Overslaan en naar de inhoud gaan

Azerbeidzjan, Georgië & Armenië weten te bekoren met hun rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. De natuur is er nog niet platgelopen en nodigt uit tot enkele intense staptochten.  Ook op gastronomisch vlak komen deze landen verrassend uit de hoek!

We wandelen binnen oude stadswallen, verblijven bij mensen thuis in de Grote Kaukasus, trekken de wandelschoenen aan voor een 3-daagse tocht en bezoeken pittoreske dorpen en wereldvermaarde kloosters.

De hoogtepunten van deze reis

Joker groepsreizen

De cultuur en bezoeken aan de vele kerken

Albanië cultuur

De stevige wandelingen door adembenemende landschappen

Baku groepsreizen

Het stadsbezoek aan Baku een mix van moderne gebouwen en de oude Middeleeuwse binnenstad.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-3
Stadswandeling Baku, moddervulkanen van Dashgil

In Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, gaan heden en verleden perfect samen. Het historische centrum binnen de oude stadswalen, met de dominante Maagdentoren symbool voor liefde en vrijheid, weert zich kranig tegen oprukkende, hypermoderne wolkenkrabbers. We bezoeken het paleis van Shirvan Shah waar we ons in de Middeleeuwen wanen en in het nabijgelegen dorp Gobustan zijn de 4.000 jaar oude rotstekeningen teken van eerste menselijke beschaving. We wandelen ook langs zoutmeren, gasbellen en actieve moddervulkanen.

2 dag 4-6
2-daags verblijf in de Grote Kaukasus

We rijden naar het dorp Sheki dat omringd is door de besneeuwde toppen van de Grote Kaukasus. Ook op vlak van architectuur verbaast de regio met paleizen, karavanserais en kastelen die doen terugdenken aan de tijd van Shaki Khan. 2 dagen dompelen we ons onder in het dorpsleven, onder de kerktoren van het pittoreske dorp Kish.

3 Dag 7-9
3-daagse trekking in Kazbegi Nationaal Park

We steken de grens met Georgië over en maken ons klaar voor het iets stevigere wandelwerk, afgewisseld met rustpauzes in stille bergdorpen. We wandelen door een landschap van besneeuwde bergtoppen, groene valleien en kronkelende rivieren. Het decor is het prachtige Kazbegi NP, een echt pareltje.

4 dag 10-14
Tbilisi, David Garedzja en Borjomi Nationaal Park

Tbilisi is een mooie multi-etnische stad waarvan we de culturele diversiteit treffend terugvinden in Old Tbilisi. De orthodoxe kerk, moskee en synagoge liggen er op wandelafstand van elkaar. We bezoeken ook het stadje Mtshketa, centrum van de Georgische orthodoxe kerk. Enkel door de vastberadenheid van het Georgische volk bleven de eigen culturele en religieuze tradities zo goed bewaard en dus zijn er kerken en kloosters te bezoeken. Nog meer religieuze pracht vinden we bij het in de rotsen gehouwen orthodoxe klooster David Garedzja, maar qua landschappelijk schoon kan dit gebied ook tellen. En dan is er nog de reputatie van Georgië op het vlak van wijnen. Indien mogelijk stoppen we bij een wijnboer! In het Borjomi Nationaal Park ontsnappen we even aan de drukte van de stad en we verkennen de omgeving te paard. Echte durfals kunnen op weg naar Borjomi N.P. ook raften.

5 dag 15-20
Blik op Mount Aragatz, bezoek kloosters en Yerevan

Nadat we de grens met Armenië zijn overgestoken, maken we in Gyumri kennis met het Armeense stadsleven. Na de stad zoeken we vertier in een authentiek vakantiepark waar we genieten van een mooi uitzicht en een frisse duik in het Sevanmeer. Onderweg naar naar Yerevan maken we nog een laatste wandeling naar de schitterend gelegen kloosters van Geghard en Garni alvorens we in de hoofdstad onze reis afsluiten met een laatste Armeense koffie. 

