Overslaan en naar de inhoud gaan

Tijdens deze reis in Libanon verkennen we de historische sites en de moderne architectuur. We verdiepen ons in de Christelijke & Arabische cultuur maar trekken ook de natuur in en genieten van de bergen en de zee.

Een actieve en culturele reis, overgoten met de meest verfijnde keuken van het Midden-Oosten!

 

 

De hoogtepunten van deze reis

Libanon Groepsreizen

De prachtige dagwandeling door de Qadisha Valley

Libanon Groepsreizen

De ruïnes van Baalbek, de meest mythische plaats van Libanon

Groepsreizen Libanon

De Libanese keuken met zijn typische mezze, verschillende heerlijke koude en warme gerechtjes, een culinair genot met een enorme diversiteit aan kruiden

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 dag 1-3
Beiroet, het Parijs van het Midden-Oosten

Onze reis door het kleine Libanon start in het grootse Beiroet, de hoofdstad van het land. Alleen al voor die plek is een trip naar Libanon de moeite waard. We trekken 2 dagen uit om de stad te verkennen. Op het programma: flaneren langs de corniche, de boulevard langs de Middellandse Zee, tot aan de fotogenieke Pigeon Rock voor een selfie of groepsfoto; te voet door het historische centrum met een bezoek aan de Mohammad Al-Amin Moskee en de Sint-Pauls Kathedraal maar evengoed window shopping bij de flagstores van de bekendste én duurste merken. Voor een meer hippe en ongepolijste sfeer moeten we naar de wijken Gemmayzeh en Mar Mikhael. Rode draad deze dagen is overheerlijke mezze, de verzameling van kleine, warme en koude gerechten, die we op gezellige plekken proeven. Wie wil, zet een stapje in het nachtleven.

2 dag 4-5
Grotten van Jeita en Byblos

Met een gecharterde minibus smijten we ons in het hectische verkeer en rijden we richting noorden. We bezoeken er eerst de grotten van Jeita. Deze machtige grotten behoren tot de top van natuurwonderen in het Midden-oosten. Dan reizen we verder naar Byblos, één van de oudste steden van de wereld maar vandaag een sfeervol gerestaureerde havenstad aan de Middellandse zee. Een bezoek aan de ruïnes van het kruisvaarderskasteel, snuisteren in de souks, struinen door de opgeknapte straten van het stadje om te eindigen op een gezellig terras met zicht op zee.

3 dag 6-7
Stappen in de Qadischavallei en omstreken

En dan geven we toe aan de lokroep van de bergen. We rijden we naar Bcharré, de geboorteplaats van Khalil Gibran. Wie wil bezoekt het museum ter ere van deze dichter, schrijver én schilder. Bcharré is echter onze uitvalsbasis voor natuurexploratie. Vlakbij vinden we een beschermd cederbos. Tijdens de twee stapdagen door de Qadisha-vallei is het genieten van kloosters verstopt in de natuur en ander indrukwekkend bergschoon in de ruime omgeving.

4 dag 8-9
Baalbek en het paleis van Beiteddine

Vandaag zijn we vroeg uit de veren. We steken de bergen over richting Baalbek, dé meest mythische plek van het land. Door haar ligging kwam de stad in de tijd van de Romeinen tot bloei, zowel economisch als religieus. Vandaag zijn de ruïnes van de tempels gewijd aan Jupiter, Bacchus en Venus nog steeds indrukwekkend. We laten ons het verhaal van de stad vertellen door een plaatselijke gids. Daarna rijden we verder naar het zuiden, naar het Beiteddinepaleis in het Choufgebergte. Ook dit is een archeologisch pareltje, Ottomaans van oorsprong.

5 dag 10-11
Wandelen in het Choufgebergte

Fantastisch om de reis te eindigen met twee wandeldagen in het prachtige Choufgebergte dat de grootste cederbossen van het land herbergt. Deze dagen doen ons beseffen dat Libanon meer is dan een smeltkroes van culturen, het kleine landje heeft ook voor de natuurliefhebber erg veel te bieden. Het gebergte ligt tussen de kustvlakte van de Middellandse zee in het westen en de Bekaavallei in het oosten. We logeren er in een heerlijk guesthouse dat projecten doet rond duurzaamheid en ontmoetingen.

