Overslaan en naar de inhoud gaan

Over  Malawi

Geografie

Malawi ligt in zuidelijk Afrika en grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. Het grote Malawimeer bepaalt voor een groot deel de grenzen van Malawi en neemt 1/5 van de totale oppervlakte van het land in beslag. Het meer werd ontdekt door de befaamde ontdekkingsreiziger David Livingstone en staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Lake Malawi maakt deel uit van de grote Afrikaanse slenk, een breuk in de aardkorst die van de Rode Zee tot Mozambique door Oost-Afrika loopt en die dus ook het landschap in Malawi tekent. Malawi is met zijn 118.480 km2, bijna 4 keer zo groot als België. In de lengte meet het land 800 m, in de breedte tussen 80 en 160 km. In het zuiden ligt de hoogste berg van het land, Mount Mulanje (3.000 m).

Fauna en flora

Malawi is begroeid met grassen, bossen en bloemen als gladiolen en honderden soorten orchideeën. Sparren en eucalyptusbomen zijn geplant voor de houtindustrie. Er zijn vele natuurparken en reservaten waar wild voorkomt. Liwonde National Park is het bekendste: hier is de grootste olifantenpopulatie te vinden. In de Shirerieven leven vele nijlpaarden. Maar ook het Majete Wildlife Reserve is bijzonder: het is één van de meest succesvolle reservaten als het gaat om het behoud van de flora en fauna van Afrika. Sinds 2003 wordt het reservaat opnieuw opgebouwd, door vele diersoorten opnieuw in het park te brengen, helemaal gebaseerd op de soorten die er ook vroeger voorkwamen. Nu zijn er opnieuw olifanten, zwarte neushoorns, buffels, elanden en andere antilopes, waterbokken, zebra's ... De eerste luipaarden werden in 2011 geïntroduceerd en in 2012, 3 leeuwen. De onderwaterflora en -fauna van Lake Malawi is indrukwekkend: er zwemmen vele, kleurrijke vissen (cichliden) in rond.

Staatsvorm

Na een lange periode van Brits koloniaal bestuur, werd Malawi in 1964 een onafhankelijke republiek met een president aan het hoofd. Hastings Kamuzu Banda werd in 1966 de president, een dictator die andere politieke partijen verbood. Vanaf de jaren '90 ontstonden er protesten tegen het bewind van president Banda en het eenpartijstelsel. Daarop werd in 1994 een meerpartijendemocratie ingevoerd en bij de verkiezingen in dat jaar werd Banda verslagen. Oppositiekandidaat, Bakili Muluzi, werd de nieuwe president en premier. Op 24 mei 2004 werd Bingu wa Mutharika tot president gekozen, hij overleed aan een hartaanval in 2012 en werd opgevolgd door vicepresident Joyce Banda.

De wetgevende macht is in handen van de Nationale Vergadering met 193 leden. Parlementariërs worden direct via een districtenstelsel voor een periode van 5 jaar gekozen. In praktijk is de positie van het parlement zwak ten opzichte van de president en een centralistische, door de president gedomineerde uitvoerende macht.

Bevolking

In Malawi wonen ongeveer 16,6 miljoen mensen. Blantyre en hoofstad Lilongwe zijn de grootste steden met elk meer dan 800.000 inwoners. AIDS is een groot probleem. 11% van de volwassen bevolking is besmet met het hiv-virus en jaarlijks sterven ongeveer 51.000 mensen aan de ziekte. Dit maakt dat de bevolking erg jong is: 65% is jonger dan 25 jaar, en slechts 6% is ouder dan 55 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 52 jaar. De bevolking bestaat grotendeels uit Bantoe-afstammelingen met als belangrijkste stammen de Chewa 32.6%, de Lomwe 17.6%, de Yao 13.5%, Ngoni 11.5%, Tumbuka 8.8%, Nyanja 5.8%, Sena 3.6%, Tonga 2.1%, en Ngonde 1%. Engels is de officiële taal maar Chichewa is de meest gesproken taal. Wat ze eveneens met mekaar gemeen hebben: ze zijn bijzonder vriendelijk en gastvrij.

