Overslaan en naar de inhoud gaan

22 dagen roadtrippen achter het Ijzeren Gordijn: het klinkt als een droom, maar het kan jouw realiteit worden! Tijdens deze roadtrip gaan we in kleine groep de uitdaging aan en laten we ons verrassen door Duitsland, Polen en Tsjechië. Zonnige kustgebieden, toffe steden, waanzinnige natuur en veel actie in de vorm van wandelen en klimmen zorgen dat we de volledige diversiteit van dit gebied tot ons kunnen nemen.

Waar wacht je nog op?

Voor deze groepsreis hebben we voorlopig geen afreis ingepland. Bekijk alle Joker-groepsreizen je nu wél kan boeken >>

De hoogtepunten van deze reis

Polen kust roadtrip groepsreis

roadtrippen aan de noordkust van Polen en Duitsland

Praag groepsreis Tsjechië

het wondermooie Praag

Harzgebergte Duitsland roadtrip groepsreis

de bergen van het Harz- en Reuzengebergte bedwingen

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Door het Harz van Noord-Duitsland

We beginnen onze roadtrip met een serieuze tocht vanuit België richting het hart van Duitsland, namelijk het Harzgebergte. Er bestaat geen mooiere en meer symbolische plek om onze tocht achter het voormalige Ijzeren Gordijn te beginnen. De hoogste berg van Noord-Duitsland, Brocken, ligt op de oude grens tussen het noorden en het zuiden van het land. Het was dan ook dè plek bij uitstek waar Sovjetspionnen actief waren. Een spannend begin, dat is verzekerd!

Met 1.411m hoogte is de berg Brocken een ontdekking zeker waard! Afhankelijk van hoe stram onze spieren zijn na de lange rit kiezen we een mooie dagwandeling uit. Heerlijk wandelen hier! In het dorpje Quedlinbrug, beschermd als Werelderfgoed door UNESCO, wandelen we al wiebelend over de langste wandelhangbrug van de wereld. Durfals kunnen zich hier optioneel ook laten gaan tijdens een zipline, gigaswing of wallrunning.

Een extra stop maken we in het dorp Wernigerode. Met de kleurige vakwerkhuizen en leuke atmosfeer voelen we ons helemaal thuis als we onze eerste flammenküchen met een biertje naar binnen spelen. Dit dorp staat niet voor niks op de lijst van één van de mooiste stadjes van Duitsland!

Waar we ook zeker stoppen is in Dresden. Hoewel deze stad bekend is door de grootschalige bombardementen die de stad na de Tweede Wereldoorlog grotendeels platlegden, is daar nu niet veel meer van te merken. De gerestaureerde historische binnenstad herbergt pareltjes zoals de Semper opera, het Zwinger paleis, de barokke Frauenkirche,… En ’s avonds? Dan genieten we van de verlichte oevers van de Elbe en de hippe barretjes in de stad.

2 Dag 5-7
Avontuurlijk genieten op weg naar Tsjechië

We zetten onze tocht verder doorheen nog meer natuurpracht! In het nationale park Sasksische Schweiz wagen de durfals zich aan een klettersteig tocht langs de rotsen. Niet geschikt voor mensen met schrik voor hoogtes! Gelukkig kunnen we dit park ook al wandelend bewonderen. De rotsuitzichtpunten, watervallen en kloven zullen daar zeker bij helpen. Een tochtje op het fameuze langeafstandspad de Malerweg kunnen we hier ook meepikken.

Na dit alles steken we de grens over met Tsjechië. Onze eerste stop? Het voormalige doorgangskamp Theresienstadt. Om de wereld tevreden te houden richtten de nazi's nepcafés en winkels op in het kamp: een perfect staaltje propaganda. Hier worden we wel erg stil van.

3 Dag 8-10
Welkom in Praag!

Praag heeft geen introductie nodig. Iedereen heeft al altijd over de Karelsbrug willen wandelen, de Sint Vituskathedraal en de fameuze burcht willen bezoeken, staan wachten tot de astronomische klok op het oude stadsplein 12u slaat,… We genieten van de atmosfeer en schoonheid van deze wereldstad, zowel overdag als ’s nachts. Een droom die uitkomt!