6 dag 12
Naar huis

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel - Beirut en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, logies, plaatselijk transport, toegangsgelden, maaltijden, luchthaventaksen ter plaatse en visum.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 05 / 11 / 2020
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis:

We stellen ons open voor een andere cultuur, doen zelf soms onze inkopen op een lokale markt en beleven de natuur door er middenin te lopen, zo'n 3-tal stapdagen. We leren zowel het stadsleven kennen als het leven in de bergen.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige logementen en restaurants en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen. Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis:

We verplaatsen ons waar mogelijk met het openbaar vervoer.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis:

Je zal snel merken dat de mensen van Libanon open en toegankelijk zijn tegenover toeristen. Sta je bijvoorbeeld te watertanden voor een vitrine van een bakkerij, verschiet dan niet dat de bakker des huizes je binnenroept, je een rondleiding geeft en je daarna van al dat lekkers laat proeven. Ongetwijfeld weet hij dan uiteraard ook dat je niet met lege handen buiten loopt! We proberen ook zelf contacten te leggen via lokale pensions, de gidsen die we onder de arm nemen, enz. om op die manier ons beter te kunnen verplaatsen in hun leefgewoontes en cultuur.

Documenten

Je hebt voor Libanon een geldig internationaal paspoort nodig dat nog ten minste 6 maanden na terugkeer geldig is, evenals een visum. Het visum kan bij aankomst op de luchthaven verkregen worden.

Neem voor alle veiligheid steeds een tweetal pasfoto's mee.

Meer info op: http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We streven op onze bestemming naar een variatie aan transportmiddelen (trein, boot, fiets, bus of gecharterde minibus, auto, te voet, …). De keuze voor openbaar of gecharterd vervoer hangt af van de plaatselijke omstandigheden. Wanneer het risico bestaat dat we de schaarse plaatsen van de lokale bevolking inpalmen op de bus, dan kiezen we voor gecharterd vervoer. Ook dat is verantwoord transport.

Specifiek voor deze reis:

We verplaatsen ons deze reis een klein deel met het openbaar vervoer en verder met gecharterd vervoer omdat de afgelegen sites vaak niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. In onze minibus is er niet altijd airco en is de beenruimte eerder beperkt. Collectieve taxi’s nemen we mogelijk voor korte afstanden. Vanzelfsprekend gaan we ook te voet, in de steden maar daarnaast zijn er ook enkele dagwandelingen voorzien. De kwaliteit van het wegennet is behoorlijk. De transporttijden nooit meer dan 3 u.

Logies

We overnachten in kleine hotels en bij een aantal reizen in tenten. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De hotels, pensions of – bij een aantal reizen – campings zijn veelal in handen van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. De logementen worden in naam van Joker door de reisbegeleider gereserveerd waardoor hij/zij impact heeft op het verloop van de reis. Daardoor kunnen de logies verschillen van reis tot reis. De overnachtingen betalen de deelnemers ter plaatse vanuit het budget. Doorgaans variëren de logementen van basic, charmant tot wat meer comfortabel, afhankelijk van het plaatselijke aanbod. Meestal slapen we in 2- of 3-persoonskamers, maar ook 4- of meerpersoonskamers kunnen voorkomen. Een regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen. Afhankelijk van het aantal bedden per kamer en het aantal mannen en vrouwen in de groep is een gemengde kamerindeling soms onvermijdelijk.

Specifiek voor deze reis:

We logeren in gezellige pensionnetjes en hotelletjes, uitgebaat door lokale mensen. Zo leggen we vlotter contact met de lokale bevolking en leren we beter de eigenheid van het land kennen. In onze filosofie primeren eenvoud en gezelligheid. Comfort is soms minimaal maar we streven altijd naar een optimale prijs/kwaliteit verhouding.

Slapen in 3-, 4-, of meerpersoonskamers met regelmatig wisselende kamerverdeling maakt deel uit van onze avontuurlijke manier van reizen.

