinger wordt niet gebruikt om te wijzen, dit is onbeleefd. Daarom gebruiken we de rechterduim waarbij de andere vier vingers tot een vuist gevouwen zijn.

 • Trek je schoenen uit alvorens een huis of gebedsplaats te betreden. In uitzondering van Chinese tempels, daar houden we onze schoenen aan.

 • Eten kunnen we op verschillende manieren doen: met lepel en vork, chopsticks of handen. Indien we met de hand eten doen we dit enkel en uitsluitend met de rechterhand.

 • Gebruik enkel jouw rechterhand wanneer je voorwerpen ontvangt en geeft.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil van 7 uur tijdens onze winter, in de zomer is dit 6 uur.

Elektriciteit

Voltpercentage is 220-230V. In Maleisië maken we gebruik van de stekkers type G, Engelse stekker, dus een universele reisstekker is aan te raden.

Veiligheid

Doorgaans kan in Maleisië zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. Er bestaat geen specifieke dreiging ten aanzien van buitenlanders.

In bepaalde gebieden wordt gevraagd waakzaam te zijn omdat heel soms hier buitenlanders geviseerd worden (Sandakan op Borneo en aan de grens met Thailand). Wij zijn ons hier echter van bewust, volgen de berichtgeving van de autoriteiten en onze lokale agenten en wijken af van de route indien noodzakelijk.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Go-26?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar:

 • Gemiddelde leeftijd: 22 jaar
 • Man 40% / Vrouw 60%
 • Single 93% / Koppel 7%
Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.