Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsreizen

Individuele rondreizen

Individuele reizen met huurwagen

Vluchten naar Iran

Bestemming Vertrek Maatschappij Vertrek tussen Boek tot Prijs

Esfahan

Esfahan Brussel Turkish Airlines 04/08/22 - 10/12/22
01/01/23 - 16/06/23
03/08/23 - 09/12/23
Boek tot 10/12/22 vanaf € 575 Boek of kies andere reisdata

Shiraz

Shiraz Brussel Turkish Airlines 04/08/22 - 10/12/22
01/01/23 - 16/06/23
03/08/23 - 09/12/23
Boek tot 10/12/22 vanaf € 591 Boek of kies andere reisdata

Teheran

Teheran Brussel Emirates 01/08/22 - 13/12/22
03/01/23 - 29/03/23
04/04/23 - 26/04/23
Boek tot 23/08/22 vanaf € 654 Boek of kies andere reisdata

Teheran

Teheran Brussel Turkish Airlines 04/08/22 - 10/12/22
01/01/23 - 16/06/23
03/08/23 - 09/12/23
Boek tot 10/12/22 vanaf € 426 Boek of kies andere reisdata

Partners

Over  Iran

Geografie

Iran is gesitueerd in het Midden-Oosten en grenst aan zeven landen: Azerbeidzjan, Armenië, Turkije, Irak, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. Verder heeft het land kusten aan de Kaspische Zee, de Golf van Oman en de Perzische Golf.

Met zijn 1.648.795 m² is Iran het 18de grootste land ter wereld. Het landschap bestaat voornamelijk uit een desolaat woestijnlandschap met uitgedroogde zoutmeren, maar wisselt af met besneeuwde bergtoppen, vruchtbare gronden en een subtropisch groene omgeving aan de Kaspische Zee.

Het hoogste punt van het land, gesitueerd in het noorden van Iran, reikt maar liefst 5.671 m hoog. Kuh-e Damavand heet de berg die op amper 2 uur van de hoofdstad Teheran gelegen is. Teheran telt ongeveer 8 miljoen inwoners en is een grote stad, waar enkele interessante bouwwerken te zien zijn. De stad ligt in een vlakte en is langs de noordzijde volledig omgeven door bergen.

Fauna en flora

Door de vele verschillende landschappen en ondergronden in Iran, zijn er veel planten- en diersoorten in het land te vinden.

Het uitgebreide aantal dieren dat te vinden is, bestaat uit onder andere beren, jakhalzen, wolven, gazelles, wilde varkens, ezels, panters, valken en adelaars. Dit is echter nog maar een kleine opsomming van wat er allemaal leeft.

Jammer genoeg moet er ook vastgesteld worden dat er veel dieren in Iran leven die met uitsterven zijn bedreigd. De Aziatische cheeta bijvoorbeeld, die de dag van vandaag enkel nog in Iran te vinden is. Ook de Kaspische zeewolf en zeehond, de doejong en het Perzische luipaard zijn voorbeelden van bedreigde diersoorten.

De weelderigste plantengroei is te vinden aan de bergen aan de Kaspische Zee. Hier vindt men onder andere iep, eik en cipres. Er zijn ook veel wilde fruitbomen te vinden met onder andere amandel, peer, walnoot en granaatappel.

Staatsvorm

Iran, vroeger gekend als Perzië, is een Islamitische republiek waarvan de regering omschreven wordt als een Theocratische republiek. Dit is een bestuursvorm waar geestelijken aan het hoofd staan. In het geval van Iran zijn dit de Ayatollah of Sjiitische geestelijken.

De hoofdstad is Teheran, gesitueerd in het noorden van het land. Het nationale symbool van Iran is de leeuw. Het hoofd van de regering is president Hassan Rohani. De hoogste leider van Iran is echter de grootayatollah Ali Hoseini Khomenei.

Sinds 1 april 1979 is Iran onafhankelijk. Op 1 april wordt dan ook jaarlijks Republic Day, de nationale feestdag van het land, gevierd.

De vlag bestaat uit drie horizontale banden in groen, wit en rood. In het centrum van de witte band, in het rood, staat een voorstelling van een gestileerde versie van het woord Allah in de vorm van een tulp. Beneden op de groene band en vanboven op de rode band staat telkens 11 maal 'Allah Akbar' in wit Arabisch schrift.

Bevolking

Inwoners van Iran noemt men Iraniërs. 61% van het volk bestaat uit Perzen, 16% uit Azeri en 10% uit Koerden. De overige 13% bestaat uit stammen. Perzisch is dan ook de officiële taal van het land die 53% van de bevolking spreekt. Amper 2% van de bevolking spreekt Arabisch.

99,4% van de bevolking is moslim, waarvan 90% tot 95% sjiitisch is en 5% tot 10% soennitisch. In Iran zijn ook aanhangers te vinden van een godsdienst die oorspronkelijk uit Perzië afkomstig is. Het Zoroastrisme was meer verspreid voor de opkomst van de Islam, maar is nu nog in mindere mate terug te vinden in Iran. De leer van het Zoroastrisme staat beschreven in de Avesta, het heilige boek. De meest gekende Parsi en zoroastriër was wellicht Freddie Mercury, zanger van Queen.

In Iran leven ongeveer 82 miljoen mensen. Dit is net iets meer dan het aantal inwoners in Duitsland, Congo en Turkije. De mediane leeftijd in Iran is 29,4 jaar en de levensverwachting ligt net boven de 71 jaar.

