Overslaan en naar de inhoud gaan

Of toch tenminste zoals wij dat kennen.

Op een bewuste manier omgaan met de natuur, zorgen dat je centen rechtstreeks bij de lokale bevolking terechtkomen of niet meer op de rug van een olifant kruipen.

Het is niet meer voldoende. Minder kwaad doen is niet langer genoeg.

En dat beseften ze ook in de regio van Karamoja in het noordoosten van Oeganda. Een minder bekend gebied rijk aan fiere bevolkingsgroepen met elk een eigen identiteit.

Hun wens? Trouw blijven aan hun roots en cultureel erfgoed. Toerisme inzetten om van hun gemeenschap een betere plek te maken. Voor iedereen. Een plek in balans met natuur en cultuur.

De focus ligt niet langer op meer toerisme aantrekken, wél op hoe toerisme kan bijdragen om van hun regio een betere wereld te maken mét behoud van hun waarden en normen.

Het heeft een naam. Regeneratief toerisme, here we come!
Een begrip dat onze partner ViaVia Tourism Academy uiteraard niet vreemd is.

 

>> Ga direct naar hoe ook jij, met één handtekening, een steentje kan bijdragen

Happy to help

In regio van Karamoja gaf ViaVia Tourism Academy (VVTA) al eerder trainingen in samenwerking met Kara-Tunga Arts, een partner die op vlak van duurzaam toerisme al meer dan één pluim heeft verdiend.

Recent namen beide partijen weer met elkaar contact op. Kara-Tunga had nood aan opleidingen voor de culturele leiders van Karamoja. VVTA antwoordde met de nieuwe trends binnen toerisme en inspireerde om een manifest te schrijven om zo een positieve impact van toerisme in hun regio te creëren. Een proces waar VVTA hen in zou begeleiden door de focus te leggen op regeneratief toerisme.

En dit met één doel:

to create the travel future they really want.

De Karamoja-regio

In deze streek werden gemeenschappen eeuwenlang afgesloten van de buitenwereld omwille van de afgelegen ligging in Oeganda. Daardoor zijn ze nog altijd sterk verweven met hun geloof en voorouderlijk erfgoed. Een cultuur en regio die ze heel graag willen delen.

Elk community heeft zijn eigen kostbare bezit: een kudde vee. Veel vrede was er vroeger niet in deze regio. Vanaf jonge leeftijd beschermden krijgers hun vee waardoor er weinig aandacht ging naar educatie.

Om hun cultuur bekend te maken, ontstond het Warrior Nomad Trail. Een pad langs verschillende communities omgeven door prachtige landschappen. 

Hun vraag naar educatie is groot.

14 leiders uit de verschillende gemeenschappen namen deel aan de 5-daagse training van VVTA en Kara-Tunga. Met een regio zo groot als België en weinig verharde wegen, was dit voor de meesten het eerste contact met mensen uit naburige dorpen.

Hoe zag de opleiding er uit?

Met jarenlange ervaring in het geven van opleidingen, grondig voorafgaande onderzoeken en de vinger aan de pols wat de toekomst van toerisme betreft, trokken collega Greet en vrijwilligster Nele met een volle rugzak aan kennis en niet te temmen enthousiasme richting Oeganda. 5 dagen lang mochten zij pioneers in regeneratief toerisme begeleiden richting een toekomst waar iedereen wel bij vaart.

Dag 1

In 2018 pakte VVTA uit met het eerste congres rond de toekomst van het toerisme. Een belangrijke trend is een antwoord te zoeken op de vraag waaróm je iets doet. Samen gingen ze op zoek naar de kernwaarden van de regio.

Dag 2

Introductie tot de Sustainable Development Goals (SDG’s) met focus op gendergelijkheid en circulair ondernemen.

 

Dag 3

Het formuleren van concrete acties rond de SDG’s in de regio. Uitstap naar enkele gemeenschappen in de omgeving.

