Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat weet je over Iran? Trefwoorden zouden kunnen zijn: ‘het Perzische Rijk’, ‘Teheran’, ‘Isfahan’, ‘Ayatollah’s’, ‘akkoord over atoomwapens’. Maar dan focussen we ons op politiek en geschiedenis, terwijl Iran ook een land van verfijnde, poëtische mensen is. Het zijn precies deze inwoners die reizen naar dit land zo intrigerend maakt. Hun gastvrijheid is ongekend en wij zijn erg benieuwd hoe deze mensen in het leven staan.   

De hoogtepunten van deze reis

Iran Groepsreis

Het bezoek aan de woestijn met een fabuleuze zonsopgang.

Iran Groepsreizen

De prachtige architectuur in steden zoals Kashan.

Iran Groepsreizen

Bezoek aan de Nasir al Molkmoskee in Shiraz met een fantastisch lichtspel door de gekleurde glasramen.

Programma

Programma

Vertrekvergadering

Je reis begint eigenlijk al op de vertrekvergadering enkele weken voor vertrek. Kom hier zeker naartoe want je ontmoet er niet alleen je reisgenoten en reisbegeleider! Er worden ook belangrijke praktische afspraken gemaakt en het is het ideale moment om antwoord te krijgen op je vragen. Vanaf 2 maanden voor vertrek vind je bij elke vertrekdatum de datum van je vertrekvergadering en na boeking word je hiervan ook op de hoogte gehouden via mail.

1 Dag 1-3
Teheran

We vliegen naar Teheran. In deze miljoenenstad vormen we ons niet alleen een beeld van het oude Perzië, evengoed maken we kennis met het hedendaagse Iran. Op straat worden we vriendelijk begroet, bestookt met nieuwsgierige vragen en nagekeken door giechelende meisjes. We bezoeken het mausoleum van Ayotallah Khomeini, de begraafplaats van de martelaren, het Golestan Paleis Complex en musea naar ieders wens.

2 Dag 4
Kerman

Na een nachtje sporen komen we aan in Kerman waar we de sfeer opsnuiven in de bazaar, moskees, museum en op pleinen. Ook het bekende badhuis met zijn kleurrijke ruimtes is zeker een bezoek waard.

3 Dag 5
Uitstap naar Shadad en homestay in Kalut

We trekken even buiten de stad en snuiven de sfeer op van het leven in de woestijn. Wie wil, kan even een tocht per kameel maken.

4 Dag 6-7
Naar Yazd en de bezienswaardigheden van de stad

Van Kerman rijden we via Troglodietendorp Meymand en de karavanserai Zeyd-Od-Din naar Yazd. Deze stad is opgetrokken uit gedroogde modder en is het centrum van Zoroastrisme.

5 Dag 8-9
Naar Shiraz en de bezienswaardigheden van de stad

In de voormiddag bezoeken we nog de vuurtempel en de Dakhmeh stiltetorens om dan naar Shiraz te rijden. De volgende dag staat volledig in het teken van het bezoek aan de stad: met bloemenpracht overladen Perzische tuinen, geurrijke bazaar en moskeeën die met hun praal doen duizelen.

6 Dag 10
Bezoek aan Persepolis

We bezoeken Persepolis en dwalen rond in het rijk van Darius, een gids katapulteert ons terug in de tijd. Aan de koningsgraven van Naqsh-e Rostan voelen we ons nietig.  In Pasargadae staat de hoofdstad van de Achaemeniden in schril contrast met een natuurlijke schoonheid waar je stil van wordt.  

7 Dag 11-13
Naar Isfahan en de bezienswaardigheden van de stad

In Isfahan nemen we de grootsheid van het Meidan Emamplein in ons op. We laten ons overdonderen door de architecturale kunst van de vele moskeeën waar gedecoreerde ramen en de juiste lichtinval op bepaalde momenten van de dag zorgen voor een spectaculair schouwspel. Een praatje sla je hier zonder twijfel wanneer je net als elke Iranees geniet van de zon die aan de horizon verdwijnt. In de Armeense wijk genieten we van thee en koffie in één van de gezellige bars. In de bazaar kan je uren rondkuieren en genieten van verborgen groene hoekjes voor wie goed zoekt!

8 Dag 14-15
Woestijntocht vanuit Abyaneh en dan naar Kashan

De roodgekleurde lemen huizen van Abyaneh zijn een bezoek meer dan waard. We wandelen in de kleine stegen en genieten van de rust alvorens we richting Kashan rijden. Kashan telt enkele authentieke oude koopmanshuizen die tot de verbeelding spreken als je bij het binnen gaan die kleine poort achter je dicht trekt. In de buurt zoeken we nog enkele zandduinen op en wandelen we op één van de grotere zoutvlaktes van Iran.

9 Dag 16
Aankomst in Brussel

Vertrekdata en prijzen

Je wil gráág op groepsreis maar zit ook met vragen over het boeken van je reis in deze onvoorspelbare tijden. Terecht! Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen. We stellen je graag gerust. 

De prijzen op de website zijn richtprijzen. Boek je vroeg, dan kunnen we jou de goedkoopste prijs garanderen. Lees hier hoe dit werkt.

Op dit moment zijn er (nog) geen vertrekdata beschikbaar.

Bovenaan bij elke reis staat vermeld wat het minimumaantal deelnemers is om deze reis te laten plaatsvinden. Wordt het minimumaantal niet bereikt zo'n 6 weken tot maximum (dit is uitzonderlijk) 21 dagen voor vertrek, dan kan Joker beslissen om de reis te annuleren. Het goede nieuws is dan dat je 5% korting krijgt als je meteen inschrijft op een andere reis met vrije plaatsen. 

Inbegrepen in de basisprijs

 • Lijnvluchten Brussel – Teheran en terug
 • Voorafbetaalde luchthaventaksen
 • Visumkosten
 • Alle overnachtingen + ontbijt
 • Transport 
 • Toegang Persepolis, Naqsh-e Rostan, Pasargadae
 • Organisatiekosten
 • De diensten van een Karavaan-reisbegeleider
 • KBC-reisbijstandsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds
 • Compensatie CO2-uitstoot van de vlucht van de Karavaan-reisbegeleider via Bos+

Inbegrepen in het budget

 • Kostenraming voor activiteiten, (ander) plaatselijk transport, luchthaventaksen ter plaatse, toegangsgelden en maaltijden.
 • Dranken en persoonlijke uitgaven zijn niet inbegrepen.

Bijkomende info

 • Wil je een single kamer op deze reis, dan kost dit 320 euro

Praktische infofiche: alles wat je moet weten over deze reis

Laatste wijziging op: 21 / 06 / 2022
Actie en beleving

Via Joker maak je écht kennis met je bestemming en haar bevolking, dat zit ingebakken in onze manier van reizen. Door de activiteiten die we doen, het transport en het logies die we kiezen en met het duwtje in de rug van de reisbegeleider, heb je de kans om werkelijk wat te beleven en dingen te doen die je misschien nooit eerder deed. En uiteraard is er ook tijd voor actie. Hoe we dat allemaal concreet maken op deze reis, dat lees je hieronder.

