Overslaan en naar de inhoud gaan

Een volledig normaal reisseizoen verwachten we in 2022 nog niet, dus voorlopig plannen we deze reis niet in. Laat je zeker inspireren op deze website om in 2023 hopelijk weer naar het kleurrijke Brazilië af te zakken. 

Rio de Janeiro en het Amazonewoud…de twee grootste troeven van Brazilië. We bezoeken de bruisende stad met zijn vele uitersten om daarna helemaal ondergedompeld te worden in een prachtige natuur. We varen de Amazone af doorheen een prachtige fauna en flora om uiteindelijk te genieten van werelds grootste rivierstrand in Belém. 

De hoogtepunten van deze reis

Rio

Rio de Janeiro: Copacabana, Corcovada, Ipanema, Cristo Redentor, … genieten van een bruisende stad op het ritme van de samba!

groepsreis Brazilië Amazone

Het Amazonewoud staat garant voor een heerlijke portie natuur. We slapen bij locals, leren piranhavissen, nemen de kajak, zwemmen in de Amazone, … Een unieke ervaring!

Els

Rivierstranden: Met Alter do Chao als mooiste en Ilha de Marajo als grootste rivierstrand ter wereld sluiten we af met 2 toppers!

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-4
Rio de Janeiro

We starten in Rio de Janeiro, dé Cidade Maravilhosa, waar we al snel in de Latijnse vibe van samba en lambada komen. Het Christusbeeld, Copacabana, Ipanema en de Suikerbroodberg zijn maar een paar van de toeristische toppers die zeker op het programma staan. Wie een compleet beeld wil krijgen van deze stad vol contrasten, gaat voor een bezoek aan de grootste favela van Zuid-Amerika. Aan het strand van Copacabana genieten we van een caipirinha.

2 Dag 5
Binnenlandse vlucht naar Manaus

Manaus, de hoofdstad van Amazonas, wordt het vertrekpunt van ons Amazone-avontuur. Alvorens de natuur in te trekken bezoeken we de stad met zijn prachtige Teatro Amazonas.

3 Dag 6-7
Amazone deel 1

We trekken het Amazonewoud in, krijgen de beroemde waterlelies te zien, gaan piranhavissen, genieten van de dolfijnen en andere dieren die zich in het regenwoud verschuilen.

4 Dag 8-10
Amazone deel 2

We dringen dieper het woud in en maken kennis met de locals waar we ook de nacht zullen doorbrengen. De dagen daarna leven we mee op het ritme van de natuur, maken we kennis met het verwerkingsproces van cassave en krijgen we de kans mee te varen met kano’s om de omliggende natuur te ontdekken.

5 Dag 11-13
Manaus-Santarem

We keren terug naar Manaus, kopen een hangmat en gaan de lijnboot op richting Santarem. Slapen doen we in onze hangmatten tussen de locals. Verder is het genieten van de rust en een prachtige zonsondergang vanop de boot. 

6 Dag 14-16
Alter do Chao

Na een dagje vrij in Alter do Chao en een bezoekje aan de mooiste rivierstranden ter wereld, zijn we klaar om een tocht te maken in Floresta Nacional de Tapajos, bekend van zijn rubberplantages.

7 Dag 17-18
Belém

Na een binnenlandse vlucht komen we aan in Belém vanwaar we meteen doorreizen naar Ilha de Marajo

8 Dag 19-21
Ilha de Marajo

Het grooste riviereiland ter wereld staat vooral gekend om zijn waterbuffels. Al fietsend verkennen we de stranden en prachtige zandduinen. Afsluiten doen we genietend van een heerlijke caipirinha!

9 Dag 22-23
via Belém terug naar huis

Terug in Belém nemen we onze vlucht richting België.

Vertrekdata en prijzen

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Rio de Janeiro en Belém - Brussel
 • Lijnvluchten Rio de Janeiro - Manaus en Santarém - Belém
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden en luchthaventaksen ter plaatse.

Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 28 / 10 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder. Deze reis biedt een mooie combinatie van dagtochten, stadsverkenningen, junglewandelingen, zwempartijen, boottochtjes, fiets- en kanotochten, snorkelexcursies,...

We ontdekken de verschillende bevolkingsgroepen van Brazilië in de stad Rio de Janeiro. Hier zien we ook dat Rio meer is dan enkel feesten, strand en carnaval. We bezoeken er een favela, genieten van prachtige uitzichten en gaan op verkenning in de verschillende wijken die de stad rijk is.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

We werken nauw samen met lokale organisaties en gidsen. Ook logeren we in accommodaties uitgebaat door lokale mensen. We maken gebruik van het openbaar vervoer in de stad Rio. In de Amazone nemen we de boot om onze verplaatsingen te maken.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier. We logeren vooral in gezellige, lokale familiepensions of ‘pousadas’ en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen.

