1. Ga naar de lost and found helpdesk
Als je op de luchthaven merkt dat je bagage niet is aangekomen of beschadigd is, ga je naar de helpdesk van ‘lost and found’ van de luchthaven. Op sommige luchthavens zijn er meerdere van dit soort balies, omdat er met verschillende bagage afhandelaars gewerkt wordt. Afhankelijk van met welke luchtvaartmaatschappij je vloog, dien je dan naar een andere balie te gaan. Ben je niet zeker waar je moet zijn, spreek in dit geval een luchthavenmedewerker aan die je de weg kan wijzen naar de juiste balie.
2. Zorg dat je een PIR-document laat opmaken
Aan deze helpdesk/balie meld je dat je bagage niet aangekomen is of dat ze beschadigd aangekomen is. Zorg ervoor dat er zeker een Property Irregularity Report (PIR) opgemaakt wordt, en dat je ofwel een kopie hiervan, of het volgnummer hiervan meekrijgt. Dit bestaat uit 5 letters en 5 cijfers. Bewaar ook je bagagelabel goed. Noch de luchtvaartmaatschappij, noch Joker, noch je bagageverzekering kunnen je verder helpen zonder een PIR, dus dit doe je sowieso eerst.
3. Doe navraag over de vervolgprocedure
Wanneer je de PIR laat opmaken, vraag je best na welke verdere procedure er gevolgd moet worden in jouw specifieke geval. Vaak moet je het verlies of de laattijdige aflevering van je bagage ook zelf melden op de website van de luchtvaartmaatschappij. Is je bagage na 48 uur nog niet aangekomen, neem dan meteen contact op met Joker voor advies. Tijdens de Belgische kantooruren neem je contact op met je reiskantoor, daarbuiten kan je het noodnummer bellen. Je kan dan in sommige gevallen een schadevergoeding claimen op basis van de Internationale Luchtvaartwetgeving (Verdrag van Montréal). Weet ook dat je op veel plaatsen zelf terug naar de luchthaven zal moeten gaan, om je laattijdig afgeleverde bagage op te halen. Slechts op enkele bestemmingen wordt dit nagestuurd naar je hotel of verblijfplaats als service. Luchtvaartmaatschappijen zijn nooit verplicht om dit te doen.
Is je bagage beschadigd, dan krijg je in sommige gevallen een schadevergoeding claimen op basis van de Internationale Luchtvaartwetgeving (Verdrag van Montréal). Ook in dit geval zal men je ter plaatse de procedure uitleggen, aangezien dit bij elke maatschappij verschillend is. Zorg er zeker voor dat je de procedure uitvoert binnen de aangegeven termijn.
4. Heb je een reisverzekering, controleer dan wat deze dekt
Heb je een reisverzekering inclusief bagageverzekering afgesloten, lees dan je polisvoorwaarden goed na. Bij sommige reisverzekeringen mag je in geval van laattijdige aflevering van bagage onder bepaalde voorwaarden “eerste aankopen” doen zoals kledij, toiletartikelen, nieuwe reistas etc. Sommige verzekeringspolissen dekken ook beschadiging of verlies van je bagage. Zorg er in elk geval voor dat je al je aankoopbewijzen goed bijhoud, alleen dan kan je verzekering je terugbetalen volgens hun voorwaarden. Contacteer je reisverzekeringsmaatschappij hierover telefonisch of dien je claim online in.