Specifiek voor deze reis

Wanneer we in een stad wandelen of fietsen, word je ongetwijfeld meteen aangesproken door een nieuwsgierige Iraniër die je maar wat graag uitnodigt voor een glaasje thee, je de ene vraag na de andere stelt en het ook absoluut niet erg vindt om op al jouw vragen te antwoorden.

Naast het bezoeken van een hamam, proberen we misschien ook zelf eens de kunst van zurkhaneh, een vorm van Iraanse gymnastiek.

In de verschillende bazaars tonen de Irani graag welke kruiden zij in hun keuken gebruiken.

Actief beleef je ook het dragen van een hoofddoek. Enkel in je hotelkamer is het mogelijk om je hoofddoek af te zetten of als je bijvoorbeeld bij mensen thuis uitgenodigd wordt en de vrouw of man des huizes geeft aan dat het OK is om je hoofddoek niet te dragen.

Duurzaam op reis

Joker streeft ernaar om op een duurzame manier te reizen, met respect voor mens, cultuur en natuur. Dat blijft een zoektocht en is geen absolute waarheid met strikte regels en normen. De begeleider inspireert je in het vinden van antwoorden, zowel op de vertrekvergadering als tijdens de reis. We hechten veel belang aan het steunen van de lokale economie en dus de bevolking. Dit doen we door te kiezen voor kleinschalige restaurants en voor logementen in handen van plaatselijke mensen, en door samen te werken met plaatselijke organisaties en gidsen.

Op Duurzaam reizen met Joker lees je ons volledige verhaal.

Specifiek voor deze reis werden volgende 'duurzame' keuzes gemaakt.

Specifiek voor deze reis

We kozen er bewust voor om geen binnenvlucht te nemen in dit programma en de afstand over land te beperken. We werken samen met lokale partners, zonder beroep te doen op buitenlandse organisaties.

Mensen ontmoeten

Reizen met Joker betekent mensen ontmoeten en een andere cultuur en manier van leven ontdekken. Hoe we tijdens de reis kansen creëren om mensen te leren kennen, dat lees je hier.

Specifiek voor deze reis

In Iran is het onmogelijk om geen contact te hebben met de mensen ter plaatse. Ze willen weten van waar je bent, wat je van hun land vindt en hoe het is om in ons land te leven. Vaak zijn het uiteraard enkel de mensen die het Engels machtig zijn die een praatje komen slaan. Trek er dus gerust eens even alleen of kleine groep op uit als je op wandel bent in een tuin of moskeecomplex, je zal merken hoe snel mensen je benaderen. Er is ook een verschil van wie toenadering tot je zoekt afhankelijk van of er een man in je gezelschap is of niet. Vrouwen alleen worden doorgaans iets minder aangesproken door Iraanse mannen wanneer er geen man in het gezelschap is.

Documenten

Voor Iran heb je een internationaal reispaspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is na terugkeer, eveneens heb je ook een visum nodig. Meer info op http://diplomatie.belgium.be/nl/.

Voor deze reis regelt Joker het visum voor je. Om administratieve redenen regelen wij enkel de visa voor houders van een Belgisch paspoort. Voor je vertrekvergadering ontvang je een mail van je begeleider met de laatste richtlijnen betreft de aanvraag van het visum.

Stuur na reservatie van je reis meteen een gekleurde scan van je paspoort naar je Joker-reiskantoor. Dit hebben we nodig om tijdig met de reservatie van hotels en transport te starten.

Het volgende breng je mee naar je vertrekvergadering:

 • je internationaal reispaspoort met 2 blanco pagina's
 • een kopie van de eerste 2 pagina's van je internationaal paspoort
 • 1 aanvraagformulier: in te vullen op http://brussels.mfa.ir/uploads/115-.htm Graag document ingevuld afprinten en handtekenen. Je begeleider mailt je voor je vertrekvergadering met meer concrete informatie wat je waar moet invullen.
 • 1 kleurenfoto (geen kopie) met witte achtergrond: foto NIET op het aanvraagformulier kleven! Vrouwen moeten op de foto's van hun visumaanvraag een hoofddoek dragen.
 • een kopie van je Belgische identiteitskaart (beide zijden)

De begeleider brengt de door jou volledig ingevulde en ondertekende documenten samen met je reispas en foto naar Joker. Denk eraan dat je je reispaspoort slechts bij vertrek terugkrijgt.

Deelnemers die niet aanwezig zijn op de vertrekvergadering kunnen de nodige documenten aanvragen via hun Joker-kantoor of reisbureau.

De ingevulde documenten en paspoort dienen uiterlijk 3 werkdagen na de vertrekvergadering aangetekend bezorgd te worden aan:

Joker t.a.v. Toon Geerdegemvaart 96-98 2800 Mechelen

Documenten die ons niet tijdig bereiken, kunnen helaas niet nabezorgd worden aan de ambassade in kwestie. Je bent in dat geval zelf verantwoordelijk voor het tijdig verkrijgen van je visum.

Belangrijke opmerking: de ambassade van Iran wijzigt regelmatig en zonder verwittiging de voorwaarden voor het verkrijgen van een visum. Daarom vragen wij van onze reizigers de nodige flexibiliteit bij de te volgen procedure, alsook op jullie medewerking als er last-minute nog wijzigingen gebeuren. In het verleden ervaarden we reeds dat -ondanks de aanvraag van een groepsvisum- ieder zich toch persoonlijk moest komen aanmelden op de ambassade. In dat geval proberen we je zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.

OPGELET

Vanaf 21/01/2016 gelden er striktere regels als je na 01/03/2011 in Irak, Iran, Soedan, Jemen, Libië, Somalië of Syrië geweest bent. De kans dat je dan met een ESTA kan reizen is erg klein en dan moet je een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.

Deze formaliteiten zijn van toepassing voor Belgische reizigers. Heb je een andere nationaliteit, check de voorwaarden bij de ambassade van het land waar je naartoe reist of neem contact op met je Joker-reiskantoor.

Transport
Heen en terug

Vaak vliegen we naar de reisbestemming, maar minibus of trein kunnen ook. Kies je voor een reis met een vlucht dan is het goed om weten dat Joker samenwerkt met betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. We raden je aan om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren door middel van een bijdrage aan BOS+ (www.joker.be/bosplus).