In het Amazonewoud doen we een homestay en werken we mee aan een sociaal project. Het vervoer naar Santarem wordt gedaan met een lokale boot waarbij we twee dagen volledig op het ritme van de locals leven. We worden werkelijk ondergedompeld in hun reisritme.

Documenten

Je hebt voor Brazilië een internationale reispas nodig die nog 6 maanden geldig is na terugkeer.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport. We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (bus, boot, fiets, auto, te voet, ...). De schaarse plaatsen van lokale bevolking inpalmen op de bus doen we niet, ook dat is verantwoord transport. We maken zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer, goedkoop en goed georganiseerd. We nemen een binnenlandse vlucht tussen Rio de Janeiro en Manuas en tussen Santarem en Belem. Om afgelegen plaatsen te verkennen of verschillende bezienswaardigheden te combineren op één dag kan het charteren van privé-vervoer een alternatief zijn. Uiteraard gaan we te voet: we proberen regelmatig wandelingen in te bouwen. Voor onze tijd in het Amazonewoud maken we gebruik van boten, soms gecharterd, maar even goed is er een lijnboot tussen Manaus en Santarem. We maken er ook enkele wandeltochten telkens met dagrugzakje. Ook in de steden, Rio en Belem, zullen we heel wat kilometers te voet afleggen.
Op Ilha do Marajo gaan we op ontdekking per fiets.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk. Specifiek voor deze reis:

We logeren vooral in gezellige, lokale familiepensions of ‘pousadas’ en kleinere hotels. Daardoor steunen we de lokale economie, kunnen we vlotter contact leggen met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Hotelletjes zijn over het algemeen eenvoudig en proper.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

In het Amazonewoud doen we een homestay (per 2 in gezin) en slapen we een aantal nachten in hangmatten in de openlucht. Ook op de lijnboot richting Santarém slapen we één nacht in een hangmat.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn: In Rio de Janeiro zijn de churrascarias (een soort vlees barbequebuffet) heel populair. Maar je vindt hier ook internationale (vooral Portugese) restaurants. Zeer populair zijn de restaurantjes per kilo; in buffetstijl dus je schept je bord vol en dit wordt gewogen en je betaalt de prijs per kilo. In de meeste Braziliaanse restaurantjes worden de gerechten voor 2 personen aangeboden. Tijdens deze reis zullen we vooral kunnen genieten van de Bahiaanse keuken, die het meest verspreid is in Brazilië.

Feijoada: nationaal gerecht met zwarte bonen en gedroogd varkensvlees met een aantal bijgerechten zoals soort groene kool, appelsien, witte rijst , farofa (= gebakken maniokmeel met kruiden – wordt over elke gerecht gestrooid – ziet eruit als chapelure), salsa picante (= tomaten, ajuin, look, koriander, pepertjes – wordt ook bij elk gerecht opgediend) – oorspronkelijk afkomstig uit de slavenkeuken

Moqueca: typisch gerecht uit Salvador - met vis of schaaldieren – gekookt in kokosmelk met palmolie, ajuin, look, tomaten, pepers; met bijgerechten zoals witte rijst, bonen, farofa, salsa picante

Ensopada: is hetzelfde als moqueca, maar dan zonder palmolie

Tutu a Mineira: beroemde stoofschotel met varkensvlees en zwarte bonen

Caipirinha: Het is de nationale drank (wordt gedronken bij Feijoada) van cachaça (=witte rum van suikerriet), suikerrietsiroop, limoensap. Zeer lekker

Caprioska: is hetzelfde als caipirinha, maar dan op basis van wodka

Pils: is heel populair in Brazilië en wordt meestal geserveerd in flessen van 75cl in een soort van isomothermos om het bier goed koel te houden en een aantal glazen – men verdeelt de fles over het aantal personen – en als de fles leeg is wordt die onder de tafel gezet en nadien geteld – men bestelt eigenlijk zelden individueel een biertje

Chopp: betekent ook pils – bv Brahma pils of Brahma chopp

Guaraná: nationale frisdrank op basis van de guaraná-vrucht

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

• Rugzak (geen koffers!) • Dagrugzak • Lakenzak • Zomerkledij: shorts, bermuda’s, t-shirts, lichte pull • Warme kledij voor als het ‘s avonds afkoelt • Fleece • Stadskledij • Lichte regenjas • Goede sandalen • Stevige schoenen voor de dagtochten • Zwemgerief

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voorzie een budget van 1.720 USD voor uitgaven ter plaatse.

