Overslaan en naar de inhoud gaan

Reizen is het jaarlijkse groot onderhoud van lichaam en geest. Als je geen geldig excuus hebt: nooit overslaan! Het maakt niet alleen je eigen leven beter, maar in één klap ook dat van anderen. Dat houden we bij Joker zelfs zorgvuldig in het oog. Ook in 2016 zetten we duurzaam toerisme weer volop in. Joker 13 x duurzaam:

1. Alles begint met een duurzaam reisconcept

Door in kleine groep te reizen, beperken we de impact van onze aanwezigheid. Het laat ons ook toe zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken en  voor kleinschalige pensions en restaurants te kiezen. Dat komt de leefbaarheid en de economie ter plaatse allemaal ten goede.

Bovendien beperken we ter plaatse gemotoriseerd vervoer en binnenlandse vluchten tot een strikt minimum en verplaatsen ons te voet, met de fiets, te paard, op een kameel, met de bus, de trein, de boot, de kano,…

2. Rechtstreekse inkomsten voor de plaatselijke bevolking

Het geld dat jij als reiziger ter plaatse besteedt aan logies, maaltijden, lokale gidsen, transport, toegangsgelden enz. gaat rechtstreeks naar de plaatselijke bevolking, zonder commissie voor Joker. Minder geld voor Joker om aan radioreclame of fancy apps uit te geven, meer geld voor de mensen die op onze bestemming wonen. In 2015 ging een bedrag van €2.454.598 rechtstreeks naar de lokale economie.

 

3. Onze reisbegeleiders als essentiële schakels in het duurzaam reizen

Tijdens hun opleiding (2 jaar, door vzw Karavaan) leren onze reisbegeleiders de kneepjes van duurzaam toerisme. Ze discussiëren over realistische situaties en de bijhorende dilemma’s. Hun voorbeeldfunctie is essentieel om onze missie van duurzaam reizen te doen slagen!

4. CO2-compensatie van de vluchten van onze reisbegeleiders

We compenseren de CO2-uitstoot van de vluchten van onze reisbegeleiders. In 2015 zorgden we er zo voor dat 420 huishoudens in India en Cambodja 1 jaar lang toegang kregen tot duurzame energie (windenergie en biogas).

 

5. Wij respecteren de Rechten van de Mens

Wij engageren ons om de mensenrechten toe te passen, toe te lichten en actief te ondersteunen. Een eerlijk loon, recht op veiligheid en gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen, oog voor de rechten van minderheden, geen kinderarbeid, … betekenen een wereld van verschil.

6. Een prijzenkast en internationaal label als erkenning

In 2016 wonnen we voor de 5de keer de Travel Magazine Award voor “Meest Duurzame Touroperator” en in hetzelfde jaar kregen we het Travelife Duurzaamheidscertificaat als eerste (en nog altijd enige) Belgische reisorganisatie. Het label bevestigt dat we bij Joker aan meer dan 150 criteria voldoen in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is de eerste standaard in de wereld die aan de strenge eisen van GSTC ( Global Sustainable Tourism Criteria) voldoet.

7. Speciale steun van ons solidariteitsfonds

Met ons solidariteitsfonds ondersteunen we in 2016, net zoals in 2015, 3 duurzame projecten:

 

  • Professional School of Tourism in Arusha (Tanzania)

  • Community Based Tourism bij de Empaako gemeenschap (Oeganda)

  • Een boost voor het toerisme in Nepal (1 reiziger = een inkomen voor 9 Nepali)

 

Lees hier meer over deze projecten.

8. Happy Elephants

Olifantenritten zijn populair in Zuidoost-Azië maar fysiek en mentaal nodeloos belastend voor deze dieren. Op geen enkele groepsreis wordt in 2016 nog een olifantenrit gemaakt. Gelukkig selecteerden we duurzame, slurfvriendelijke alternatieven. Zo bezoeken we parken waar achtergelaten olifanten leven (nadat ze in shows en als last- of rijdier gebruikt werden) en helpen we om de olifanten te wassen. Van een goed bad, daar heeft echt iedereen deugd van! Lees meer over het schrappen van olifantenritten. 

9. Feel good safari’s

Wij selecteren onze safaripartners zorgvuldig: zij besparen niét op loon of op kwaliteitsvol materiaal om hun safari’s goedkoper te maken. Een eerlijk loon en veilige werkomstandigheden voor hun werknemers, een topervaring voor onze reizigers: voor minder doen we het niet. Lees hier meer over onze duurzame safari’s.

 

10. Sensibiliseren en trainen, ver en dichtbij

Wij geven onze kennis in duurzaam reizen en interculturaliteit door aan zoveel mogelijk mensen die in Toerisme werken, bij ons en in het Zuiden. ViaVia Tourism Academy en het Lerend Netwerk Duurzaam en Innovatief Toerisme sensibiliseren en trainen lokale gidsen en reisbureau’s, reisbegeleiders, docenten Toerisme, beleidsmakers.

11. Dankzij de ViaVia Joker Reiscafés 5 op 8 voor Milleniumdoelstellingen

Met hun 18 pakken de ViaVia Joker Reiscafés 5 van de 8 VN-Milleniumdoelstellingen aan (en 10 van de 17 Sustainable Development Goals, de opvolger na 2015). Hun belangrijkste focus is deze: extreme armoede halveren, gelijke kansen voor mannen en vrouwen creëren en globaal partnerschap als ontwikkelingsmodel hanteren. Zoveel meer dan een klassiek horeca-verhaal.

12. Meer ontmoetingen = meer begrip

De essentie van reizen is voor ons: ontmoeten. Medereizigers en lokale bevolking die inzichten van elkaar verwerven en zich ondertussen met elkaar amuseren. Meer wederzijds begrip, dat kan niet anders dan voor meer verdraagzaamheid zorgen thuis en in de wereld.

 

13. En voor de rest…

… zijn wij altijd voor een weloverwogen goed doel te porren. Tweedehands reismateriaal inzamelen zodat maatschappelijk kwetsbare jongeren óók naar het buitenland op reis kunnen (Music for Life), kinderschoenen inzamelen om er klompvoeten mee tegen te gaan (i.s.m. Artsen Zonder Vakantie), geld inzamelen voor hulp aan Nepal na de aardbeving, Joker-tenten schenken aan de vluchtelingen die op hun asielaanvraag wachten in Brussel. Of door ons woon-werkverkeer in het voorjaar wat groener aan te pakken en zo 1.8 ton CO2 te besparen. En hopelijk binnenkort wat meer biodiversiteit rond ons hoofdkantoor dankzij onze bijenkasten!