Het gebeurt dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchturen in de loop van het jaar wijzigen. De vluchturen die je hieronder vindt, of die worden aangevuld van zodra ze beschikbaar zijn, zijn indicatief en geven bij wijziging geen recht op annulering. Het definitieve vluchtenschema vind je in het vertrekdocument dat je ten laatste 10 dagen voor vertrek via e-mail ontvangt. Ook eventuele info over minibus, huurwagens of trein vind je hieronder.

Ter plaatse

We reizen vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer.

Specifiek voor deze reis:

De steden verkennen we te voet of per taxi. Grote verplaatsingen doen we met de trein of het charteren van een busje.

Onze reisroute situeert zich op de belangrijke centrale as tussen Teheran en Shiraz. De in totaal ongeveer 1.800km (heen en terug) zullen we stapsgewijs overbruggen gebruik makend van bussen (lange afstand en gecharterd), trein en metro. Zowel de infrastructuur als de transportmiddelen in Iran zijn veilig en modern. De grootste afstand die we zullen moeten overbruggen is die per trein tussen Teheran en Kerman. Deze treinrit duurt +/- 10 uur en zullen we (indien mogelijk) 's nachts afleggen. Mannen en vrouwen worden in de trein gescheiden van elkaar.

Logies

We kiezen voor kleinschalige hotels van 3 à 4 sterren. Een homestay, een nacht onder een sterrenhemel of een andere unieke slaapplek voor 1 of 2 nachten sluiten we zeker niet uit, want bij Joker beleven we natuurlijk graag méér. Maar daarna slapen we weer lekker in een comfortabel bed.

Waar mogelijk zorgen we ervoor dat je een eenpersoonskamer kan kiezen als je dat belangrijk vindt. Hiervoor betaal je een meerkost. Per vertrekdatum zijn de eenpersoonskamers beperkt beschikbaar. Deze eenpersoonskamers zijn bovendien op aanvraag: na je boeking gaan we na of we deze kunnen bevestigen. Kunnen we deze optie niet bevestigen, dan heb je uitzonderlijk het recht om je boeking te annuleren. Tweepersoonskamers met sanitair op de kamer zijn inbegrepen in de prijs. Ben je alleen ingeschreven, dan deel je een twin kamer et iemand van hetzelfde geslacht.

Voorbeelden van hotels vind je bij het programma op de website en zijn louter indicatief. Het overzicht van hotels krijg je op de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis:

We overnachten in hotels die veelal in handen zijn van plaatselijke families. Zo ondersteunen we de lokale economie. Deze hotels en hostels hebben een basic accommodatie maar zijn hygiënisch. We slapen in tweepersoonskamers en proberen om zo vaak mogelijk sanitair op de kamer te hebben. Voor deze reizen kiezen we bewust enkel voor twee - of driesterren hotels om het nodige comfort te kunnen garanderen.

Mannen en vrouwen (behalve getrouwde koppels) mogen in principe niet in dezelfde kamer slapen.

In bepaalde plaatsen kan het gebeuren dat enkel een Frans toilet voorhanden is.

We overnachten ook één- of tweemaal bij mensen thuis. Hier slaap je met meerdere personen op de kamer en slaap je op een matras op de grond. Sanitair is gemeenschappelijk en niet aanwezig op de kamer. Laat je dit vooral niet afschrikken want de Iraanse familie zal je ongetwijfeld een warm welkom bieden, met een typisch uitgebreide maaltijd. Mogelijks toont ook de man des huizes 's avonds zijn muzikaal talent.

De nacht in de trein is vrij comfortabel. Je slaapt in een wagon met 6 stapelbedden. Mannen en vrouwen slapen apart. Kussen, deken en laken zijn voorzien. 's Avonds word je nog wat eten gebracht. Badkamerfaciliteiten zijn er niet. Bereid je voor op een Franse toilet in de trein. Handig om voor deze nacht wat natte doekjes te voorzien.

Maaltijden

Lokale restaurantjes die ons tegen een redelijke prijs 'streekspecialiteiten' serveren zijn dé plaatsen om een land niet alleen te bekijken maar letterlijk te ruiken en te proeven. Culinaire specialiteiten voor deze reis zijn:

Specifiek voor deze reis

De Iraanse keuken is een van de oudste en meest diverse keukens ter wereld. Deze keuken kent heerlijke en veelzijdige gerechten. Het ontbijt bestaat vrijwel steeds uit plat brood (naan), melk, honing en smeerkaas. 's Middags en 's avonds gaan we in elke stad op zoek naar de lokale specialiteit(en). Hoofdbestanddeel is vrijwel altijd rijst in combinatie met kip, runds-, lamsvlees of vis. Ondanks het gebruik van de vele kruiden in de gerechten, is de Iraanse keuken evenwel niet pikant.

Voor vegetariërs is het niet altijd een evidente bestemming aangezien je vaak eet wat de pot schaft en er niet altijd alternatieven zijn. De meeste schotels bestaan wel slechts voor een klein deel uit vlees, vaak in een stoofpotje of soep met de rest klaargemaakt.

Bagage

Sowieso raden we aan om compact in te pakken. Want hoe minder bagage (= gewicht) je meepakt, hoe minder brandstof nodig is. Heb je geen goeie regenjas, rugzak of wandelbroek? Pols dan zeker eens bij je rondreizende vrienden, familie of buren. Misschien kan je wel enkele spullen lenen! Of neem een kijkje bij een verhuurdienst zoals die van A.S. Adventure. Alles aankopen om slechts eenmalig te gebruiken is best duur en niet altijd milieuvriendelijk.

Omdat minder wegwerpplastic = minder afval = beter voor het milieu vragen we elke Joker-reiziger om het volgende mee te nemen:

 • een hervulbare drinkbus
 • herbruikbare zakken, linnen winkelzakken/netjes
 • indien relevant voor je reis: herbruikbare koffie- en theebeker (beter dan wegwerp), doosjes om je picknick of restjes van de lunch of het avondeten in te bewaren
 • indien er regen wordt voorspeld: goeie regenjas of poncho (en geen wegwerpexemplaar)
 • zakasbakje (voor rokers)

Lees ook onze tips voor een plasticvrije toiletzak >>

Onderstaande bagagelijst is richtinggevend. De volledige info over de bagage krijg je van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.