In Brazilië is de officiële munteenheid de Real (BRL) Richtkoers (op 22/10/19): 1 Brazilian Real = € 0,23 en USD 0,25 Voor de meest recente wisselkoers:zie www.oanda.com/currency/converter/

Vanaf 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet langer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart.

Facultatieve activiteiten die niet inbegrepen zijn: - capoeira workshop, richtprijs 50 reais - candomblésessie, richtprijs 40 reais - hanggliden in Rio, richtprijs 570 reais - voetbalwedstrijd, richtprijs 50 reais - sambafuif, richtprijs 10 reais - treeclimbing, richtprijs 450 reais • buffelboerderij: richtprijs 50 euro

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Malariarisico is mogelijk in de beboste gebieden beneden de 900 meter van de 9 staten van de “Legal Amazonia Region”: Acre, Amapá, Amazonas, Maranhão (alleen in het westen), Mato Grosso (alleen in het noorden, dus niet in Mato Grosso do Sul), Pará (behalve in de stad Belém), Rondônia, Roraima en in Tocantins (in het westelijk deel, ten noorden van Goias). Het Pantanal National Parc ligt in laag risicogebied in het zuiden van Mato Grosso, en hier is geen inname van malariatabletten nodig.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B en GELE KOORTS aangeraden. Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie, ook over het zikavirus, via 0902/88.088 (24 uur op 24 uur) of www.itg.be.

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een goede lichamelijke conditie. Er kunnen wel enkele inspannende elementen in voorkomen, maar de wandelingen zijn niet zwaar en steeds met dagrugzakje. Er moeten geen hoogtes overwonnen worden maar de hitte kan het wel zwaarder maken. Wandelen kan op lage wandelschoenen. Het grootste gedeelte van de bagage laten we steeds achter in onze hostel. Een ‘open mind’ en ‘positieve ingesteldheid’ zorgen voor een betere vertering van de hitte, de basic- slaapplaatsen, de andere voedingsgewoonten, het grote cultuurverschil en de vermoeidheid na geleverde inspanningen.

Reisperiode en klimaat

De meeste delen kennen een tropisch klimaat. Omdat het grootste deel van Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan onze seizoenen. Al bij al blijven temperaturen ook in de winter (onze zomer) redelijk zacht.

De meeste delen kennen een tropisch klimaat. Omdat het grootste deel van Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan onze seizoenen. Al bij al blijven temperaturen ook in de winter (onze zomer) redelijk zacht. De zon komt op rond 6u ‘s ochtends en gaat ook om 18u weer onder. Het Amzonegebied kent een tropisch regenwoudklimaat zonder een duidelijk droog seizoen. Regen kan er altijd vallen. Het is hier het ganse jaar warm. Zowel in Rio als in Salvador wordt het het ganse jaar aangenaam warm. Het klimaat varieert volgens streek en hoogte. De gemiddelde temperatuur bedraagt 32°C in het noorden van Brazilië en 23°C in het zuiden. Van juni tot oktober is het klimaat in Río zeer aangenaam, regen is evenwel altijd mogelijk. In het zuiden kan het tijdens deze periode wel fris zijn met mogelijk regen.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Brazilië
Geografie

Brazilië is met zijn 8,5 miljoen vierkante kilometer het grootste land in Zuid-Amerika en het vijfde grootste land ter wereld. Brazilië grenst aan alle Zuid-Amerikaanse landen met uitzondering van Chili en Ecuador. In het noorden grenst het land aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana en Venezuela, in het westen aan Colombia en Peru, in het zuidwesten aan Bolivia, Paraguay en Argentinië, en in het uiterste zuiden aan Uruguay. De kustlijn is ongeveer 8000 kilometer lang.

Brazilië bestaat vooral uit hoogvlaktes en laagvlaktes. Het is heel divers: je vindt er zowel jungle (Manaus, Amazone), bergen, woestijn, regenwoud (Amazone), watervallen (Iguaçu) pampa's als kust (Rio).

Een pareltje is Paraty, beroemd om zijn historisch centrum en koloniale gebouwen. Eén keer per jaar verwelkomt deze goed, geconserveerde stad het literaire festival FLIP, bezocht door nationale en internationale schrijvers.

Salvador verbindt heden en verleden, kleuren en geuren, culturen, geloven en allerlei etnische groepen. De rijke, exotische keuken is het resultaat van de samensmelting van haar wortels. Het historische centrum - een werelderfgoed- bestaat uit rijke, oude architectonische schatten.