Een droom? Daar hoort tot een paradijs bij? Inderdaad! Daarom gaan we ook zeker langs het Boheems Paradijs. Dit beschermd natuurgebied is bekend voor rotsensteden bestaande uit zandsteen. We wandelen door bossen en langs de natuurlijke rotspilaren om dit natuurspektakel in alle rust in ons op te nemen.

Het perfecte afscheid van het immer verrassende Tsjechië!

4 Dag 11-14
Het verrassende Polen

Vandaag is de dag waarop we weer een grens overgaan, namelijk de grens met Polen. Dit is het land van de Europese bizon, vodka en paus Johannes Paulus II. Zo’n combinatie kan alleen maar voor een interessant verblijf zorgen!

We rijden niet te ver en stoppen in het Karkonosze nationaal park. Het Karko…wat? Inderdaad, Poolse namen zijn niet gemakkelijk uit te spreken, maar gelukkig spreekt de schoonheid voor zich. In het Nederlands noemen we dit niet voor niks het Reuzengebergte: pieken tot 1600m, meren, venen, moeflons (een wild schaap met gigantische hoorns) en wilde zwijnen komen hier bij de vleet voor. Meer hebben we niet nodig om dit een fantastische stopplek te maken, behalve onze wandelschoenen dan!

Na overweldigende natuur gaat de roadtrip verder langs Wrocław. Dit is een stad waar duidelijk in geleefd wordt. De historische stad heeft een kern van peperkoek, en dat kan je vrij letterlijk opvatten. Dit koekje werd hier reeds in de 13e eeuw gemaakt! Heb je zin om een bezoek te brengen aan één van de vele kunstgalerijen, ga je graag op zoek naar street art, of zie je het leven graag voorbijgaan vanop een terrasje? Het kan hier allemaal!

5 Dag 14-19
De zonnige noordkust van Polen

Doorheen het platteland rijden we door naar het noorden. Eén van de toppers die we hier bezoeken is Gdansk.

Gdansk is een grootse culturele stad met een ruim aanbod. We kunnen kiezen tussen de scheepswerven waar de beroemde beweging Solidarność ontstond, de middeleeuwse haven met oude zeilschepen en de verschillende kerken die zeker het bezoeken waard zijn. We bezoeken eveneens Malbork en de Teutoonse burcht, een imposant stukje architectuur, geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed.

Uitwaaien doen we aan de kust. Voor iedereen is er wel iets! Zin in een frisse duik in de Oostzee met zicht op de langste houten pier van Europa? Dan moeten we in Sopot zijn. Misschien willen we wel zandduinen beklimmen? Dan gaan we naar Slowinski nationaal park. De vele steden, stranden en natuurgebieden aan de noordkust laten zich ongetwijfeld van hun mooiste kant zien!

6 Dag 20-22
Roadtrippen langs de kust van Duitsland

De volgende twee dagen zullen we vele kilometers afleggen. We vergeten echter niet om te genieten! En waar doen we dat liever dan daar waar het allemaal begon: in Duitsland.

Dat de Duitse kust onder de radar blijft, snappen we niet. Hier is enorm veel te beleven. Denk maar aan het eiland Rügen. Met zijn krijtrotsen en oude eikenbossen is het perfect om er een dagje al fietsend of wandelend door te brengen. De stranden nodigen dan weer uit tot strandplezier. Of misschien bezoeken we optioneel wel liever de onderzeeër die hier aan de kust ligt?

Wie zal het zeggen waar we uitkomen op deze roadtrip? Een laatste zonsondergang over de met paarse heide gevulde heuvels van Lüneburger Heide zorgt alvast voor een perfect einde aan onze trip down memory lane achter het Ijzeren Gordijn.

Vertrekdata en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • 22 dagen minibus omnium verzekerd met franchise (Bijz. Reisvoorwaarden, art. 14)
 • Brandstof minibus
 • Gebruik van Joker-tenten en kampeermateriaal
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Btw en bijdrage Garantiefonds

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logementen, plaatselijk transport, wegentaksen, toegangsgelden en maaltijden.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

Heb je zin in een roadtrip naar het oosten, maar ga liever minder lang op reis? Bekijk dan zeker onze 16-daagse roadtrip door Duitsland en Tsjechië op www.joker.be/DEAK!