Handdoeken en lakens zijn meestal baschikbaar maar uitzonderlijk kan dat eens niet het geval zijn. Een handdoek en lakenzak neem je dus best van thuis mee. Het sanitair is soms gemeenschappelijk op de gang.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven.

Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis:

In de steden vind je in de kleine restaurantjes de lekkere en erg uitgebreide Libanese keuken die veel meer met smakencombinaties speelt dan de Westerse keuken. Er zijn veel Turkse en Griekse invloeden: ‘Mezze’ (gevarieerde schotel van allerhande voorgerechten), ‘tabboulé’ (een salade van geplette granen, peterselie en tomaten), ‘hummus’ (puree van gedroogde erwten). Buiten de steden vind je niet te veel alcoholische dranken. Gebruik van alcohol in het openbaar is niet overal toegelaten, ook in sommige pensionnetjes wordt alcohol of beperkt geserveerd. Uiteraard respecteren wij deze gang van zaken waar die gangbaar is.

Bagage

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

Bagage dient te worden meegenomen in een makkelijk draagbare tas zoals bv. een rugzak, sporttas of zachte valies. In principe zullen we nooit meer dan enkele honderden meters onze bagage moeten sleuren.

Verder nodig :

 • een dagrugzakje

 • kledij : enkele T-shirts en shorts (tot aan de kniën) voor overdag, trui en/of flies (voor 's avonds) en dunne regenjas (bv. gevoerde K-way), zwemgerief, hoofddeksel, goede stapschoenen/botinnen, goede kousen, gewone schoenen en sandalen

 • handdoek, want niet altijd beschikbaar in de hotels

 • zonnecreme, zonnebril, muggenmelk

 • drinkbus

Belangrijk! Hou er rekening mee dat je in een land bent dat half Christelijk en half Islamitisch is. In de nabijheid van de autochtone bevolking wordt soms een aangepaste kleding vereist, uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen een lange broek en T-shirt mét mouwen en voor vrouwen een lange broek of rok en T-shirt mét mouwen (schouders moeten soms bedekt zijn!). Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn. Wederzijds respect… dat moet je verdienen!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Voor deze reis voorzie je een budget van 790 euro.

Een deel van het budget kan je in euro meenemen of ter plaatse met een 'kredietkaart' uit de muur halen. Meer info hierover sowieso op je vertrekvergadering.

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants, guesthouses en touroperators. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Voor Libanon zijn er geen verplichte inentingen.

Aanbevolen zijn vaccinaties tegen TETANUS (klem), DIFTERIE, POLIO, BUIKTYFUS en HEPATITIS A. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden.

Raadpleeg zeker je huisarts en het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: - telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be

Conditie

Dagwandelingen zijn een deel van deze reis : hier wandelen we door kloven en doen we soms best wat hellingen en lopen we door bosgrond.

Met een normale tot goede conditie moet dit lukken.

Reisperiode en klimaat

Libanon ligt aan de kust en heeft over 't algemeen een aangenaam warm mediterraan zeeklimaat : hete droge zomers, zachte en regenachtige winters.

De betere reisperiode zijn van april tot juni en van september tot november omdat de temperaturen dan iets milder zijn (tussen de 15 en 30 graden).

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een leuk restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een leuke activiteit.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDAJ, die wordt begeleid door een lokale, Engelstalige ViaVia-medewerker) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Libanon grenst in het westen aan de Middellandse Zee met een kustlijn van 225 km en is met een oppervlakte van 10.400 km² een klein land. Ten noorden en oosten van het land ligt Syrië en ten zuiden grenst het aan Israël.

Parallel met de vlakke kuststrook loopt het Libanongebergte. De oostgrens met Syrië wordt gemarkeerd door het gebergte van de Anti-Libanon. Het woord Libanon (ook "Loubnan" of "Lebnan") komt van het Aramese woord laban wat 'wit' betekent, een verwijzing naar de besneeuwde pieken van de Libanonberg. Tussen de twee gebergtes loopt de Bekavallei.

Het land heeft door zijn hoge bergen geen gebrek aan water. De belangrijkste rivieren zijn de Litani en de Orontes.