Fauna en flora

Het Braziliaanse regenwoud is het grootste en belangrijkste van de wereld en dit dankzij de Amazonerivier, een bron van oogverblindende fauna en flora. Karakteristiek is de açai-palm. Açai is een anti-oxidant en rijk aan vitaminen, in Brazilië verkopen ze ook verschillende drankjes met açai.

De Pantanal, een vochtige savanne, ligt ten zuiden van het Amazonebekken en is een paradijs voor dier- en vogelfanaten. Je kan vele diersoorten van heel dichtbij bewonderen. Zo is de kolibrie de kleinste vogel van het land, hij is amper 6,5 cm lang en weegt 1,5 tot 2,8 g.

Tussen de Amazone en de Pantanal heb je een brede strook overgangsgebied, de Cerrado, waar je bos en gransland vindt. Hagedissen, slangen, herten en zelfs jaguars leven hier.

Aan de kustreek rond Fortaleza ligt de halfwoestijn Caatinga, een droge streek die bestaat uit tropisch bos en doornstruiken. Vele cactussen groeien hier.

Onder deze streek vind je het Atlantisch regenwoud dat helaas door industrie en bebouwing elk jaar in oppervlakte slinkt. Als laatste deel heb je de pampa, waar je vooral veeteelt tegenkomt, en dat lijkt op Midden-Europese weilanden.

De watervallen van Iguaçu (3 km breed en 82 m 'lang'), in het N.P. Iguaçu, staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Staatsvorm

Brazilië is sinds 1889 een federale presidentiële republiek en bestaat uit 26 deelstaten plus een federaal district rond de hoofdstad Brasilia. Een president wordt voor vier jaar gekozen en kan eenmaal worden herkozen. Het parlement bestaat uit twee kamers, één met 513 afgevaardigden en een senaat met 81 leden, drie uit elk van de 26 staten en uit het federale district Brasilia. Iedereen tussen de 18 en 70 jaar is verplicht te stemmen.

In oktober 2018 werd Jair Bolsonaro (Sociaal-Liberale Partij)verkozen tot 42ste president van Brazilië.

Bevolking

Brazilië telt 207,4 miljoen inwoners. 80% leeft in de steden Sao Paulo en Rio de Janeiro, waardoor er een hoge bevolkingsdichtheid is. 53% is blank, 41% van gemengde afkomst, 5% zwart en de overige 1% is van Aziatische of indiaanse afkomst. De oorsponkelijke inwoners waren indianen en momenteel leven er in Brazilië nog zo'n 200.000 Indianen (vooral in het Amazonewoud), verdeeld over 238 stammen. De officiële taal is Portugees. Brazilië kent vele immigranten die afkomstig zijn van Duitsland, Nederland, Italië, Japan,... Sommige Brazilianen spreken ook Spaans, Engels of Duits. Het wordt beschouwd als een jong land, met percentueel meer jongeren (tot 19 jaar) dan ouderen.

Economie

Waar dat Brazilië gekend was voor zijn oprukkende economische groei, is het vanaf 2014 in een economische crisis terechtgekomen. Dit zorgde voor onrust die extra gevoed werd door de organisatie van het (dure) WK en de Olympische Spelen. Verder waren er een hoop corruptieschandalen. De werkgelegenheid liep drastisch terug. Concreet zorgt dit ervoor dat de middenklasse stilaan ook terecht komt in armoede.

Brazilië is 's werelds grootste producent en uitvoerder van koffie, vlees, tabak, soja, suiker en sinaasappelsap. Brazilië heeft een onderling handelsakkoord (Mercosur) met buurlanden Argentinië, Uruguay, Paraguay en Chili. Afspraak is dat zo'n 90% van de onderlinge handelstransmissies vrij zijn van invoerrechten. Zo wordt de handel tussen hen gestimuleerd.

Belangrijke buitenlandse investeerders komen uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Zwitserland en Groot-Brittannië. Helaas is er toch nog een grote kloof tussen rijk en arm. De meeste mensen moeten rondkomen met een klein inkomen. Momenteel zijn ongeveer 14 miljoen gezinnen afhankelijk van de Bolsa Familia, de sociale bijstand. Zij krijgen ongeveer 50 euro per maand om van te leven.