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 29 / 09 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

 • We gaan op roadtrip. Dat betekent dat we kunnen stoppen wanneer we willen en enigszins flexibel kunnen zijn. Onderweg zijn is eerder een doel dan een middel. Samen zorgen we ervoor dat we de leukste en beste routes uitstippelen om op onze volgende stop te arriveren.
 • We gaan regelmatig gaan wandelen in de natuurparken die we passeren.
 • We wagen ons aan een klettersteig tocht in het nationale park Saksischer Schweiz.
 • Samen beklimmen we de zandduinen van Slowinski nationaal park
 • Optioneel kan je je in het Harzgebergte ook wagen aan een extreme activiteit, zoals een zipline (richtprijs: 39€), gigaswing (richtprijs: 79€) of wallrunning (richtprijs: 49€).
Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

 • Tijdens deze roadtrip maken we geen gebruik van vluchten. We kiezen resoluut voor de minibus.
 • Omdat we overal kunnen stoppen, kunnen we ook minder toeristische plaatsjes aandoen en op kleinschalige campings op het platteland slapen.
Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

 • Tijdens onze stadsbezoeken en onze wandelingen komen we makkelijk in contact met de lokale bevolking.
 • Op lokale campings komen we ook binnenlandse toeristen tegen. Samen gezellig een pintje drinken zit er dan ook zeker in!
Documenten

Voor Duitsland volstaat je Belgische identiteitskaart en rijbewijs.

Vergeet niet om je Europese Ziekteverzekering mee te nemen. Deze kaart kan je aanvragen bij jouw mutualiteit. Voor Tsjechië volstaat je Belgische identiteitskaart en rijbewijs.

Vergeet je Europese Ziekteverzekeringskaart niet. Deze kaart kan je aanvragen bij jouw mutualiteit. Voor Polen volstaat je Belgische identiteitskaart.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Specifiek voor deze reis

We vertrekken 's morgens op de eerste dag vanuit Zaventem en rijden met het minibusje naar onze eerste stop in Duitsland. Op de laatste dag van de reis keren we vanuit Duitsland terug naar België.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. Tijdens de reis maken we vooral gebruik van onze minibusjes.

In de steden en zeker daarbuiten gaan we vaak te voet.

Het gebruik van een minibus heeft als voordeel dat we plaatsen kunnen bereiken die weinig of niet door het openbaar vervoer worden aangedaan. We reizen dus flexibeler! Voor reizen met huurwagens is het evident dat naast de begeleider, ook enkele deelnemers fungeren als chauffeur en co-chauffeur. Actieve participatie, autorijden, kaartlezen zijn niet alleen gewenst, maar vaak ook noodzakelijk.

Conform de Bijzondere Reisvoorwaarden, art. 14 moeten álle deelnemers en zeker de chauffeurs als een goede huisvader zorgen voor het hun toevertrouwde voertuig. Verkeersboetes, onverantwoord rijgedrag en nalatigheid, met schade tot gevolg, zijn ten laste van de reizigers. Daar waar mogelijk is steeds een omniumverzekering onderschreven. Soms is een franchise van toepassing. Glas-, bodem- en bandenschade kan in sommige gevallen niet verzekerd worden. Dergelijke kosten worden steeds door de deelnemers gedragen. Op de vertrekvergadering krijg je hierover meer informatie.

Vergeet zeker je rijbewijs niet! Elke hoofdchauffeur moet tevens over een kredietkaart op zijn/haar naam beschikken.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis

Tijdens deze roadtrip wordt er vooral gekampeerd. We zorgen er echter voor dat we zeker één maal per week in een echt bed kunnen slapen. Afhankelijk van het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde indeling voor het slapen soms onvermijdelijk. Meestal stimuleren wij tevens een wisselende tentenverdeling.

Joker maakt gebruik van degelijke tenten, meestal van een bekend merk, en ze hebben een marktwaarde van ongeveer 250 euro. Draag zorg voor het materiaal, dan kan iedereen - ook jij - er optimaal van genieten! Bevallen de tentjes jou? Je kan er eentje na je reis aankopen voor de democratische prijs van 50 euro per tent.

Joker zorgt ook voor vuurtjes en potten. Voor het overige kampeermateriaal (borden, tassen, bestek, slaapmatjes, slaapzak...) moet je zelf zorgen.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

De Tsjechen, Polen en Duitsers houden van zware kost. Ze gebruiken veel room, vlees en aardappelen, al dan niet met saus.

