Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociaal ondernemen is hip. Ook al in 1971, toen de eerste telg van het Joker ViaVia Netwerk het licht zag: Karavaan. Ondertussen volgden er 4 andere organisaties: Joker (°1981), de ViaVia Joker Reiscafés, Anders Reizen en ViaVia Tourism Academy. Wat we allemaal gemeen hebben, is dat we ons focussen op duurzaam reizen en ondernemen. Daar hebben we elk onze eigen invalshoek voor. Bij Anders Reizen en Joker zijn dat reizen, bij Karavaan de opleiding tot reisbegeleider, hun workshops en activiteiten. Er zijn de 17 wereldwijde ViaVia Joker Reiscafés die als buurtcafé en internationale ontmoetingsplek een duurzaam alternatief vormen in de horeca. ViaVia Tourism Academy ten slotte geeft opleiding en advies in binnen- en buitenland, om toerisme op een duurzame manier te laten groeien . Door het pact dat we samen sloten, heeft elk initiatief meteen veel meer power en effect.

Samen willen we op een duurzame manier bijdragen aan een open, aangename wereld waar de 4 P's - People, Planet, Profit & Pleasure in evenwicht zijn met elkaar. De kernwaarden zijn openheid, gelijkwaardigheid, ontmoeting en verwondering. Lees de geschiedenis van het Joker ViaVia Netwerk of ontdek hier alle partners in ons netwerk. 

Karavaan

Karavaan is de vzw die de reisbegeleiders van Joker-groepsreizen opleidt. De reisbegeleiders, Karavaan en Joker vormen een dynamisch team en creëren jaarlijks nieuwe reisformules en trips naar nieuwe bestemmingen. Daarnaast organiseert Karavaan over heel het land avontuurlijke en (inter)culturele activiteiten en minitrips voor wie er een paar dagen tussenuit wil, steeds overgoten met een royale portie reisgevoel. 

Wil je zelf reisbegeleider worden van een Joker-reis? Elk jaar in september start een nieuwe opleidingscyclus van twee jaar. De basis ervan is de praktijk van duurzaam en contactgericht reizen. Tijdens de opleiding wordt er veel tijd gespendeerd aan zowel praktische vaardigheden als theoretische achtergronden, net als aan groepsdynamiek. Dankzij deze basis ben je klaar om alles organisatorisch op rolletjes te laten verlopen en je deelnemers in een grensverleggend en duurzaam avontuur mee te nemen. Nadat je de opleiding volledig en succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat dat erkend wordt door Toerisme Vlaanderen. Meer informatie over onze opleiding vind je op de website van Karavaan, net zoals data en locaties van de infosessies van dit jaar.

Anders Reizen

Anders Reizen organiseert actieve reizen voor kleine groepen of individuele reizigers in streken die weinig of niet door het massatoerisme worden bezocht. Wandelen is de rode draad in hun reizen. Geen doel op zich, maar een manier om te genieten van een ongerepte, ongekende natuur of van de culturele schatten en eigenheid van een land of volk. Anders Reizen organiseert ook Bootz jongerenreizen en Missie Formidabel gezinsreizen

ViaVia Joker Reiscafés

Slapen, eten en drinken: dat doe je op reis liefst evengoed als thuis. De ViaVia Joker reiscafés zijn ontmoetingsplaatsen tussen reizigers en lokale bevolking. De ViaVia’s gelden als een thuis-ver-weg-van-huis, waar je toeristische info krijgt, ervaringen uitwisselt, een heerlijke maaltijd of verse fruitsmoothie uit het menu kiest. Behalve in België zijn het naast restaurants met wereldkeuken ook budgetho(s)tels. Muziek, kunst, sociale projecten, trips en cursussen brengen er bovendien mensen en culturen samen, wat hun aantrekkingskracht nog vergroot. Je vindt ViaVia’s over de hele wereld: van Leuven tot Buenos Aires, van Yogyakarta tot Dakar!

Via Via Tourism Academy 

ViaVia Tourism Academy (VTTA) is een vzw die sinds 2001 actief is op het domein van Toerisme voor Duurzame Ontwikkeling. Ze richt zich in het Zuiden (o.m. Peru, Indonesië, India, Mali, Senegal, Malawi, Mozambique en Zuid-Afrika) op lokale overheden, educatieve instellingen en ondernemers. Ze organiseren er bijvoorbeeld opleidingen om toerisme op een duurzame manier in te zetten en op die manier een regio en haar inwoners te versterken.

In het Noorden sensibiliseert VVTA reizigers, studenten, docenten en natuurlijk de toeristische sector over duurzaam toerisme. Internationale samenwerking en uitwisseling tussen Noord en Zuid zijn volgens de ViaVia Tourism Academy onontbeerlijk voor het welslagen van de projecten.

Projectenfonds

Het Projectenfonds is een samenwerking tussen Joker en ViaVia Tourism Academy. Bij 3 gemeenschappen in Peru, Honduras en Oeganda zijn we erg nauw betrokken. Met onze lokale contactpersonen hebben we er een duurzame samenwerking opgezet. We beheren hiervoor een speciaal fonds, dat jaarlijks investeert in deze 3 sociale ondernemingen. Met structurele financiële bijdrages, met onze ervaring en contacten in toerisme, met onze bedrevenheid in maatschappelijk verantwoord ondernemen dragen we bij om het aanwezige potentieel te versterken. Lees gerust meer over wat we verwezenlijken met de Entwiga Community Experience, Mama Alice en Nachos para Todos

Al onze partners zetten duurzaamheid centraal en onderschrijven het Charter Mensenrechten.