Specifiek voor deze reis

Een degelijke rugzak is tijdens deze reis onontbeerlijk!! Daarin voorzie je zeker ook:

• T-shirts met lange (vrouwen) en korte mouwen (mannen)

• loszittende, heupbedekkende bovenstukken met lange mouwen (vrouwen)

• sjaals voor op het hoofd (vrouwen)

• lange broeken

• gesloten schoenen

• wasmiddel

• reisgids

• voldoende fotomateriaal

• toiletartikelen

• badslippers

• zwemkleding

• basisreisapotheek met zeker een middel tegen maag- en darmproblemen en een breedspectrumantibioticum

• lakenzak (als je liever in je eigen lakens slaapt)

• warme kledij voor ’s avonds (’s nacht koelt het soms af)

• ingelopen wandelschoenen

• waterzak of drinkbus van 1 of 2 liter

• regenjas (zie richtlijnen op vertrekvergadering)

• zonnemelk en lippenbalsem

• persoonlijke EHBO-set

• oordoppen

• zonnebril en pet (mannen)

• zaklamp

• dagrugzak: ruim genoeg voor je drinken, lunchpakket, (fototoestel) en kledij om je te beschermen tegen de zon of koude

Belangrijk! Hou er rekening mee dat je in een islamland bent. Aangepaste kleding is gedurende de hele reis vereist uit respect voor de lokale cultuur en leefgewoonten. Concreet betekent dit: voor mannen altijd een lange broek, T-shirt (soms lange mouwen verplicht) en gesloten schoeisel. Voor de vrouwen steeds een lange broek en T-shirt/bovenstuk mét lange mouwen dat tot over de heupen valt (schouders en armen moeten altijd bedekt zijn!). Van vrouwelijke reizigers wordt verwacht dat hun hoofd deels bedekt is. Een sjaal is dus zeker een must! Het contact met de plaatselijke bewoners zal veel vlotter tot stand komen en erg hartelijk zijn. Wederzijds respect… dat moet je verdienen!

Geldzaken
Budget ter plaatse

Het te voorziene budget voor deze reis vind je op je factuur en kan in euro of in een andere munteenheid staan. Het budget is een raming van de kosten ter plaatse. Je betaalt enkel voor de activiteiten die je effectief doet of die Joker volgens het programma op voorhand heeft moeten betalen, niets meer, niets minder. Daarenboven komen deze uitgaven rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht, zonder tussenpersonen of commissie van Joker dus.

Voor deze reis voorzie je een budget voor uitgaven ter plaatse, zoals aangegeven per vertrekdatum bij 'budget'

In Iran is de officiële munteenheid de Rial (IRR). Over het algemeen rekent men echter in Toman. De prijs in Toman krijg je door een nul van het bedrag af te halen, dus 10.000 Rial is 1000 Toman.

Geld afhalen in Iran: er zijn geen geldautomaten in Iran en creditcards worden bijna nergens geaccepteerd. Dollars kunnen gewisseld worden bij banken of bij wisselkantoren. Het hele budget neem je dan ook cash mee.

Tijdens de reis kunnen we mogelijks een bezoek brengen aan een hamam of een work-out in een 'zurkhaneh' bijwonen.

Deze activiteiten zijn facultatief en dienen ter plaatse extra betaald te worden.

Sinds 17/01/2011 blokkeren Belgische banken de Maestro-functie in de meeste landen buiten Europa. Daardoor is het niet meer mogelijk om -buiten Europa- met een bankkaart te betalen of geld op te nemen. Je kan je bank wel op voorhand vragen je Maestro-functie tijdens je reis opnieuw te activeren. Informeer je dus zeker bij je bank indien je op reis nog gebruik wil maken van je kaart!

Fooien

In veel landen is toerisme een belangrijke inkomstenbron en meer specifiek, met de typische Joker-manier van reizen komt het bestede geld rechtstreeks bij de kleine, lokale ondernemers zoals lokale restaurants en gidsen. Tevens moedigen we onze partners aan om hun werknemers een fair loon te betalen en vinden we het belangrijk om, als appreciatie voor de verleende diensten, een redelijke fooi te betalen aan gidsen, dragers en andere werknemers.

De hoogte van die fooien is gebaseerd op ervaringen van voorgaande reizen. Bij de raming van het budgetbedrag is met fooien rekening gehouden. Ze zitten dus bij het budget inbegrepen.

Gezondheid

Inentingen en vaccins

Er zijn geen verplichte inentingen voor Iran. Vaccin tegen hepatitis A is wel sterk aangeraden, alsook een update van de vaccins tegen polio, difterie en tetanus. In vele omstandigheden is vaccinatie tegen HEPATITIS B aangeraden. Je bewijs van gele koorts moet je kunnen voorleggen als je uit een land reist waar gele koorts voorkomt.

Raadpleeg zeker je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie: telefonisch reisadvies: 0902/88088 (24 uur op 24 uur) - website: www.itg.be .

De reiziger is zelf verantwoordelijk om zich in orde te stellen met de geldende regels (bv vaccinatieplicht, pcr testing, antigeentest, quarantaine, gezondheidsverklaringen, enz..) inzake covid 19 van de bestemming van zijn reis, de eventuele tussenstops en bij een vliegreis van de gebruikte luchtvaartmaatschappij. Voor de meeste van onze reizen is een volledig vaccinatie tegen Covid-19 verplicht. Voor meer info inzake de geldende regels per land, verwijzen wij graag naar de reisadviezen van de dienst buitenlandse zaken. https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

Conditie

De reis heeft een uitgesproken cultureel karakter. De meeste afstanden die we zullen wandelen, zijn verplaatsingen te voet door de steden. We slenteren door steegjes en volgen gidsen op de belangrijkste sites.

Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een normale tot goede lichamelijke conditie. Het wandelen in de soms extreme warmte kan door sommige mensen als zwaar ervaren worden.

Zeer belangrijk is een “open mind” en “positieve ingesteldheid” die zorgen voor een betere vertering van de droge hitte, de andere voedingsgewoonten, de cultuurverschillen, het beperkte comfort en de soms lange verplaatsingen.

Reisperiode en klimaat

Het klimaat van Iran is er één van extremen. In de zomer kan het er heet zijn tot wel 45°C. Hevige wind kan het zand soms doen ophopen. In de winter kan het in sommige regio's stevig vriezen en sneeuwen. Wij reizen in de lente en herfst wanneer je kan genieten van aangename dagtemperaturen tussen 22°C en 27°C. Aangezien we in hoofdzaak op een hoogte van om en bij 1.500 meter reizen, is het overdag aangenaam van temperatuur maar koelt het 's nachts behoorlijk af. Voorzie dus zeker een fleecetrui en warme slaapkledij.

De reisbegeleider

De reisbegeleider coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt de praktische zaken ter plaatse. Een gids is hij niet: voor achtergrondinformatie over de bestemming en rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met zijn bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, kan je mee een restaurant uitzoeken of bijkomende voorstellen doen qua activiteiten.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig (met uitzondering van de reis naar Indonesië, met reiscode IDCI en 2 reizen naar Zuid-Afrika, met reiscode ZACN en ZACZ die begeleid wordt door een lokale, Engelstalige begeleider) en werden geselecteerd en opgeleid door vzw Karavaan. De Karavaan-opleiding is gecertificeerd door Toerisme Vlaanderen. De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, praktische vaardigheden en theoretische achtergronden. De reisbegeleiders worden niet alleen klaargestoomd om alles op rolletjes te laten lopen, zij zorgen er ook voor dat jij en je groep een grensverleggend en duurzaam avontuur beleven.

