Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Azerbeidzjan

Geografie

De oppervlakte van Azerbeidzjan bedraagt 86.629 km², en het land is daarmee ongeveer 3 keer zo groot als België. Azerbeidzjan grenst aan Rusland, Georgië, Iran, Armenië, en via zijn exclave ook nog aan Turkije. Het land wordt verder nog begrensd door de Kaspische Zee.

Bazarduzu Dagi is de hoogste berg met een hoogte van 4.485 meter en bevindt zich in de grote Kaukasus.

Fauna en flora

Het bekendste dier uit Azerbeidzjan is ongetwijfeld het Karabachpaard, dit bergsteppepaard is naar verluid één van de oudste soorten paarden en zou bekend staan om zijn rustige karakter, elegantie, snelheid en intelligentie. Het is vernoemd naar een Azerbeidzjaanse streek, Karabach.

Staatsvorm

Op 30 augustus 1991 verklaarde Azerbeidzjan zich onafhankelijk van de toenmalige USSR. Sindsdien is Azerbeidzjan een semi-presidentiële republiek waarin de rol van president door Ilham Aliyev wordt ingenomen.

Het parlement bestaat uit 1 kamer die Milli Mejlis heet en uit 125 zetels bestaat. Verkozenen krijgen een mandaat van 5 jaar, waarna opnieuw verkiezingen worden georganiseerd. Momenteel wordt het parlement geleid door premier Novruz Mammadov.

Bevolking

In Azerbeidzjan wonen een kleine 10 miljoen mensen. Hiervan woont 55% in de steden, waarvan Baku met 2.37 miljoen inwoners de grootste is.

Ongeveer 40% van de bevolking van Azerbeidzjan is jonger dan 25 jaar oud, en slechts 16% is ouder dan 55.

Economie

De bevolking van Azerbeidzjan is voornamelijk arm, al heeft de economie van Azerbeidzjan in de laatste jaren een sterke groei laten optekenen. Deze groei is voornamelijk een gevolg van de sterke stijging uit de inkomsten van olie-export. Investeringen in oliepijpleidingen hebben de sector een enorme boost gegeven. Recentelijk zijn er nieuwe gasvelden ontdekt die leiden tot nieuwe investeringen, ditmaal in gaspijpleidingen. Men verwacht dat de stijgende cijfers in deze sector ook andere sectoren in het land ten goede zal komen en dat de Azerbeidzjaanse economie nog een tijdje goeie cijfers zal kunnen voorleggen.

Religie

Officiële cijfers stellen dat 96.9% van de bevolking Moslim is, en dat 3% van de bevolking Christen is. In realiteit is het grootste deel van de bevolking echter niet praktiserend gelovig.

Lokale gebruiken en gewoonten

In Azerbeidzjan is men heel gastvrij en vrijgevig. De vrouwelijke bevolking leeft er eerder wat op de achtergrond.

Tijdsverschil

Azerbeidzjan is gelegen in de UTC +04:00 tijdszone. Sinds 2016 is de zomertijd in Azerbeidzjan afgeschaft. Dit wil dan ook zeggen dat het in Azerbeidzjan tijdens ons winteruur 3 uur, en tijdens ons zomeruur 2 uur later is dan bij ons.

Elektriciteit

In Azerbeidzjan gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Het is dan ook niet nodig om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Op een paar grensgebieden na is Azerbeidzjan best een veilig land. De kans op aanslagen is er eerder beperkt. Omwille van een geschil met Armenië dient enkel de regio Nagorno-Karabach vermeden te worden. Uiteraard brengt onze reis ons niet naar deze regio.

Meer info via Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be/nl.