Fauna en flora

Er groeien in Libanon vele soorten bomen, zoals de naaldhout en de fruitboom. In het voorjaar zijn er veel mooie bloemen te bezichtigen. Door deze bomen en bloemen ziet het landschap in Libanon er groen uit. In Libanon komen veel dieren voor. Naast veel verschillende (roof)vogels leven er schildpadden, zeehonden en watervogels.

Staatsvorm

Libanon is een onafhankelijke republiek. In het zogenaamde Nationale Pact van 1943 is vastgelegd dat de belangrijkste functies in de politieke macht verdeeld zijn over de belangrijkste etnisch-religieuze groepen.

In het parlement is de verhouding tussen moslims en christenen gelijk maar ten gevolge van het feit dat de president en de opperbevelhebber van het leger christenen zijn, ligt het zwaartepunt van de politieke macht nogal eens in het christelijke kamp. Michel Aoun is de huidige president.

Bevolking

Libanon heeft ongeveer 6 miljoen inwoners. De meerderheid van de bevolking zijn de sjiieten. Deze groep is vooral te vinden in het zuiden en het noordoosten van Libanon. De sjiieten hebben een eigen internationale opgerichte partij genaamd Hezbollah. De 2de groep, die ook redelijk groot is, bestaat uit soennieten. Deze groep wil bij de Arabieren en omliggende landen horen. De minderheid van de groep zijn de alawieten en de isma'iliten. Zij wonen verspreid over het land.

Economie

De bevolking van Libanon staat in de Arabische wereld bekend om haar handelsgeest en is hoog opgeleid. In het gehele Midden-Oosten zijn hoog opgeleide Libanezen te vinden die als expat werken.

De belangrijkste economische sectoren zijn de handel, de financiële dienstverlening, het toerisme en de industrie. Ongeveer 12% van de beroepsbevolking is in de landbouw werkzaam. De Libanese wijnbouw is ook in het Westen beroemd.

Religie

Ongeveer 60% van de bevolking is moslim en 39% bestaat uit christenen. Deze geloven worden onderverdeeld in 17 verschillende geloofsgemeenschappen.

Lokale gebruiken en gewoonten

De Libanese cultuur is een van de meest diverse culturen in de Arabische regio. Het land heeft een rijke cultuur die vooral wordt geleend van verschillende groepen mensen die in het verleden in de regio hebben gewoond.

De Libanese keuken is een van de beste van de (Arabische) wereld.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Libanon 1u later dan in België, in de winter 2u later.

Elektriciteit

Je hebt een reisstekker nodig in Libanon.

Veiligheid

Het land lijdt onder de ontwikkelingen in de regio. De veiligheidscontext kan snel wijzigen. De situatie verschilt echter van regio tot regio. In sommige regio’s zijn er specifieke risico’s, in andere regio’s is het relatief kalm. Tijdens de reis komen we enkel in de kalme gebieden die over het algemeen veilig zijn.

Bij Joker dragen we veiligheid hoog in het vaandel en volgen de situatie steeds op de voet.

Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Libanon groepsreizen

Wat andere reizigers vinden

Unieke ervaring om Libanon te leren kennen. Mijn verwachtingen aangaande het cultureel en historisch aspect van het land werden grotendeels
ingevuld.

Mark Gillioen

Een interessante rondreis met een leuke groep in een land waar ik waarschijnlijk alleen nooit een rondreis zou hebben gemaakt.

Kim Schildermans

Ik heb een aantal jaren gewacht op deze bestemming dus de verwachtingen waren hoog. En ze zijn ook uitgekomen.

Chris Wijmeersch

Veelgestelde vragen

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Hoe actief zijn Joker-groepsreizen?

Wandelschoenen hebben we op reis binnen handbereik en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Wie zin heeft kan paardrijden, raften, sandboarden of het thuisfront op Facebook verblijden met een bungeesprong. Natuurlijk kunnen we na een ferme inspanning ook lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan.

Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Op onze website geven we bij per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4). Ben je net op zoek naar zoveel mogelijk actie en natuur, kies dan voor de formule “Expeditie”. 

Hoe flexibel reis je als individu in een groep?

Elke reis bij Joker is uniek. De reisroute loopt langs minder platgetreden paden dankzij onze jarenlange ervaring en goede contacten ter plaatse. Alle reizen worden daarnaast nog unieker doordat elke groep mee de reis invult. Hoe dan?