Respect voor mens en natuur

In het kader van het ‘Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens’ en het ‘Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind’ zal Joker op geen enkel moment een beroep doen op diensten van derden die blijk geven van financiële of seksuele uitbuiting van kinderen of volwassenen (logement, transport, maaltijden, activiteiten …).

Lees hierover meer in ons Charter Mensenrechten.

Wij vragen je om vermoedens van kindersekstoerisme te melden op www.ikzegstop.be.

De souvenirhandel is in heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar er worden helaas nog steeds souvenirs gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Op je hoede zijn voor verboden souvenirs wil niet zeggen dat je ateliers, souvenirwinkels en markten niet meer mag bezoeken. Je reisbegeleider informeert je hierover. We verwijzen je alvast naar de folder ‘Een zeldzaam dier is geen souvenir’ uitgegeven door Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Joker ontving in 2014 als eerste Belgische touroperator het Travelife duurzaamheidscertificaat, een internationale erkenning voor onze inspanningen om duurzaam te reizen en ondernemen. Lees meer...

Gebruik van je gegevens

Bij boeking vragen we je naar je emailadres. We maken van dit adres enkel gebruik om je info te bezorgen over de door jou geboekte reis of om je de link naar het feedbackformulier te sturen.

Geografie

Iran is gesitueerd in het Midden-Oosten en grenst aan zeven landen: Azerbeidzjan, Armenië, Turkije, Irak, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. Verder heeft het land kusten aan de Kaspische Zee, de Golf van Oman en de Perzische Golf.

Met zijn 1.648.795 m² is Iran het 18de grootste land ter wereld. Het landschap bestaat voornamelijk uit een desolaat woestijnlandschap met uitgedroogde zoutmeren, maar wisselt af met besneeuwde bergtoppen, vruchtbare gronden en een subtropisch groene omgeving aan de Kaspische Zee.

Het hoogste punt van het land, gesitueerd in het noorden van Iran, reikt maar liefst 5.671 m hoog. Kuh-e Damavand heet de berg die op amper 2 uur van de hoofdstad Teheran gelegen is. Teheran telt ongeveer 8 miljoen inwoners en is een grote stad, waar enkele interessante bouwwerken te zien zijn. De stad ligt in een vlakte en is langs de noordzijde volledig omgeven door bergen.

Fauna en flora

Door de vele verschillende landschappen en ondergronden in Iran, zijn er veel planten- en diersoorten in het land te vinden.

Het uitgebreide aantal dieren dat te vinden is, bestaat uit onder andere beren, jakhalzen, wolven, gazelles, wilde varkens, ezels, panters, valken en adelaars. Dit is echter nog maar een kleine opsomming van wat er allemaal leeft.

Jammer genoeg moet er ook vastgesteld worden dat er veel dieren in Iran leven die met uitsterven zijn bedreigd. De Aziatische cheeta bijvoorbeeld, die de dag van vandaag enkel nog in Iran te vinden is. Ook de Kaspische zeewolf en zeehond, de doejong en het Perzische luipaard zijn voorbeelden van bedreigde diersoorten.

De weelderigste plantengroei is te vinden aan de bergen aan de Kaspische Zee. Hier vindt men onder andere iep, eik en cipres. Er zijn ook veel wilde fruitbomen te vinden met onder andere amandel, peer, walnoot en granaatappel.

Staatsvorm

Iran, vroeger gekend als Perzië, is een Islamitische republiek waarvan de regering omschreven wordt als een Theocratische republiek. Dit is een bestuursvorm waar geestelijken aan het hoofd staan. In het geval van Iran zijn dit de Ayatollah of Sjiitische geestelijken.

De hoofdstad is Teheran, gesitueerd in het noorden van het land. Het nationale symbool van Iran is de leeuw. Het hoofd van de regering is president Hassan Rohani. De hoogste leider van Iran is echter de grootayatollah Ali Hoseini Khomenei.

Sinds 1 april 1979 is Iran onafhankelijk. Op 1 april wordt dan ook jaarlijks Republic Day, de nationale feestdag van het land, gevierd.

De vlag bestaat uit drie horizontale banden in groen, wit en rood. In het centrum van de witte band, in het rood, staat een voorstelling van een gestileerde versie van het woord Allah in de vorm van een tulp. Beneden op de groene band en vanboven op de rode band staat telkens 11 maal 'Allah Akbar' in wit Arabisch schrift.

Bevolking

Inwoners van Iran noemt men Iraniërs. 61% van het volk bestaat uit Perzen, 16% uit Azeri en 10% uit Koerden. De overige 13% bestaat uit stammen. Perzisch is dan ook de officiële taal van het land die 53% van de bevolking spreekt. Amper 2% van de bevolking spreekt Arabisch.

99,4% van de bevolking is moslim, waarvan 90% tot 95% sjiitisch is en 5% tot 10% soennitisch. In Iran zijn ook aanhangers te vinden van een godsdienst die oorspronkelijk uit Perzië afkomstig is. Het Zoroastrisme was meer verspreid voor de opkomst van de Islam, maar is nu nog in mindere mate terug te vinden in Iran. De leer van het Zoroastrisme staat beschreven in de Avesta, het heilige boek. De meest gekende Parsi en zoroastriër was wellicht Freddie Mercury, zanger van Queen.

In Iran leven ongeveer 82 miljoen mensen. Dit is net iets meer dan het aantal inwoners in Duitsland, Congo en Turkije. De mediane leeftijd in Iran is 29,4 jaar en de levensverwachting ligt net boven de 71 jaar.

Economie

In 2012 en 2013 zakte de economische groei in Iran wat zorgde voor een grote werkloosheid. Het tekort aan mogelijkheden voor een job zorgde ervoor dat veel geschoolde Iraanse jongeren een job zochten in het buitenland. Dit resulteerde in een zogenaamde "brain drain" in Iran. Het tij keerde bij de presidentsverkiezingen van 2013, waar de huidige president, Hasan Ruhani, verkozen werd. Er werd economische vooruitgang verwacht door het volk en al vroeg versterkte de Iraanse Rial en nam men een historische boost waar in de Tehran Stock Exchange.

De belangrijkste landbouwproducten zijn rijst, granen, suikerbiet, rietsuiker, fruit, noten, katoen en zuivelproducten. Verder zijn ze ook aanwezig in industrieën als petroleum, petrochemicaliën, meststoffen en textiel.

Hun grootste exportpartners zijn China, India en Turkije. Importeren doet het land vooral vanuit de Verenigde Arabische Naties, China en Turkije.

