Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Benin

Geografie

Benin ligt tussen Burkina Faso, Niger, Nigeria en Togo. In het zuiden vind je een mooie zandkust met daarachter lagunen en moerassen. De grootste rivier van Benin is de Ouémé. Het noorden is meer bergachtig en wordt getypeerd door de bergrug van de Atakora.

Fauna en flora

Bomen à volonté in het zuiden van Benin. De meest voorkomende zijn acacia, acajou, apenbroodboom, kapokboom, mangoboom, palm en teak. Het zuiden van het land bestond oorspronkelijk uit tropisch regenwoud. Langs de rivieren en in het uiterste zuidoosten is er nog tropisch regenwoud. Verder naar het noorden wordt het landschap kaler.

In Benin vind je onder andere olifanten, leeuwen, apen, slangen, krokodillen, buffels, giraffes, jachtluipaarden, nijlpaarden en panters en vele vogelsoorten in het nationale park Pendjari (aan de grens met Burkina Faso) en andere nationale parken, die de wilde diersoorten beschermen.

Staatsvorm

Benin, een voormalige Franse kolonie Benin (tot 1976 Dahomey genaamd), werd onafhankelijk op 1/8/1960. Het verleden van Benin is gekenmerkt door verschillende staatsgrepen en dictators. In 1972 grijpt zo Generaal Mathieu Kérékou de macht, zijn eerste regeerperiode (met een voornamelijk marxistisch-leninistisch karakter) duurt tot eind 1990 en staat bekend voor corruptie allerhande. De economie wordt te gronde gericht door de collectivisering van de landbouw, grondonteigening, nationalisatie van banken, verzekeringsmaatschappijen, het water- en energiebedrijf, de brouwerij, de textielindustrie. De Revolutionaire Volkspartij van Benin (PRPB) is de enige toegelaten partij. Van vrijheid van meningsuiting is geen sprake. Dissidenten worden opgepakt en mensenrechten worden geschonden.

Wanneer in 1988 en 1989 de ene staking na de andere het land plat legt en bovendien de muur van Berlijn gevallen is, beseft Kérékou dat hij een meer democratische tour moet opgaan. Hij zweert het marxisme-leninisme af en bekeert zich tot vroom christen. Zes jaar later wordt hij op democratische wijze herkozen als president van Benin.

Eind 1990 komt er een nieuwe grondwet aangenomen, met volledige vrijheid van meningsuiting, een veelheid van politieke partijen, kranten en radiostations. Politieke gevangenen worden vrijgelaten en verbannen dissidenten keren terug.

Sinds 2016 is Patrice Talon president.

Bevolking

In Benin wonen ongeveer 10,87 miljoen mensen, in totaal zo'n 40 etnische groepen. Ongeveer 40% van de bevolking behoort tot de Fon in het zuiden. Andere bevolkingsgroepen zijn de Joruba, die in Oost- en Midden-Benin wonen, de Adja, de Bariba, Dendi, de Somba en de Fulani. Ook wonen er nog Fransen.

Economie

Benin krijgt economische steun van de Wereldbank, IMF en de EU. Het land kent een redelijke economische groei. Toch valt het marxistisch verleden moeilijk af te schudden. Het land gaat gebukt onder corruptie, een log en ineffectief ambtelijk apparaat, een inefficiënte, corrupte en zwaar gecentraliseerde overheid en nepotisme. Er is sprake van een belangrijke kapitaalvlucht en een braindrain. Er is een groot aantal analfabeten.

Religie

De helft van de inwoners gelooft in het animisme en voodoo. Ongeveer 30% is christen en 20% is moslim.

Lokale gebruiken en gewoonten

Voodoo is een officiële godsdienst in Benin. Sinds 1992 is 10 januari een nationale feestdag, destijds afgekondigd door de voormalige president Nicéphore Soglo. In de periode daarvoor werd het geloof onderdrukt door de heersers. De gekozen president beoogde het herstel van de voodoo cultus, een traditionele religie voor de meerderheid van de Beninese bevolking. Deze dag nemen we deel aan het dansen en de rituelen op het strand bij Ouidah. Voodoo heeft in Benin niets te maken met zogezegd zwarte magie, zoals een speld in een popje steken. De religie wordt gebruikt om de problemen van alle dag op te lossen. Belangrijke ingrediënten tijdens het praktiseren van voodoo zijn dans, muziek en de meest uiteenlopende rituelen zoals kaarsen, voedsel, geld, afbeeldingen van Katholieke heiligen...

Tijdsverschil

Benin kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Benin even laat en in onze zomer 1 uur vroeger.

Elektriciteit

Je kan in Benin een Belgische stekker gebruiken.

Veiligheid

Mits inachtneming van volgende nodige voorzorgsmaatregelen, kan in Benin doorgaans veilig gereisd worden:

  • 's nachts bepaalde wijken in Cotonou vermijden (haven, spoorwegen in het stadscentrum, stranden)
  • best niet veel cash geld op zak te hebben. Een geldbuideltje voor onder je kledij is hiervoor een handig item.

Meer info op diplomatie.belgium.be.