In Polen blijft wodka de nationale drank. Maar ook het Poolse bier is van uitstekende kwaliteit. De lokale melkbars (Mlecny) en eetstalletjes, marktkraampjes… zijn een must in de steden en typisch Pools. Zo zal je tijdens het aardbeienseizoen vaak vrouwen zien zitten die zakken vol zelfgekweekte aardbeien verkopen! In het algemeen zijn de maaltijden steeds vers en telkens meer dan voldoende. Zorg zeker dat je pierogi (Poolse dumplings), barszcz (rode bietensoep) en kielbasa (Poolse worst) hebt geproefd. Als snack kan je steeds zapiekanka proberen, het Poolse antwoord op pizza!

In Tsjechië zegt men nooit neen tegen een glaasje slivovice, al is het maar om even op te warmen. Bij dat glaasje kan je een soepje, goelash of dumplings verwachten. Deze laatste kunnen zowel hartig als zoet zijn. Voor de vegetariërs is er niet veel verscheidenheid qua eten, maar je kan er zeker wel maaltijden op basis van paddenstoelen terugvinden.

Duitsers zijn verrassend traditioneel als het aankomt op eten. Zuurkool, braadworsten, brood gemaakt van zuurdeeg,... het is er dagelijkse kost. Ook vis staat vaak op met menu, hoewel dat soms afhangt van de regio. Een goed glas bier of schnapps kan er ook steeds in.

Tijdens deze roadtrip picknicken we vaak en 's avonds koken we vaak ons eigen potje. Iedereen is hiervoor verantwoordelijk.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

ALGEMEEN:

dagrugzak voor dagtochten en stadsbezoeken (eventueel in regenhoes) drinkbus sportieve schoenen en wandelschoenen warme trui voor ‘s avonds slaapmatje warme slaapzak regenkledij (goede regenjas + regenbroek) fototoestel zaklamp zwemgerief (je weet nooit...) bestek, bord, tas & 2 keukenhanddoeken muggenspray enkele powerbanks

ONTSPANNING: (af te spreken op de vertrekvergadering)

muziek voor onderweg tijdens de rit gezelschapsspel voor ’s avonds kaartspel frisbee

Om de kofferruimte van de minibusjes optimaal te kunnen benutten, is het noodzakelijk om een soepele, niet te grote reistas mee te nemen (geen valiezen of rugzakken met metalen frame!).

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. In Duitsland betaalt met, net zoals in België, met de Euro. In Tsjechië is de officiële munteenheid de Tsjechische Kroon (CZK). In Polen is de officiële munteenheid dePoolse złoty (PLN). De złoty is een heel wisselkoersgevoelige munt. Op basis van deze koers kan het budget 20 euro meer of minder zijn!

Voor de meest recente wisselkoers: zie Oanda

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Voor deze reis zijn er geen verplichte inentingen. Aanbevolen zijn vaccinaties tegen tetanus-difterie-kinkhoest, polio en mazelen-bof-rubella. Raadpleeg hierover tijdig je arts. Zorg dat je je ook beschermt tegen teken en muggen.

Er wordt aan Belgen aangeraden om een particuliere ziekteverzekering te overwegen. Na 31/12/2020 zal de European Health Insurance Card immers niet meer geldig zijn.

Vergeet ook je persoonlijke medicatie niet!

Conditie

Voor deze reis volstaat een goede conditie. Wel moet je in de buitenlucht willen leven tijdens het kamperen, zelfs als het regent!

Reisperiode en klimaat

Duitsland kent een gematigd zeeklimaat. Dit staat garant voor relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar.

Tsjechië valt binnen verschillende klimaatzones. Zomers zijn er redelijk warm, maar ook natter dan de wintermaanden. In Zuid-Moravië en rond Praag is het relatief droger dan de hogergelegen gebieden. Bereid je daar voor op temperaturen hoger dan 30°C.

Polen heeft een continentaal klimaat. Temperaturen van meer dan 30°C zijn in het hoogseizoen geen uitzondering. Aan de kuststreek en in de bergen kan het frisser zijn, maar in ieder geval is het weer veel stabieler en regelmatiger dan in België. De winters daarentegen zijn koud tot erg koud (-30°) wanneer de oostenwind de koude van de Russische vlakten binnen brengt.

Hou er altijd rekening mee dat het in de bergen kan afkoelen!