Religie

99,4% van de Iraanse bevolking is moslim. Hierin onderscheidt zich dan nog een grote meerderheid sjiieten, ten opzicht van een klein percentage soennieten. Wereldwijd zijn er zo'n 85% soennieten, waar sjiieten met maar ongeveer 15% zijn. In Iran en Irak bevindt er zich echter een grote meerderheid sjiieten.

Meestal leven de sjiieten en soennieten vredig naast elkaar, maar bevindt er zich een kloof tussen deze groepen. Dit allemaal om een meningsverschil dat ontstond na de dood van de profeet Mohammed. De meerderheid zagen de vriend en schoonvader van Mohammed, Abu Bakr, als ware opvolger van de profeet. Anderen waren van mening dat de ware opvolger zijn neef en schoonzoon, Ali, zou moeten zijn. Abu Bakr volgde Mohammed uiteindelijk op, maar Ali regeerde later kort als vierde kalief. De kloof tussen de twee groepen ontstond echt toen Hussein, de zoon van Ali en zijn familie om het leven gebracht werd door troepen van de soennitische kalief.

Alle Moslims volgen de vijf pilaren van de Islam en vereren de Koran. Sjiieten geloven echter dat moslims op hun eigen intellectuele vermogen moeten vertrouwen om de Sharia te interpreteren, terwijl voor soennieten de openbaring ophoudt met de woorden van de profeet. Voor soennieten is Mohammed dus de enige die de moslims een leidraad kan geven, waar sjiieten geloven dat ook nakomelingen van de profeet dit kunnen.

Lokale gebruiken en gewoonten

Wie naar Iran reist, moet rekening houden met enkele lokale gewoonten die nauwkeurig moeten nageleefd worden. Onze begeleider zal je hier ter plaatse zeker op wijzen, als Joker-avonturier verwachten wij dat je deze aanbevelingen opvolgt. Dit zijn alvast enkele richtlijnen:

 • Vrouwelijke deelnemers zijn verplicht altijd en overal een hoofddoek en een lang, wijdvallend kledingstuk tot over de heupen te dragen. Dit geldt vanaf het moment bij aankomst als je uit het vliegtuig stapt.

 • Ook mannen moeten zich aan de kledingvoorschriften houden. Korte broeken en bermuda's zijn verboden.

 • Zowel mannen als vrouwen dragen gesloten schoeisel. Geen sandalen, ook niet met kousen.

 • Aangezien alcohol en erotisch materiaal een absoluut taboe zijn, is het uiteraard ook verboden om dit mee te nemen of ter plaatse te kopen.

 • Mannen en vrouwen zitten gescheiden op het openbaar vervoer.

 • Mannen mogen vrouwen in het openbaar niet aanspreken en vice versa.

 • Het is verboden om foto's te nemen van kerncentrales, militaire en overheidsgebouwen.

 • Het is verboden om openlijk kritiek te geven op de leiders van het land.

Tijdsverschil

Iran is gelegen in GMT +03,30. Dit betekent dat het in Iran 2u30 later is dan in België. Let wel dat het van 22 september tot de laatste zondag van oktober niet 2u30 later is dan in België, maar 1u30.

Elektriciteit

In Iran staat er net zoals bij ons een spanning van 230 volt. Je vindt hier ook stopcontacten van het type C en F. Dit betekent dat je geen adapter of wereldstekker nodig hebt. Stekkers van het type C zijn onze gekende platte stekkers met twee ronde pinnen en stekkers van het type F zijn de grotere versies van type C, maar met een holte centraal boven de twee ronde pinnen.

Veiligheid

Iran is als toeristische bestemming erg populair geworden. Het aantal toeristen neemt jaarlijks toe. Toch wordt aangeraden de politieke actualiteit van nabij te volgen, het reisadvies te raadplegen en de instructies erin op te volgen.

Reizigers die zich naar Iran begeven wordt aanbevolen waakzaamheid te tonen tijdens hun verplaatsingen, vooral in de buurt van drukbezochte plaatsen in de hoofdstad en de grote stedelijke centra. Wij raden aan om demonstraties of massabetogingen te vermijden, geen foto's te nemen van betogers, politie of milities (in uniform of in burger) en een discrete houding aan te nemen. Het is eveneens uiterst belangrijk te weten dat er geen foto’s mogen genomen worden van overheidsgebouwen, noch van civiele noch van militaire gebouwen.

Over deze reisformule

Reizen met Joker, dat is

 • méér beleven, durven en doen
 • op een duurzame manier
 • met een reisexpert die je reis ter harte neemt
 • om via onze contacten thuis te komen in de wereld
 • en als een betere versie van jezelf terug te keren
Groepsreis Iran

Wat andere reizigers vinden

De reis was volledig naar wens en is mij uiterst goed bevallen. Voor een bestemming (Iran) waarbij menig persoon de wenkbrauwen fronste, was
dit voor mij een prachtige belevenis.

Roger Vlegels

Schitterende architectuur, prachtig landschap en vooral leuke contacten met de locals.

Marc Smet

Ik vond het fantastisch! Het was erg aangenaam dat de praktische beslommeringen altijd door de reisleider op een zeer correcte manier werden geregeld zo was er meer tijd om te genieten van het land de mensen...

Ingrid Van Den Branden

Reistips

Veelgestelde vragen

Hoe moet ik me kleden op reis in Iran?

In Iran dien je je te kleden op islamitische wijze.

Voor de mannen is dit betrekkelijk eenvoudig: een lange broek en een hemd of shirt met lange mouwen volstaan.

Voor de dames hebben de kledingregels in Iran wat meer om het lijf. Het is verplicht om op elk moment een hoofddoek te dragen. Dit is gewoon een sjaal die je losjes over je hoofd drapeert. Als er enkele haarlokken rond je voorhoofd zichtbaar blijven is dat zeker geen probleem.

Verder moet je volledig lichaam bedekt zijn door losse kledij. Een lange broek en lange mouwen, eventueel tot net onder de elleboog, zijn een must. Ook de taille en heupen moeten steeds bedekt zijn door loszittende kleding. Het meest praktische is kiezen voor een loszittend kleedje met lange mouwen, met een lichte lange broek eronder en gesloten schoenen waarmee je zogezegd een woestijn kan intrekken.

Eéntonig hoeft je outfit echter niet te zijn: kleuren zijn zeker oké en ook sjaals of blouses met prints mogen. In Iran zie je vrouwen volledig in het zwart gesluierd maar even goed vrouwen die heel modern over straat lopen.

Een sluier dragen en bedekkende kledij went eigenlijk vrij snel. Tijdens de reis wordt het door vrouwen niet echt als een minpunt ervaren. Je hoeft bovendien echt niet naar gespecialiseerde winkels voor een garderobe voor Iran. Bepaalde winkelketens in België weten ook in te spelen op de markt van moslima die in België wonen en zich volgens de regels van de islam wensen te kleden.

Hoe moet ik me kleden op reis in Iran?

