Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Rusland

Er zijn op dit moment geen promotarieven beschikbaar op deze pagina. 

Partners

Over  Rusland

Geografie

Rusland is het grootste land ter wereld met een oppervlakte van 17.098.242 km² ofwel 560 keer groter dan België. Rusland grenst dan ook aan een hele boel verschillende landen: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazakstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Via de exclave Kaliningrad zijn er ook nog grenzen met Litouwen en Polen.

Als je de grens zou willen afwandelen heb je 20.241 km voor de boeg, dat is ongeveer de helft van de omtrek van de wereld!

Het Europees gedeelte van Rusland loopt tot aan het Oeralgebergte en is een golvend gebied met hoogtes tot 400 meter. In het zuiden aan de grens met Georgië en Azerbeidzjan komen we in hooggebergte.

Het laagste punt van Rusland ligt op -28 meter en is de Kaspische Zee, het hoogste punt in de Mount Elbrus met 5.633 ineens ook de hoogste berg van Europa.

Fauna en flora

Door de immense oppervlakte van Rusland zijn meerdere vegetatiezones. Grosso modo kan de vegetatie van het noord naar het zuid opgedeeld worden in toendra, taiga, loofbos, steppe en woestijn. Elke vegetatievorm heeft natuurlijk ook zijn specifieke dierenwereld.

De toendra strekt zich over een gigantisch gebied uit. Hoe noordelijker men reist hoe schraler de vegetatie wordt. Op de noordelijkste eilanden komen zelfs geen struiken meer voor en ligt er de grootste tijd van het jaar sneeuw en ijs. Wat zuidelijker in de taiga wisselen struiken en lage bomen zcih af. Gelijkdelijk komen er vooral uitgestrekte wouden voor met vooral berken (de nationale boom), sparren en wilgen. De nationale bloem van Rusland is de kamille.

In het noorden van Rusland komt de typische arctische fauna voor zoals poolvossen, ijsberen, zeehonden en veel verschilleden kleine knaagdieren. De taiga is de thuisbasis van vooral grotere dieren voor zoals de wolf, de lynx, het eland en de bruine beer, het nationale dier van Rusland. In de bossen komen de typische westeuropese dieren voor zoals herten, zwijnen, vossen en de bijna uitgestorven wissent. De typische steppedieren, zoals wilde paarden, saiga en steppeantiloop zijn bijna allemaai uitgeroeid.

Staatsvorm

In de 12de eeuw was er voor het eerst sprake van een soort 'Rusland' die onder 200 jaar Mongoolse overheersing uitkwam. Gedurende de volgende eeuwen werd het Russische Rijk steeds maar groter tot begin 1900. In 1917 kwam een einde aan het Tsarenrijk en werd Russische Rijk de USSR met Lenin aan het hoofd. Op 24 augustus 1991, onder Gorbachov versplinterde de USSR en werd de Russische Federatie gevormd.

Vladimir Poetin is sinds 7 mei 2012 opnieuw de president van Rusland. Een Russische president wordt voor een termijn van 6 jaar verkozen en kan 2 aansluitende termijnen president zijn. De president is de machtigste man van Rusland. Hij is opperbevelhebber van het leger, verantwoordelijk voor binnenlandse en buitenlandse zaken, benoemd en ontslaat de premier en kan het parlement ontbinden. Hij heeft ook de macht om zelf wetten af te kondigen.

Dmitriy Medvedev werd door Poetin als premier aangesteld. Hij is tevens de plaatsvervangende president als hij z'n taken, tijdelijk, niet kan opnemen. De premier stelt ook de ministers aan.

Het parlement bestaat uit 2 kamers en zetelt telkens voor een periode van 4 jaar.

  • Het hogerhuis of Sovet Federatsii met 166 zetels. De zittenden worden aangesteld uit de 83 federale entiteiten
  • Het lagerhuis of Gosudarstvennaya Duma met 450 zetels. De zittenden worden door het volk verkozen.
Bevolking

In Rusland wonen bij benadering 142,5 miljoen mensen wat Rusland op de 10de plaats zet op gebied van meeste inwoners per land. Ongeveer 80% van de inwoners zijn Russen, 4% zijn Tataren en 2% zijn Oekraïners.