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Duitsland
Over Tsjechië
Geografie

Duitsland is ongeveer 12 keer groter dan België. Hiermee is het 'slechts' het 6de grootste Europese land na Rusland, Oekraïne, Frankrijk, Spanje en Zweden. In het noorden, aan de Noordzee en de Oostzee liggen de laagst gelegen delen van Duitsland. Hoe meer men naar het zuiden reist, hoe hoger het wordt. De top van Duitsland is de Zugspitse en die ligt op een hoogte van 2.926 m.

Duitsland heeft ook enkele lange rivieren zoals de Rijn, de Elbe en de Donau.

Fauna en flora

Qua wilde dieren is Duitsland goed te vergelijken met België. Enkel in het Oosten van Duitsland, in de uitgestrekte bossen in de hooggebieden van de Alpen komen diersoorten voor die je in België niet in het wild tegenkomt. Voorbeelden zijn verschillende soorten herten zoals edelhert, damhert, sikahert en ook de moeflon in het oosten en beren, lynxen en steenbokken in het zuiden. Langs de kust kan je soms zeehonden, robben, bruinvissen en tuimelaars spotten.

Ongeveer 30% van de oppervlakte is bebost waarvan het grootste deel naaldwoud. Aan de kust vind je duinen en in het noorderlijk gebied van duitsland komen nogal wat moerasgebieden voor. Hoog in de Alpen kan je de mooie, en terecht beschermde, edelweiss vinden.

Staatsvorm

Het sinds 3 oktober 1990 eengemaakte Duitsland bestaat uit 16 federale staten of Bundesländer. Het federaal parlement wordt de Bundestag genoemd en zetelt in de hoofdstad Berlijn. De Bundeskanzler of Bundeskanzlerin, sinds 2005 is Angela Merkel. Zij staat aan het hoofd van de regering. Zij kiest ook de ministers in de regering.

Frank-Walter Steinmeier is sinds 2017 de Duitse president. Hoewel de president de wetten moet tekenen om ze geldig te maken, heeft hij geen vetorecht. Hij heeft vooral een ceremoniële functie en wordt verkozen door de bondsvergadering.

Bevolking

Duitsland is het grootste land van de EU naar bevolkingsaantal. Duitsland heeft ongeveer 81 miljoen inwonders. Net zoals de andere Europese landen kent Duitsland een vergrijzing van de samenleving. Momenteel is 22% van de bevolking boven de 65 jaar. Familie is heel belangrijk voor de Duitsers, zowel voor jong als voor oud. Sinds 2001 kunnen mensen van hetzelfde geslacht officieel samenwonen.

Economie

De Duitse economie is de belangrijkste van de Europese Unie. Tussen 2003 en 2008 was Duitsland zelfs de wereldkampioen op exportgebied met een waarde van meer dan 1 biljoen USD.

Buiten auto's produceren (VW, Audi, BMW, Daimler, Porsche en Opel) is Duitsland ook een gerenommeerde speler op gebied van biotechnologie en ICT. De grootste spelers op de markt zijn Volkswagen, Siemens, Allianz, SAP en BASF. In Frankfurt zetelt ook de Europese Centrale Bank.

Religie

In 2002 behoorde ca. 34% van de Duitse bevolking tot de protestante kerk, voornamelijk lutherse kerken en eveneens 34% tot de rooms-katholieke kerk; 3,7% behoorde tot het islamitische geloof.

De joodse gemeenschap telde in 1995 bijna 54.000 leden. In 1933, voordat Hitler de macht overnam, woonden er in Duitsland nog ca. 530.000 joden. De grootste joodse gemeenschappen bevinden zich in Berlijn, Frankfurt en München. In het voormalige DDR kunnen joden pas sinds de hereniging weer actief hun geloof belijden.

Lokale gebruiken en gewoonten

Dat Duitsers gestructureerd en punctueel zijn, is alom gekend. Ze houden er echter van om te feesten. Denk maar aan Oktoberfest of de wijnfeesten aan de Moezel.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Duitsland.

Elektriciteit

In Duitsland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Duitsland is, zoals België, een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden. Duitsland deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Het is aangeraden om waakzaam te zijn, strikt de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en grote bijeenkomsten en volksmassa’s te mijden.

Geografie

Tsjechië heeft een oppervlakte van 78.866 km², iets meer dan 2 maal de grootte van België. Tsjechië grenst aan Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk.