In Iran dien je je te kleden op islamitische wijze.

Voor de mannen is dit betrekkelijk eenvoudig: een lange broek en een hemd of shirt met lange mouwen volstaan.

Voor de dames hebben de kledingregels in Iran wat meer om het lijf. Het is verplicht om op elk moment een hoofddoek te dragen. Dit is gewoon een sjaal die je losjes over je hoofd drapeert. Als er enkele haarlokken rond je voorhoofd zichtbaar blijven is dat zeker geen probleem.

Verder moet je volledig lichaam bedekt zijn door losse kledij. Een lange broek en lange mouwen, eventueel tot net onder de elleboog, zijn een must. Ook de taille en heupen moeten steeds bedekt zijn door loszittende kleding. Het meest praktische is kiezen voor een loszittend kleedje met lange mouwen, met een lichte lange broek eronder en gesloten schoenen waarmee je zogezegd een woestijn kan intrekken.

Eéntonig hoeft je outfit echter niet te zijn: kleuren zijn zeker oké en ook sjaals of blouses met prints mogen. In Iran zie je vrouwen volledig in het zwart gesluierd maar even goed vrouwen die heel modern over straat lopen.

Een sluier dragen en bedekkende kledij went eigenlijk vrij snel. Tijdens de reis wordt het door vrouwen niet echt als een minpunt ervaren. Je hoeft bovendien echt niet naar gespecialiseerde winkels voor een garderobe voor Iran. Bepaalde winkelketens in België weten ook in te spelen op de markt van moslima die in België wonen en zich volgens de regels van de islam wensen te kleden.

Wanneer moet ik in Iran mijn sluier (niet) dragen?

Het avontuur start eigenlijk al op het vliegtuig. Vanaf het moment dat je over Iraans grondgebied vliegt, moet je kleding in principe in orde zijn met de regels. Trek je kleding dus tijdig aan, en hou je sjaal bij de hand zodat je die kan aandoen voordat je je eerste stap op Iraanse bodem zet.

Vanaf dan dien je de hele tijd correct gekleed te zijn. Dit hoeft alleen niet in je eigen hotelkamer of als je een Iraanse familie bezoekt en de man des huizes er mee akkoord gaat.

Wandel je over straat, neem je de trein of het openbaar vervoer, dan ga je gesluierd. Ook in de receptie van het hotel, aan de ontbijttafel of als je even snel van de ene kamer naar de andere kamer gaat wordt er van je verwacht dat je gesluierd bent.

Hebben jullie bagagetips?

Bij elk reisprogramma vind je meer info over wat je best meeneemt op reis en ook tijdens de vertrekvergadering verneem je er alles over. Nog iets nodig? Met je Joker-factuur krijg je 7% korting in de winkels van A.S. Adventure. Alvast dit: een soepele trolley geniet de voorkeur en je reist best zo licht mogelijk. Kies voor makkelijke, sportieve kledij waarin je je goed voelt en comfortabele (wandel)schoenen zijn een must. Vaak is er gelegenheid om je kleren te laten wassen!

 

Hoe actief zijn de reizen van Joker Comfort Editions?

Wandelschoenen hebben we op reis altijd bij en ook de fiets brengt ons regelmatig waar anderen misschien niet komen. Ooit al willen paardrijden, kanovaren of met een zipline door het oerwoud suizen? Ook wij houden van dit soort van actie! Natuurlijk kan je na een inspanning lekker relaxen in een hangmat, of op een plein de gezellige drukte gadeslaan. Als je vragen hebt over het niveau van de fysieke inspanningen: contacteer ons gerust! Weet alvast dat al onze reizen toegankelijk zijn voor iedereen met een normale, gezonde fysieke en mentale conditie. Op onze website geven we per onderdeel van het reisprogramma het niveau aan (1-4).

Hoe verplaatsen we ons op reis met Joker Comfort Editions?

Ter plaatse reizen we vaak met gecharterd vervoer of comfortabel openbaar vervoer. Voor kortere afstanden en als deel van een activiteit kiezen we voor een variatie aan transportmiddelen: van kano’s, mountainbikes en tuktuks tot fietsen en achterop een brommer! Op sommige bestemmingen maken we gebruik van huurwagens. We doen dan als chauffeur beroep op de meest rijvaardige deelnemers uit de groep.

Hoe weet Joker of een bestemming of route veilig is?
 • We volgen het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken op de voet. Toestemming om te reizen? Dan volgen we de lokale richtlijnen over wat kan en niet kan. Dankzij onze vele contacten ter plaatse zijn we steeds goed op de hoogte van onze mogelijkheden. Zo kunnen we een gefundeerde beslissing nemen: de route behouden, een alternatieve route vastleggen of de reis annuleren. Is een lange quarantaine verplicht ter plaatse, dan annuleren we de reis.
 • Bij twijfel staan de lokale contacten klaar met advies, die plaatselijke instructies als geen ander kennen. Ook onze Bestemmingsverantwoordelijken kunnen bijspringen: zij zijn het sowieso gewend om de actualiteit van “hun” bestemming te volgen.
 • Met ons jarenlang duurzaam uitgebouwde, betrouwbare netwerk en onze logistieke ervaring staan we ook in deze tijden sterk om de juiste beslissingen te nemen.
Ik schreef me in op een groepsreis: kan ik mijn bestemming wijzigen of mijn vertrek uitstellen?

Ja, dat kan. Er zijn 2 voorwaarden:

 1. Voor alle boekingen: wil je tot 6 weken voor vertrek je groepsreis wijzigen, dan rekenen we €100 administratiekosten aan en de niet-recupereerbare voorschotten die Joker mogelijks al betaalde.
 2. Je betaalt steeds de prijs van de nieuwe reis. Is deze goedkoper, dan krijg je van ons het verschil terug. Is deze duurder, dan leg je bij.

In uitzonderlijke gevallen behoudt Joker het recht om de wijziging niet te aanvaarden.

Waarom is het voor mij nuttig dat Joker een Belgische reisorganisatie is?
 • Als Belgische reisorganisatie weten we perfect wat de actuele Belgische regelgeving is en welke regels andere landen opleggen aan Belgen. We volgen de regelgeving op de voet, bekijken de gevolgen voor onze reizigers en de reis. We informeren je hierover: je zal geen info missen! Niet-Belgische reisorganisaties zullen de regelgeving minder snel en efficiënt naar jouw persoonlijke situatie vertalen.
 • Bovendien heb je bij een Belgische reisorganisatie meteen een aanspreekpunt die jouw taal spreekt en op de hoogte is van de Belgische situatie.
 • We kennen de weg naar de juiste Belgische instanties (overheid, verzekeringen…).
 • Boek je bij een Belgische reisorganisatie, dan ben je beschermd door het Belgische Garantiefonds Reizen. Het Belgische Garantiefonds Reizen screent alle aangesloten reisorganisaties op financiële gezondheid. In het geval een reisorganisatie in de problemen komt, zal het Garantiefonds Reizen de zorg voor de reizigers van die organisatie overnemen, alternatieven zoeken of voorschotten terugbetalen. 
Waarom is reizen in kleine groep belangrijk?