Vertrekdata en prijzen

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Vertrek: 05/06/2021
Terug: 24/06/2021
Basisprijs: €1.122
+ 1.100 EUR budget
al 3 boekingen
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/10/2020
Vertrek: 04/09/2021
Terug: 23/09/2021
Basisprijs: €1.094
+ 1.100 EUR budget
Vertrekvergadering op: datum nog onbekend
Benefit Profiteer van het Vroegboekvoordeel tot en met 31/01/2021

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel – Baku en Yerevan - Brussel
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 14 / 07 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

Deze reis is een ideale mix van mensen die de cultuur van deze 3 landen wil opsnuiven en ondertussen ook wel enkele inspanningen wenst te leveren. We verblijven 2 dagen in de Kaukasus en maken een stevige 3-daagse trekking in Tusheti Nationaal Park. De drie hoofdsteden verbazen dan weer met een portie oude en nieuwe architectuur.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

We maken gebruik van gecharterd en openbaar vervoer. We nemen geen binnenlandse vluchten. We verblijven in kleine hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

Misschien denk je wel de inwoners van deze landen eerder een gereserveerde houding hebben maar ter plaatse zal je al snel door hebben dat het een heel open en nieuwsgierig volk is die zeer graag een praatje met je slaan. Het betere handen-en voetenwerk is mogelijks wel van toepassing aangezien niet iedereen het Engels machtig is.

Documenten

Voor Azerbeidzjan heb je een internationaal paspoort nodig dat nog minimum 6 maanden geldig moet zijn op moment van de aanvraag en nog minimum 3 maanden geldig moet zijn na afloop van het verblijf. Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Sinds 2018 is het aanvragen van een visum sterk vereenvoudigt. Daarom vragen we reizigers zelf hun visum te regelen via https://evisa.gov.az/en/. Meer uitleg ontvang je van je reisbegeleider op de vertrekvergadering.

Voor Georgië volstaat een identiteitskaart voor een verblijf tot een jaar. Een paspoort is uiteraard ook goed.

Voor Armenië volstaat een internationale reispas die nog 6 maanden geldig is op de dag van aankomst. Een visum is niet nodig.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Vluchturen

Reis met vertrek op 05/06/2021

Vertrek
Aankomst
BRUSSELS AIRPORT 05/06/21 - 13:55
KIEV BORISPOL 05/06/21 - 17:50
KIEV BORISPOL 05/06/21 - 20:15
BAKU / HEYDAR ALIYEV INT 06/06/21 - 00:35
ZVARTNOTS INTERNATIONAL 24/06/21 - 05:50
KIEV BORISPOL 24/06/21 - 07:50
KIEV BORISPOL 24/06/21 - 10:55
BRUSSELS AIRPORT 24/06/21 - 12:55
Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

Ter plaatse verplaatsen we ons voornamelijk met gecharterd en openbaar vervoer.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We logeren in gezellige pensionnetjes en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Tijdens de 3-daagse trekking slapen we één nacht in tenten. De andere nachten slapen we in pensionnetjes.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

 • rugzak of soepele reistas (geen valies, max 20 kg)

 • kleine (dag)rugzak

 • lakenzak (slaapzak en matje facultatief)

 • lichte, katoenen zomerkledij voor héél warm weer

 • een fleece of trui voor ’s avonds

 • lichte stapschoenen, sandalen, slippers

 • zwemgerief

 • bescherming tegen de zon: zonnebril, pet/hoedje

Tijdens de 3-daagse dragen we enkel onze dagrugzak.

Geldzaken
Budget ter plaatse

Voor deze reis voorzie je een budget van 1050 euro (2020) - 1100 (2021)

In Azerbeidzjan is de officiële munteenheid de Manaat (AZN), in Georgië de Lari (GEL) en in Armenië de Dram (AMD).

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Azerbeidzjan zijn geen verplichte inentingen.

In Georgië zijn er geen verplichte inentingen. Het is wel heel strikt wat het invoeren van medicijnen betreft. Meer info kan u vinden op volgende link:

https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/georgie

Op de vertrekvergadering zal u hier meer info over ontvangen. Houd er wel al rekening mee dat bepaalde medicatie mogelijks niet mee kan genomen. Informeer u goed voor u deze reis boekt indien u dagelijks medicatie dient te nemen.

Voor Armenië zijn geen verplichte inentingen. Neem je deel aan een Jokerreis dan moet je over een goede fysieke en mentale gezondheid beschikken.

Medische voorzieningen

Vaak trekken we met Joker naar afgelegen gebieden, soms op uren afstand van medische voorzieningen zoals dokter, apotheker en/of ziekenhuis. Voorzie steeds een basis EHBO-kit en je persoonlijke medicatie voor de gehele reisperiode. Informeer je begeleider over eventuele medische aandoeningen, medische bevoegdheid heeft hij echter niet. Bij ernstige medische problemen wordt beroep gedaan op lokale artsen. De medische infrastructuur en verzorging zijn van relatieve kwaliteit. De privé-klinieken geven een verzorging die de kwaliteit van Europa benadert.

Inentingen en vaccins

Er zijn geen verplichte inentingen voor deze landen. Vaccin tegen hepatitis A is wel sterk aangeraden, alsook een update van de vaccins tegen polio, difterie en tetanus. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Je bewijs van gele koorts moet je kunnen voorleggen als je uit een land reist waar gele koorts voorkomt.