Het landschap is golvend met de Sněžka als hoogste top (1.602m) in de Sudeten. Tsjechië heeft geen kust, maar de rivieren monden wel uit in 3 verschillende zeeën, de Noordzee, de Baltische Zee en de Zwarte Zee.

Fauna en flora

Ongeveer 30% van de oppervlakte van Tsjechië is bebost met zowel loofbos (eik, beuk en berk) als naaldbos (den, spar en lariks). De nationale boom is de winterlinde en de nationale bloem is de roos. Bomen komen voor tot op ongeveer 1500 meter. In Tsjechië komen ook nog veel wilde orchideeënsoorten voor.

In de hoger gelegen gebieden komen marmotten en gemzen voor. Het grootste roofdier is de lynx die men slechts heel sporadisch spot. In het natuurreservaat Žehušice bij Kutná Hora leven witte herten die in de rest van Europa niet meer voorkomen. De meeste rivieren zijn redelijk visrijk met karpers, palingen en snoeken. In de stuwmeren komen ook meervallen voor. De steenarend is de nationale vogel van Tsjechië.

Staatsvorm

Op 1 januari 1993 splitste het voormalige Tsjechoslowakije in Tsjechië en Slowakije. Sindsdien is Tsjechië een democratische republiek.

Aan het hoofd van de republiek staat de president, sinds 2013 Miloš Zeman. Hij is ook de opperbevelhebber van het leger. De president wordt rechtstreeks verkozen door het volk voor een termijn van 5 jaar. Hij kan maximaal verkozen worden voor 2 termijnen.

Het parlement bestaat uit twee kamers. De kamer van volksvertegenwoordigers telt 200 zetels en er zijn om de 4 jaar verkiezingen. Men moet ten minste 21 jaar zijn om verkozen te worden. De premier is Andrej Babiš.

De senaat werd pas opgericht in 1996, 3 jaar na de onafhankelijkheid en telt 61 zetels. De Senaat wordt om de 6 jaar verkozen. Om te zetelen in de senaat moet men ten minste 40 jaar zijn.

Bevolking

In Tsjechië wonen ongeveer 10 miljoen mensen, iets minder dan in België. De meeste mensen, zo'n 20%, wonen in Praag of omgeving. De grootste groep zijn Tsjechen, de Moraviërs (gebied Slowakije, Hongarije) zijn de grootste minderheidsgroep.

Tsjechisch is de enige officiële taal. Verder zijn is er nog een minderheid die Slovaaks spreekt.

Economie

Het belangrijkste exportproduct van Tsjechische makelijk is de Skoda. Skoda is het grootste 'Oosteuropese' automerk en maakt deel uit van de VW groep.

Tsjechië is ook bekend voor bier. In Pilsen werd in 1842 voor het eerst pils, Pilsner Urquell, gebrouwen. Alleen al in 2011 werd er in Tsjechië meer dan 18 miljoen hectoliter pils en bier gebrouwen. Ook toerisme is een belangrijke sector. Praag is de 6de meest bezochte Europese stad door toeristen.

In Tsjechië betaalt met met de Koruna (CZK). 100 CZK komt overeen met 3.82 euro (richtprijs 21 december 2021). Hoewel Tsjechië al lang tot de EU en de Schengenzone behoort, zijn er nog geen plannen om de euro in te voeren.

Religie

Meer dan 35% van de Tsjechen geeft aan dat ze niet gelovig zijn en 10% is romaanskatholiek, wat de grootste geloofsgroep is.

Lokale gebruiken en gewoonten

De meeste feestdagen in Tsjechië zijn voor christelijke oorsprong. Net als bij ons zijn de belangrijkste festivals Kerstmis en Pasen. Ook Driekoningen is een belangrijke dag waarop jongens van deur tot deur gaan verkleed als de 3 Koningen.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Tsjechië.

Elektriciteit

In Tsjechië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's aan reizen in Tsjechië. Net zoals overal is het aangeraden waakzaam te blijven op drukke plaatsen zoals metro's, markten, ...

Geografie

Polen heeft een oppervlakte van 312.685 km², ongeveer 10 keer zo groot als België. Polen grenst aan 7 landen: in het westen aan Duitsland, in het oosten aan de Russische enclave Kaliningrad, Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne, in het zuiden aan Tsjechië en Slowakije. In het noorden grenst Polen aan de Oostzee.