Economie

Malawi is één van de armste landen in de wereld. 53 % van de bevolking leeft onder de armoedegrens (2004). De economie draait voornamelijk op de landbouw, en 80 procent van de mensen leeft in agrarisch gebied. De boeren proberen hun eigen voedsel te verbouwen, maar door gebrek aan grond en middelen slagen ze daar niet helemaal in. Ze moeten dus eten kopen waardoor het grootste gedeelte van hun inkomen op gaat aan het kopen van voedsel. Cassave, mais, aardnoten en aardappelen worden verbouwd voor eigen gebruik. Voor de export worden tabak, thee en suiker verbouwd. Het land blijft echter sterk afhankelijk van externe donoren die sinds een negatief rapport van het IMF steeds minder toeschietelijk worden en noodzakelijke investeringen bijgevolg uitblijven.

Religie

Je zal het geweten hebben dat Malawi een gelovig land is! Overal zie je volle kerken, zaterdag is iedereen op weg naar zijn kerk (protestants of katholiek), op zijn paasbest met de bijbel in de hand. 82% hangt dan ook het christendom aan, en die christenen wonen vooral in het zuiden. 13% is moslim, zij wonen in het noorden. Veel mensen in Malawi combineren hun religie met oude Afrikaanse geloven die de voorouders en natuur vereren.

Lokale gebruiken en gewoonten
  • Malawi is een groepsgerichte maatschappij: de groep primeert op het individu. Binnen het dorp en de familie word je geacht je aan te passen. Je mag niet opvallen en niet te veel initiatief tonen. Traditioneel is ambitie een vies woord omdat het mensen jaloers maakt. Je moet leven zoals de voorouders leefden. Waarden, normen en gemeenschappelijke ideeën worden vaak via traditionele dansen, gezangen en maskers duidelijk gemaakt.

  • Mensen in Malawi zijn vaak vrij conservatief. Wees dus altijd beleefd en kleed je volgens de geldende normen als je bij iemand op bezoek komt.

  • Hiërarchie is in Malawi belangrijk, zowel in de familie, op het werk, in het dorp. Wie de belangrijkste persoon is, is snel duidelijk, en die moet gerespecteerd worden.

  • In veel dorpen leven de mensen in een matrilineaire structuur. Na het huwelijk gaat de man bij de familie van de vrouw wonen. Kinderen zijn van de vrouw.

  • Initiatierituelen zijn belangrijk en vinden plaats wanneer kinderen in de pubertijd komen. Bij meisjes is dat wanneer ze voor het eerst hebben gemenstrueerd, voor jongens is dat als ze 9 of 10 jaar zijn. Bij de initiatie leren de kinderen meer over hun toekomstige functie als man of vrouw, over het gezinsleven, seksuele relaties, over geboorte en dood en de bijhorende rituelen.

  • Geloof in heksenkracht. Vooral van ouderen en rijken wordt gedacht dat ze over bovennatuurlijke krachten bezitten. Ze krijgen dan ook algauw de schuld van problemen.

  • Begrafenissen zijn erg belangrijk. De begrafenis vindt heel snel plaats, vaak binnen een dag. Bier wordt over het graf gegooid en veel gedronken. Op de begrafenis wordt vaak nog de schuld van de dood hardop uitgevochten (wie is de betrokken heks?). Er wordt luid gehuild en veel gedanst. Het lichaam gaat diep de grond in en er wordt een hek om het graf gebouwd, zodat de geest niet terug naar huis kan.

  • Het is de bedoeling dat je je inkomsten deelt met je uitgebreide familie. Sparen of investeren is daardoor moeilijk.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil, tijdens onze wintertijd is het in Malawi 1 uur later.

Elektriciteit

In Malawi is het voltage 220 Volt, een wereldstekker is nodig.

Veiligheid

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken: Mits inachtname van de gebruikelijke veiligheidsmaatreglen kan men reizen in Malawi. Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.