Raadpleeg zeker je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be .

Conditie

Deze reis is geschikt voor iedereen met een zeer goede lichamelijke conditie. Ervaring met wandelen in het gebergte is een pluspunt, hoewel er ook klanten zijn die deze reis ondernemen met een beperkte wandelervaring in de bergen.

Tijdens de meerdaagse wandeltocht dragen we slechts een dagrugzak, de hoofdbagage gaat mee op paarden.

Reisperiode en klimaat

De beste reistijd voor zowel Azerbeidzjan, Armenië als Georgië is april-juni en september. Zo vermijden we de hitte van de zomer en de koude van de winter. In Georgië kan het in het voorjaar iets regenachtiger zijn, zeker in het hooggebergte moeten we in juni voorbereid zijn op neerslag.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Over Azerbeidzjan
Geografie

De oppervlakte van Azerbeidzjan bedraagt 86.629 km², en het land is daarmee ongeveer 3 keer zo groot als België. Azerbeidzjan grenst aan Rusland, Georgië, Iran, Armenië, en via zijn exclave ook nog aan Turkije. Het land wordt verder nog begrensd door de Kaspische Zee.

Bazarduzu Dagi is de hoogste berg met een hoogte van 4.485 meter en bevindt zich in de grote Kaukasus.

Fauna en flora

Het bekendste dier uit Azerbeidzjan is ongetwijfeld het Karabachpaard, dit bergsteppepaard is naar verluid één van de oudste soorten paarden en zou bekend staan om zijn rustige karakter, elegantie, snelheid en intelligentie. Het is vernoemd naar een Azerbeidzjaanse streek, Karabach.

Staatsvorm

Op 30 augustus 1991 verklaarde Azerbeidzjan zich onafhankelijk van de toenmalige USSR. Sindsdien is Azerbeidzjan een semi-presidentiële republiek waarin de rol van president door Ilham Aliyev wordt ingenomen.

Het parlement bestaat uit 1 kamer die Milli Mejlis heet en uit 125 zetels bestaat. Verkozenen krijgen een mandaat van 5 jaar, waarna opnieuw verkiezingen worden georganiseerd. Momenteel wordt het parlement geleid door premier Novruz Mammadov.

Bevolking

In Azerbeidzjan wonen een kleine 10 miljoen mensen. Hiervan woont 55% in de steden, waarvan Baku met 2.37 miljoen inwoners de grootste is.

Ongeveer 40% van de bevolking van Azerbeidzjan is jonger dan 25 jaar oud, en slechts 16% is ouder dan 55.

Economie

De bevolking van Azerbeidzjan is voornamelijk arm, al heeft de economie van Azerbeidzjan in de laatste jaren een sterke groei laten optekenen. Deze groei is voornamelijk een gevolg van de sterke stijging uit de inkomsten van olie-export. Investeringen in oliepijpleidingen hebben de sector een enorme boost gegeven. Recentelijk zijn er nieuwe gasvelden ontdekt die leiden tot nieuwe investeringen, ditmaal in gaspijpleidingen. Men verwacht dat de stijgende cijfers in deze sector ook andere sectoren in het land ten goede zal komen en dat de Azerbeidzjaanse economie nog een tijdje goeie cijfers zal kunnen voorleggen.

Religie

Officiële cijfers stellen dat 96.9% van de bevolking Moslim is, en dat 3% van de bevolking Christen is. In realiteit is het grootste deel van de bevolking echter niet praktiserend gelovig.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Azerbeidzjan is men heel gastvrij en vrijgevig. De vrouwelijke bevolking leeft er eerder wat op de achtergrond.

Tijdsverschil

Azerbeidzjan is gelegen in de UTC +04:00 tijdszone. Sinds 2016 is de zomertijd in Azerbeidzjan afgeschaft. Dit wil dan ook zeggen dat het in Azerbeidzjan tijdens ons winteruur 3 uur, en tijdens ons zomeruur 2 uur later is dan bij ons.

Elektriciteit

In Azerbeidzjan gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Het is dan ook niet nodig om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Op een paar grensgebieden na is Azerbeidzjan best een veilig land. De kans op aanslagen is er eerder beperkt. Omwille van een geschil met Armenië dient enkel de regio Nagorno-Karabach vermeden te worden. Uiteraard brengt onze reis ons niet naar deze regio.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.