Polen is een vrij vlak land, meer dan 50% ligt niet hoger dan 150 m boven de zeespiegel. Hoe meer men naar het zuiden reist, hoe heuvelachtiger het landschap. De hoogste toppen liggen in het grensgebied met Tsjechië en Slowakije waar ook het hoogste punt van Polen ligt (Rysy 2.499 m).

Fauna en flora

Polen telt meer dan 30.000 verschillende diersoorten. De bizon is één van de bekendste grote zoogdieren. Rond 1930 doodden stropers de laatste wilde bizons. Op dat moment waren er wereldwijd nog amper 50 over, en dan nog allemaal in gevangenschap. Daarom besliste de overheid een kweekprogramma op te starten. Twaalf dieren werden gekozen en een 5-tal jaren later werd het eerste kalf geboren. In 1970 had Polen opnieuw een 200-tal wilde bizons. Vandaag kan je de bizons spotten in de bossen van Bialowiesa, Knyszyn, Borki, Niepolomice, Pila en Bieszczady.

In waterrijke gebieden kom je ook veel bevers tegen. In het Tatragebergte leven beren, wolven en lynxen.

Ongeveer 30% van de oppervlakte is bebost. Het grootste deel is naaldwoud, slechts 20% is loofwoud. Tegen de Wit-Russische grens ligt het Bialowieskawoud. Dit is wat er nog overblijft van het oerbos dat ooit bijna volledig Europa bedekte.

Staatsvorm

Polen is een democratische republiek met Andrzej Duda als president. De president wordt door het volk verkozen voor een termijn van 5 jaar en kan 1 keer herkozen worden. Hij ondertekent wetten en benoemt ambassadeurs en de premier.

Het parlement bestaat uit 2 kamers, de Sejm, het Lagerhuis en de Senat, het Hogerhuis. Mateusz Morawiecki is premier van Polen sinds 2017. De premier stelt ministers voor aan de president, die ze vervolgens benoemt.

Bevolking

Polen telt ongeveer 38,5 miljoen inwoners. De overgrote meerderheid van de inwoners is Pool. Minderheden zijn de Sileziërs met iets meer dan 100.000 personen.

Economie

De Poolse economie is één van de meest duurzame economieën van Europa en ondervond niet veel hinder van de crisis van 2008-2010. In 2018 groeide de economie zelfs nog met meer dan 5%!

Polen is reeds sinds 2007 lid van de Schengenzone.

Religie

Bijna 90% van de Polen is katholiek. Meer dan de helft van de Polen gaat iedere week trouw naar de katholieke mis. Dat paus Johannes Paulus II van Poolse afkomst was, is hier zeker niet vreemd aan.

Voor 1939 was meer dan 10% van de Polen joods, na de Tweede Wereldoorlog waren er bijna geen joden meer in Polen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Polen is een zeer gastvrij land. Ze verwelkomen je graag met eten, héél veel eten. Borden vol worden op de tafel gezet want men wil zeker niet dat je iets te kort komt.

Polen kunnen erg goed drinken. Er wordt altijd wel een gelegenheid gezocht om te proosten en het leven te vieren.

Familie is héél belangrijk voor de Poolse bevolking. Familie staat boven alles en er komt niks tussen, zo word je opgevoed en deze traditie geef je door.

Hard werken, daar staan Polen om bekend, het zijn echte doorzetters en opgeven komt niet voor in hun woordenschat.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Polen en België.

Elektriciteit

In Polen gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om verloopstekkers mee te nemen.

Veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Polen.

Reizigers dienen alert te zijn. Op toeristische plaatsen, en daar waar veel mensen samenkomen (openbaar vervoer, trein), zijn vaak zakkenrollers actief. Wees voorzichtig. Draag er bij het bezoeken van toeristische centra en bij het gebruik van het openbaar vervoer zorg voor om reisdocumenten en geld zorgvuldig op te bergen.

Vermijd gebruik van debet of kredietkaarten in bars en night clubs. Overweeg om met cash geld te betalen (Poolse Zloty PLN). Er zijn rapporten van grote sommen geld opgenomen via bankkaarten door herhaalde, zogezegd “mislukte” transacties -- “transakcja zaakceptowana” op de betalingsterminal betekent dat de betaling werd uitgevoerd.

De Poolse autoriteiten passen een nultolerantie toe voor openbare dronkenschap en het drinken van alcohol in publiek is verboden.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".