Elke reis is dankzij onze reisbegeleiders op maat van de deelnemers, de groep en de lokale omstandigheden. Al tijdens de vertrekvergadering speelt de reisbegeleider in op de interesses van de groep. Wil er iemand salsales volgen in Cuba en gaat de rest er liever mojito’s leren mixen? Je begeleider doet zijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen! Net zo met een festival of een andere niet te missen gebeurtenis: dan passen we de reisroute aan als het kan en in samenspraak met de groep.

Omdat we iedereen een prachtreis willen bezorgen, zorgen we ervoor dat er voldoende flexibiliteit en vrijheid is. Ook als dat betekent dat je liever een namiddag op je eentje wat onderneemt.

Hoe zit het met het comfort op reis?

Het comfort is eenvoudig. We overnachten in kleinschalige hotels en guesthouses, die –waar mogelijk- in handen zijn van plaatselijke families. Op bepaalde reizen gaan we kamperen of logeren we tijdens een homestay bij de mensen thuis (en daar spreken we dan nog láng van)!  De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd. Heb je vragen over het comfort? Contacteer een Joker-reiskantoor: zij kunnen je specifieke vraag dan doorspelen naar de Joker-medewerkers die de reizen samenstellen.

Reizen we uitsluitend met openbaar vervoer?

Ter plaatse reizen we meestal met het openbaar vervoer. We streven naar een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot futuristische monorails! We kunnen ook vervoer huren om op plekken te komen die anders onbereikbaar zijn. Een exclusieve collectie aan voertuigen, want zelden neem je ze thuis in het straatbeeld waar!

Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wat betekent avontuur bij Joker?

Ons recept voor een fantastische reis bestaat uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen, activiteiten en vervoersmiddelen die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Weinig is van A tot Z voorgekauwd en daardoor wordt elke dag spannend. Enter adventure, 24/7!

Wat is de gemiddelde leeftijd bij Joker Avontuur?

Vanaf 4 inschrijvingen tonen we hoeveel mannen en vrouwen er meegaan en welke leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn in de groep.

Nog geen gegevens voor jouw reis? Dit zijn de gemiddelde cijfers van vorig jaar. 

 • Gemiddelde leeftijd: 34 jaar
 • Man 47% / Vrouw 53%
 • Single 92%  / Koppel 8%

 

Wat betaal je voor je reis?

Prijs + budget

Bij elke reis staat een prijs vermeld, aangevuld met het budget dat je ter plaatse zal besteden. De kostprijs van je reis bereken je door het budget op te tellen bij de prijs.

Prijs

De prijs is de som die je rechtstreeks betaalt aan Joker bij inschrijving. Elk reisprogramma vermeldt duidelijk wat bij de prijs inbegrepen is. Het gaat dan bv. om de kost van de vliegtickets, organisatiekosten, reisbijstandsverzekering enz.

Je betaalt een voorschot van 30% bij inschrijving. Het saldo volgt 6 weken voor je vertrek.

Budget

Het budget is een raming voor activiteiten, logies, toegangsgeld, plaatselijk transport en maaltijden. Je betaalt dit ter plaatse. Daardoor betaal je enkel voor de activiteiten die je effectief doet, niets meer, niets minder. Tegelijkertijd komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus. Een win-win!

Om koerswisselingen op te vangen, staat het budget soms vermeld in de lokale munt.

Wat is niet inbegrepen?

Dranken, souvenirs en optionele activiteiten zijn niet bij het budget inbegrepen. De eventuele optionele activiteiten (vb. bungeesprong, diepzeeduiken, canyoning …) staan in het reisvoorstel op de website opgesomd, met een richtprijs die gebaseerd is op de prijzen van het vorige reisseizoen. Zo kan je zelf inschatten welk bedrag je best bovenop je budget meeneemt. Ook op de vertrekvergadering krijg je hierover de nodige informatie.

Bij boeking van je reis kan je beslissen een optionele bagage- en annulatieverzekering van KBC af te sluiten en/of de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren via GreenSeat.

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".

Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.