Religie

Met 75% katholieken is Brazilië het grootste rooms-katholieke land ter wereld. De rest van de bevolking zijn protestanten, orthodoxen, joden en boedhhisten. Ook zijn indiaanse tradities nog steeds belangrijk bij deze mensen. Het (ver)eren van hun voorouders is vitaal voor de indianen. De sjamaan is de religieuze leider en medicijnman. Hij voert rites uit die ziektes genezen of duivels uitdrijven. Hij gebruikt hiervoor vaak medicinale kruiden uit het oerwoud. Ook de indiaanse religies staan net als de indiaanse talen sterk onder druk en zijn met uitsterven bedreigd.

In het noordoosten van Brazilië is candomblé, een godsdienst uit Afrika overgebrachte slaven, populair. Afrikaanse goden, orixas, worden aanbeden. Aanhangers van candomblé geloven in een andere, parallelle wereld van geesten en maken contact met hen via zang, dans, muziek en offerandes. Het lichaam van de mens wordt gezien als een voertuig voor geesten.

Lokale gebruiken en gewoonten

Een topattractie in Brazilië is het carnaval in Rio dat jaarlijks duizenden mensen lokt. Brazilianen leven er een jaar naar toe om te kunnen pronken met hun oog verbluffende kostuums en idem dito sambapasjes. Ook capoeira, een Afrikaanse gevechtsdans, is er heel populair en zie je vaak op het strand door groepjes jongeren beoefend worden.

De Brazilianen besteden veel aandacht aan hun uiterlijk, en dan niet alleen aan hun kleding. Je bent wat je lijkt te zijn, dus iedereen doet zijn best er zo aantrekkelijk, jong en fit mogelijk uit te zien. Het is geen toeval dat enkele van de beste plastische chirurgen ter wereld hun praktijk in Brazilië hebben.

Brazilianen zijn ook dol op voetbal. Overal vind je voetballende kinderen. Ex-voetballer Pelé is dan ook een volksheld.

Voor Brazilianen is hun familie heilig. Grootouders helpen met de kleinkinderen, ouders zorgen voor kinderen die het huis al uit zijn, en als dat nodig is voorzien zonen en dochters hun ouders van een inkomen. De familie komt op de eerste plaats en er zijn veel familiebedrijven. Ook familierituelen, zoals de traditionele lunch op zondag, zijn belangrijk.

Tijdsverschil

Brazilië kent 3 tijdzones. Het tijdsverschil met Brazilië bedraagt 5 uur in de zomer en 4 uur in de winter (in Brazilië is het steeds zomertijd).

Elektriciteit

Meestal heeft Brazilië het systeem van 110 Volt, alhoewel je in sommige accommodaties stopcontacten met 220 Volt terugvindt. Neem best een adaptor of wereldstekker mee.

Veiligheid

In Brazilië komt vooral in Rio de Janeiro straatcriminaliteit voor. Vermijd in mate van het mogelijke transfers vanuit de internationale luchthaven laat tijdens de nacht of zeer vroeg in de ochtend via wegen die weinig gebruikt worden op deze momenten.

Tijdens de periode van de eindejaarsfeesten, nieuwjaar en carnaval ben je best extra voorzichtig. Vermijd om tijdens een taxirit ramen of deuren te openen, zelfs voor een onschuldig lijkende vraag van een omstaander en bij druk verkeer.

Sinds 2012 is er opnieuw spanning ontstaan tussen criminele bendes en de politie, waarbij ook burgerslachtoffers vielen. De vuurgevechten tussen politie en misdaadbendes beperken zich tot op heden tot de favelas en industriedomeinen in de randstad.

Vermijd het toonbaar dragen van waardevolle juwelen, kledij of voorwerpen en neem enkel het hoogst noodzakelijke mee op straat en vooral op het strand. Bewaar kostbare bezittingen (paspoort!) in een kluis van je logies en neem fotokopieën van deze documenten mee. Aanvaard geen drankjes van vreemden en laat je glas niet onbewaakt achter.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
amazone

Wat andere reizigers vinden

Beleza! Deze reis was een topervaring voor natuurliefhebbers zoals ik. De hangmattenboot met dansavond in de bar op het dek zal ik niet snel
vergeten. En het verblijf bij de locals in de Amazone zal ik blijven koesteren. En met Ilha do Marajó, waar we tussen prachtige landschappen,
stranden en waterbuffels fietsten, sloten we deze trip af in schoonheid.

Annelies Cauberghs

Ik sta versteld van de verschillende landschappen die Brazilië heeft.  Het was een perfecte combinatie van cultuur en natuur.  Het was een topreis!

Cléo Delbrouck

Genieten genieten genieten. En vooral niet vergeten genieten !!!

An Mees

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".