Dag 4

Hoe kan toerisme in deze regio de motor zijn voor een regeneratieve ontwikkeling van de Karamoja-regio? Toerisme moet samen met bewoners, ondernemers en bezoekers een florerende gemeenschap creëren. Hoe maakt competitief toerisme plaats voor collaboratief toerisme? Op zoek naar hoe regionale regeneratie oplossingen creëert voor elk gemeenschap, de natuur en het klimaat. Van één ding zijn ze meer dan overtuigd, ze willen hun toerisme niet zien evolueren zoals in de documentaire Framing the other.

Dag 5

De regio voorstellen aan de rest van de wereld door het schrijven van een manifesto. Dit manifesto werd onderschreven door alle gemeenschappen. Als extra kwam er ook een tourist pledge die jij als reiziger kan ondertekenen. Hiermee steun je de regio in hun waarden en beloof je op een respectvolle manier in hun regio te reizen. Hiermee help je hen hun droom waar te maken.

Een blik op het manifesto

Een manifest met als doel een betere wereld te creëren door te reizen en hun bewustzijn te vergroten zodat de regio niet in de valkuilen van toerisme zal trappen. 

Richtlijnen om hun doel te halen

De gemeenschap een beter leven geven door meer educatie aan te bieden.

Herscheppen wat ze reeds verloren zijn en zelf beslissen wat ze van hun cultuur willen delen met toerisme.

Trouw aan hun roots blijven terwijl ze samen groeien.

Hun eigenheid bewaren en niet enkel laten zien waar een reiziger naar wil kijken. 

In harmonie leven met de natuur.

De cultuur koesteren en delen met iedereen.

Iedereen betrekken in dit proces.

Voorzien in kwaliteitsvol onderwijs. 

 

Een meer uitgebreide blik op het manifesto >>

Zie je liever hoe krachtig en vol energie de mensen van Karamoja praten over hun manifest, dan is deze film een absolute aanrader!

The next step

De eerste stappen zijn gezet. VVTA begeleidde hen bij het zoeken naar de waarden waar zij als gemeenschap veel belang aan hechten en zo richting een toekomst te gaan waar iedereen vrolijk van wordt.

Na deze training ligt de bal in hun kamp om de juiste stappen te zetten richting regeneratief toerisme. Hun droom is educatie voor zowel kinderen als volwassenen, om zo hun cultuur te kunnen bewaren.

Met dit pilootproject willen ze in de toekomst ook de andere regio’s van Oeganda inspireren.

4 dingen die onze collega zijn bijgebleven

  • Gendergelijkheid is één van de SDGs waar we veel belang aan hechten. Maar liefst 4 deelnemers van de 14 aanwezigen waren vrouwen met baby’s en kinderen, die allemaal verbleven in de Matany Girl’s Vocational School, waar de training doorging. De kinderen pasten op de baby’s en wanneer een kind aan de borst moest, werd de mama erbij gehaald.
  • Hun onderlinge respect naar elkaar en ieders cultuur is iets waar Westerlingen veel van kunnen leren.
  • Bij een kennismakingsspel werd gevraagd iets persoonlijk mee te nemen. Allemaal brachten ze iets mee wat toebehoorde aan hun cultuur, maar niet aan zichzelf.
  • De ontembare leergierigheid ongeacht de leeftijd. Vroeger was er omwille van politieke onrust vaak de kans niet om je school af te maken.

Hoe jij je steentje kan bijdragen

Heb je niet meteen de tijd en middelen om de mensen van Karamoja te ontmoeten, teken dan alvast the pledge online. Met jouw handtekening voelen ze zich gesteund en gemotiveerd om blijvend trouw te blijven aan de richtlijnen van hun manifesto.

Sta je nu al te trappelen om ter plaatse deze communities een hart onder de riem te steken? Contacteer dan onze collega’s van ViaVia Joker Reiscafé in Entebbe en zij kunnen een reis voor je samenstellen. Voor je vliegtuigtickets kan je uiteraard terecht in één van onze Joker-reiskantoren.

 

Zijn wij bij Joker fier op onze collega’s?

Zeker weten! Ook tijdens onze reizen dragen wij duurzaam reizen hoog in het vaandel. Zo een projecten kunnen we niet hard genoeg steunen. Schrijf je in op de Joker-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van reizen richting deze regio.

Misschien is dit ook interessant voor jou?