We reizen in een groep van 5 tot 13 personen: klein genoeg om ons tussen de lokale bevolking te mengen en de impact van onze aanwezigheid te beperken

Wanneer weet ik of mijn reis zal doorgaan?
 • Je kan bij het vertrek zien of een reis al dan niet gegarandeerd is. Ten laatste 1 maand voor vertrek beslissen we of we de reis kunnen laten doorgaan. Indien het minimum aantal deelnemers niet behaald werd, zullen we de reis moeten annuleren.
 • Wanneer de reis gegarandeerd is, zullen we op regelmatige basis de uitvoerbaarheid en haalbaarheid van de reis bekijken. Indien blijkt dat de reis niet meer uitvoerbaar is (Covid-19, politieke onlusten, noodsituaties,…) zal de reis ten gepaste tijden geannuleerd worden.
Wat als je reis geannuleerd wordt?

Soms zijn we genoodzaakt je reis te annuleren, doordat het minimum aantal deelnemers niet bereikt werd of we om veiligheidsredenen niet naar de bestemming kunnen reizen. Dan word je hiervan verwittigd, stellen we natuurlijk alternatieven voor (die je aan 5% korting kan boeken) en krijg je de door jou betaalde reissom volledig terugbetaald.

Wat betekent avontuur bij Joker Comfort Editions?

Net zoals bij Joker Avontuur bestaat ons recept voor een fantastische reis uit 100% avontuurlijke, lokale ingrediënten, samengesteld volgens de oogst van de dag. Ongekende smaken en geuren, nieuwe mensen ontmoeten en activiteiten die thuis buiten beeld blijven: daar kicken wij op! Reizen op de Joker-manier heeft impact: er ontspruiten nieuwe inzichten, je kan nieuwe vaardigheden leren en je grenzen verleggen: enter adventure, 24/7!

 

Wat mag ik me voorstellen bij de accomodaties van Joker Comfort Editions?

De naam zegt het: bij Joker Comfort Editions combineer je avontuur met comfortabel reizen. Je slaapt in een aangename kamer met een charmante uitstraling en een lekker bed, in een hotel dat duurzame keuzes belangrijk vindt en waar het prettig thuiskomen is. Als het de reisbeleving sterker maakt, wijken we daar 1 of 2 nachten van af: slapen in een bedoeïenentent of bij mensen thuis wordt dan een memorabele ervaring die we je niet willen ontzeggen. Liever een eenpersoonskamer op reis? Dat kan, daar waar het logement dat mogelijk maakt. Je vindt alle specifieke info bij elk reisprogramma. Bij een 2-persoonskamer neem je een eigen bed in, in een kamer die je deelt met iemand van hetzelfde geslacht. 

TIP:  Mag voor jou het comfort eenvoudig zijn, check dan zeker het aanbod van Joker Avontuur. Bij Joker Avontuur overnacht je in kleinschalige hotels en guesthouses, die - waar mogelijk - in handen zijn van plaatselijke families. Bij een aantal reizen is kamperen de norm. De kamerverdeling kan wisselen van dag tot dag. Meestal deel je een kamer met 2 of meer reisgenoten en soms zijn de kamers gemengd.

Wie is je reisbegeleider?

Onze reisbegeleiders

Met een reisbegeleider van Joker Comfort Editions mag je op beide oren slapen: hij heeft veel reiservaring en weet wat het is om met een kleine groep op pad te gaan. Hij coördineert de reis in overleg met alle deelnemers en regelt praktische zaken ter plaatse. Ook al weet hij veel te vertellen, een klassieke gids is hij niet: voor rondleidingen laten we liever lokale gidsen aan het woord. Wél vormt de reisbegeleider een brug tussen jou, de groep en het land met haar bevolking. De reisbegeleider bereidt de reis op voorhand intensief voor. Natuurlijk laat hij  genoeg ruimte voor initiatief van de groep: zo stel je mee de picknick samen, zoek je een gezellig restaurant of kan je zelf een voorstel doen voor een activiteit. Tijdens de vertrekvergadering enkele weken voor je vertrek, bespreekt de reisbegeleider samen met de groep het reisprogramma en polst hij een eerste keer naar de verwachtingen.

De reisbegeleiders zijn Nederlandstalig en volgden bij Karavaan vzw een door Toerisme Vlaanderen gecertificeerde opleiding van 2 jaar.  De opleiding legt vooral de nadruk op contactgericht reizen met respect voor cultuur en natuur, op praktische vaardigheden, reislogistiek en op het belang van een gesmeerde groepsdynamica. Op die manier worden de reisbegeleiders klaargestoomd om alles organisatorisch op rolletjes te laten lopen. Karavaan werkt nauw samen met Joker om de kwaliteit van de groepsreizen te garanderen. Jaarlijks ontwikkelen we samen nieuwe bestemmingen en evalueren we vorm en inhoud van de reizen. Karavaan vormt een essentiële schakel tussen Joker, jij als deelnemer en je begeleider!

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?

Onze reizen en onze organisatie zijn doordrongen van duurzaam toerisme en duurzaam ondernemen. Alles begint natuurlijk met een duurzaam reisconcept, maar met Joker en het Joker ViaVia Netwerk, hebben we nog veel meer impact. Want duurzaam reizen gaat veel verder dan het schrappen van olifantenritten! Lees meer over wat we allemaal realiseren, onder het toeziend oog van onze duurzaamheidscoördinator (onze Green Queen). 

Zijn er kortingen voor trouwe reizigers?

Trouwe Joker-reizigers belonen we graag! Je krijgt een korting van 5% op elke 5de reis die je sinds 2000 met Joker maakte. Reisde je sinds 2000 meer dan 5 keer met Joker? Dan krijg je één keer de korting en vanaf deze reis staat je teller terug op nul en geldt weer de korting voor elke 5de reis. Korting enkel geldig voor boekingen van groepsreizen van Joker Avontuur, Joker Go-26, Comfort Editions en het vroegere Kaap 46. Geannuleerde reizen tellen niet mee en de korting is niet cumuleerbaar.

Zijn er verborgen kosten?

Voor de meeste Joker-reizen is een geldige internationale reispas vereist, al dan niet vergezeld van een visum. Soms moet je dit visum voor vertrek aanvragen en betaal je deze kosten bovenop de prijs vermeld in de brochure. Als het visum ter plaatse verkregen wordt, is de kostprijs opgenomen in het budget. Deze info kan je terugvinden bij elke reis op de website, bij "Goed om weten".