Geografie

Georgië is gelegen in Zuidwest-Azië en grenst aan Turkije, Rusland, Armenië en Azerbeidzjan. In het westen grenst het land aan de Zwarte Zee. Het land beschouwt zichzelf als een deel van Europa, geopolitiek gezien kan het echter zowel in Europa als in het Midden Oosten ingedeeld worden.

Met zijn 69.700 vierkante kilometer is het land iets meer dan twee keer zo groot als België.

Het terrein van Georgië is hoofdzakelijk bergachtig. In het noorden is het land begrensd door de Grote Kaukasus, en in het zuiden door de Kleine Kaukasus. Het land kent vele hoge bergtoppen waarvan de Mt'a Shkhara, die 5201 hoog is, het hoogst reikt. In het westen loopt het land uit in de Zwarte Zee via Kokhet'is Dablobi, oftewel de Kolkhida laaglanden.

Fauna en flora

Georgië heeft nog steeds een aantal grote carnivoren rondlopen. Onder andere bruine beren, wolven, lynxen en Kaukasische luipaarden zwerven hier nog rond.

Ook een dier dat in onze streken nog veelvuldig in het wild te vinden is komt oorspronkelijk uit Georgië : de fazant.

Staatsvorm

Op 9 april 1991 verklaarde Georgië zich onafhankelijk van de toenmalige USSR. Sindsdien is Georgië een semi-presidentiële republiek waarin de rol van president door Salome Zurabishvili wordt ingenomen.

Het parlement van Georgië heet het Sakartvelos Parlamenti en heeft 150 zetels. 77 zetels worden verdeeld onder de verschillende politieke partijen, de overige 73 worden rechtstreeks door het volk verkozen. De mandaten hebben een duur van 4 jaar. Sinds 2019 is Giorgi Gagra de eerste minister.

Bevolking

Georgië telt ongeveer 5 miljoen inwoners, die men Georgiërs noemt, de meeste onder hen zijn gevestigd in de centrale vallei, met een nadruk op de hoofdstad in het oosten, Tbilisi. Hier woont immers ongeveer een vijfde van de inwoners. Langs de Zwarte Zee kan je meerdere kleinere verstedelijkte agglomeraties vinden, waarvan Bat'umi de grootste is.

Economie

De voornaamste economische sectoren waaruit Georgië zijn inkomsten haalt zijn landbouw, mijnbouw, en de productie van alcoholische en non-alcoholische dranken, machines en chemicaliën. De productie van deze goederen gebeurt voornamelijk in kleinschalige industrieën. Landbouwproducten die veel gecultiveerd worden in Georgië zijn o.a. druiven, citrusvruchten en hazelnoten. Het land is voornamelijk rijk aan mangaan, koper en goud, en het zijn dan ook deze stoffen waarop de mijnbouwindustrie zich richt.

Religie

Het overgrote deel van de Georgiërs zijn Orthodoxe Christenen (83.4%). Verder is ongeveer 11% Moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten

Georgiërs zijn zeer sociaal en echte levensgenieters. Ze zijn zeer gastvrij en voor je het weet word je uitgenodigd om bij hen thuis plaats te nemen aan een rijkelijk gevulde tafel. Ook de Georgische wodka vloeit hier dan rijkelijk.

Tijdsverschil

Georgië is gelegen in de UTC +04:00 tijdszone. Georgië maakt geen gebruik van de zomertijd, dit wil dan ook zeggen dat het in Georgië tijdens ons winteruur 3 uur, en tijdens ons zomeruur 2 uur later is dan bij ons.

Elektriciteit

In Georgië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Het is dan ook niet nodig om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Georgië is in grote mate veilig te noemen, op enkele gebieden na. Sinds de oorlog met Rusland in 2008 zijn er immers twee bezette gebieden, Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze gebieden zijn verboden terrein en worden door ons dan ook niet bezocht.

Verder moet men zich bewust zijn van de strikte wetgeving in verband met het binnenbrengen van verdovende middelen. Informeer je grondig indien je vervangingsmedicatie of medicatie tegen ernstige pijn neemt.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.

Geografie

Armenië is gelegen in Zuidwest-Azië en grenst aan Georgië, Iran, Turkije en Azerbeidzjan en grenst verder aan geen enkele zee of oceaan. Het land beschouwt zichzelf als een deel van Europa, geopolitiek gezien kan het echter zowel in Europa als in het Midden Oosten ingedeeld worden.

Met zijn 29,743 vierkante kilometer is het land net niet even groot als België.

Gelegen in de Zuidelijke Kaukasus bestaat het grondgebied van Armenië voornamelijk uit bergachtig gebied, afgewisseld met bosrijke gebieden. De hoogste berg die in het land gevonden kan worden is de Aragats Lerrnagagat', en deze is 4090 meter hoog. Sevana Lich, of het Sevanmeer, is het grootste meer van het land.