Voor de rest zijn er in de afgelegen regio's nog specifieke bevolkingsgroepen zoals de Fins-Oegoeren in het uiterste noordoosten en de Mongolen rond het Bajkalmeer.

Moskou is de grootste stad van Rusland met meer dan 12,5 miljoen inwoners, Sint Petersburg staat op de 2de plaats met 5 miljoen inwoners.

Economie

De Russische economie onderging een grote transformatie na de val van de USSR. Voorheen was het een planeconomie gestuurd vanuit Moskou. Ondertussen is Rusland een markteconomie geworden, hoewel ze nog voor een groot stuk onder toezicht van de overheid staat.

Sinds 2011 is Rusland de grootste producent ter wereld van olie en de 2de grootste op gebied van gas. Verder is Russische ondergrond ook rijk op gebied van ertsen en steenkool. Sinds 2012 is Rusland ook lid van de WTO waardoor buitenlandse handel makkelijker wordt.

De buitenlandse handel wordt vooral met de voormalige Sovietstaten, Europa en China gedaan waarbij vooral olie, gas, metaal en hout de belangrijkste exportproducten zijn.

De munteenheid is de Russische Roebel (RUB). 100 RUB = 1,32 EUR (wisselkoers op 7 november 2018).

Religie

Na de Russische revolutie in 1917 werd de godsdienst vrijheid steeds meer aan banden gelegd en tussen 1937 en 1961 was godsdienstbeleving zelfs compleet verboden. Vanaf 1961 werd de Russisch-orthodoxe Kerk wel toegelaten. Vanaf 1990 werd de godsdienstvrijheid weer ingevoerd en in 1997 werd Kerk en Staat gescheiden.

De grootste geloofsgroep zijn de Russisch orthodoxen. Aan het hoofd van deze kerk staat de patriarch van Moskou en Rusland, Kirill I. Islam is de 2de grootste geloofsgroep.

Lokale gebruiken en gewoonten
Tijdsverschil

Rusland is een gigantisch groot land en het strekt zich uit over 11 tijdzones. Moskou en Sint-Petersburg lopen 2 uur voor op België. Als je naar Rusland reist, moet je dus je horloge 2 uur verder draaien.

Elektriciteit

In Rusland gebruiken ze dezelfde stekkers en voltage als in België. Geen nood dus om een wereldstekker mee te nemen.

Veiligheid

Reizigers naar Rusland ondervinden momenteel weinig tot geen hinder van de ontwikkelingen in Oekraïne. De situatie dient uiteraard wel op de voet te worden opgevolgd. In het grensgebied met Oekraïne (Voronzeh, Rostov-na-Donu, Krasnodar) zal een verhoogde militaire aanwezigheid waarneembaar blijven. In de grote steden in de rest van Rusland worden af en toe manifestaties pro of contra de Russische politiek met betrekking tot de Krim gehouden. Deze manifestaties dient men te vermijden.

Omwille van de uitgestrektheid van het land, kan de veiligheidssituatie in de Russische Federatie van regio tot regio sterk verschillen. In Moskou en Sint-Petersburg, evenals in het merendeel van de grote steden op het Europese deel van het land, kan zonder problemen worden gereisd.

In de grote stedelijke zones (publieke plaatsen zoals voetgangerstunnels, metro, stations, treinen, luchthavens, markten, restaurants en andere toeristische attracties) is extra waakzaamheid geboden voor zakkenrollers en andere vormen van kleine criminaliteit. Net zoals elders, is ook hier een minimum aan gezond verstand vereist. Waakzaamheid is ook geboden bij de consumptie van drank in sommige bars, restaurants en nachtclubs. Er doen zich immers gevallen voor waarbij verdovende en slaapverwekkende middelen met drank worden vermengd en waarbij de slachtoffers nadien worden beroofd (en in sommige gevallen zelfs bewusteloos worden achtergelaten, wat in de winter buiten levensgevaarlijk kan zijn). Reizigers dienen er dan ook steeds zelf op toe te kijken wanneer hen drank worden uitgeschonken en dienen hun drank nooit onbewaakt achter te laten.