Economie

In 2012 en 2013 zakte de economische groei in Iran wat zorgde voor een grote werkloosheid. Het tekort aan mogelijkheden voor een job zorgde ervoor dat veel geschoolde Iraanse jongeren een job zochten in het buitenland. Dit resulteerde in een zogenaamde "brain drain" in Iran. Het tij keerde bij de presidentsverkiezingen van 2013, waar de huidige president, Hasan Ruhani, verkozen werd. Er werd economische vooruitgang verwacht door het volk en al vroeg versterkte de Iraanse Rial en nam men een historische boost waar in de Tehran Stock Exchange.

De belangrijkste landbouwproducten zijn rijst, granen, suikerbiet, rietsuiker, fruit, noten, katoen en zuivelproducten. Verder zijn ze ook aanwezig in industrieën als petroleum, petrochemicaliën, meststoffen en textiel.

Hun grootste exportpartners zijn China, India en Turkije. Importeren doet het land vooral vanuit de Verenigde Arabische Naties, China en Turkije.

Religie

99,4% van de Iraanse bevolking is moslim. Hierin onderscheidt zich dan nog een grote meerderheid sjiieten, ten opzicht van een klein percentage soennieten. Wereldwijd zijn er zo'n 85% soennieten, waar sjiieten met maar ongeveer 15% zijn. In Iran en Irak bevindt er zich echter een grote meerderheid sjiieten.

Meestal leven de sjiieten en soennieten vredig naast elkaar, maar bevindt er zich een kloof tussen deze groepen. Dit allemaal om een meningsverschil dat ontstond na de dood van de profeet Mohammed. De meerderheid zagen de vriend en schoonvader van Mohammed, Abu Bakr, als ware opvolger van de profeet. Anderen waren van mening dat de ware opvolger zijn neef en schoonzoon, Ali, zou moeten zijn. Abu Bakr volgde Mohammed uiteindelijk op, maar Ali regeerde later kort als vierde kalief. De kloof tussen de twee groepen ontstond echt toen Hussein, de zoon van Ali en zijn familie om het leven gebracht werd door troepen van de soennitische kalief.

Alle Moslims volgen de vijf pilaren van de Islam en vereren de Koran. Sjiieten geloven echter dat moslims op hun eigen intellectuele vermogen moeten vertrouwen om de Sharia te interpreteren, terwijl voor soennieten de openbaring ophoudt met de woorden van de profeet. Voor soennieten is Mohammed dus de enige die de moslims een leidraad kan geven, waar sjiieten geloven dat ook nakomelingen van de profeet dit kunnen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Wie naar Iran reist, moet rekening houden met enkele lokale gewoonten die nauwkeurig moeten nageleefd worden. Onze begeleider zal je hier ter plaatse zeker op wijzen, als Joker-avonturier verwachten wij dat je deze aanbevelingen opvolgt. Dit zijn alvast enkele richtlijnen:

  • Vrouwelijke deelnemers zijn verplicht altijd en overal een hoofddoek en een lang, wijdvallend kledingstuk tot over de heupen te dragen. Dit geldt vanaf het moment bij aankomst als je uit het vliegtuig stapt.

  • Ook mannen moeten zich aan de kledingvoorschriften houden. Korte broeken en bermuda's zijn verboden.

  • Zowel mannen als vrouwen dragen gesloten schoeisel. Geen sandalen, ook niet met kousen.

  • Aangezien alcohol en erotisch materiaal een absoluut taboe zijn, is het uiteraard ook verboden om dit mee te nemen of ter plaatse te kopen.

  • Mannen en vrouwen zitten gescheiden op het openbaar vervoer.

  • Mannen mogen vrouwen in het openbaar niet aanspreken en vice versa.

  • Het is verboden om foto's te nemen van kerncentrales, militaire en overheidsgebouwen.

  • Het is verboden om openlijk kritiek te geven op de leiders van het land.

Tijdsverschil

Iran is gelegen in GMT +03,30. Dit betekent dat het in Iran 2u30 later is dan in België. Let wel dat het van 22 september tot de laatste zondag van oktober niet 2u30 later is dan in België, maar 1u30.

Elektriciteit

In Iran staat er net zoals bij ons een spanning van 230 volt. Je vindt hier ook stopcontacten van het type C en F. Dit betekent dat je geen adapter of wereldstekker nodig hebt. Stekkers van het type C zijn onze gekende platte stekkers met twee ronde pinnen en stekkers van het type F zijn de grotere versies van type C, maar met een holte centraal boven de twee ronde pinnen.

Veiligheid

Iran is als toeristische bestemming erg populair geworden. Het aantal toeristen neemt jaarlijks toe. Toch wordt aangeraden de politieke actualiteit van nabij te volgen, het reisadvies te raadplegen en de instructies erin op te volgen.

Reizigers die zich naar Iran begeven wordt aanbevolen waakzaamheid te tonen tijdens hun verplaatsingen, vooral in de buurt van drukbezochte plaatsen in de hoofdstad en de grote stedelijke centra. Wij raden aan om demonstraties of massabetogingen te vermijden, geen foto's te nemen van betogers, politie of milities (in uniform of in burger) en een discrete houding aan te nemen. Het is eveneens uiterst belangrijk te weten dat er geen foto’s mogen genomen worden van overheidsgebouwen, noch van civiele noch van militaire gebouwen.