Fauna en flora

In Armenië is er in het wild nog een grote diversiteit aan dieren te vinden. Wilde zwijnen, stekelvarkens, verschillende hagedissen en slangen, maar ook een enorme variëteit aan vogels valt te spotten. Ook enkele bedreigde diersoorten vinden in Armenië hun toevluchtsoord, zoals de Syrische bruine beer, de dagestantoer ( een soort van geit ), het Perzische luipaard, en de voorvader van het hedendaagse schaap: de Armeense moeflon.

Staatsvorm

Op 21 september 1991 verklaarde Armenië zich onafhankelijk van de toenmalige USSR.

Het land heeft constitutionele hervormingen doorgevoerd nadat de bevolking in 2015 via een referendum de plannen goedkeurde. Hiermee werd het presidentschap vooral een ceremoniële functie. Zo kan de president niet langer een veto uitspreken en wordt hij niet meer direct gekozen door het volk. Momenteel is Armen Sarkisian de president.

Het parlement van Armenië heet het Azgayin Zhoghov en heeft 131 zetels. 90 zetels worden verdeeld onder de verschillende politieke partijen, de overige 41 worden rechtstreeks door het volk verkozen. De mandaten hebben een duur van 5 jaar. Sinds 2019 is Nikol Pashinyan de eerste minister.

Bevolking

Armenië telt ongeveer 3 miljoen inwoners. Het grote merendeel van de bevolking is gevestigd in het noorden van het land, met als grootste concentratie de hoofdstad, Yerevan. Yerevan telt 1 miljoen inwoners, hier wonen 4 keer meer inwoners dan in de tweede grootste stad van Armenië, Gjoemri.

Economie

Sinds de onafhankelijkheid van Rusland werd uitgeroepen is de economie van Armenië zich meer gaan toespitsen op kleinschalige landbouw i.p.v. op de grote agro-industriële complexen van het Sovjet tijdperk.

Het feit dat Armenië slechts twee open handelsgrenzen heeft met zijn buurlanden ( Iran en Georgië ), omdat de grenzen met Azerbeidzjan en Turkije gesloten zijn als gevolg van het conflict met Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach, heeft een enorm negatief effect op de welvarendheid van het land. De beperkte exportbasis die hieruit volgt zorgt ervoor dat Armenië uitermate kwetsbaar is voor de algemene malaise van de wereldeconomie en de economische achteruitgang van Rusland specifiek. Verder dienen we nog te vermelden dat inwaartse geldstromen van Armeniërs die werken in Rusland ongeveer overeenkomen met 20% van het BNP.

Religie

92.6 procent van de bevolking is lid van de Armeens-Apostolische kerk. Deze kerk scheidde zich rond het begin van de 6de eeuw na Christus af van de andere Katholieke kerken na het Concilie van Chalcedon.

Lokale gebruiken en gewoonten

Alhoewel de bevolking eerder introvert is, zijn de Armeniërs zeer gastvrij. Ook al is Armenië één van de armste landen van Europa nodigen ze je graag uit voor een glas of een hapje. Een toerist is een geschenk van God voor hen en mag alvast niks tekort komen.

Tijdsverschil

Armenië is gelegen in de UTC +04:00 tijdszone. Armenië maakt geen gebruik van de zomertijd, dit wil dan ook zeggen dat het in Georgië tijdens ons winteruur 3 uur, en tijdens ons zomeruur 2 uur later is dan bij ons.

Elektriciteit

In Armenië gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Het is dan ook niet nodig om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Armenië is in grote mate veilig te noemen, op enkele gebieden na. Omwille van het conflict met Azerbeidzjan is de regio Nagorno-Karabach een gevaarlijke zone te noemen. Uiteraard brengt onze reis ons niet naar deze regio.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreizen Azerbeidzjan

Wat andere reizigers vinden

Ik vond het in elk geval een fantastische reis. Het waren 3 bijzondere landen om te ontdekken, elk met zijn eigen charmes. Het programma was
zeer gevarieerd en goed gevuld.

Carmen Bouckaert

Een reis vol afwisseling , moderne steden , afgewisseld met prachtige natuur.

Pierre Decroix

De Kaukasus vraagt éénieder om een inspanning. Met het busje kabbelend van bocht naar bocht de bergen over, langs avontuurlijke wegen. Je
moet er wat voor over hebben, maar ...
Al die inspanningen worden echter ook ruimschoots beloond: mooie weidse vergezichten, ruige groene natuur en rivieren met
stroomversnellingen,...

Christophe Van den Wyngaert

Reistips

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.