Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoeveel neushoorns leven er wereldwijd?

Er zijn nog 5 soorten neushoorns, waarvan er 3 in Azië en 2 in Afrika leven. De Aziatische neushoorns zijn bijna uitgestorven. Van de Javaanse neushoorn leven er nog 40 à 60 exemplaren in een beschermd gebied, van de Sumatraanse neushoorn leven er nog ongeveer 100 individuen. De Indische neushoorns zijn nog met ongeveer 3500.

In Afrika zijn de aantallen iets hoger, met 2.500 zwarte neushoorns en 19.000 witte neushoorns. Er is echte geen reden tot juichen, want de aantallen Afrikaanse neushoorns verminderden sterk gedurende de laatste jaren. Bovendien is 1 Afrikaanse neushoornsoort de facto uitgestorven: van de noordelijke witte neushoorn stierf onlangs het laatste mannetje en blijven er nog slechts 2 vrouwtjes over.

Waarom sterven de neushoorns uit?

De grootste oorzaak is illegale stroperij. De hoorns van de neushoorn zijn erg gewild in Oost- en Zuidoost-Aziatische landen, waar ze gezien worden als een afrodisiacum of waar geloofd wordt dat ze een medicinale werking hebben. Dit is al eeuwen zo, maar werd pas relatief recent een groot probleem omdat nu meer en meer mensen de middelen hebben om zich een zakje gemalen neushoornhoorn aan te schaffen. De handel in neushoorn-horens is daardoor een miljoenenbusiness geworden. Elke 8 uur wordt er een neushoorn gedood om zijn hoorn. Voor de goede orde: de hoorn van een neushoorn is gemaakt van hetzelfde materiaal als je nagels en heeft dus geen enkele bijzondere werking. In plaats van neushoornpoeder te nemen, kan je dus evengoed nagelbijten!

Over de stropers

Stropers gaan op veel verschillende manieren te werk. Sommigen zijn professionele groeperingen met veel financiële middelen, die dan ook groot geschut inzetten. Met zware wapens, drones en zelfs helikopters gaan ze vaak in wildparken op zoek naar neushoorns. Andere stropers zijn arme mensen met weinig toekomstperspectief. Zij zien een neushoorn vooral als een manier om snel rijk te worden. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is hun brutale manier om te krijgen wat ze willen. Om zo veel mogelijk hoorn te kunnen verzamelen, snijden ze niet gewoon de hoorn af maar – hou je vast - hakken ze het hele gezicht van de neushoorn af. Onder de huid zit immers ook nog enkele centimeters hoorn, goed voor honderdduizenden euro’s.

Hoe kunnen we de neushoorns beschermen?

De inspanningen die geleverd (kunnen) worden hangen sterk af van land tot land. Sommige overheden investeren veel in bescherming van wildlife, anderen amper. Ook de wetgeving is verschillend. In sommige landen is het legaal voor rangers om stropers dood te schieten om de neushoorns te beschermen. In andere landen worden rangers in zo’n situatie eerst beschuldigd van moord, voordat ze vrij gepleit kunnen worden omdat ze het voor een goede zaak deden.

Gelukkig zijn er naast overheidsmaatregelen ook veel privé-initiatieven om de neushoorns te beschermen. Wildparken investeren samen met andere organisaties onder andere in omheiningen, 24/24 uur bewaking van neushoorns door gewapende rangers, patrouilles met drones of het transport van dieren naar veiligere gebieden waaronder ook speciale Rhino Sanctuaries.  

 

Lees meer over het project The Rhino Ride >